Totul despre lentilele de contact: cum se aleg, cum se îngrijesc, riscuri și beneficii

Lentilele de contact pot face o diferență majoră când vorbim despre viața celor care le poartă, deoarece asigură un anumit nivel de libertate pe care ochelarii de vedere clasici nu îl pot oferi.

Dacă ai decis să nu mai porți ochelari de vedere și să îi înlocuiești cu lentilele de contact, e bine să ții cont de câteva îndrumări. De asemenea, e bine ca, din când în când (de exemplu, în unele seri, când ajungi acasă după serviciu sau școală) să porți ochelarii în locul lentilelor.

Cum alegi lentilele de contact care ți se potrivesc

Pentru început, lentilele tale de contact trebuie să se adreseze unei probleme care te determină să apelezi la acest gen de dispozitiv medical. Lentilele de contact trebuie să îți asigure o bună acuitate vizuală, corectând problema pe care o ai, fie că este vorba despre miopie, astigmatism, hipermetropie sau o combinație între aceste afecțiuni.

În al doilea rând, lentilele de contact trebuie să se potrivească ochiului tău. Ele sunt disponibile într-o mulțime de combinații în ceea ce privește diametrul și curbura. Medicul oftalmolog va evalua starea ochilor și vederea, pentru a stabili ce fel de lentile de contact satisfac criteriile de mai sus.

În al treilea rând, este posibil ca unii pacienți să aibă nevoie de lentile de contact din alt motiv. De exemplu, medicul oftalmolog poate să recomande anumite tipuri de lentile de contact, mai ales dacă ochii persoanei respective sunt extrem de uscați.

Nu în ultimul rând, la capitolul criterii după care se aleg lentilele de contact, poți ține cont de culoarea acestora (aici intervine simțul tău estetic și dacă dorești să-ți schimbi aspectul - ori le poți alege să fie transparente) sau de un alt criteriu (dacă este necesar să le porți peste noapte, de exemplu).

Cum trebuie îngrijite și curățate lentilele de contact

Un alt pas important de care trebuie să ții cont este îngrijirea lentilelor de contact. Acestea trebuie să fie păstrate curate și trebuie schimbate la intervalul la care ți-a recomandat medicul oftalmolog (există lentile de unică folosință sau lentile cu purtare lunară). Când manevrezi lentilele, ai grijă ca mâinile să fie proaspăt spălate și bine uscate.

În prezent, se folosesc soluții speciale pentru îngrijirea lentilelor de contact, cum ar fi produse care curăță și dezinfectează lentilele și produse care sunt folosite pentru păstrarea lentilelor sau unele care îmbină aceste caracteristici.

Pacienții care au o sensibilitate la anumite substanțe din unele soluții au nevoie de alt gen de produse, cum ar fi soluțiile pe bază de peroxid de hidrogen. Acestea curăță foarte bine lentilele de contact, însă este extrem de important să urmezi indicațiile de pe ambalaj atunci când le folosești.

Pentru a reduce riscurile de infecție oculară, ține cont de aceste recomandări:

  • Spală și curăță lentilele de contact întocmai cum te-a învățat medicul oftalmolog.
  • Dezinfectează lentilele de contact în mod corespunzător, potrivit indicațiilor producătorului.
  • Nu turna soluția nouă în recipientul lentilelor de contact peste vechea soluție. Reține că este important ca, de fiecare dată, să arunci toată soluția de curățare care ți-a rămas, după fiecare utilizare. Nu reutiliza niciodată soluția rămasă în kitul de curățare!
  • Nu expune lentilele de contact la apă de la robinet, apă îmbuteliată, apă distilată, apă din lacuri sau din mare. Nu folosi niciodată apă non-sterilă ca să cureți lentilele de contact (chiar dacă este apă distilată sau o soluție salină pe care o poți prepara în casă).
  • Înainte de a înota, scoate-ți lentilele de contact. Există un oarecare risc de infecție oculară, din cauza bacteriilor din piscine, din căzile de tip jacuzzi, din lacuri și din mare.
  • Înlocuiește recipientul în care îți păstrezi lentilele de contact o dată la 3 luni sau în funcție de recomandările medicului tău oftalmolog. Procedează la fel și cu sticla de soluție destinată depozitării lentilelor.

Ce riscuri are purtarea lentilelor de contact

Purtarea lentilelor de contact înseamnă că pacientul are un oarecare risc de a dezvolta afecțiuni grave, inclusiv infecții oculare și ulcere corneene. Aceste complicații se pot dezvolta foarte rapid și pot fi foarte grave. În cazuri rare, ele pot duce la orbire.

O persoană nu poate stabili gravitatea unei probleme care se dezvoltă în timp ce poartă lentilele de contact, așa că trebuie să ajungă la cabinetul unui medic oftalmolog cu experiență, pentru a se diagnostica afecțiunea respectivă.

Dacă te confrunți cu orice fel de simptome care ar putea indica o infecție oculară sau o iritație a ochilor:

  • scoate imediat lentilele de contact și nu le aplica din nou
  • sună-ți imediat medicul oftalmolog
  • nu arunca lentilele de contact - păstrează-le în recipientul lor și du-le la medicul oftalmolog, la următoarea vizită la cabinet; acesta le va folosi pentru a determina cauza simptomelor pe care le ai.

Alte riscuri pe care le pot avea lentilele de contact:

  • poți face conjunctivită
  • te poți confrunta cu abraziunile corneene
  • poți face iritații oculare.

Aceste riscuri pot fi minimizate dacă respecți instrucțiunile de curățare și frecvența de înlocuire a lentilelor de contact. În plus, dacă porți lentilele pentru un timp îndelungat de-a lungul zilei, e bine să folosești seara picături pentru ochi care să atenueze eventualul disconfort, să hidrateze și să lubrifieze ochii.

Ce beneficii au lentilele de contact

Dacă iei în considerare purtarea unor lentile de contact, iată ce trebuie să știi despre beneficiile acestora:

  • Lentilele de contact se mișcă odată cu ochii tăi, permit un câmp vizual natural, nu au rame care să îți afecteze ceea ce vezi și reduc foarte mult distorsiunile de imagine. Practic, cu lentilele de contact potrivite, ar trebui să vezi aproape perfect și să nici nu-ți dai seama că le porți.
  • Spre deosebire de ochelari, lentilele de contact nu se aburesc la diferențele de temperatură (când intri de la frig la cald) și nu se pătează din cauza picăturilor de ploaie sau a particulelor de murdărie din aer.
  • Lentilele de contact sunt opțiuni excelente pentru persoanele care practică diverse sporturi și alte activități fizice, pentru că rămân bine fixate la locul lor.
  • persoane, mai ales cele care au purtat multă vreme ochelari de vedere și nu s-au simțit confortabil cu ei din punct de vedere al aspectului fizic, capătă o mai mare încredere în ele însele, pentru că simt că arată mai bine purtând lentile de contact.
  • În comparație cu ochelarii de vedere clasici, lentilele de contact oferă o priveliște mai bună, mai naturală, ca și cum ai privi fără ajutorul unor dispozitive.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
U.S. Food and Drug Administration - Contact Lens Solutions and Products
https://www.fda.gov/medical-devices/contact-lenses/contact-lens-risks
American Optometric Association  - Types of Contact Lenses
https://www.aoa.org/healthy-eyes/vision-and-vision-correction/types-of-contact-lenses?sso=y

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0