Simptome ale cancerului la plamani

Cancerul la plămâni este a două formă de cancer din punctul de vedere al răspândirii. Anual, mai multe persoane mor din cauza cancerului pulmonar decât din cauza cancerului de colon, a cancerului la sân, ori a cancerului de prostată.

În cazul bărbaților, 1 din 14 dezvoltă cancer la plămâni, în timp ce 1 femeie din 17 va avea această boală. Cu cât cancerul pulmonar este descoperit mai devreme, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari. Așadar, este esențial să cunoști care sunt simptomele acestui tip de cancer, pentru a-l identifica fie în cazul tău, fie la persoanele dragi.

De ce apare cancerul la plămâni?

Principalele cauze de cancer pulmonar sunt următoarele:

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Fumatul

90% dintre cazurile de cancer la plămâni apar din cauza fumatului. Fumătorii pasivi au un risc cu 24% mai mare de a dezvolta cancer pulmonar, în comparație cu persoanele care nu sunt expuse la fumul de țigară. Și fumătorii pasivi pot face acest tip de cancer dacă își petrec mult timp în fumul de țigară al altor persoane.

Azbestul

O altă cauză a apariției cancerului pulmonar o reprezintă expunerea la azbest. Azbestul este un minereu fibros de culoare albă, din care se fac țesături și piese izolatoare și neinflamabile. Multe case din mediul rural sunt încă acoperite cu azbest, folosit pentru izolare, chiar dacă se știe deja că este extrem de dăunător pentru sănătatea plămânilor.

Azbestul eliberează fibre microscopice, care se depun pe plămâni declanșând nenumărate boli pulmonare, printre care și cancerul, chiar și după ani întregi de la inhalare. Prin arderea azbestului se eliberează și mai multe fibre toxice, riscul apariției cancerului pulmonar crescând și mai mult în asemenea condiții. În cazul fumătorilor, expunerea la azbest accelerează instalarea bolii.

Poluarea

Poluarea aerului din cauza mașinilor și a industriei aflată în plină dezvoltare este, de asemenea, o cauză a apariției cancerului la plămâni. Cercetările arată că expunerea îndelungată la aerul poluat din multe zone ale lumii are aceleași efecte devastatoare ca și fumatul pasiv.

Radonul

Gaz radioactiv care provine în urma dezintegrării uraniului, radonul se regăsește în sol, în roci, dar și în apă și, din păcate, nu poate fi detectat fără aparatură specială, acesta fiind inodor, incolor și insipid. La temperaturi mai mici de -71 de grade Celsius, radonul capătă o culoare fosforescentă. Un procent de 12% dintre cazurile de cancer la plămân apar în urma expunerii la radon.

Ce semne și simptome pot indica un cancer pulmonar?

Din păcate, pe de o parte, una din 4 persoane diagnosticate cu cancer pulmonar nu prezintă deloc simptome ale acestei boli, ci sunt diagnosticate întâmplător, în urma unei radiografii făcute pentru identificarea altei probleme. Pe de altă parte, celelalte 3 persoane prezintă simptome care, cu puțină atenție, pot fi identificate.

Iată care sunt simptomele pe care nu trebuie să le ignori pentru că pot trăda cancerul la plămâni:

  • Tuse persistentă pentru o perioadă îndelungată
  • Durere în piept care este accentuată în timpul ce inspiri adânc ori a tușești
  • Apariția sângelui în spută
  • Respirație șuierătoare
  • Respirație sacadată
  • Bronșite și pneumonii frecvente
  • Oboseală
  • Răgușeală
  • Pierderea apetitului
  • Scădere în greutate
  • Dureri severe de umeri
  • Căderea unei pleoape
  • Dureri de oase
  • Icter
  • Dificultăți la înghițire
  • Probleme neurologice precum dureri puternice de cap, amețeală, apoplexie

Alte simptome de cancer pulmonar

Există și unele simptome mai puțin frecvente de cancer la plămâni; unii oameni au degetele și unghiile umflate. De asemenea, pot avea dureri și umflături în articulații - osteoartropatie pulmonară hipertrofică.

Deși se întâmplă în cazuri rare, unele tipuri de celule canceroase pulmonare produc hormoni care intră în sânge. Acești hormoni pot provoca simptome care nu par a fi legate de cancerul pulmonar, ceea ce se numește sindrom paraneoplazic. Aceste simptome hormonale pot include:

  • furnicături și amorțeală la degetele de la mâini sau de la picioare
  • slăbiciune musculară
  • somnolență, amețeli și confuzie
  • umflarea sânilor la bărbați
  • cheaguri de sânge

Un tip foarte rar de cancer pulmonar care se dezvoltă chiar în partea superioară a plămânului se numește tumoră Pancoast, care provoacă simptome foarte specifice. Cel mai frecvent simptom este durerea severă la umăr sau durerea care se deplasează pe braț. Tumorile Pancoast pot provoca, de asemenea, o serie de simptome numite sindromul Horner. Acestea sunt:

  • căderea unei pleoape;
  • o pupilă mică în același ochi;
  • pierderea capacității de a transpira pe o parte a feței.

Simptomele sindromului Horner sunt cauzate de tumora care presează sau lezează un nerv care urcă de la gât până la acea parte a feței.

Simptomele cancerului pulmonar avansat

Simptomele cancerului pulmonar avansat depind de locul unde se află acesta în organism. Cancerul pulmonar se poate răspândi la ganglionii limfatici din piept sau din abdomen, gât sau axilă, creier, ficat, oase, glande suprarenale, alte părți ale plămânului sau celălalt plămân.

Ganglionii limfatici fac parte dintr-un sistem de tuburi și glande din organism care filtrează lichidele corporale și luptă împotriva infecțiilor. Cel mai frecvent simptom în cazul în care cancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici este că aceștia sunt de obicei mai mari decât în mod normal. 

Cancerul care s-a răspândit la creier poate provoca simptome precum somnolență și confuzie, dureri de cap severe și slăbiciune a unui braț sau a unui picior. În cazul în care cancerul de plămâni s-a răspândit la ficat, pot apărea simptome precum disconfort sau durere pe partea dreaptă a abdomenului, stare generală de rău, scădere în greutate, ascită, îngălbenirea pielii și a albului ochilor, piele iritată.

Cancerul care s-a răspândit la oase poate provoca durere (de exemplu, durere lombară, dacă celulele canceroase sunt în oasele coloanei vertebrale); oase mai slabe (se pot deteriora sau se pot rupe mai ușor) și niveluri crescute de calciu în sânge (care provoacă deshidratare și confuzie).

Cum se poate preveni cancerul la plămâni?

Nu toate cancerele pulmonare pot fi prevenite, dar sunt lucruri care se pot face pentru a scădea riscul de boală:

  • evitarea fumatului activ și pasiv;
  • evitarea expunerii la radon;
  • limitarea expunerii la agenți care cauzează cancer;
  • adoptarea unei alimentații nutritive (unele dovezi sugerează că o alimentație bogată în fructe și legume poate ajuta la protejarea persoanelor care fumează și a celor care nu fumează împotriva cancerului pulmonar).

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cancer research UK - Lung cancer symptoms
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/lung-cancer/symptoms
American Cancer Society - Can Lung Cancer Be Prevented?
https://www.cancer.org/cancer/lung-cancer/causes-risks-prevention/prevention.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0