Topul infecțiilor care nu sunt contagioase

Când spui infecție, te gândești imediat la o boală contagioasă. Știai că unele infecții, cum sunt cele ale urechii sau cele urinare, nu sunt contagioase?

Infecțiile contagioase sunt cele care se transmit de la o persoană la alta, dar există multe tipuri de infecții necontagioase, pe care nu le poți lua de la cineva. S-ar putea să iei anumiți germeni atingând suprafețele comune (balustrade, uși de lift, bare din autobuz etc.) sau dacă mănânci alimente contaminate cu bacterii sau virusuri.

Unele boli se răspândesc numai prin intermediul insectelor infectate sau al altor animale, iar în alte cazuri microbii care trăiesc în sau pe corp în mod natural pot începe să se înmulțească necontrolat și să provoace o infecție.

Legioneloza

Este un tip de pneumonie pe care o faci atunci când respiri picături de apă sau inhalezi accidental apă care are bacterii Legionella, care se găsesc în lacuri și pârâuri. De asemenea, oamenii se pot infecta dacă bacteriile pătrund în sistemele de apă și încep să crească acolo, cum ar fi în dușuri, robinete de la chiuvetă sau cadă, în căzile de hidromasaj, încălzitoare de apă sau conducte.

Infecții ale urechii

De obicei, acestea apar atunci când o boală sau unele alergii provoacă congestie în nas, gât și trompa lui Eustachio, care trece de la fiecare ureche la partea din spate a gâtului. Lichidul care se acumulează în urechea medie permite germenilor să crească. În timp ce răceala și gripa (care sunt cotagioase) duc uneori la o infecție a urechii, infecția în sine nu poate fi luată de la altă personă.

Infecții ale tractului urinar

O infecție de tract urinar începe atunci când bacteriile din rect sau din alt loc de pe piele intră în tractul urinar prin uretră. Femeile fac infecții de tract urinar mai des decât bărbații, în principal deoarece uretra lor este mai aproape de rect. Unii oameni se aleg cu aceste infecții după contactul sexual, atunci când bacteriile de la partener se îndreaptă spre uretră. Pentru a preveni o infecție urinară făcută în acest mod, e recomandat ca persoana să urineze imediat după actul sexual.

Infecții vaginale microbiene

Acestea apar atunci când echilibrul normal al microbilor (inclusiv fungii și bacteriile) din vagin se strică. În acest caz, microbii pot să crească prea mult, provocând mâncărime, senzație de arsură și iritații. Riscul unei femei de a face o astfel de infecție crește atunci când se află în tratament cu antibiotice, dacă are diabet necontrolat, un sistem imunitar slăbit sau dacă este însărcinată. Și unele pilule contraceptive pot provoca infecții vaginale. Acest tip de infecție nu se transmite unei alte persoane.

Infecții sinusale

La fel ca în cazul infecțiilor urechii, infecțiile sinusale apar atunci când mucusul se acumulează în sinusuri și germenii încep să se înmulțească în acea zonă. Răceala obișnuită, care este o infecție virală, este cel mai adesea cauza infecțiilor sinusale. Uneori, în spatele sinuzitei se află o infecție bacteriană. Dacă un virus este cauza, infecția este contagioasă, dar este mai probabil ca persoana afectată să transmită răceala decât infecția sinusală în sine.

Salmoneloza

O bacterie numită Salmonella poate provoca o infecție în intestine: salmoneloza. Dacă mănânci alimente crude sau insuficient gătite care conțin bacterii Salmonella - adesea e vorba de carne, ouă sau păsări de curte - te poți infecta. Salmonella poate ajunge pe blaturi și pe obiecte de bucătărie și apoi poate contamina alte alimente, dar gătirea temeinică ucide această bacterie. Simptomele infecției cu salmonella pot include greață, vărsături, diaree, crampe, febră, frisoane și cefalee.

E.coli

Acest tip de bacterii se află în mod normal în intestine, însă unele tulpini de E. Coli te pot îmbolnăvi. Oamenii se infectează de obicei dacă beau apă sau mănâncă alimente care sunt contaminate, cum ar fi legumele crude insuficient spălate sau carnea de vită tocată prea puțin gătită. Infecția poate provoca diaree severă, cu sânge, greață, vărsături și crampe stomacale.

Naegleria fowleri

S-ar putea să fi auzit de această specie sub numele de „amibă care mănâncă creierul”. Naegleria fowleri este un microorganism (amibă), care intră în creier prin nas și provoacă o infecție cerebrală rară, mortală. Amiba trăiește în lacuri sau în râuri calde, dar poate apărea și în piscinele fără suficient clor. Infecția, care duce la convulsii, confuzie și halucinații, poate cauza decesul în termen de 5 zile.

Rabia (turbarea)

Poți face rabie dacă un animal care poartă virusul rabic te mușcă. Majoritatea cazurilor de infectare implică lilieci, coioți, câini și pisici bolnave. Rabia este mortală, dar se întâmplă arareori să fie transmisă la oameni. În cazul în care te zgârie sau te mușcă un animal despre care bănuiești că ar putea avea rabie, mergi la medic, care îți poate administra un vaccin pentru a te proteja de virus.

Infecții de la căpușe

Căpușele le pot transmite oamenilor multe bacterii și virusuri prin mușcătură. Unele infecții bacteriene pe care le transportă căpușele includ boala Lyme și febra pătată a Munților Stâncoși, febra Colorado și virusul Bourbon. Dacă o căpușă pătrunde în piele, trebuie îndepărtată cu ajutorul unei pensete. Dacă este posibil, căpușa va fi închisă într-un recipient și înghețată. Dacă persoana mușcată se simte rău în următoarele zile, e important să meargă la un consult medical și să ducă și căpușa păstrată.

Infecții de la țânțari

Țânțarii care transportă virusuri, inclusiv malaria, Zika, West Nile, febra galbenă, febra Dengue și virusul Chikungunya, le pot transmite oamenilor printr-o simplă înțepătură. Aceste infecții tind să apară preponderent în anumite părți ale lumii, cum sunt cele tropicale.

Infecții de la rozătoare

Aceste infecții apar de obicei atunci când oamenii sunt în contact cu deșeurile eliminate de șobolani, șoareci sau alte rozătoare infectate. De asemenea, dacă respiră praful care transportă particule de excremente de rozătoare sau de urină. De la rozătoare se poate lua hantavirus, febră hemoragică și alte boli. Dacă trebuie să cureți o zonă cu excremente de rozătoare, nu ridica praful cu o mătură sau cu un aspirator. Pune-ți mănuși de protecție, pulverizează zona cu dezinfectant și apoi șterge cu o lavetă de unică folosiță pe care o arunci ulterior.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - Legionnaires' disease
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/legionnaires-disease/symptoms-causes/syc-20351747
NHS - Urinary tract infections (UTIs)
https://www.nhs.uk/conditions/urinary-tract-infections-utis/
CDC - Ear Infection
https://www.cdc.gov/antibiotic-use/community/for-patients/common-illnesses/ear-infection.html

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0