Pneumonie interstițială: cauze, simptome, tratament, tipuri

Există mai multe tipuri de pneumonie interstițială, însă în principal, termenul de "boală pulmonară interstițială" descrie un grup de afecțiuni, dintre care cele mai multe cauzează o cicatrizare progresivă a țesutului plămânilor. Acest proces presupune o rigidizare sau inflamare a interstițiului pulmonar.

În acest articol, vom explora în detaliu pneumonia interstițială, o afecțiune pulmonară caracterizată prin inflamație și modificări ale țesutului pulmonar. Vom descoperi în continuare cauzele acestei afecțiuni, simptomele pe care le poate determina, opțiunile de tratament disponibile și tipurile diferite de pneumonie interstițială.

Tipuri de pneumonie interstițială (boala pulmonară interstițială)

Pneumoniile interstițiale sunt un grup de afecțiuni pulmonare caracterizate de trăsături clinice, radiologice și patologice specifice. Potrivit expertilor, 8 pneumonii interstițiale definite patologic sunt incluse într-un sistem nou de clasificare, publicat în 2013.

Recomandările experților DOC.ro

Printre acestea se află:

  • pneumonia interstițială întâlnită frecvent - ce definește un tip de fibroză pulmonară (numită în engleză usual interstițial pneumonia);
  • pneumonia interstițială nespecifică - este o formă de pneumonie interstițială în care inflamația și fibroza apar în țesutul pulmonar, fără o cauză cunoscută sau specifică;
  • pneumonia interstițială acută - este o formă rară, dar gravă, caracterizată prin debut brusc și evoluție rapidă a simptomelor respiratorii severe;
  • pneumonia interstițială limfoidă;
  • pneumonie interstițială asociată cu expunerea la substanțe - aceasta apare în urma inhalării sau expunerii la anumite substanțe chimice, cum ar fi asbestul sau praful de lemn.
  • și alte câteva tipuri.

Pneumopatia interstițială nespecifică este o boală rară, care afectează țesutul care înconjoară și separă mici saci de aer din plămâni. Acești saci, numiți saci alveolari, reprezintă locul unde are loc schimbul de oxigen și de dioxid de carbon, care se face între plămâni și fluxul sanguin. Pneumonia interstițială este o boală în care pereții acestor saci alveolari devin inflamați, însă și pleura (țesutul care protejează plămânii) poate să se inflameze.

Un pacient cu pneumonie interstițială nespecifică poate avea următoarele simptome:

Pneumonia interstițială acută este o boală pulmonară interstițială idiopatică, ce este caracterizată din punct de vedere clinic de un debut subit al dispneei și de dezvoltarea rapidă a insuficienței respiratorii. Această formă acută este caracterizată de degradarea difuză a sacilor alveolari, cu fibroză ulterioară.

O observație de care ar fi bine să ținem cont este că, în limba română, un termen mai corect ar fi cel de "pneumopatie" (și nu "pneumonie", așa cum este folosit în literatura americană) pentru a descrie bolile din acest grup - așadar, corect ar fi "pneumopatiile interstițiale".

Ce este pneumonia interstițială (boala pulmonară interstițială)

Pneumonia (pneumopatia) interstițială este numele dat, de fapt, unui grup de afecțiuni care cauzează inflamație și îngroșarea țesuturilor din plămâni, iar astfel funcționarea acestor organe este îngreunată. Totodată, pot fi afectate de aceste boli: căile respiratorii, sacii alveolari (de aer), vasele de sânge și alte zone ale plămânilor.

Boala pulmonară interstițială face ca pacienții să simtă că își pierd răsuflarea (nu mai pot respira) și este însoțită cel mai des de o tuse seacă. Diagnosticul poate fi greu de stabilit și nu există, în prezent, un leac pentru acest grup de afecțiuni.

Cauze ale bolilor pulmonare interstițiale

Pneumoniile / pneumopatiile interstițiale par să aibă loc atunci când o leziune ori afectare la nivelul plămânilor declanșează un răspuns anormal de vindecare la aceste organe. În mod normal, corpul generează cantitatea necesară de țesut, pentru a repara "daunele" provocate de anumiți factori, dar în cazul bolilor sau pneumoniilor interstițiale, procesul de reparare a țesuturilor este dat peste cap, iar țesuturile din jurul sacilor alveolari devin cicatrizați și îngroșați. Din acest motiv, oxigenului îi va fi mai greu să pătrundă în fluxul sanguin.

Boala pulmonară (sau pneumonia) interstițială poate fi declanșată de mulți factori diferiți, însă în majoritatea cazurilor, cauzele ei sunt necunoscute. Printre cauzele acestei afecțiuni se numără:

  • Factori de mediu și factori ocupaționali - expunerea pe termen lung la multe toxine și la agenți poluanți poate degrada plămânii, iar printre acești factori se află: pulberea de siliciu (boala numită silicoză), fibrele de azbest (boala numită azbestoză), praful de la cereale/grâne, fecalele păsărilor și animalelor, tratamentele cu radiații, etc.
  • Medicamente - multe medicamente pot deteriora țesuturile din plămâni, în special: medicamentele folosite în cadrul chimioterapiei; medicamentele prescrise pentru a trata bătăile neregulate ale inimii; unele antibiotice; unele medicamente AINS (antiinflamatoare nesteroidiene).
  • Afecțiuni de anumite tipuri - țesuturile din plămâni pot fi afectate și ca rezultat al anumitor boli autoimune, cum sunt: poliartrita reumatoidă, scleroderma, dermatomiozita și polimiozita, sindromul Sjogren, sarcoidoza.

Studiul VITALISsCE
  • Infecții - anumite infecții virale sau bacteriene, precum gripa, pneumonia bacteriană sau tuberculoza, pot afecta țesutul pulmonar și pot cauza pneumonie interstițială.

Reține că lista substanțelor și bolilor care pot duce la pneumonie interstițială este foarte lungă. În unele cazuri, cauzele acestei boli nu sunt niciodată descoperite.

Simptomele pneumoniei interstițiale

Simptomele pneumoniei interstițiale pot varia în funcție de severitatea afecțiunii și de tipul specific al bolii. Principalele semne și simptome ale pneumoniei / pneumopatiei interstițiale sunt:

  • dispneea sau respirația îngreunată în repaus sau agravată de efortul fizic depus
  • tusea seacă și persitentă.
  • lipsa energiei și oboseala pot fi prezente din cauza insuficienței respiratorii.
  • scădere în greutate poate apărea din cauza dificultății de a mânca în mod corespunzător din cauza dispneei.
  • durere toracică - unele persoane pot simți dureri în piept sau disconfort.

Până la momentul în care apar simptomele, daunele ireversibile la nivelul plămânilor au avut deja loc. Chiar și așa, este important ca pacientul să meargă la medic pentru un consult, încă de la apariția primelor semne ce indică probleme respiratorii.

Tratamentul pneumoniei interstițiale

Afectarea țesuturilor pulmonare care are loc în cazul pneumoniei interstițiale nu este un lucru reversibil, așa că tratamentul nu va putea să stopeze progresia bolii, ci este îndreptat mai degrabă către calmarea simptomelor. Unele tratamente pot să amelioreze temporar simptomele ori pot să încetinească evoluția bolilor pulmonare interstițiale.

Tratament medicamentos 

Medicul poate recomanda:

  • medicamente din clasa corticosteroizilor - mulți pacienți diagnosticați cu o boală pulmonară interstițială sunt inițial tratați cu un corticosteroid ori cu o combinație de alte medicamente, care suprimă sistemul imunitar;
  • medicamente care încetinesc progresia fibrozei pulmonare idiopatice - există unele substanțe care pot încetini viteza cu care avansează boala;
  • medicamente folosite pentru a reduce acidul gastric - boala de reflux gastroesofagian afectează majoritatea pacienților cu fibroză pulmonară idiopatică și este asociată cu agravarea leziunilor pulmonare.

Terapie cu oxigen

Folosirea oxigenului nu poate stopa evoluția bolii, însă pacientului îi va fi mai ușor să respire și să facă exerciții fizice. În plus, terapia cu oxigen va preveni sau va ameliora complicațiile ce apar în urma unui nivel scăzut de oxigen în sânge, va reduce presiunea sângelui în partea dreaptă a inimii și va îmbunătăți calitatea somnului pacientului.

Intervenție chirurgicală 

Transplantul de plămân poate fi o opțiune de ultimă instanță, pentru unii pacienți cu o formă gravă de pneumonie interstițială, care nu au avut rezultate în urma altor opțiuni de tratament.

De reținut!

Pneumonia interstițială este o afecțiune pulmonară complexă, care poate avea cauze variate și poate prezenta simptome diferite de la o persoană la alta. Diagnosticul și tratamentul adecvat necesită evaluarea unui medic specialist în pneumologie. Este important să cauți îngrijire medicală în cazul în care experimentezi simptome respiratorii neplăcute sau persistente. Un diagnostic precoce și un tratament adecvat pot ajuta la gestionarea și controlul simptomelor, îmbunătățind astfel calitatea vieții pacienților cu pneumonie interstițială.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Nonspecific Interstitial Pneumonia (NSIP)” Cleveland Clinic - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14804-nonspecific-interstitial-pneumonia-nsip
“Interstitial Lung Disease”, autori: Marsha H. Antoine; Mouna Mlika - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541084/
“Interstitial pneumonia with autoimmune features: from research classification to diagnosis”, autori: Laura M Glenn, Janelle V Pugashetti, Justin Oldham, Tamera J Corte - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34183525/ 
“Usual interstitial pneumonia”, autori: Joseph P Lynch 3rd, Rajan Saggar, S Sam Weigt, David A Zisman, Eric S White - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17195140/
“Acute interstitial pneumonia”, autori: D Bouros, A C Nicholson, V Polychronopoulos, R M du Bois - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10706513/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0