Somatostatinomul: factori de risc, simptome, tratament

Somatostatinomul este un tip rar de tumoră malignă care crește în pancreas sau în jurul acestui organ. Aproximativ 75% dintre somatostatinoame sunt canceroase sau maligne.

Somatostatinoamele, numite și tumori neuroendocrine, secretă cantități mari dintr-un hormon numit somatostatină. Cele mai frecvente simptome sunt durerea abdominală și pierderea în greutate inexplicabilă, dar acestea apar rar în fazele incipiente. Deși somatostatinoamele sunt canceroase, cu un diagnostic precoce și cu intervenție chirurgicală, pot fi vindecate.

Somatostatinoamele apar la numai 1 din 40 de milioane de oameni. Mai mult de 50 din 100 de somatostatinoame încep în pancreas, peste 40 din 100 încep în intestinul subțire (duoden) și mai rar, pot lua naștere în partea de mijloc a intestinului subțire (jejunum) sau într-un tub numit canal chistic care leagă vezica biliară de canalul biliar comun.

Care sunt simptomele somatostaninomului

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Somatostatinoamele sunt tumori cu creștere lentă. Simptomele sunt nespecifice, ceea ce înseamnă că seamănă mult cu cele ale altor probleme de sănătate obișnuite. Majoritatea persoanelor nu prezintă simptome severe până când boala nu este foarte avansată. Simptomele sunt apoi similare cu cele care apar în alte forme de cancer pancreatic, printre acestea numărându-se:

  • pierderea poftei de mâncare
  • greață și vărsături
  • durere abdominală
  • diaree frecventă
  • pierderea neintenționată în greutate.

Semnele și simptomele suplimentare ale somatostatinoamelor depind de localizarea tumorii, care ar putea fi în pancreas sau în intestinul subțire.

Somatostatinoamele pancreatice

Somatostatinoamele din pancreas vor produce în exces un hormon peptidic numit somatostatină. Acesta ajută la păstrarea în echilibru a tuturor hormonilor gastro-intestinali, blocându-le secreția când este necesar. Două exemple ale acestor hormoni sunt insulina și gastrina. În mai puțin de 10% dintre cazuri, acest exces de somatostatină duce la sindromul de somatostatinom. Persoanele cu acest sindrom au:

 

  • diabet (glicemie mare)
  • steatoree (scaune grase și dificil de evacuat din vasul de toaletă)
  • colelitiaza (calculi biliari).

Somatostatinoame duodenale

Somatostatinoamele din duoden nu provoacă sindromul somatostatinomului, în schimb, simptomele sunt cauzate de tumora în creștere. Adesea, aceasta se răspândește în ficat și în ganglionii limfatici din apropiere, ceea ce poate duce la un blocaj în anumite părți ale intestinelor. Această obstrucție poate duce la apariția unor simptome precum:

 

  • diaree sângeroasă
  • icterul pielii sau al albului ochilor
  • abdomen dureros și umflat.

Din ce cauze apare somatostatinomul

Somatostatinoamele sunt rezultatul excesului de celule delta, dar cauza acestei creșteri rămâne necunoscută. Pot apărea la oricine, cu sau fără antecedente de cancer în familie. Cercetările sugerează că aproximativ 37% dintre somatostatinoame sunt ereditare. Ele pot apărea în același timp cu alte sindroame genetice rare, cum ar fi neurofibromatoza, neoplazie endocrină de tip 1 și sindromul Von Hippel-Lindau.

Factori de risc pentru somatostatinom

Există mai mulți factori de risc pentru somatostatinoame. Aceștia includ:

Genetica: o mutație a genelor sau diverse anomalii pot fi transmite de la părinte la un copil.
Vârsta: majoritatea somatostatinoamelor cresc lent și apar la indivizii cu vârsta de peste 50 de ani
Fumatul: un istoric de fumat poate crește riscul unei persoane de a dezvolta o tumoră neuroendocrină a pancreasului.
Alcoolul: un consum mare de alcool poate crește riscul creșterii somatostatinomului.
Pancreatita: experții au asociat inflamația cronică a pancreasului cu un risc crescut de somatostatinoame.
Diabetul: somatostatinoamele sunt mai frecvente la persoanele care au diabet de tip 2.

Cum se pune diagnosticul

Natura vagă a simptomelor somatostatinomului face ca aceste tumori să fie greu de diagnosticat, adesea producându-se o întârziere a diagnosticului de la mai multe luni la câțiva ani. De obicei, medicii găsesc somatostatinoame în timpul examinărilor pentru dureri abdominale inexplicabile, pierderi în greutate, pierderi de sânge sau diaree. Un diagnostic de somatostatinom poate apărea, de asemenea, după o biopsie chirurgicală de cancer pancreatic.

Testele de diagnostic pentru somatostatinom includ:

  • test de sânge pentru somatostatinom
  • scanare CT
  • scanare RMN
  • ecografie endoscopică
  • scintigrafia receptorilor de somatostatină.

Care sunt opțiunile de tratament 

Singura modalitate de a vindeca un somatostatinom este eliminarea lui completă cu ajutorul intervenției chirurgicale. Mărimea operației depinde de mărimea tumorii și de localizarea acesteia în pancreas. Procedura poate implica doar îndepărtarea unei tumori localizate.

Dacă tumora s-a răspândit, poate necesita o procedură chirurgicală mai extinsă, cunoscută sub numele de procedura Whipple. Această intervenție îndepărtează capul pancreasului, duodenului, vezica biliară, canalul biliar și ganglionii limfatici. Dacă îndepărtarea completă a tumorii nu este posibilă, există câteva opțiuni suplimentare de tratament. Acestea includ:

  • o procedură numită ablație, care folosește căldura extremă sau frigul pentru a distruge tumorile mici
  • analogi de somatostatină pentru a încetini producția de hormoni și a micșora tumora
  • chimioterapie sau medicamente specifice pentru tratarea cancerului extins
  • un tip de tratament numit terapie moleculară țintită, care folosește medicamente sau alte substanțe pentru a identifica celulele canceroase și pentru a le ataca numai pe acestea.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical News Today - Somatostatinomas: Risk factors, diagnosis, and treatment
https://www.medicalnewstoday.com/articles/somatostatinomas
Cancer Research UK - What are somatostatinomas?
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/neuroendocrine-tumours-nets/pancreatic-nets/somatostatinoma/what-are-somatostatinomas 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0