Totul despre colposcopie: cand se recomanda si ce probleme indica

1. Despre colposcopie
   Ce este colposcopia?
   Factori care influențează rezultatul colposcopiei
   Riscuri și efecte adverse colposcopie (posibile complicații)
   Contraindicații în realizarea unei colposcopii
   Durata unei colposcopii
   Analize și investigații complementare colposcopiei
2. Când se recomandă realizarea unei colposcopii?
3. Cum se realizează și cum se interpretează o colposcopie?
   Cât durează o colposcopie?
   Ce poate fi detectat cu ajutorul colposcopiei?
4. Care este rolul unei colposcopii?
   Metodă de diagnosticare și prevenție
   Metodă de monitorizare a evoluției unei boli

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Despre colposcopie

Medicul ginecolog poate recomanda o investigație numită colposcopie dacă rezultatul testului Babeș-Papanicolau este anormal. Așa că astăzi ne îndreptăm atenția în direcția acestei investigații, iar din acest articol vei afla când se recomandă o colposcopie și ce probleme indică.

Ce este colposcopia?

Colposcopia este o procedură prin care medicul ginecolog examinează îndeaproape cervixul (colul uterin), vaginul și vulva, pentru a depista semnele unei afecțiuni. În timpul colposcopiei, medicul folosește un instrument special numit colposcop – un microscop cu o sursă de lumină – ori videocolposcop. Pe site-urile clinicilor și instituțiilor medicale, este posibil să găsești această investigație și sub denumirea de videocolposcopie sau „colposcopie video”.

Se folosește o cantitate de acid acetic diluat, pentru a-l ajuta pe medic să vadă mai bine celulele epiteliale. Lichidul este aplicat pe tot colul uterin, iar acidul acetic face ca țesuturile anormale și o parte a țesuturilor normale să devină albe la culoare. Sub lumina albă, colul uterin este vizualizat de medic, pentru că așa poate vedea modificările apărute. Se notează apoi localizarea leziunii descoperite, zona de transformare, vasele anormale și atipice și zonele care au devenit albe sub influența aplicării acidului acetic diluat.

Factori care influențează rezultatul colposcopiei

Există unii factori de care pacienta trebuie să țină cont înaintea efectuării acestei investigații, pentru că aceștia pot influența rezultatul colposcopiei. Astfel, se va evita programarea unei colposcopii în timpul menstruației, se va evita raportul sexual în ziua colposcopiei ori cu două zile înainte, nu se vor folosi tampoane intravaginale în ziua investigației ori cu două zile înainte de colposcopie și nu se vor administra intravaginal anumite medicamente cu două zile înaintea colposcopiei.

Riscuri și efecte adverse colposcopie (posibile complicații)

Orice femeie trebuie să știe că o colposcopie reprezintă o procedură extrem de sigură, care nu cauzează niciun fel de probleme grave, însă cu toate acestea, unele paciente se pot confrunta cu efecte neplăcute:

Disconfort sau durere - spune-i medicului dacă procedura este dureroasă, astfel încât să poată lua măsurile necesare ca să te simți mai confortabil.

Secreții sau scurgeri vaginale de culoare maro - acestea sunt cauzate de lichidele și substanțele folosite pentru a scoate în evidență celulele anormale de pe colul uterin, așa că nu ar trebui să dureze foarte mult.

Sângerare ușoară - poate avea loc dacă pacienta este supusă unei biopsii și ar trebui să treacă în decurs de 3-5 zile.

Contactează medicul dacă sângerările persistă, dacă sângerarea este mai abundentă decât fluxul menstrual normal în cazul tău, dacă secrețiile vaginale sunt urât mirositoare sau dacă ai durere abdominală.

Contraindicații în realizarea unei colposcopii

Anxietatea și îngrijorarea pacientei sunt frecvente în cazul pacientelor, atât înainte, în timpul, cât și după o colposcopie. Înainte de procedură, medicul ginecolog ar trebui să discute cu pacienta și să o consilieze, să îi explice care este motivul pentru care se efectuează procedura aceasta, la ce să se aștepte, care sunt contraindicațiile relative ale procedurii de colposcopie (aici sunt incluse utilizarea medicamentelor anticoagulante, cervicita acută, vaginita severă sau sângerările abundente) și potențialele complicații care pot să apară după o colposcopie ori biopsie.

Se poate efectua o colposcopie în sarcină?

Se poate face o colposcopie când pacienta este însărcinată, pentru că procedura este sigură. Efectuarea unei biopsii de col cât timp femeia este însărcinată prezintă riscuri scăzute, însă medicul ginecolog cel mai probabil va dori să amâne biopsia după ce pacienta va naște.

Femeile gravide pot să sângereze mai mult după o biopsie în comparație cu pacientele care nu sunt însărcinate, iar explicația are legătură cu faptul că cervixul are un flux sangvin mai mare în timpul sarcinii. În plus, nu ai de ce să te îngrijorezi: efectuarea unei colposcopii și a unei biopsii nu îți va afecta capacitatea de a avea copii, în viitor.

Durata unei colposcopii

O colposcopie este o procedură simplă, care îi permite medicului să vadă cât mai bine colul uterin. Examinarea durează între 10 și 20 de minute, uneori poate dura puțin mai mult, și este foarte asemănătoare cu un test Babeș-Papanicolau. Una dintre cele mai mari diferențe dintre cele două este, însă, că medicul folosește un instrument special pentru a mări imaginea, numit colposcop.

De regulă, pacienta este supusă unei colposcopii dacă a avut un rezultat anormal la testul Babeș-Papanicolau, astfel încât medicul ginecolog să poată diagnostica în timp util orice fel de probleme.

Analize și investigații complementare colposcopiei

În anumite cazuri, medicul ginecolog poate efectua colposcopia ca procedură care acompaniază o altă investigație, așa cum este biopsia. Dacă pacienta urmează să aibă o biopsie, modul în care va percepe procedura va depinde de zona care este testată.

Biopsia de col uterin (biopsie cervicală)

Când pacienta este supusă unei colposcopii, procedura este în general nedureroasă, dar dacă femeia are o altă procedură, așa cum este biopsia cervicală, aceasta poate cauza crampe, disconfort, sângerare și durere în cazul anumitor paciente. Medicul poate sugera pacientei să ia un calmant cu 30 de minute înainte de procedură. Totodată, ginecologul va face o anestezie la nivelul colului uterin, înainte de biopsie.

Biopsia vaginală

Pacienta nu va simți durere în timpul unei biopsii de acest gen, pentru că vaginul are o structura diferită, în funcție de zona unde se efectuează procedura. Partea inferioară a vaginului poate fi mai predispusă spre durere, așa că este posibil ca medicul să folosească un anestezic local în acea zonă, înainte de efectuarea biopsiei.

Când se recomandă realizarea unei colposcopii?

Colposcopia reprezintă examinarea cervixului (colului uterin), cu ajutorul unui aparat special, numit colposcop. Procedura este recomandată de medic dacă rezultatul testului Babeș-Papanicolau a fost anormal ori dacă medicul ginecolog a văzut ceva neobișnuit sau dacă un anumit lucru i-a trezit suspiciuni în timpul examinării pelvine.

În unele cazuri, pentru a putea stabili un diagnostic, medicul recomandă și efectuarea unei biopsii. În timpul biopsiei, mostre de țesut sunt prelevate și examinate de medicul anatomopatolog, fie din colul uterin, fie din vagin.

Unele dintre motivele care recomandă realizarea unei colposcopii pot fi:

  • dacă rezultatele testului Babeș-Papanicolau sunt anormale;
  • dacă cervixul arată anormal în timpul examinării pelvine;
  • dacă analizele arată că pacienta are HPV, adică virusul papiloma uman;
  • dacă pacienta are sângerări inexplicabile (cum ar fi sângerări după raportul sexual) sau alte probleme în sfera aparatului reproducător.

Totodată, medicul poate folosi o colposcopie pentru a diagnostica un cancer de col uterin, negii genitali, cancerul vaginal, cât și cancerul vulvar. Odată ce medicul vede rezultatele colposcopiei, el va ști dacă sunt necesare sau nu investigații suplimentare în cazul pacientei.

Cum se realizează și cum se interpretează o colposcopie?

Medicul ginecolog folosește această investigație pentru a vedea intrarea în uter (numită și cervix sau col uterin) și vaginul. În timpul procedurii, se folosește un instrument cu lentile speciale, numit colposcop, care mărește imaginea, și o sursă de lumină. Cu ajutorul acestuia, medicul vede țesuturile de pe cervix și de pe pereții vaginului mult mai clar.

Cât durează o colposcopie?

O colposcopie este efectuată, de regulă, într-un spital sau într-o clinică. Procedura durează aproximativ 15-20 de minute, iar pacienta poate merge acasă în aceeași zi. Pacienta trebuie să respecte anumite recomandări înainte ca medicul să efectueze această procedură:

  • cu cel puțin 24 de ore înaintea programării, pacienta va evita să facă sex și nu va folosi medicamente care se administrează intravaginal (creme, ovule), nu va folosi lubrifianți, creme ori tampoane;
  • este bine că pacienta să aibă la ea un absorbant zilnic ori un absorbant normal, pentru că este posibil să aibă o ușoară sângerare sau sau alte scurgeri după procedură;
  • pacienta poate să mănânce și să bea lichide, la fel ca într-o zi normală.

După efectuarea colposcopiei, pacienta va putea să meargă acasă în funcție de cât de repede se simte pregătită să facă acest pas - de regulă, imediat după procedură. Pacienta se poate întoarce la activitățile ei normale, inclusiv la serviciu, și poate să conducă mașină imediat. După colposcopie, este posibil ca unele paciente să observe o scurgere sau secreție vaginală de culoare maronie sau o ușoară sângerare dacă au avut și procedura de biopsie; această sângerare este normală și ar trebui să se oprească după câteva zile.

Este important că pacienta să aștepte până când încetează sângerarea înainte de a putea face sex din nou sau înainte de a putea folosi tampoane intravaginale, medicamente intravaginale, lubrifianți ori creme care se administrează pe cale vaginală.

Medicul ginecolog va putea, de regulă, să comunice imediat pacientei ceea ce s-a descoperit în urma colposcopiei, iar rezultatele sunt însoțite și de câteva fotografii cu colul uterin. Dacă s-a efectuat și o biopsie, țesutul va fi analizat în laborator și pacienta va aștepta câteva săptămâni până când va primi rezultatele.

Ce poate fi detectat cu ajutorul colposcopiei?

Colposcopia este efectuată atunci când rezultatele testelor de screening pentru cancerul de col uterin (așa cum este testul Papanicolau) arată rezultate anormale în celulele din cervix. Colposcopia este cea care îi oferă medicului mai multe informații despre celulele anormale.

În plus, colposcopia poate fi folosită pentru a evalua și alte probleme de sănătate: negii genitali de pe cervix; cervicita (o inflamație a colului uterin); formațiunile sau masele benigne (adică necanceroase), cum ar fi polipii; durerea; sângerările fără o cauză clară.

Uneori, colposcopia poate fi recomandată în cazul unor paciente de mai multe ori, așa că procedura poate fi repetată la intervalul de timp recomandat de medic. Totodată, colposcopia poate fi folosită pentru a verifica rezultatul unui tratament. Rezultatele colposcopiei vor determina dacă pacienta va avea nevoie de alte investigații și teste și dacă va fi nevoie de tratament.

Rezultate normale colposcopie

Aproximativ 4 din 10 femei care au parte de o colposcopie au rezultate normale în urma acestei investigații. Asta înseamnă că nu au fost descoperite celule anormale în colul uterin în timpul colposcopiei sau biopsiei și că pacienta nu trebuie să înceapă niciun fel de tratament imediat.

Pacienta va fi sfătuită să continue să își facă analizele necesare pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, în mod regulat, în cazul în care celulele anormale se vor dezvolta mai târziu. În funcție de vârsta pacientei, medicul îi va spune la ce interval de timp trebuie să își facă testul Babeș-Papanicolau.

Rezultate anormale colposcopie

Aproape 6 din 10 femei au celule anormale pe colul uterin, lucru cunoscut sub denumirea de neoplazie cervicală intraepitelială sau ca neoplazie intraepitelială glandulară cervicală. Acesta nu este cancer, dar există riscul ca aceste celule să devină canceroase dacă nu sunt tratate.

Celulele anormale pot fi detectate în timpul efectuării unei colposcopii, dar va fi necesară o biopsie, pentru a se determina care este riscul ca aceste celule să devină canceroase și pentru a se stabili și dacă este necesar tratamentul. În cazuri rare, o colposcopie și o biopsie vor descoperi un cancer de col uterin. Dacă se întâmplă acest lucru, pacienta va fi pusă în legătură cu o echipă de specialiști, pentru a discuta opțiunile de tratament.

Care este rolul unei colposcopii?

Dacă pacienta are anumite simptome care sunt sugestive pentru o formă de cancer ori dacă rezultatele testului Babeș-Papanicolau arată că există celule anormale, pacienta va trebui să fie supusă unei colposcopii.

Procedura în sine nu este mai neplăcută decât orice altă examinare cu specul vaginal și poate fi efectuată în siguranță chiar dacă pacienta este însărcinată. La fel ca în cazul testului Papanicolau, este mai bine ca procedura de colposcopie să nu se efectueze în zilele în care pacienta este la menstruație. Este bine de știut că o colposcopie poate avea mai multe roluri.

Metodă de diagnosticare și prevenție pentru anumite boli

Medicul ginecolog poate recomanda o colposcopie dacă testul Papanicolau sau examinarea pelvină scoate la iveală unele aspecte anormale.

Astfel, colposcopia poate fi utilizată pentru a diagnostica:

  • negii genitali;
  • inflamația colului uterin (cervicită);
  • modificările precanceroase din țesuturile colului uterin;
  • modificările precanceroase din țesuturile vaginului;
  • modificările precanceroase ale vulvei.

Totodată, se poate spune că o procedură de tipul colposcopiei poate fi utilizată în același timp cu testul Babeș-Papanicolau pentru a se putea efectua un screening, adică depistarea precoce a cancerului cervixului.

Metodă de monitorizare a evoluției unei boli

Pe lângă faptul că procedura ajută la diagnosticarea a numeroase afecțiuni, colposcopia poate fi o metodă utilă și pentru a monitoriza evoluția unor boli din sfera aparatului reproducător. De exemplu, se poate recomanda o colposcopie pentru a monitoriza evoluția celulelor de la nivelul cervixului.

Medicul poate recomanda o colposcopie în decurs de câteva săptămâni de la screeningul colului uterin, pentru a monitoriza dacă celulele prelevate de la pacienta sunt anormale ori suferă modificări. În plus, metoda mai poate fi folosită pentru ca medicul să poată descoperi cauza unor probleme cum ar fi sângerările vaginale neobișnuite.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Colposcopy
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK564514/
Johns Hopkins Medicine - What is colposcopy?
https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/colposcopy
BMC - Assessing colposcopic accuracy for high‐grade squamous intraepithelial lesion detection: a retrospective, cohort study
https://bmcwomenshealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12905-022-01592-6
Studiul „Assessing colposcopic accuracy for high‐grade squamous intraepithelial lesion detection: a retrospective, cohort study”, apărut în BMC Women's Health 22, 9 (2022). https://doi.org/10.1186/s12905-022-01592-6, autori: Bai, A., Wang, J., Li, Q. et al. 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0