Vrei o memorie de nota 10? Ce vitamine și minerale să iei dacă ai trecut de 50 de ani

Înaintarea în vârstă cauzează unele modificări în ceea ce privește dimensiunea creierului, vascularizarea creierului și cogniția. Că să previi problemele legate de funcționarea memoriei, este important să ai grijă de creierul tău și să îi oferi cei mai buni aliați care să îl protejeze împotriva îmbătrânirii.

Creierul se micșorează influențat de vârsta tot mai înaintată, spun oamenii de știință. De asemenea, odată cu înaintea în vârstă, și incindența de accident vascular cerebral (AVC), de leziuni la nivelul materiei albe și riscul de demență cresc.

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, este normal să acorzi o atenție specială sănătății creierului și a funcției cognitive. O memorie puternică și claritatea mentală pot contribui în mod semnificativ la calitatea vieții tale de zi cu zi. 

În acest articol, vom explora vitaminele și mineralele cheie care pot sprijini sănătatea creierului și memoria, în special pentru cei peste 50 de ani. Este important să menționăm că aceste informații sunt de natură generală, iar consultarea medicului tău sau a unui specialist în nutriție este întotdeauna recomandată pentru a primi sfaturi personalizate.

Cum se modifică memoria și creierul după 50 de ani

Recomandările experților DOC.ro

Vârsta este cel mai mare factor de risc pentru multe boli ale creierului, iar cele mai multe dintre ele afectează structura și funcționarea acestui organ. Boala Alzheimer și alte forme de demență determină ca proteinele anormale să se aglomereze și să formeze plăci și să deterioreze țesutul cerebral.

Alte afecțiuni, care sunt mai des întâlnite la adulții vârstnici, cum ar fi diabetul și bolile de inimă, pot să compromită funcția cognitivă. Medicamentele, vederea slăbită și afectarea auzului, privarea de somn și depresia sunt alți factori care pot interveni în buna funcționare a creierului și, prin urmare, pot afecta abilitățile cognitive.

Ca rezultat al acestor modificări, persoana va începe să observe mici "scăpări" în ce privește memoria, la vârsta a doua și după acest prag. Un studiu* arată că pierderile de memorie pot să înceapă chiar de la vârsta de 45 de ani, iar oamenii de știință spun că dexteritatea mintală și puterea creierului se deteriorează mai devreme decât credeau inițial. Creierul începe să își piardă agerimea memoriei, puterea de judecată (raționamentul) și puterea de înțelegere nu după vârsta de 60 de ani, cum se credea anterior, ci chiar începând de la 45 de ani, spun oamenii de știință.

Rolul nutriției în funcția cognitivă

Nutriția joacă un rol crucial în funcția cognitivă și în sănătatea creierului. Alimentele pe care le consumăm furnizează substanțe nutritive esențiale, vitamine, minerale și antioxidanți care pot influența funcționarea creierului și memoria. 

Spre exemplu, creierul are nevoie de energie constantă pentru a funcționa corespunzător. Glucoza este principalul combustibil pentru creier și este obținută din carbohidrații din alimente. Un aport adecvat de carbohidrați complecsi, precum cerealele integrale, leguminoasele și legumele, poate asigura o sursă constantă de energie pentru creier.

Astfel, o alimentație echilibrată și nutritivă poate avea un impact semnificativ asupra sănătății creierului și a funcției cognitive. Nutrienții esențiali furnizează energie, protejează celulele creierului și sprijină formarea și consolidarea amintirilor.

Suplimente pentru memorie care te-ar putea ajuta să îți menții creierul sănătos și ager:

Acizii grași Omega 3

Nu sunt vitamine și nici minerale, însă suplimentele cu Omega 3 din uleiul de pește oceanic sunt un aliat pentru memorie, care a trezit de ceva timp interesul oamenilor de știință. Studiile sugerează că un aport mai mare de acizi grași Omega 3 (pe care îi găsești în alimente precum peștele oceanic sau de apă rece, uleiuri vegetale și uleiuri din anumite nuci) sunt asociate cu un risc mai mic de Alzheimer. EPA și DHA, acizi grași Omega 3 cu lanț lung de atomi de carbon, sunt fundamentali pentru structura și funcționarea tuturor membranelor celulare, în special pentru acelea ale celulelor creierului (neuronilor).

Vitamina E

Deși, aparent, vitamina E nu scade riscul de a dezvolta Alzheimer, ea poate încetini progresia acestei maladii. Mare atenție, însă, la dozele de vitamina E pe care le iei. Nu lua suplimentele "după ureche", ci discută mai întăi cu medicul tău și cere-i părerea înainte de a folosi această vitamină.

Ginsengul asiatic

O plantă care este uneori folosită împreună cu ginkgo biloba, ginsengul asiatic poate ajuta în cazul oboselii și în cazul îmbunătățirii calității vieții pacienților. Beneficiile pentru memorie, spun experții, s-au observat în principal în grupurile mici de participanți la studii. Întreabă-ți medicul înainte de a folosi suplimente ce conțin ginseng, pentru a evita posibilele interacțiuni.

Vitamina D3

O cantitate suficientă de vitamina D3 contribuie la o mai bună stare de spirit, la funcția cognitivă, la funcția cardiovasculară, la un mai bun răspuns imun, la oase mai puternice și la mușchi mai rezistenți, fiind benefică și pentru alți indicatori importanți ai vitalității persoanei. Pe lângă beneficiile pe care le au pentru memorie, suplimentele ce conțin vitamina D3 au numeroase beneficii și pentru alte funcții din organism.

Vitaminele B6, B9 și B12

Numeroase studii** au examinat efectele suplimentării cu vitamine din complexul B, printre care se află și vitamina B6, vitamina B9 (acidul folic) și vitamina B12, asupra cogniției. Oamenii de știință spun că suplimentarea alimentației cu vitaminele B6, B9 și B12 ar putea avea un efect benefic asupra reducerii riscului de demență. Aportul adecvat de vitamine din complexul B este esențial pentru menținerea sănătății, pentru că aceste vitamine sunt implicate în procese metabolice esențiale.

Vitamina C

Vitamina C este un alt antioxidant important pentru sănătatea creierului. Ajută la protejarea celulelor creierului de daunele provocate de radicalii liberi și sprijină funcția cognitivă. Fructele citrice, căpșunele, kiwi-ul și legumele crucifere sunt surse excelente de vitamina C.

Magneziu

Magneziul este un mineral care joacă un rol vital în funcția cerebrală și în transmiterea semnalelor nervoase. Consumul adecvat de magneziu poate ajuta la menținerea sănătății creierului și la susținerea memoriei. Sursele bogate în magneziu includ spanacul, migdalele, semințele de dovleac și fasolea neagră.

Fier

Fierul este important pentru transportul oxigenului către creier și pentru funcția cognitivă optimă. Deficiența de fier poate duce la oboseală, dificultăți de concentrare și scăderea memoriei. Carnea roșie, ficatul, leguminoasele și cerealele fortificate sunt surse bune de fier.

Pentru a-ți menține o memorie de nota 10 și a sprijini sănătatea creierului după vârsta de 50 de ani, asigură-te că obții suficiente vitamine și minerale esențiale. În plus, adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate și menținerea unei vieți sociale active, poate sprijini în mod eficient sănătatea creierului și memoria. Înainte de a începe suplimentarea cu vitamine și minerale, este întotdeauna recomandat să consulți medicul sau un specialist în nutriție pentru a primi sfaturi personalizate, deoarece nevoile individuale pot varia.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
*Studiul "Timing of onset of cognitive decline: results from Whitehall II prospective cohort study", publicat in 2012 in The BMJ, autori: Archana Singh-Manoux, Mika Kivimaki,  M Maria Glymour, Alexis Elbaz, Claudine Berr,  Klaus P Ebmeier,  Jane E Ferrie, Aline Dugravot. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22223828/
“How memory and thinking ability change with age” Harvard Medical School - https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/how-memory-and-thinking-ability-change-with-age
**Studiul "Common dietary supplements for cognitive health", publicat in 2012, in Aging health, autori: MK Gestuvo1, WW Hung. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3311304/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0