Noi speranțe pentru combaterea cancerului: vaccinul implantabil

Un dispozitiv de dimensiunea și forma unei tablete de aspirină ar putea oferi noi opțiuni pentru tratamentul persoanelor bolnave de cancer.

Cancerul este o boală care poate apărea în multe forme și la care fiecare persoană reacționează în felul ei. Cercetătorii caută în permanență tratamentele pentru această afecțiune, deși, având în vedere complexitatea și diferențierea bolii, este puțin probabil să fie găsită o terapie universală.

În acest context, o echipă de cercetare a construit un vaccin implantabil împotriva cancerului. Noul dispozitiv de tip tabletă, dezvoltat în laboratorul Mooney de la Harvard, emite un semnal care atrage celulele dendritice, mesagerii sistemului imunitar, care transportă informații despre agenții patogeni și toxinele pe care le întâlnesc către alte celule imunitare. Celulele dendritice intră apoi în interiorul dispozitivului pentru a fi activate de fragmente liofilizate ale tumorii pacientului, explică cercetătorii. 

Odată ce aceste celule dendritice sunt activate, ele se stabilesc în cel mai apropiat ganglion limfatic, unde întâlnesc celule T pe care le antrenează pentru a recunoaște și distruge celulele canceroase. Celulele T se multiplică apoi și circulă prin corp, neutralizând tumorile. Cercetătorii cred, de asemenea, că vaccinul ar putea genera memorie imună pentru a preveni dezvoltarea viitoare a tumorii.

Profesorul de bioinginerie David Mooney spune că activitatea sa nu ar fi fost posibilă fără cercetări fundamentale revoluționare efectuate mai întâi de imunologi, care au trasat tipurile de celule cheie, moleculele cheie și căile potrivite. Acest lucru a oferit fundamentul pe care bioinginerii să dezvolte acest vaccin implantabil.

Vaccinul implantabil ajută celulele imunitare să eradicheze tumorile

Pe scurt, vaccinul implantabil, introdus sub pielea pacientului, funcționează ca o mică fabrică în care un tip de celule imunitare sunt transformate pentru a antrena alte celule imunitare să eradicheze tumorile. Dispozitivul pe care echipa de cercetare l-a dezvoltat prin intermediul Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering este fabricat din același plastic folosit în suturile chirurgicale biodegradabile (acesta își finalizează activitatea în câteva săptămâni și se dizolvă în câteva luni).

Imuno-oncologia, care se bazează pe sistemul imunitar al organismului pentru combaterea cancerului, a progresat semnificativ în ultimul deceniu, oferind noi modalități de a ajuta pacienții. Vaccinurile actuale pentru cancer vin sub două forme:

Unul funcționează similar cu vaccinul antigripal. Este vorba de o soluție care conține antigeni (proteine din celule canceroase) și adjuvanți (stimulează răspunsul imunitar al organismului la antigeni) și care este injectată în organism pentru a ataca celulele canceroase. 
Celălalt tip de vaccin implică nanoparticule, care conțin antigen și adjuvant, plasate în corp. Acestea se deplasează către un ganglion limfatic. 

Noul vaccin îmbunătățește aceste opțiuni în două moduri, explică profesorul Mooney. În primul rând, noul dispozitiv funcționează mai mult timp, așa că probabil implică mai multe celule. În al doilea rând, se pare că o varietate de celule dendritice diferite pot fi angrenate în proces.

Vaccinul implantabil pentru pacienții cu cancer ar putea încorpora și alte instrumente de combatere a acestei boli. Într-un alt proiect la care se lucrează tot în laboratorul Mooney, pe dispozitiv sunt adăugate medicamente pentru chimioterapie. Dispozitivul este apoi implantat în apropierea unei tumori, declanșând moartea celulară și permițând fragmentelor tumorale respective să fie transmise direct celulelor dendritice pentru prezentare la celulele T care combat cancerul. Această abordare a părut promițătoare la șoarecii cu cancer de sân triplu negativ, o formă deosebit de agresivă.

Într-un studiu anterior al vaccinului implantabil, efectuat la șoareci care altfel ar fi murit de melanom metastatic, 50% au arătat o regresie completă a tumorilor. Datele privind efectul vaccinului la oameni nu sunt încă disponibile.

Un mic studiu clinic de fază I, pe aproximativ 20 de pacienți cu melanom avansat, care au primit dispozitivul de până la patru ori, s-a încheiat în 2019. Oncologul F. Stephen Hodi de la Institutul Cancerului Dana-Farber, care a condus studiul, analizează datele și speră să publice rezultatele în curând.

Între timp, Mooney și echipa sa au efectuat studii cu acest vaccin implantabil pe modele animale cu diferite tipuri de cancer. Oamenii de știință au observat un răspuns promițător la cancerele de sânge, cum ar fi leucemia mieloidă acută și la unele tumori solide, inclusiv cancerul de sân și de plămâni. Însă, subliniază savanții, a vindeca un șoarece este, totuși, diferit de a vindeca un om.

Autorii studiului afirmă că, oricât de promițătoare pare a fi această tehnologie a vaccinului implantabil, nu oferă o soluție-minune. Cancerul este de multe feluri și se manifestă diferit de la o persoană la alta, așa că e puțin probabil să apară o terapie universală pentru această boală. Ce speră, însă, cercetătorii, este ca acest vaccin să aibă un rol important în tratarea cancerelor în combinație cu alte terapii.

Tipuri de tratament pentru cancer disponibile în prezent

Există multe opțiuni de tratament pentru cancer, care depind de tipul de cancer pe care îl are o persoană, de cât de avansat este și de mulți alți factori. Unor bolnavi li se indică un singur tip de tratament, însă majoritatea primesc o combinație de tratamente, cum ar fi intervenția chirurgicală cu chimioterapie și/sau radioterapie. 

Intervenția chirurgicală

Prin această procedură, medicul chirurg elimină complet tumoarea canceroasă sau cât de mult este posibil din aceasta.

Terapia cu radiații

Radioterapia este un tip de tratament al cancerului care utilizează doze mari de radiații pentru a neutraliza celulele canceroase și a micșora tumorile. 

Chimioterapia

Chimioterapia este un tip de tratament al cancerului care utilizează medicamente pentru a distruge celulele canceroase. 

Imunoterapia 

Imunoterapia este o opțiune de tratament al cancerului prin care sistemul imunitar este ajutat să lupte împotriva cancerului. 

Terapia țintită

Terapia țintită este o modalitate de tratament al cancerului care vizează acele modificări ale celulelor canceroase care le ajută să crească, să se dividă și să se răspândească. 

Terapia hormonală

Terapia hormonală este un tratament care încetinește sau oprește creșterea cancerelor de sân și de prostată care folosesc hormoni pentru a crește. 

Transplantul de celule stem

Transplanturile de celule stem sunt proceduri care reabilitează acele celule stem care formează sângele, la pacienții cu cancer cărora aceste celule le-au fost distruse de dozele foarte mari utilizate în chimioterapie sau radioterapie. 

Medicina de precizie

Medicina de precizie îi ajută pe medici să selecteze tratamentele cele mai susceptibile să ajute pacienții pe baza unei înțelegeri genetice a bolii de care suferă.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard Magazine - Biological Vaccine Factories
https://harvardmagazine.com/2021/01/right-now-biological-vaccine-factories
NIH - Types of Cancer Treatment
https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0