Picăturile de ochi, mai eficiente dacă se adaptează la temperatura oculară [studiu]

Cercetătorii de la Johns Hopkins Medicine au creat niște picături de ochi pe bază de gel, care răspund la temperatura ochiului, permițând medicamentelor să rămână mai mult timp pe suprafața oculară și să pătrundă mai eficient în țesut.

Testate la șoareci, iepuri și porci, noile picături ar putea reduce numărul de administrări necesare zilnic pentru persoanele care folosesc picături de ochi.

Principala problemă cu picăturile oculare convenționale, afirmă oamenii de știință, este că acestea au efect de scurtă durată și nu prea mult medicament ajunge în ochi, deoarece substanța apoasă iese din ochi în urma clipitului. Așadar, picăturile oculare trebuie adesea aplicate de mai multe ori pe zi pentru a fi eficiente.

Mai mult de 90% dintre medicamentele pentru afecțiuni ale ochilor sunt administrate sub formă de picături lichide, spun cercetătorii. Pentru persoanele cu iritații, glaucom sau ochi uscați, picăturile sunt necesare de mai multe ori pe zi. Fiecare doză are un risc mic de reacții adverse, care poate determina pacienții să renunțe la doze și să reducă astfel eficacitatea tratamentului. Pacienții care fac acest lucru riscă probleme suplimentare, cum ar fi disconfort prelungit și pierderea vederii.

O modificare în fabricarea picăturilor de ochi le face mai eficiente

În studiul¹ de față, o echipă de ingineri biomedicali și oftalmologi a folosit un compus, numit Pluronic F127, un polimer care răspunde la temperatura corpului și creează un gel. În prezent, Pluronic F127 este un component în diferite picături oftalmice fără prescripție medicală, dar la concentrații foarte scăzute. Aceste formulări nu se transformă în gel la contactul cu ochii. Testele anterioare pe animale cu o concentrație de formare a gelului au dus adesea la straturi aglomerate, neuniforme pe ochi, care au fost prinse rapid în gene. De asemenea, vederea a fost obturată.

Pentru a rezolva problema aglomerării, cercetătorii au creat o picătură cu suficiente molecule de Pluronic F127 pentru a forma un gel, dar suficient de fluidă pentru a se răspândi adecvat pe suprafața ochiului. Ei au creat o soluție purtătoare de ioni care ar putea fi absorbită în celulele de pe suprafața ochiului, lăsând în urmă polimerii Pluronic F127. Soluția menține moleculele gelifiante separate suficient de mult timp pentru ca acestea să se răspândească și să se lege împreună într-un strat uniform.

Este vorba, deci, subliniază cercetătorii, de o modificare simplă în ceea ce privește compoziția picăturilor de ochi, dar această modificare face ca picăturile să se comporte foarte diferit atunci când sunt aplicate.

În testele pe iepuri, picăturile au fost administrate de cinci ori pe zi timp de două săptămâni, fără efecte adverse observate în comportamentul animalelor (cum ar fi rata crescută de clipire sau frecarea ochilor) ori asupra țesuturilor oculare examinate la microscop. Testele efectuate pe porci, ai căror ochi seamănă mai mult cu ochii umani ca mărime și compoziție, au arătat rezultate similare.

Cercetătorii au fost surprinși să vadă că, din moment ce picăturile pe bază de gel au rămas pe ochi mai mult decât picăturile lichide, tratamentele ar putea atinge straturile din spate ale ochiului, la care se pătrunde mai greu. Țesuturile din aceste straturi - cum ar fi retina, coroida și macula - sunt locuri de apariție pentru unele dintre cele mai frecvente boli care duc la orbire, inclusiv retinopatia diabetică și degenerescența maculară.

La porcii cu simptome similare degenerescenței maculare umane, cercetătorii au aplicat o doză zilnică de picături oftalmice modificate, care transportau un medicament numit sunitinib, care încetinește progresia bolii. Acest lucru a redus la jumătate cantitatea de supra-creștere a vaselor de sânge care blocau vederea în retină, în comparație cu porcii care au primit picături fără medicament.

Cercetătorii avertizează că, deși acest studiu este promițător, sunt necesare mai multe teste înainte ca picăturile să poată fi testate la oameni. Ei intenționează să creeze o companie care să exploreze alte aplicații pentru picături, inclusiv utilizarea lor cu alte medicamente.

Cum îți păstrezi ochii hidratați?

Uscarea ochilor poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv vârsta, anumite medicamente și, extrem de frecvent, o perioadă de timp prea mare petrecută în fața ecranelor.

Dacă ochii sunt obosiți și iritați din cauza privitului prea mult în dispozitivele digitale, o soluție simplă este să clipești frecvent. Dacă clipirea nu pare să fie de ajutor, lacrimile artificiale pot oferi alinare și hidratarea necesară.

Pentru a afla care picături de ochi sunt cele mai bune pentru tine, cere sfatul medicului oftalmolog. În principiu, poți încerca picături oculare care să conțină hialuronat de sodiu, deoarece această substanță hidratează și regenerează țesutul și poate restabili echilibrul natural al lacrimilor. 

De asemenea, dacă lucrezi mult la calculator, e bine să iei pauze regulate. Cel mai simplu e să aplici metoda 20-20-20: la fiecare 20 de minute, privește la o distanță de 20 de metri timp de 20 de secunde. De asemenea, o dată pe oră, e bine să te ridici de la calculator nu doar pentru a-ți proteja ochii, ci și pentru a face câteva mișcări prin care să îți dezmorțești gâtul și spatele, pentru a evita apariția altor probleme de sănătate.

Ochii uscați și obosiți pot beneficia și de aplicarea unor comprese calde și reci. Poți pune o compresă rece pe ochi pentru a crește fluxul de sânge la nivel ocular, reducând astfel și umflăturile. Dacă aplici o compresă caldă, aceasta are efect de relaxare asupra mușchilor oculari.

O altă modalitate bună de a-ți păstra ochii hidratați este să bei multă apă. Când corpul tău este deshidratat, de multe ori se deshidratează și suprafața oculară și, de asemenea, pielea capătă un aspect tern. Bea aproximativ 2 litri de apă pe zi, ceai de plante neîndulcit și consumă supe de legume. Dacă lucrezi într-un mediu extrem de cald sau dacă faci efort fizic mare de-a lungul zilei, e necesar să bei mai mult de 2 litri de apă.

Ochii uscați pot fi și un semn că rețeta de ochelari sau de lentile de contact nu mai este valabilă. Pentru persoanele care au dioptrii, se recomandă un consult oftalmologic anual. Medicul oftalmolog poate da indicații suplimentare în privința tratării ochilor uscați.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Gelling hypotonic polymer solution for extended topical drug delivery to the eye
https://www.nature.com/articles/s41551-020-00606-8
1. Studiul „Gelling hypotonic polymer solution for extended topical drug delivery to the eye”, apărut în Nat Biomed Eng 4, 1053–1062 (2020). https://doi.org/10.1038/s41551-020-00606-8, autori: Kim, Y.C et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0