Melanomul la copii si adolescenti: factori de risc

Copiii si adolescentii reprezinta grupe speciale de pacienti, deoarece, de cele mai multe ori, este nevoie de o abordare diagnostica si terapeutica speciala, tinand cont de particularitatile fiecarei perioade in parte.

Melanomul este o tumora ce poate aparea chiar si la copii. Se apreciaza ca 2% din totalul melanoame apar sub varsta de 20 ani, iar 0.3% din total se dezvolta la copii sub varsta de 14 ani. Chiar daca aceste cazuri sunt foarte rare, este esential de stiut faptul ca melanomul poate aparea la orice varsta. Nu exista copii prea mici pentru a dezvolta melanom. De multe ori, diagnosticul se intarzie din cauza faptului ca unele forme de melanom la copil difera de formele intalnite mai frecvent la adult. De asemenea, majoritatea parintilor nu isi imagineaza faptul ca tumori agresive pot aparea la copii, astfel ca nu isi pun decat tardiv problema unui consult de specialitate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In urma statisticilor efectuate, s-a constat o crestere alarmanta a numarului de melanoame aparute la copii in ultimii ani. Numai in Statele Unite sunt diagnosticati anual cu melanom in jur de 500 de copii. Aparitia melanomului la copii si adolescenti tine de predispozitia genetica si de un numar de factori de mediu. Este o tumora la fel de agresiva si la copii, iar depistata in stadii avansate poate duce la deces.

 

Citeste si Ce tipuri de melanom fac copiii

 

Factori de risc implicati in aparitia melanomului la copii

In general, este vorba de aceiasi factori de risc ca la adult.

Predispozitia genetica joaca cel mai important rol si este legata de existenta in ADN a unor gene ale caror mutatii favorizeaza dezvoltarea melanomului. Pentru fiecare dintre tipurile de melanom pediatric sunt implicate gene diferite.

Expunerea la ultraviolete este cel mai important factor de mediu cu implicare si in dezvoltarea melanoamelor la copii si adolescenti. Expunerea necontrolata la soare, fie constanta, cronica, fie acuta, cu producerea de arsuri solare, creste riscul de melanom atat in copilarie, cat si mai tarziu, in viata de adult.

Cu cat copilul are pielea mai deschisa la culoare, cu tendinta de a se arde atunci cand sta la soare, sau are ochi albastri ori verzi, par blond, cu atat creste si riscul de aparitie a melanomului.

Cu cat copilul are mai multe alunite, si mai ales dintre cele atipice (sindromul nevilor displazici), cu atat are risc mai mare de a dezvolta melanom, nu numai in copilarie/adolescenta, dar si in viata de adult.

De asemenea, un risc mai crescut au si copiii cu nevi congenitali mari, cei care au rude de gradul I si II care au fost diagnosticate cu melanom si copiii care sufera de unele afectiuni cutanate precum xeroderma pigmentosum sau copiii cu imunosupresie.

Cum se manifesta melanomul la copii si adolescenti

Atunci cand apare la copii si adolescenti, melanomul se poate manifesta usor diferit, comparativ cu melanomul la adulti. Iata care sunt cele mai frecvente semne de melanom in randul celor mici:

  • O excrescenta la nivelul pielii care provoaca mancarim si/ sau sangerari.
  • O leziune ce seamana cu un neg, de culoare galbena, alba sau roz.
  • O leziune la nivelul pielii.
  • Alunite cu forme ciudate, in general, de dimensiuni foarte mari.

Ce se intampla dupa vindecarea melanomului

Spre deosebire de adulti, copiii au o evolutie mult mai buna dupa tratarea melanomului. Rata de supravietuire pe o perioada de 5 ani a copiilor si adolescentilor este de 90%. Chiar si in cazul in care celulele au migrat catre nodulii limfatici, sansele de supravietuire pe termen lung sunt mai mari de 60%.

Melanomul este un tip de cancer recurent, de aceea e foarte important ca pacientul tanar care depisteaza si trateaza melanomul sa revina la medicul dermatolog pentru controale regulate.

Vrei sa afli ce risc de cancer de piele ai, in functie de culoarea pielii tale, numarul de alunite de pe corp, istoricul familial si multi alti factori? Completeaza aici chestionarul nostru de doar 2 minute si daca rezultatul indica un risc mediu sau crescut, iti oferim o consultatie gratuita la medicul dermatolog sau un dispozitiv Sun Meter, cu ajutorul caruia iti poti monitoriza mai atent expunerea la soare, pentru a diminua riscurile!

Sun Meter este un dispozitiv inteligent, foarte usor de folosit, care iti permite sa cunosti nivelul de radiatii ultraviolete la care ai fost expus in timpul unei zile. Produsul este disponibil in doua variante, plasture si bratara, rezistente la apa si transpiratie si trebuie purtate pe tot parcursul zilei, pe piele sau pe haine. Culoarea acestora se modifica in functie de cantitatea radiatiilor acumulate, de la galben spre roz, semnaland momentul in care ar trebui sa aplici mai multa crema cu factor de protectie solara sau chiar sa renunti la expunere si sa te acoperi sau sa te retragi la umbra.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0