Fractura de șold: cum reduci riscul de recurență

Oricine a suferit o fractură de șold are un risc ridicat pentru un alt accident similar. Doar o evaluare completă și un tratament adecvat pot reduce semnificativ riscul de fracturi noi.

O fractură de șold este o problemă serioasă, care incapacitează persoana pentru o anumită perioadă. După vindecare, nimeni nu-și dorește să se mai confrunte cu o fractură, dar cu toate acestea, uneori, recidiva există. Acest lucru se întâmplă pentru că majoritatea persoanelor care suferă acest tip de fractură nu primesc tratament de urmărire care ar putea preveni un alt accident. 

Pentru că orice persoană care a suferit o fractură de șold prezintă un risc ridicat pentru alte tipuri de fracturi, trebuie să efectueze o evaluare a densității osoase, precum și a nivelului de calciu și vitamina D, nutrimente esențiale pentru păstrarea sănătății oaselor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Multe dintre persoanele care au suferit o fractură de șold au și osteoporoză. Această boală cronică se caracterizează printr-o scădere a masei osoase și printr-o deteriorare a structurii interne a țesutului osos. Astfel, oasele sunt mai fragile și există un risc crescut de fracturi. Fără tratament preventiv, între 15 și 25% dintre pacienții care suferă de fractură osteoporotică vor avea un alt eveniment în termen de 10 ani.

Fracturile de șold duc adesea la o scădere semnificativă a calității vieții, care poate merge până la handicap permanent sau chiar deces. Femeile au un risc mai mare de fractură de șold decât bărbații. Odată cu creșterea speranței de viață, acest tip de fractură reprezintă o problemă de sănătate publică care trebuie luată în considerare.

40% dintre persoanele care suferă de fractură de șold nu reușesc să se deplaseze independent un an mai târziu, iar 60% nu mai pot avea grijă de necesitățile de zi cu zi. Vârstnicii pot dezvolta complicații care le pun viața în pericol în timpul operației sau după operația pentru fractura de șold, cum ar fi cheaguri de sânge, infecții și aritmii. De aceea, este foarte importantă prevenirea acestui tip de fractură.

Ia în serios riscul de fractură

Riscul de fracturi este real și trebuie luat în serios, deoarece crește după vârsta de 50 de ani. Statisticile arată că una din trei femei și unul din cinci bărbați vor avea la un moment dat o fractură.

Fă-ți un test al densității osoase

Testele pentru determinarea densității osoase (osteodensitometrie) sunt recomandate pentru toate femeile care au trecut de 65 de ani, precum și pentru femeile mai tinere care au istoric familial de osteoporoză. Bărbații pot solicita testul pentru osteoporoză dacă au peste 70 de ani sau dacă sunt expuși riscului de subțiere a oaselor din cauza unor factori precum utilizarea pe termen lung a medicamentelor cu corticosteroizi, precum prednisonul.

Păstrează-ți mușchii în formă

Nouă din 10 fracturi sunt cauzate de căderi. Pentru a păstra forța musculară și echilibrul, mișcarea este extrem de importantă. Dacă nu mergi la sală sau nu alergi, ieși zilnic la o plimbare de câte 30 de minute sau efectuează acasă câteva exerciții cu greutăți și folosind propria greutate corporală.

Calciul și vitamina D nu trebuie să lipsească din alimentație

Tratamentele bazate pe vitamina D și calciu reprezintă cheia pentru prevenirea repetării fracturilor. Calciul este un element esențial în construcția osului, menținându-i tăria de-a lungul timpului. Vitamina D este, de asemenea, importantă, contribuind la absorbția calciului. Femeile cu vârste sub 50 de ani au nevoie de 1000 mg calciu pe zi, iar cele peste această vârstă de 1200 mg calciu pe zi. Pentru bărbați, se aplică aceleași cantități, doar că înainte și după vârsta de 70 de ani. 

Surse bune de calciu sunt lactatele degresate (mai ales iaurtul), tofu, soia, nucile, legumele verzi cu frunze (dar nu spanacul), sardinele consumate cu tot cu oase. Lumina soareleui este cea mai bună sursă de vitamina D (15-20 de minute zilnic de expunere la soare, cu cremă de protecție solară), dar această vitamină se poate lua și din alimentație (gălbenuș de ou, hering, ton, sardine, somon, ciuperci).

Verifică-ți acuitatea vizuală

Mai ales în cazul vârstnicilor cu tratamente multiple, e posibil ca anumite medicamente să dea somnolență sau amețeală și să cauzeze tulburări de vedere, care pot duce la căzături chiar în propria casă. E bine, deci, să se apeleze regulat și la un consult oftalmologic, pentru a reduce riscul de căderi și fracturi.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Santé Magazine - Fracture de la hanche : réduire les risques de récidive
https://www.santemagazine.fr/sante/maladies/maladies-des-os-et-des-articulations/fracture-de-la-hanche-reduire-les-risques-de-recidive-361825
Hopkins Medicine – Hip Fractures: Five Powerful Steps to Prevention
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/hip-fractures-five-powerful-steps-to-prevention
Endocrine Web - The Role of Calcium and Vitamin D in Bone Health
https://www.endocrineweb.com/conditions/osteoporosis/role-calcium-vitamin-d-bone-health

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0