Testul transpiratiei: cand si de ce se face

Deși nu este la fel de frecvent folosit ca analizele de sânge, testul transpirației poate să ofere informații prețioase în privința stării de sănătate a unei persoane. Testul transpirației (numit uneori și testul sudorii) detectează cantitatea de sare, adică ionii de sodiu și de clor din transpirația unei persoane. Această analiză mai este numită și testul transpirației prin iontoforeză. El este folosit, în principal, în cazul persoanelor care au simptomele de fibroză chistică.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Substanțele care se găsesc în mod natural în corpul uman au nevoie de un echilibru perfect între ionii de sodiu și cei de clor. Aceste substanțe chimice ajută la reglarea cantității de lichid din țesuturi. Persoanele cu fibroză chistică au o mutație pe unul dintre cromozomi, care afectează o proteină transmembranară numită CFTR (cystic fibrosis transmembrane conductance regulator). Această proteină reglează transportul clorului și al sodiului prin corp.

Când această proteină CFTR nu funcționează corespunzător sau când nu există, clorura de sodiu nu se poate deplasa prin corp așa cum ar fi normal. Acest lucru provoacă acumularea unei cantități mari de lichid în plămâni, în intestinul subțire, în ductele pancreatice, în ductele biliare și în piele. Persoanele cu fibroza chistică au mari cantități de ioni de clor și de sodiu în transpirația lor. Acești pacienți pot avea cantități de două până la de cinci ori mai mari decât persoanele sănătoase.

De ce este folosit testul transpirației (sau analiza electroliților din sudoare)

Medicul tău îți poate cere să faci acest test dacă ai simptome precum:

  • O respirație șuierătoare sau tuse care poate produce mucus sau sânge
  • Învinețirea degetelor de la mâini și de la picioare ( de obicei asta se întâmplă din cauza unui nivel scăzut de oxigen în sânge, întrucât plămânii nu funcționează așa cum ar trebui)
  • Febră, care poate include transpirații nocturne  
  • Simptome digestive, cum ar fi dureri abdominale severe, diaree cronică (de lungă durată) sau constipație
  • Dureri musculare și articulare
  • Creștere întârziată sau pubertatea precoce
  • Infecții ale sinusurilor

Cui este recomandat testul de transpirație

Acest test este indicat persoanelor suspectate că au fibroză chistică. Pacienții cu această boală se pot confrunta cu o varietate de manifestări clinice 1. Unii nou-născuți pot avea ileus meconial (ocluzie intestinală), pe când copiii mici pot avea complicații pulmonare, cum ar fi pneumonie recurentă, sinuzită cronică, polipi nazali sau respirație șuierătoare și tuse persistentă și recurentă.

Majoritatea pacienților cu fibroză chistică au probleme gastrointestinale, precum scaune malabsorbtive și dureri abdominale recurente. Acest test este, de obicei, făcut sugarilor care sunt suspectați că ar avea simptomele fibrozei chistice. Deoarece această afecțiune este ereditară, un copil care are o rudă apropiată care suferă de fibroză chistică ar putea fi, de asemenea, testat în privința compoziției transpirației. Testul transpirației poate fi făcut sugarilor care au peste 48 de ore. 

Ce este fibroza chistică

Fibroza chistică este o afecțiune care se moștenește și care determină ca glandele din organism să producă secreții mai groase și mai lipicioase decât în mod normal. Acest lucru poate determina dezvoltarea de infecții în piept. De altfel, fibroza chistică poate afecta, de asemenea, sistemul digestiv, motiv pentru care copilul nu reușește să absoarbă alimentele. 

Prin urmare, există riscul ca acesta să nu ia în greutate și chiar să se confrunte cu probleme digestive, precum diareea. Totuși, există situații când copii care au fibroză chistică să nu se confrunte cu multe simptome, ci doar să aibă polipi (umflături) la nivelul nasului sau diaree ușoară. Severitatea simptomelor bolii variază foarte mult de la pacient la pacient. 

Cum te pregătești pentru testarea transpirației

Nu trebuie să te pregătești prea mult pentru acest test. Evită aplicarea cremelor sau loțiunilor pe piele cu 24 de ore înaintea testului. Pacienții pot mânca, bea și își pot lua medicamentele înainte de testul de transpirație.  

Dacă ai un copil mic, este bine să aduci câteva jucării sau obiecte care să îl mențină ocupat în timpul testului transpirației.

Ce se întâmplă în timpul testului transpirației

În timpul testului transpirației, medicul va așeză doi electrozi pe antebrațul tău. La copiii mici, electrozii sunt, în mod normal, plasați pe coapsă. Fiecare electrod este acoperit cu o bucată de tifon, care a fost înmuiată într-un medicament numit pilocarpină, care stimulează transpirația.

Odată ce electrozii sunt atașați, un mic curent electric va circula către acea zonă între 5 și 12 minute. Medicul clinician va îndepărta apoi electrozii, va spăla brațul sau piciorul copilului cu apă distilată și va așeza un disc de hârtie peste zona testată.

Apoi, discul de hârtie este acoperit cu ceară, pentru a-l menține etanș și pentru a împiedica evaporarea transpirației. După o oră, medicul va îndepărta discul cu transpirația pacientului și îl va trimite la un laborator, pentru a se analiza cantitatea de ioni de sodiu și de clor. În total, testul transpirației cu electrozi ar trebui să dureze 90 de minute.

Dacă nu este suficientă transpirație pentru a se obține un rezultat concludent, atunci testul va trebui repetat cât mai repede. 

Ce înseamnă rezultatele testului de sudoare

Poate dura una sau două zile până vei primi rezultatele de la această analiză a transpirației. La sugari (cei de 6 luni sau chiar mai mici), un nivel al clorurii egal cu 29 mmol/L sau sub această valoare indică faptul că fibroză chistică este puțin probabil să existe. Un nivel al clorurii de peste 60 mmol/L înseamnă că este probabil că micuțul să aibă fibroză chistică. Dacă valorile clorurii sunt între 20 și 59 mmol/L, asta înseamnă că fibroză chistică este posibilă și că testul trebuie să fie repetat.

La copiii mai mari și la adulți, un nivel al clorurii de 39 mmol/L sau sub această valoare indică faptul că este puțin probabil ca fibroză chistica să existe. Un nivel al clorurii de peste 60 mmol/L  înseamnă că este probabil ca micuțul să aibă fibroză chistică. Dacă valorile clorurii sunt cuprinse între 40 și 59 mmol/L, asta înseamnă că fibroza chistică este posibilă și că testarea transpirației trebuie să fie repetată.

Diagnostic diferențiat

Există situația când diagnosticul poate să fie fals pozitiv, întrucât clorura de sodiu poate crește fals în alte sindroame și situații patologice, inclusiv:

  • Dermatită atopică
  • Insuficiență suprarenală netratată
  • Boala de stocare a glicogenului
  • Insuficiența endocrină a glandei hipofizare
  • Diabetul insipid nefrogen ereditar
  • Hipotiroidismul
  • Pancreatită
  • Malnutriție
  • Mucopolizaharidoza
  • Displazie ectodermică

Nou-născuții ar putea să nu producă suficientă transpirație, iar din acest motiv este posibil ca abia în copilărie să se poată colecta o cantitate adecvată de transpirație. Sugarii cu un screening nou-născut pozitiv pot fi supuși testării încă de la 48 de ore de la naștere. Totuși, Fundația pentru Fibroză Chistică recomandă să se efectueze testul când bebelușul împlinește 10 zile. În cazul copiilor prematuri, testarea ar trebui efectuată atunci când aceștia cântăresc cel puțin 2 kilograme și când  vârsta lor gestațională corectată este mai mare de 36 de săptămâni, dacă este posibil.

Riscuri și contraindicații

Acest test a fost introdus pentru prima dată în 1959. Iar specialiștii spun că testul transpirației este extrem de fiabil și de precis pentru diagnosticarea fibrozei chistice, neavând riscuri pentru pacienți. De altfel, este important de menționat că acest tip de test nu provoacă durere și nici nu este inconfortabil. 

Totuși, este bine de știut că o zonă mică de piele se încălzește în timpul testului, motiv pentru care poate să apară o roșeață. În cazuri rari, se poate dezvolta o inflamație minoră la nivelul pielii. De regulă, asta se întâmplă în rândul bebelușilor mai mici de șase săptămâni. Indiferent de aceste riscuri, un astfel de test poate fi efectuat de orice persoană, indiferent de vârstă.  

Tratament fibroză chistică

Dacă se confirmă diagnosticul de fibroză chistică, medicii pot recomanda și alte  teste, cum ar fi o radiografie toracică sau o enteroscopie, pentru a verifica dacă sunt probleme cu plămânii și intestinul.
Pentru problemele pulmonare, tratamentele includ medicamente inhalate pentru a deschide căile respiratorii, medicamente pentru fluidizarea mucusului și pentru a facilita tusea, cât și antibiotice pentru a preveni infecțiile pulmonare. 

În cazuri grave, unii pacienți ar putea să aibă nevoie de un transplant pulmonar. 

Pentru ameliorarea problemelor intestinale, pacientul trebuie să urmeze o dietă specială, care să fie bogată în proteine și calorii, pentru a compensa nutrienții pe care bolnavul le pierde. De asemenea, poate fi necesar administrarea de suplimente de vitamine. 

Pronosticul pentru persoanele cu fibroză chistică sunt favorabile în ziua de astăzi, datorită noilor tratamente disponibile. Astfel, persoanele cu această boală pot trăi până la vârsta adultă. Copiii diagnosticați cu această boală pot merge la școală, pot să practice activități fizice și chiar se pot angaja.  

Totuși, este important ca pacientul să continuie să meargă la medic pentru controalele regulate, deoarece simptomele fibrozei chistice se pot agrava. Persoanele care au antecedente familiale de fibroză chistică sunt sfătuite să se testeze pentru gena fibrozei chistice înainte de a decide să aibă copii.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Sweat Testing and Recent Advances”, Sec. Pediatric Pulmonology, Front. Pediatr. 2021, Yasemin Gokdemir, Bulent Taner Karadag
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fped.2021.649904/full
Medline Plus - Sweat Test for Cystic Fibrosis
https://medlineplus.gov/lab-tests/sweat-test-for-cystic-fibrosis/
Cystic Fibrosis Foundation - Sweat Test
https://www.cff.org/intro-cf/sweat-test#
National Library of Medicine - Sweat Testing
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547728/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0