Uveita: cauze, tipuri, simptome, tratament

Uveita este un termen general care descrie un grup de boli inflamatorii care produc umflături și distrug țesuturile oculare. Aceste boli pot reduce ușor vederea sau pot duce la pierderea severă ori chiar permanentă a vederii.

Uveita este o afecțiune oculară care poate lua diverse forme, fiind cauzată de infecții, toxine sau un răspuns autoimun. Netratată, poate duce inclusiv la orbire.

Ce este uveita?

Uveita este o formă de inflamație a ochilor, care afectează stratul mediu de țesut din peretele ocular (uvea). Semnele de avertizare ale uveitei apar adesea brusc și se agravează rapid. Acestea includ roșeață oculară, durere și vedere încețoșată. Boala poate afecta unul sau ambii ochi și poate să apară la orice vârstă, chiar și la copiii, dar în general se instalează între 20 și 60 de ani.

TESTARE PCR COVID-19

Această boală poate fi de mai multe tipuri: uveită anterioară, uveită intermediară, uveită posterioară și panuveită.

Din ce cauze apare uveita?

Uveita este cauzată de răspunsuri inflamatorii în interiorul ochiului. Inflamația este răspunsul natural al organismului la deteriorarea țesuturilor sau în caz de atac al germenilor sau toxinelor. Boala produce umflături, roșeață, căldură și distruge țesuturile pe măsură ce anumite celule albe din sânge se grăbesc spre partea afectată a corpului pentru a restrânge sau a elimina atacul agenților patogeni.

Uveita poate fi cauzată de:

  • Un atac al sistemului imunitar al organismului (autoimunitate);
  • Infecții sau tumori care apar în ochi sau în alte părți ale corpului;
  • Vânătăi la ochi;
  • Toxine care pot pătrunde în ochi.

Factorii de risc pentru uveită sunt unele modificări genetice și fumatul.

Ce simptome are o persoană cu uveită?

Simptomele uveitei pot include roșeața ochilor, durere oculară, sensibilitate la lumină, vedere neclară, pete întunecate, plutitoare în câmpul vizual, diminuarea vederii. Semnele uveitei pot apărea brusc și se pot agrava rapid, deși, în unele cazuri, se dezvoltă treptat și pot afecta unul sau ambii ochi. În unele cazuri nu există simptome, semnele bolii fiind observate la un examen ocular de rutină.

Tipul de uveită depinde de ce parte sau părți ale ochiului sunt inflamate:

Uveita anterioară 

Aceasta afectează interiorul părții din față a ochiului (între cornee și iris) și corpul ciliar. Se mai numește irită sau iridociclită și este cel mai frecvent tip de uveită, care apare predominant la persoanele tinere și de vârstă mijlocie. Multe cazuri apar la persoane sănătoase și pot afecta doar un ochi, dar unele sunt asociate cu boli reumatologice, cutanate, gastrointestinale, pulmonare și infecțioase.

Uveita intermediară 

Uveita intermediară afectează retina și vasele de sânge chiar în spatele cristalinului (pars plana), precum și gelul din centrul ochiului (corpul vitros) și este frecvent observată la adulții tineri. A fost asociată cu mai multe tulburări, inclusiv sarcoidoză și scleroză multiplă. 

Uveita posterioară 

Uveita posterioară este cea mai puțin frecventă formă de uveită și afectează un strat din interiorul spatelui ochiului, fie retina, fie coroida. Se mai numește corioretinită. Există multe cauze infecțioase și neinfecțioase ale uveitei posterioare. 

Panuveita 

Panuveita apare atunci când toate straturile uveei sunt inflamate, din partea din față spre cea din spate a ochiului. Boala Behcet este una dintre cele mai cunoscute forme de panuveită, care dăunează foarte mult retinei.

Atenție, dacă nu sunt tratate, formele de uveită pot duce la pierderea permanentă a vederii. Alte complicații ale uveitelor netratate sunt umflarea retinei (edem macular), cicatrizarea retinei, glaucom, cataractă, afectarea nervului optic, dezlipire de retină.

Cum se pune diagnosticul de uveită?

Pentru a stabili diagnosticul de uveită, medicul va efectua:

  • Evaluarea vederii (cu ochelarii dacă persosana îi poartă în mod normal) și a răspunsului pupilei la lumină.
  • Tonometrie (test care măsoară presiunea din interiorul ochiului, numită și presiune intraoculară). Pentru acest test pot fi utilizate picături oculare cu efect anesteziant.
  • O examinare cu lampă cu fantă, un microscop care mărește și luminează partea din față a ochiului cu o linie intensă de lumină. Această evaluare este necesară pentru a identifica celulele inflamatorii microscopice din partea din față a ochiului.
  • Oftalmoscopie (test care implică dilatarea pupilei cu picături pentru ochi și o lumină puternică în ochi pentru a examina partea din spate a ochiului).

Ce opțiuni de tratament există pentru uveită?

În cazul unui pacient cu uveită, medicul încearcă în primul rând să elimine inflamația, apoi să atenueze durerea, să prevină deteriorarea ulterioară a țesuturilor și să restabilească orice pierdere a vederii. Opțiunile de tratament pentru uveită depind de tipul de uveită care afectează pacientul:

Tratament uveită anterioară

Uveita anterioară poate fi tratată prin administrarea de picături pentru ochi care dilată pupila pentru a preveni spasmele musculare în iris și corpul ciliar și administrarea de picături oftalmice care conțin steroizi, cum ar fi prednison, pentru a reduce inflamația.

Tratament uveită intermediară, posterioară și panuveită

Uveita intermediară, posterioară și panuveita sunt adesea tratate cu injecții în jurul ochiului, medicamente administrate pe cale orală sau, în unele cazuri, capsule cu eliberare treptată implantate chirurgical în interiorul ochiului. Se pot administra și alți agenți imunosupresori.

Noutăți în abordarea uveitelor

Institutul Național al Ochilor din SUA efectuează și susține o serie de studii care investighează uveita, inclusiv testarea de noi metode pentru tratarea uveitei, investigarea posibilelor cauze ale uveitei și detectarea persoanelor cele mai sensibile în fața bolii.

De asemenea, o coaliție internațională de cercetători a folosit un program de calculator sofisticat pentru a elabora criterii de clasificare pentru 25 dintre cele mai frecvente tipuri de uveită¹, o colecție de peste 30 de boli caracterizate prin inflamații în interiorul ochiului. Împreună, aceste boli sunt a cincea cauză principală de orbire în SUA. Grupul de lucru pentru standardizarea nomenclaturii uveitei (SUN), finanțat de National Eye Institute (NEI), și-a publicat criteriile de clasificare în Jurnalul American de Oftalmologie.

„În trecut, cercetarea clinică în domeniul uveitei a fost îngreunată de lipsa unor criterii de diagnostic larg acceptate și validate”, a declarat dr. Douglas A. Jabs, liderul proiectului SUN și profesor de epidemiologie și oftalmologie la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, Baltimore. „Aceste criterii de clasificare sunt un pas major înainte pentru studiile epidemiologice, studiile translaționale, cercetarea patogenezei, cercetarea rezultatelor și studiile clinice. Sperăm că vor oferi abordări mai bune specifice bolii pentru diagnostic și tratament”, a concluzionat acesta.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - What is uveitis?
https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/uveitis
Mayo Clinic - Uveitis
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uveitis/symptoms-causes/syc-20378734
AJO - Development of Classification Criteria for the Uveitides
https://www.ajo.com/article/S0002-9394(21)00186-0/fulltext
1. Studiul „Development of Classification Criteria for the Uveitides”, apărut în American Journal of Ophtalmology, DOI:https://doi.org/10.1016/j.ajo.2021.03.061, autori: Douglas A. Jabs et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0