Testul de intoleranță la histamină: când este recomandat?

Intoleranța la histamină nu este o sensibilitate la histamină, ci un indiciu că o persoană are prea multă. Cum se diagnostichează intoleranța la histamină și când se recomandă determinarea activității DAO?

Histamina este o substanță chimică responsabilă de câteva funcții majore: comunică mesaje creierului, declanșează eliberarea acidului gastric pentru a ajuta digestia și se eliberează după leziuni sau reacții alergice ca parte a răspunsului imunitar. Când nivelurile de histamină devin prea mari sau când nu se pot descompune corect, pot afecta funcțiile normale ale corpului.

Deși simptomele variază, unele reacții frecvente asociate cu această intoleranță includ dureri de cap, congestie nazală, oboseală, urticarie, probleme digestive, ciclu menstrual neregulat, greaţă, vărsături. În cazuri mai severe de intoleranță la histamină, este posibil să te confrunți cu crampe abdominale, umflarea țesuturilor, tensiune arterială crescută, ritm cardiac neregulat, anxietate, dificultate de reglare a temperaturii corpului și ameţeală.

Cum se diagnostichează intoleranța la histamină

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Înainte de a ajunge la un diagnostic, medicul va elimina alte posibile tulburări sau alergii care cauzează simptome similare. Medicul poate sugera, de asemenea, să urmezi o dietă de eliminare timp de 14 până la 30 de zile. Această dietă necesită eliminarea oricăror alimente bogate în histamină sau declanșatoare de histamină și reintroducerea lor treptat pentru a urmări reacțiile corpului. De asemenea, medicul poate lua o probă de sânge pentru a afla dacă ai un deficit de diaminoxidază (DAO).

Un alt mod de a diagnostica intoleranța la histamină este printr-un test de înțepare (prick test). Un studiu¹ din 2011 a examinat eficacitatea unui test pentru a diagnostica intoleranța la histamină. Cercetătorii au înțepat pielea a 156 de persoane și au aplicat o soluție de histamină de 1%. Pentru cei cu suspiciune de intoleranță la histamină, testul înțepăturii a fost pozitiv pentru 79%, dezvăluind o mică umflătură roșie și mâncărime pe zona testată care nu s-a rezolvat în decurs de 50 de minute.

Determinarea activității DAO

Principala enzimă pentru metabolismul histaminei ingerate este diaminoxidaza (DAO). Cercetările² au stabilit că determinarea activității DAO în ser este un instrument de diagnostic util, împreună cu istoricul detaliat al pacientului pentru a face diferența între alergia alimentară și intoleranța la histamină.

Testul de determinare a activității DAO trebuie efectuat la pacienții suspectați cu simptome precum cefalee, tahicardie, urticarie, prurit, diaree și hipotensiune arterială, unde a fost exclusă alergia alimentară. Analiza se face pe nemâncate și trebuie cerut sfatul medicului legat de ce medicamente nu trebuie luate înainte de analiză. De exemplu, dacă iei antihistaminice, acestea se întrerup cu o săptămână înaintea recoltării, iar dacă iei heparină, tratamentul trebuie întrerupt cu două zile înainte de test.

Un rezultat de 14-33 UI/mL înseamnă o activitate enzimatică normală. Un rezultat sub 3 UI/mL denotă o activitate enzimatică redusă posibil pe fond genetic, iar unul în intervalul 3-10 UI/mL arată o activitate enzimatică scăzută. Un rezultat de peste 33 UI/mL indică o activitate enzimatică crescută. Nu se recomandă testul de determinare a activității DAO în sarcină, deoarece valorile pot fi mult crescute.

Diagnosticul de intoleranță la histamină este considerat pozitiv dacă sunt prezente două sau mai multe simptome tipice, iar îmbunătățirea rezultă din urmarea unei diete cu histamină scăzută și / sau administrarea de antihistaminice. Păstrarea unui jurnal alimentar este esențială pentru ca pacientul să poată urmări reacțiile la anumite alimente. Acest lucru este, de asemenea, foarte util dacă se începe o dietă de eliminare.

Ce alimente au niveluri ridicate de histamină

Alimentele despre care s-a raportat că au niveluri mai ridicate de histamină sunt alcoolul, vinetele, alimentele murate sau conservate, brânzeturile maturate, produsele afumate din carne (salam, cârnați, șuncă), crustaceele, leguminoasele (fasole, năut), nucile (nuci românești, arahide, caju, migdale, fistic), ciocolata și alte produse pe bază de cacao, oțetul de orez, seitanul, biscuiții și dulciurile cu conservanți și coloranți artificiali.

Dacă ai o intoleranță la histamină, încorporarea alimentelor cu conținut scăzut de histamină în dietă poate ajuta la reducerea simptomelor. E bine să te consulți cu un nutriționist sau să ceri sfatul medicului atunci când îți alcătuiești planul alimentar. Printre alimentele sărace în histamină se numără carnea proaspătă și peștele proaspăt prins, fructele non-citrice, ouăle, cerealele fără gluten, quinoa și orezul, înlocuitorii de lapte, cum ar fi laptele de cocos și cel de migdale, legumele proaspete, cu excepția roșiilor, avocadoului, spanacului și vinetelor, uleiurile de gătit, cum ar fi cel de măsline.

Cum să-ți faci un jurnal alimentar

Scrierea unui jurnal alimentar ar trebui să vă ajute, pe tine și pe medicul tău, la găsirea cauzei simptomelor (care sunt alimentele vinovate), cu urmărirea reacțiilor pe care le ai și cu efectuarea modificărilor necesare în dietă.

Încearcă să treci în jurnalul alimentar cât mai multe informații, pentru ca, data viitoare când mergi la medic, acesta să aibă o viziune mai clară asupra alimentelor care îți fac rău. Notează în jurnal informații precum:

  • Începutul săptămânii: introdu data de începere a săptămânii.
  • Ora: introdu ora când ai mâncat și ai băut.
  • Mâncare și băutură: notează ce ai mâncat, cu cantități aproximative, de exemplu, în mililitri, grame, lingurițe, linguri etc. sau, dacă nu le poți măsura, de exemplu dacă mănânci la restaurant, descrie cantitatea, de exemplu un bol mic de salată de vinete, o cană de ciocolată caldă, o mână de arahide etc.
  • Momentul reacției: introdu ora la care a început reacția alergică și cât a persistat.
  • Descrierea simptomelor: povestește cum a apărut reacția și ce s-a întâmplat
  • Severitatea simptomelor (1-10): reține cât de grave sau de dureroase au fost simptomele pe o scară de la 1-10, comparativ și cu reacțiile anterioare.
  • Medicament (inclusiv cantități zilnice): notează orice medicament sau supliment iei, în ce cantitate, marca și concentrația comprimatelor (care se regăsesc în informațiile de pe ambalaj).
  • Concluziile importante ale săptămânii: notează în jurnal orice gânduri despre progresele pe care le faci sau despre agravarea stării în acea săptămână. Scrie despre orice altceva care te-a deranjat în săptămâna respectivă: poate că ai avut o perioadă mai stresantă decât de obicei sau poate ți-ai dat seama că un anumit produs alimentar a fost consumat mai frecvent și că simptomele par să apară imediat după ce ai mâncat. 
     

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Citește și:
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Histamine 50-Skin-Prick Test: A Tool to Diagnose Histamine Intolerance
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3658496/
1. Studiul „Histamine 50-Skin-Prick Test: A Tool to Diagnose Histamine Intolerance”, apărut în ISRN Allergy. 2011; 2011: 353045. Published online 2011 Feb 22. doi: 10.5402/2011/353045, autori: Lukas Kofler et al.
NCBI - Serum diamine oxidase (DAO) activity as a diagnostic test for histamine intolerance
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3354134/
2. Studiul „Serum diamine oxidase (DAO) activity as a diagnostic test for histamine intolerance” Clin Transl Allergy. 2011; 1(Suppl 1): P115. Published online 2011 Aug 12. doi: 10.1186/2045-7022-1-S1-P115, autori: Ema Music et al.
Histamine Intolerance Awareness - Food Diary Instructions
https://www.histamineintolerance.org.uk/about/the-food-diary/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0