Greata si diareea: in ce afectiuni apar impreuna

Greața și diareea pot apărea împreună și pot fi cauzate de o serie de boli sau probleme de sănătate, dintre care unele pot fi tratate acasă, în timp ce altele necesită un tratament medical prompt.
 

Iată în ce afecțiuni apar greața și vărsăturile!

Gastroenterita virală

Greața și diareea pot să apară împreună în caz de gastroenterită virală, care este o infecție a intestinelor. Deși unele persoane o numesc „răceală la stomac”, acest termen nu este corect din punct de vedere medical. Multe virusuri pot declanșa gastroenterită virală, dar cel mai frecvent este norovirusul.  

Afecțiunea este contagioasă și apare în general după contactul cu cineva deja infectat sau prin alimente sau apă contaminate. Persoanele care suferă de gastroenterită virală pot prezenta simptome precum greaţă, diaree, vărsături, febră, dureri abdominale sau crampe și dureri de cap.

Gastroenterita virală durează mai puțin de o săptămână, iar majoritatea oamenilor își revin fără tratament - mai ales că nu există un tratament specific. Se pot lua medicamente, pe bază de loperamidă, precum acestea pentru a ajuta la reducerea simptomelor diareei, iar pentru a preveni deshidratarea se beau multe lichide.

Campanie DOC-Time Eco Abdominala

Toxiinfecția alimentară

Și toxiinfecția alimentară este o boală în care greața și diareaa pot să apară împreună. O persoană se poate confrunta cu această neplăcere în cazul în care consumă alimente sau băuturi contaminate cu bacterii, virusuri sau paraziți. Simptomele se dezvoltă după câteva ore, dar instalarea lor poate dura și câteva zile, și includ greaţă, diaree, dureri de stomac și crampe, febră, vărsături.

Toxiinfecția alimentară se tratează cu consum mare de lichide (apă, ceai, supă), cu înlocuitori orali de electroliți, cu odihnă, medicamente anti-vărsături, cum ar fi acestea - METOCLOPRAMIDUM  și medicamente antidiareice, cum ar fi acestea. Se pot lua și suplimente alimentare cum ar fi cele pe bază de mentă, nalbă de pădure, afin, turiță mare și mușețel.

Diverticulita

Diverticulita apare atunci când se formează un fel de pungi în căptușeala colonului. Dacă aceste pungi se inflamează sau se infectează, apar simptome precum durerile abdominale, greaţa, vărsăturile, diareea, urinarea frecventă și durere în timpul urinării, febra, scaunele cu sânge și constipația.

Tratamentul pentru diverticulită include consumul unei diete bogate în fibre, suplimente de fibre, cum ar fi metilceluloza sau psyllium, iar medicul poate recomanda și antibiotice.

Boala celiacă

Boala celiacă este o tulburare digestivă în care sistemul imunitar al organismului își atacă propriile țesuturi. Atunci când o persoană mănâncă alimente care conțin gluten, se poate declanșa această afecțiune. Simptomele bolii celiace includ diaree, greaţă, flatulență, constipație, oboseală, ulcerații bucale, scădere bruscă în greutate, dureri abdominale și crampe, scaune mirositoare sau grase care plutesc, balonare și anemie.

Persoanele cu boală celiacă ar trebui să evite consumul de gluten. Odată ce glutenul este eliminat, intestinele se pot vindeca, iar simptomele se vor îmbunătăți.

Pancreatita

Greața și diareea pot apărea împreună și în caz de pancreatită, care este inflamația pancreasului. Pancreatita poate fi acută (pe termen scurt) sau cronică (pe termen lung). Persoanele cu pancreatită acută și cronică se confruntă, de obicei, cu dureri în abdomenul superior care se răspândesc în spate. Ambele tipuri de pancreatită pot provoca greață și diaree. Cu toate acestea, celelalte simptome ale afecțiunilor pot diferi.

Tratamentul va avea loc de obicei în spital, va depinde de severitatea pancreatitei și poate include analgezice, odihnă intestinală (persoana cu pancreatită nu va mânca sau bea pe cale orală până când starea nu se îmbunătățește), intervenție chirurgicală.

Apendicita

Apendicita este termenul medical pentru inflamarea apendicelui și umplerea lui cu puroi. Primul semn al apendicitei este durerea de stomac în centrul abdomenului, care începe apoi să se deplaseze în partea dreaptă jos. Simptomele suplimentare includ greaţă, vărsături, pierderea poftei de mâncare, diaree sau constipație, febră mare, abdomen umflat.

Dacă persoana suferă de dureri abdominale care se agravează progresiv, ar trebui să solicite ajutor medical. În cele mai multe cazuri, este nevoie de intervenție chirurgicală pentru a elimina apendicele.

Boala Crohn

Boala Crohn este o afecțiune cronică care provoacă inflamația tractului digestiv, aparținând unui grup de boli cunoscute sub numele de boli inflamatorii intestinale. Simptomele bolii Crohn variază în funcție de ce parte a intestinului este afectată. Cu toate acestea, principalele simptome sunt: diaree, dureri de stomac și crampe, pierdere în greutate, alte simptome care pot apărea fiind sânge în scaun, oboseală, ulcerații bucale, anemie și greaţă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Tratamentele pentru boala Crohn includ: administrarea unor medicamente antiinflamatoare, steroizi, antibiotice, imunosupresoare, consumul sporit de lichide și săruri de rehidratare.

În timpul sarcinii

Greața și diareea pot apărea și în timpul sarcinii. Deși acestea se pot instala separat sau împreună, ele nu indică întotdeauna probleme de sănătate de bază. 

Greața este o neplăcere obișnuită în timpul sarcinii și, în general, femeile se referă la ea cu expresia „grețurile de dimineață”. Problema apare frecvent și tinde să înceapă înainte de săptămâna a noua de sarcină. De obicei, dispare până în săptămâna 14. Unele gravide se pot confrunta cu starea de greață oricând, în timp ce altele se pot simți rău pe tot parcursul zilei. Hyperemesis gravidarum este un tip sever de greață de dimineață, care poate dura mai mult decât formele obișnuite de greață din timpul sarcinii.

Pentru a trata grețurile matinale, gravida poate încerca:

  • Să consume mai multe mese mici pe tot parcursul zilei, în loc de trei mese mai mari, pentru a evita să aibă stomacul gol în anumite momente.
  • Să evite odihna la pat imediat după masă (dar să-și stabilească unele momente destinate odihnei, în general).
  • Să consume cantități mici de apă, ceai de plante sau băuturi răcoritoare naturale, neacidulate, în mod regulat.
  • Să evite alimentele sau a mirosurile care observă că îi stârnesc greața.
  • Să consume alimente „blânde”, cum ar fi bananele, orezul, merele, pâinea prăjită și ceaiul.
  • Să bea un ceai de ghimbir sau să ia suplimente de ghimbir (acestea pot ajuta ajuta la combaterea senzației de greață).

Diareea poate apărea în timpul sarcinii din cauza modificărilor hormonale sau a unor infecții.

Diareea călătorului

O schimbare a mediului, în special într-un loc cu condiții sanitare mai puțin decât optime, poate duce la diareea călătorilor. Această afecțiune este cauzată de consumul unor alimente sau băuturi contaminate. Simptomele includ:

  • diaree
  • crampe stomacale
  • greaţă
  • vărsături

De obicei, diareea călătoarei dispare de la sine odată ce nu mai mănânci sau nu mai bei alimentele sau băuturile contaminate. Ia legătura cu medicul pentru a identifica bacterial care cauzează diareea dacă:

  • persistă mai mult de câteva zile
  • este însoțită de deshidratare severă
  • ai diaree cu sânge sau severă
  • ai vărsături persistente

Medicamentele antidiareice eliberate fără prescripție medicală pot ajuta, în acest caz. În unele cazuri, pot fi necesare antibioticele.

Și medicamentele pot provoca diaree și greață

Unele medicamente prescrise pot provoca vărsături și diaree ca efecte secundare. Printre acestea se numără și unele antibiotice. Diareea asociată antibioticelor poate provoca:
scaun moale și des

  • mișcări frecvente ale intestinului
  • greaţă
  • vărsături

Aceste simptome pot apărea la o săptămână sau mai mult după ce începi să iei medicamentul și pot dura săptămâni după întreruperea tratamentului.  

Citește prospectul medicamentelor prescrise pentru a vedea dacă vărsăturile și diareea sunt enumerate la efectele adverse posibile. Dacă da, asigură-te că rămâi hidratat dacă ai aceste simptome și discută cu medicul despre strategiile de atenuare a disconfortului.

Remedii naturale în caz de greață și diaree

Deși am discutat deja despre tratamentul pentru fiecare afecțiune, câteva remedii la domiciliu pot ajuta, de asemenea, la reducerea simptomelor de diaree și vărsături, inclusiv:

  • Odihnă. Corpul tău are nevoie să lupte împotriva cauzei simptomelor tale. Așa că încearcă să te odihnești cât mai mult.

Cunoaște-te mai bine
  • Hidratează-te. Deshidratarea apare atunci când pierzi mai mult lichid decât consumi. Deshidratarea poate fi periculoasă, în special pentru sugari, copii și adulții în vârstă. Consumul lent de apă sau băuturi care înlocuiesc electroliții vă pot ajuta să eviti deshidratarea.  
  • Mănâncă ceva ușor. Odată ce îți revine pofta de mâncare, mănâncă puțin și evită alimentele picante sau grase. Unii oameni au dificultăți în tolerarea produselor lactate, dar alții pot tolera brânza de vaci. Alimentele fade pe care poate dorești să le încerci includ: ouă fierte moi, pâine prăjită, banane, sos de mere, biscuiți.

Evită medicamentele pentru durere, cum ar fi ibuprofenul, respectiv acestea, pentru că pot irita stomacul. Medicamentele anti-diareice eliberate fără prescripție medicală pot ajuta la diaree, iar medicamentele anti-greață pot ajuta, de asemenea, la reducerea stării de greață.

Când să mergi la medic

Greața și diareea pot apărea, așadar, din multe motive. Dacă e vorba de simptomele pancreatitei sau dacă aceste simptome apar împreună la copii, la femei însărcinate sau la vârstnici, trebuie solicitat ajutor medical cât mai rapid.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Definition & Facts for Viral Gastroenteritis (“Stomach Flu”)
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/viral-gastroenteritis/definition-facts
CDC - Food Poisoning Symptoms
https://www.cdc.gov/foodsafety/symptoms.html
NHS - Diverticular disease and diverticulitis
https://www.nhs.uk/conditions/diverticular-disease-and-diverticulitis/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0