Tratamentul hepatitei B: speranțe pentru un tip de imunoterapie

O echipă de cercetare de la University College London a identificat un tip de imunoterapie pentru tratamentul hepatitei B (VHB), cea mai frecventă cauză de cancer hepatic din lume.

Hepatita B este o infecție hepatică provocată de virusul hepatitei B. Unele persoane cu hepatita B sunt bolnave doar câteva săptămâni (deci infecția este acută), în timp ce pentru altele, boala progresează spre o formă mai gravă, cunoscută sub numele de hepatită cronică B, de care pacientul poate suferi toată viața.

În timp, hepatita B cronică poate provoca probleme grave de sănătate, inclusiv leziuni hepatice, ciroză, cancer hepatic și chiar deces prematur. În fiecare an, la nivel global, hepatita B cronică duce la aproximativ 880.000 de decese cauzate de ciroză hepatică și carcinom hepatocelular.

Mai multe medicamente sunt aprobate pentru a trata persoanele care au hepatită cronică B și altele sunt în curs de dezvoltare. Este posibil ca pacienții care încep tratamentul pentru hepatita B să ia medicamente pe termen nelimitat, deoarece acestea nu duc la vindecare.

În acest context, un studiu¹ apărut în jurnalul științific Nature Communications a utilizat celule imune izolate direct din ficatul și țesutul tumoral al unor pacienți, pentru a arăta că vizarea Acil-CoA colesterol aciltransferazei (ACAT), o enzimă care ajută la gestionarea nivelului de colesterol din celule, este extrem de eficientă în stimularea răspunsurilor imune.

Posibilități noi în tratamentul hepatitei B

Descoperirile arată că blocarea activității acestei enzime cu inhibitori ACAT stimulează celulele imunitare specifice care pot combate atât virusul, cât și tumorile canceroase asociate, demonstrându-și eficacitatea ca imunoterapie. S-a descoperit că inhibarea ACAT împiedică replicarea proprie a virusului hepatitic B, acționând astfel și ca un antiviral direct. Inhibitorii ACAT, cum ar fi avasimibul, administrați pe cale orală, s-au dovedit anterior a fi bine tolerați ca medicamente care scad colesterolul în cazul oamenilor.

Autorii studiului afirmă că dezvoltarea de noi opțiuni terapeutice este crucială pentru îmbunătățirea îngrijirii pacienților cu hepatită B. Celulele imunitare, cum ar fi celulele T, sunt indispensabile pentru combaterea virusurilor și a tumorilor, dar sunt adesea disfuncționale și nu reușesc să controleze aceste boli. De asemenea, mai spun cercetătorii, tratamentele actuale nu reușesc, în cele mai multe cazuri, să elimine virusul și nici nu previn dezvoltarea cancerului.

Astfel, studiul de față și-a propus sa identifice o țintă terapeutică pentru a inhiba direct virusul în timp ce stimulează, de asemenea, celulele imunitare pentru a lupta împotriva acestuia. Colesterolul este un tip de grăsime care ajunge adesea în corp din alimentația zilnică și care poate exercita mai multe funcții în diferite celule ale corpului. Virusul hepatic infectează ficatul, un organ implicat în sinteza colesterolului.

În acest studiu, folosind probe de țesut de boală hepatică umană in vitro, cercetătorii au arătat că inhibitorii ACAT au stimulat celulele T antivirale umane capabile să elimine virusul. Acest răspuns este în contrast cu terapiile disponibile în prezent. Efectul de stimulare a imunității a fost unul izbitor în celulele T găsite în ficatul infectat cu virusul hepatitei B și în cancerul hepatic, depășind restricțiile locale asupra funcției celulelor imune, permițând celulelor T să vizeze atât virusul, cât și celulele canceroase.

Savanții au arătat apoi că inhibitorii ACAT ar putea, de asemenea, să blocheze ciclul de viață al VHB într-un mod în care alte antivirale nu sunt în măsură. Prin urmare, aceste medicamente au o combinație unică de efecte antivirale și imunoterapeutice. Se poate spune, deci, că a fost găsită o nouă țintă extrem de eficientă pentru tratamentul infecției cronice cu virusul hepatitei B și al cancerului hepatic.

Potrivit oamenilor de știință, modularea metabolismului colesterolului cu inhibitori ACAT are caracteristicile unice de a viza direct virusul și tumorile, stimulând în același timp celulele T care luptă împotriva acestora. Acest lucru permite abordarea bolii din mai multe direcții în același timp.

Medicamentul care acționează asupra colesterolului este deja cunoscut ca fiind sigur pentru adminsitrare în cazul oamenilor, concluzionează cercetătorii, a căror speranță este că lucrarea lor aduce informații prețioase pentru dezvoltarea unor studii clinice care combină modularea colesterolului cu alte imunoterapii. Rezultatele deschid, astfel, calea pentru noi posibilități în tratarea pacienților cu infecții virale și cancer.

Tratamentul hepatitei B acute

Dacă o persoană este diagnosticată cu hepatita B, cel mai probabil va fi trimisă de medicul de familie la un hepatolog. Multe persoane nu au simptome supărătoare, dar dacă acestea există (febră, oboseală, pierderea poftei de mâncare, greaţă și vărsături, durere abdominală, urină închisă la culoare, dureri articulare, icter), pot fi de folos următoarele:

  • odihnă din plin;
  • analgezice cum ar fi  paracetamol sau ibuprofen;
  • menținerea unui mediu răcoros și bine ventilat;
  • evitarea hainelor strâmte și a băilor fierbinți;
  • administrarea unor medicamente cum ar fi metoclopramid.

Majoritatea pacienților se recuperează complet în câteva luni, dar li se va recomanda să efectueze periodic teste de sânge pentru a verifica dacă virusul este prezent și dacă au dezvoltat hepatită cronică B.

Tratamentul hepatitei B cronice

Dacă analizele de sânge arată că pacientul încă are hepatită B după 6 luni, medicul îi poate recomanda medicamente pentru a reduce riscul de complicații ale bolii și teste regulate pentru a evalua starea de sănătate a ficatului. Tratamentul este de obicei indicat dacă sistemul imunitar nu poate controla singur hepatita B sau dacă există dovezi ale unei afectări hepatice continue.

Medicamentele pentru hepatita B pot ajuta la menținerea virusului sub control și la oprirea afectării ficatului, deși nu vor vindeca neapărat infecția - unele persoane au nevoie de tratament pe tot parcursul vieții. Principalele medicamente pentru hepatita cronică B includ peginterferon alfa 2-a și medicamente antivirale.

Peginterferonul alfa 2-a stimulează sistemul imunitar să atace virusul hepatitei B și să recâștige controlul asupra acestuia. Se administrează de obicei prin injecție o dată pe săptămână timp de 48 de săptămâni.

Dacă ficatul nu funcționează bine sau peginterferonul alfa-2a nu este potrivit sau nu funcționează pentru pacient, medicul îi poate recomanda un medicament antiviral (tenofovir sau entecavir), sub formă de comprimate.

Pacientul va evita consumul de alcool, va avea o alimentație echilibrată și va lua măsuri pentru a nu infecta și alte persoane (va practica sexul protejat, nu va împărți periuța de dinți sau aparatul de ras cu altcineva etc.). Membrii familiei se pot proteja prin administrarea vaccinului împotriva hepatitei B.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Nature - Targeting human Acyl-CoA:cholesterol acyltransferase as a dual viral and T cell metabolic checkpoint
https://www.nature.com/articles/s41467-021-22967-7
1. Studiul „Targeting human Acyl-CoA:cholesterol acyltransferase as a dual viral and T cell metabolic checkpoint”, apărut în Nature Communications (2021). DOI: 10.1038/s41467-021-22967-7, autori: Nathalie M. Schmidt et al.
CDC - Hepatitis B Questions and Answers for the Public
https://www.cdc.gov/hepatitis/hbv/bfaq.htm#bFAQe01

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0