Orjeletul, chalazionul, blefarita: trei afecțiuni frecvente ale pleoapei

Orjeletul, chalazionul și blefarita sunt afecțiuni comune ale pleoapei. Află din ce cauze apar, cum le recunoști si cum se tratează.

Ce este orjeletul (urciorul)?

Orjeletul, cunoscut popular sub numele de urcior, este o mică umflătură roșie care apare pe marginea pleoapei, când o glandă se infectează. Infecția este cel mai adesea cauzată de o bacterie sau germen numit stafilococ (Staphylococcus aureus).

Persoanele aflate la risc de a face un orjelet sunt cele care au mai avut unul în trecut și cele care poartă lentile de contact și nu le mențin curate sau nu se spală pe mâini înainte de a le manipula. De asemenea, folosirea fardurilor de ochi expirate sau de la alte persoane (care pot avea infecția) poate duce la apariția urciorului.

Și persoanele care suferă de alte afecțiuni ale ochilor, cum ar fi o pleoapă inflamată sau infectată (blefarită) sau de alte boli, cum ar fi rozaceea, dermatita seboreică ori diabetul au un risc mai mare de orjelet.

Ce simptome are o persoană cu orjelet?

Simptomele pot varia de la o persoană la alta, dar în general includ:

  • Umflare, roșeață, durere sau sensibilitate a pleoapei
  • Senzația de a avea ceva în ochi
  • Sensibilitatea la lumină puternică
  • Lăcrimarea și crustele la nivelul pleoapei

Având în vedere că aceste simptome pot indica și alte afecțiuni, este necesar un consult medical.

Cum se tratează orjeletul?

În majoritatea cazurilor, urciorul va dispărea singur. Pentru a accelera vindecarea, se pot pune comprese umede pe pleoapă timp de 5-10 minute, de 5 ori pe zi. Mâinile vor fi spălate des cu apă și săpun, iar fața și zona ochilor se vor curăța cu apă. 
Orjeletul nu trebuie atins în restul timpului și nu se recomandă machiajul până când infecția nu se vindecă. De asemenea, medicul poate indica unele creme sau unguente speciale pentru combaterea bacteriilor (antibiotice).

Ce este chalazionul (șalazionul)?

Chalazionul sau șalazionul este o afecțiune a pleoapei de etiologie microbiană care implică roșeață, umflare și durere. 

Ce simptome are o persoană cu chalazion?

Inițial, pleoapa este umflată difuz, dar în alte cazuri se poate umfla foarte mult, închizând complet ochiul. După 1-2 zile, un chalazion (un nodul mic) se localizează pe corpul pleoapei. 

Cum se tratează chalazionul?

Chalazionul este absorbit spontan în două până la opt săptămâni și persistă mai mult doar în cazuri rare. Pentru accelerarea vindecării, se pot folosi comprese fierbinți ținute 10 minute, de câte trei ori pe zi. Uneori, dacă șalazionul este foarte mare și persistă mai multe săptămâni, poate fi nevoie de drenaj sau de terapie medicamentoasă, cum ar fi injecția cu corticosteroizi.

Ce este blefarita?

Blefarita este o inflamație a pleoapelor, în care acestea devin roșii, iritate și cu solzi asemănătoare mătreții care se formează pe gene. Este o tulburare frecventă a ochilor cauzată fie de bacterii, fie de o afecțiune a pielii, cum ar fi mătreața scalpului sau rozaceea. Blefarita poate fi anterioară (apare la marginea frontală exterioară a pleoapei unde se atașează genele) sau posterioară (afectează marginea interioară a pleoapei care atinge globul ocular).

Blefarita anterioară este cauzată în mod obișnuit de bacterii (blefarită stafilococică) sau de mătreața scalpului și a sprâncenelor (blefarită seboreică). Aceste bacterii se găsesc în mod obișnuit pe față și pe pleoape, dar dacă se înmulțesc excesiv sau zona pleoapelor nu reacționează bine la prezența lor, poate apărea o infecție. 

Blefarita posterioară poate apărea atunci când glandele pleoapelor produc în mod neregulat sebum (blefarita meibomiană). Acest lucru creează un mediu favorabil creșterii bacteriilor. Blefarita posterioară se poate dezvolta și ca urmare a altor afecțiuni ale pielii, cum ar fi rozaceea și mătreața scalpului.

Ce simptome are o persoană cu blefarită?

Persoanele cu blefarită pot prezenta o senzație de arsură în ochi, lăcrimare excesivă, mâncărime, pleoape roșii și umflate, ochi uscați sau cruste ale pleoapelor. Pentru unii oameni, blefarita provoacă doar iritații minore și mâncărime. Cu toate acestea, pot exista și simptome mai severe, cum ar fi estomparea vederii, sau inflamația altor țesuturi oculare, în special a corneei. Prin atingerea și frecarea zonei iritate, poate rezulta și o infecție secundară.

Medicul oftalmolog poate stabili tipul de blefarită pe baza aspectului marginilor pleoapelor:

  • Pacienții cu blefarită stafilococică prezintă frecvent pleoape ușor lipite, margini îngroșate ale pleoapelor și gene lipsă sau direcționate greșit.
  • Pacienții cu blefarită seboreică au fulgi ca de mătreață în jurul bazei genelor și o roșeață ușoară a pleoapelor.
  • Pacienții cu blefarită ulcerativă au cruste dure, întunecate în jurul genelor. Îndepărtarea crustelor duce la apariția unor răni mici care sângerează. Acești pacienți pot prezenta, de asemenea, pierderea genelor. În cazurile severe, corneea (acoperirea frontală transparentă a globului ocular) se inflamează.
  • Pacienții cu blefarită meibomiană prezintă un blocaj al glandelor sebacee din pleoape și roșeață a mucoasei pleoapelor.

Cum se tratează blefarita?

Tratamentul depinde de tipul de blefarită. Cheia pentru tratarea majorității tipurilor de blefarită este păstrarea pleoapelor curate și lipsite de cruste. Aplicarea de comprese calde poate înmuia aceste cruste. Pleoapele se masează apoi ușor cu un amestec de apă și șampon pentru bebeluși sau cu un produs de curățare blând. În cazurile care implică infecții bacteriene, medicul poate prescrie un antibiotic.

  • Dacă glandele din pleoape sunt blocate, se masează pleoapele pentru a curăța uleiul acumulat în glande.
  • Se pot utiliza și unguente lubrifiante prescrise de medic.
  • Scalpul va fi spălat regulat cu un șampon antimătreață.
  • În timpul tratamentului se va renunța la machiajul ochilor, deoarece îngreunează igiena pleoapelor.
  • Purtarea lentilelor de contact va fi întreruptă în timpul tratamentului.

Unele cazuri de blefarită pot necesita planuri de tratament mai complexe, dar chiar și așa, afecțiunea poate să nu dispară complet. Chiar și cu un tratament de succes, blefarita poate reapărea.

Cum se pot preveni afecțiunile pleoapelor?

Orjeletul, chalazionul și blefarita pot fi prevenite printr-o igienă corespunzătoare a mâinilor, feței și ochilor. 

  • Mâinile trebuie spălate bine cu apă și săpun de mai multe ori pe zi, iar zona ochilor nu va fi atinsă cu mâinile murdare. 
  • Fața și ochii se curăță cu apă dimineața și seara.
  • Machiajul trebuie îndepărtat riguros înainte de culcare. 
  • Persoanele care poartă lentile de contact trebuie să le manevreze doar după ce s-au spălat pe mâini cu apă și săpun și să le depoziteze într-o soluție specială.

 

 

Sursă foto: Shutetrstock
Bibliografie:
Johns Hopkins Medicine - Hordeolum (Stye)
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/hordeolum-stye
MSD Manual - Chalazion and Hordeolum (Stye)
https://www.msdmanuals.com/professional/eye-disorders/eyelid-and-lacrimal-disorders/chalazion-and-hordeolum-stye
American Optometric Association - Blepharitis
https://www.aoa.org/healthy-eyes/eye-and-vision-conditions/blepharitis?sso=y


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0