Stimularea mitocondriilor poate încetini îmbătrânirea ochilor [studiu]

Stimularea mitocondriilor cu ajutorul luminii roșii poate încetini îmbătrânirea ochilor, potrivit unui studiu¹ realizat la University College London.

Privitul unei lumini roșii timp de trei minute pe zi poate avea o influență pozitivă în ceea ce privește declinul vederii, sugerează o lucrare a cercetătorilor de la University College London. Oamenii de știință cred că această descoperire, publicată în Journals of Gerontology, ar putea fi un semnal de dezvoltare a noilor terapii oculare accesibile la domiciliu, ajutând pe plan mondial milioane de oameni a căror vedere este în declin.

În Marea Britanie există în prezent aproximativ 12 milioane de persoane în vârstă de peste 65 de ani: în 50 de ani, acest număr va crește până la aproximativ 20 de milioane și toate aceste persoane vor avea un anumit grad de declin vizual din cauza îmbătrânirii retinei

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, puterea sistemului vizual scade semnificativ, în special după ce trecem de 40 de ani. Sensibilitatea retinei și percepția culorilor scad treptat, iar la o populație îmbătrânită, aceasta este o problemă din ce în ce mai importantă. Pentru a încerca să inverseze acest proces de declin, oamenii de știință au decis să repornească celulele îmbătrânite ale retinei prin explozii scurte de lumină cu undă lungă.

Expunerea la o lumină roșie profundă îmbunătățește funcția retinei

În jurul vârstei de 40 de ani, celulele din retină încep să îmbătrânească, iar ritmul acestei îmbătrâniri este cauzat, în parte, de faptul că mitocondria celulei, al cărei rol este de a produce energie (cunoscută sub numele de ATP) și de a stimula funcția celulară, intră în declin.

Densitatea mitocondrială este cea mai mare în celulele fotoreceptoare ale retinei, care au cerințe mari de energie. Drept urmare, retina îmbătrânește mai repede decât alte organe, cu o reducere de ATP de 70% pe parcursul vieții, determinând un declin semnificativ al funcției fotoreceptorului, deoarece lipsește energia pentru a-și îndeplini rolul normal.

Cercetătorii s-au bazat pe descoperirile lor anterioare în studii efectuate pe șoareci, bondari și musculițe de oțet, în care s-au observat îmbunătățiri semnificative ale funcției fotoreceptorilor retinei atunci când ochii au fost expuși la 670 nanometri (lungime de undă lungă) de lumină roșie profundă.

Mitocondriile au caracteristici specifice de absorbție a luminii care le influențează performanța: lungimile de undă mai lungi, cuprinse între 650 și 1000 nm, sunt absorbite și îmbunătățesc performanțele mitocondriale pentru a crește producția de energie, afirmă oamenii de știință. Populația fotoreceptorului retinei este formată din conuri, care mediază viziunea culorilor, și bastonașe, care asigură viziunea periferică și adaptează vederea în lumină slabă.

Pentru studiu, au fost recrutate 24 de persoane (12 bărbați și 12 femei), cu vârste cuprinse între 28 și 72 de ani, care nu aveau boli oculare. Ochii participanților au fost testați pentru sensibilitatea bastonașelor și a conurilor la începutul studiului. Sensibilitatea bastonașelor a fost măsurată în ochii adaptați la întuneric (cu pupilele dilatate), solicitând participanților să detecteze semnale de lumină slabă în întuneric, iar funcția conurilor a fost testată prin identificarea unor litere colorate care aveau un contrast foarte redus și apăreau din ce în ce mai estompate, proces numit contrast de culoare.

Toți participanții au primit apoi o mică lanternă cu LED-uri pentru acasă și au fost rugați să se uite la raza sa de lumină roșie profundă de 670 nm trei minute pe zi, timp de două săptămâni. Apoi, cercetătorii le-au testat din nou sensibilitatea conurilor și bastonașelor.
Astfel, autorii studiului au descoperit că lumina de 670 nm nu a avut niciun impact asupra persoanelor mai tinere, dar la cele în jurul vârstei de 40 de ani și peste, s-au obținut îmbunătățiri semnificative.

Sensibilitatea la contrast a culorilor (capacitatea de a detecta culorile) s-a îmbunătățit cu până la 20% la unele persoane cu vârste de 40 de ani sau mai mult. Îmbunătățirile au fost mai semnificative în partea albastră a spectrului de culori, care este mai vulnerabilă la îmbătrânire.

Sensibilitatea bastonașelor (capacitatea de a vedea la lumină scăzută) s-a îmbunătățit semnificativ la particianții cu vârste de 40 de ani și peste, deși gradul de îmbunătățire a fost mai mic decât cel legat de contrastul de culoare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiul arată, prin urmare, că este posibil să se îmbunătățească în mod semnificativ viziunea persoanelor de vârsta a doua și a treia, folosind expuneri scurte la lumini care reîncărcă sistemul energetic scăzut în celulele retinei. Tehnologia este simplă, ieftină și foarte sigură, concluzionează cercetătorii.

Cum îți poți păstra vederea bună mai mult timp

  • Nu sta toată ziua cu ochii în ecrane. Expunerea excesivă și pe termen lung la aceste lungimi de undă poate provoca deteriorarea lentă a retinei, ceea ce poate duce la probleme precum degenerescența maculară legată de vârstă mai târziu în viață. Știi că ai stat prea mult în fața unui ecran când apare tensiunea oculară (ochi înroșiți și senzație de mâncărime, dureri de cap, dificultăți de concentrare). În această situație, e util să folosești picături de ochi cu dexpantenol, care să hidrateze suprafața oculară și să calmeze ochii iritați.
  • Poartă ochelari de soare. Soarele emite raze ultraviolete nocive, care pot deteriora ochii pe termen lung. Alege ochelari de soare cu protecție UV-A și UV-B și folosește o cremă cu protecție solară pe pielea delicată din jurul ochilor sau poartă o pălărie care să te ferească de soare.
  • Nu fuma. Fumatul îți expune ochii la niveluri ridicate de substanțe chimice nocive și crește riscul de a dezvolta degenerescență maculară legată de vârstă și cataractă.
  • Adoptă o dietă echilibrată. Ca parte a unei diete sănătoase, e bine să mănânci cinci porții de fructe și legume în fiecare zi. Alege alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi legumele frunzoase (spanac, varză, salată verde etc.) și pește.
  • Execută cu regularitate exerciții fizice. Mișcarea îmbunătățeste circulația sângelui, crește nivelul de oxigen în zona oculară și ajută la eliminarea toxinelor din organism.
  • Mergi anual la un consult oftalmologic. Deși vederea rămâne în general stabilă în tinerețe, problemele pot apărea treptat, fără semne sau simptome evidente. Cea mai bună modalitate de a-ți proteja viziunea este prin examinări anuale la medicul oftalmolog.
  •  

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Oxford Academic - Optically Improved Mitochondrial Function Redeems Aged Human Visual Decline
https://academic.oup.com/biomedgerontology/advance-article-abstract/doi/10.1093/gerona/glaa155/5863431
1. Studiul „Optically Improved Mitochondrial Function Redeems Aged Human Visual Decline”, apărut în The Journals of Gerontology: Series A, 2020; DOI: 10.1093/gerona/glaa155, autori: Glen Jeffery et al.
American Optometric Association - Adult Vision: 19 to 40 Years of Age
https://www.aoa.org/patients-and-public/good-vision-throughout-life/adult-vision-19-to-40-years-of-age

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0