Vânătăi după recoltarea sângelui? Ce trebuie să știi

Se recomandă ca în fiecare an să facem analize de sânge, indiferent de starea noastră de sănătate, pentru a afla cum ne funcționează organele, dacă avem vreo afecțiune și pentru multe alte motive. Uneori, însă, după ce mergem la recoltare, observăm că în jurul locului unde a fost introdus acul se formează o vânătaie. Acest lucru nu este neobișnuit, dar poate fi neplăcut. Vânătăile după recoltare pot avea mai multe cauze, printre care administrarea anumitor medicamente sau consumul excesiv de alcool. Cum poți reduce riscul de a te învineți după ce ai fost la analizele de sânge și când e nevoie să te adresezi medicului în cazul apariției vânătăii?

Când ți se ia sânge pentru analize, asistenta inserează în venă un ac subțire și gol pe dinăuntru. Această procedură afectează temporar pielea și pereții vasului de sânge în care este introdus acul. Vânătaia apare când sângele din vena respectivă iese din ea și se depune sub piele. La unele persoane, vânătaia formată este foarte mică, în timp ce la altele se face mai mare.

Din ce cauze apar vânătăile după recoltare?

  • Persoana are un istoric de consum exagerat de alcool sau de afecțiuni ale ficatului
  • Sunt administrate anumite medicamente, precum antiinflamatoarele nesteroidiene, antiagregantele plachetare sau anticoagulantele
  • Persoana are lipsă de vitamina C sau de vitamina K
  • Pacientul suferă de hemofilie sau de boala Willebrand (coagulopatie ereditară)
  • Când să te adresezi medicului legat de vânătaie

Vânătăile cauzate de recoltarea de sânge pentru analize se vindecă de obicei într-un timp scurt. Totuși, dacă vânătaia este mare, îi va lua cam 2-3 săptămâni să dispară. Persoana trebuie să meargă la medic dacă în afară de vânătaie se confruntă cu următoarele simptome:

  • Pielea de pe mână își pierde culoarea
  • Brațul amorțește sau persoana simte furnicături care nu dispar după câteva ore
  • Roșeața și inflamația de la locul înțepăturii se înrăutățesc
  • Apare o durere severă în locul pe unde a intrat acul.

Cum se reduce riscul de învinețire după recoltare

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ca să îți scazi riscul de vânătăi după recoltarea pentru analizele de sânge, poți ține cont de câteva îndrumări:

  • Nu purta haine cu mâneci strâmte când mergi să ți se ia sânge. Acestea funcționează ca un garou, congestionând vena și crescând riscul de învinețire. Poartă, în schimb, un tricou sau o cămașă cu mâneci largi, care să nu te strângă.
  • Solicită asistentei să-ți ia sânge cu un ac cât mai mic
  • După recoltare, aplică presiune fermă asupra punctului pe unde a intrat acul și ulterior păstrează plasturele pus pe înțepătură cel puțin 6 ore.
  • Aplică pe braț un prosop în care ai pus câteva cuburi de gheață
  • Câteva zile după recoltare nu face mișcări bruște cu brațul din care ți s-a luat sânge și evită să ridici obiecte grele, deoarece această acțiune poate exacerba vânătaia.
  • Nu lua aspirină sau ibuprofen timp de 24 de ore după recoltare.

Cum te recuperezi după recoltare

După ce ți s-a luat sânge pentru analize, mai rămâi puțin așezat, mai ales că unele persoane pot simți o ușoară amețeală. Apoi, îți poți continua ziua în mod obișnuit, dar fără să faci eforturi mari. Dacă ai donat, având în vedere că în acest caz cantitatea de sânge recoltată este mult mai mare decât în cazul unor simple analize, e indicat să mergi acasă și să te odihnești pentru restul zilei.

Evită să consumi alcool în următoarele 24 de ore de la recoltare.

Dacă ai dureri și vrei să iei un medicament împotriva lor, întreabă la farmacie ce ți se poate recomanda în loc de aspirină și ibuprofen. De asemenea, poți aplica o compresă rece pe locul înțepăturii.
Pentru a-ți păstra energia după o recoltare și pentru ca tensiunea arterială să nu-ți scadă, trebuie să rămâi hidratat și să te hrănești. După ce pleci de la clinică, mănâncă un sandviș și, de-a lungul zilei, bea cel puțin 8 pahare cu apă. În următoarele zile, consumă alimente bogate în acid folic (legume verzi cu frunze - spanac, varză, salată verde -, suc de portocale, ficat) care contribuie la formarea noilor globule roșii din organism. De asemenea, include în alimentație vitamina B2 (pește, ouă, iaurt, avocado) și vitamina B6 (cartofi, banane).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
https://www.medicalnewstoday.com/articles/327464.php?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_country=RO&utm_hcp=no&utm_campaign=MNT%20Daily%20News%202020-01-14&utm_term=MNT%20Daily%20News
https://www.phlebotomyusa.com/blog/blood-donating/prevent-bruising-during-blood-donation/ 
http://www.carterbloodcare.org/what-to-do-after-you-donate/ 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1