Dureri de cap în sarcină: cauze și tratament

Dacă ești însărcinată și ai dureri de cap, nu trebuie să te îngrijorezi. Este un fenomen frecvent întâlnit la viitoarele mămici, iar cercetătorii spun că se manifestă la aproximativ 39% dintre femeile însărcinate și cele care tocmai au născut. 

Deși pe durata sarcinii este posibil ca durerile de cap să se simtă diferit, este important de reținut că, în majoritatea cazurilor, acestea nu sunt periculoase pentru mamă sau bebeluș. Durerile de cap în primul trimestru de sarcină apar din motive diferite față de durerile de cap din trimestrul al doilea sau al treilea. În anumite cazuri, durerea de cap poate fi, însă, un simptom al unei probleme de sănătate care necesită atenție medicală. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Este recomandat să discuți cu medicul obstetrician despre orice simptom pe care îl manifești pe durata sarcinii, inclusiv despre durerile de cap. 

Tipuri de dureri de cap manifestate în timpul sarcinii

Majoritatea durerilor de cap de pe durata sarcinii se numesc dureri de cap primare și înseamnă că durerea apare de la sine, nefiind un simptom al unei alte afecțiuni sau complicații de sarcină. 

Durerile de cap primare pot fi:
-    Cefalee de tip tensional
-    Atacuri de migrenă
-    Cefalee de tip cluster

Aproximativ 26% dintre durerile de cap ce apar în timpul sarcinii sunt dureri de tip tensional. Dacă ai istoric de migrenă, este important să vorbești cu medicul curant despre simptomele din sarcină. 
Unele femei cu istoric de migrenă, în schimb, au mai puține episoade de migrenă pe durata sarcinii. 

Cu toate acestea, migrena a fost asociată cu diverse complicații ce apar târziu în sarcină sau după naștere. Durerile de cap secundare sunt cauzate de anumite complicații în sarcină, cum ar fi hipertensiunea arterială. În acest caz, poate fi vorba despre preeclampsie, care poate duce la o afecțiune potențial fatală. În sarcină, poate să apară și o durere bruscă și severă de cap care poate semnala un eventual accident vascular cerebral.

Simptomele durerilor de cap din sarcină

Durerile de cap migrenoase provoacă o durere pulsantă severă pe una (sau ocazional pe ambele) părți ale capului. Cauza exactă a migrenelor nu este cunoscută, dar se crede că acestea apar din cauza modificărilor fluxului sangvin din creier. 

Migrenele pot fi însoțite și de alte simptome, cum ar fi greață și sensibilitate la zgomote ușoare sau puternice, iar unele persoane experimentează o „aură” cu câteva minute înainte de un atac de migrenă. În timpul aurei, persoana în cauză are probleme de vedere, de exemplu, vede linii sau lumini intermitente, probleme de vorbire sau o senzație de furnicături în mâini sau față.

Simptomele durerilor de cap pot varia de la o persoană la alta. Printre acestea se numără:
-    Senzația de durere surdă
-    Durere pulsatilă
-    Durere severă pe o parte a capului
-    Durere în spatele ochilor

Migrenele pot avea anumite simptome specifice, precum:
-    Stare de greață și vărsături
-    Observarea unor pete galbene de lumină în aer
-    Sensibilitate la sunete și lumină

Cauzele durerilor de cap în sarcină

1.    Primul trimestru

Cefaleele de tip tensional sunt foarte frecvente în primul trimestru de sarcină și pot apărea din cauza schimbărilor prin care trece organismul. Principalele schimbări care pot duce la instalarea durerilor de cap sunt schimbările hormonale, creșterea volumului de sânge și modificările de greutate. 

Pe lângă acestea, printre cele mai comune cauze ale durerilor de cap din primul trimestru se numără:
-    Deshidratarea
-    Vărsăturile și starea de greață
-    Stresul
-    Lipsa somnului
-    Glicemia scăzută
-    Lipsa activității fizice
-    Sensibilitatea la lumină

De asemenea, anumite alimente pot cauza dureri de cap, cum ar fi lactatele, ciocolata, drojdia și roșiile. 

2.    Al doilea și al treilea trimestru

Durerile de cap din al doilea și al treilea trimestru pot avea următoarele cauze: 
-    Creșterea în greutate
-    Schimbarea posturii
-    Lipsa somnului
-    Modificarea dietei
-    Durerile și rigiditatea musculară
-    Hipertensiunea arterială
-    Diabetul gestațional

Dacă suferi de hipertensiune și ești însărcinată, ești expusă unui risc mai crescut de atac de cord, preeclampsie, eclampsie, naștere prematură și alte complicații. Medicul îți poate prescrie medicamente pentru gestionarea sau tratarea hipertensiunii arteriale. Va trebui să faci și niște modificări în regimul alimentar, prin reducerea consumului de sare și adăugarea unui aport mai mare de fibre în mesele zilnice. Exercițiul fizic regulat este, de asemenea, foarte important pentru menținerea tensiunii arteriale în parametri normali. 

Alte cauze ale durerilor de cap pe durata sarcinii pot include afecțiuni comune, dar și probleme de sănătate mai serioase, cum ar fi:
-    Infecții sinusale
-    Hipotensiune arterială
-    Cheaguri de sânge
-    Hemoragii
-    Tumori
-    Anemie
-    Anevrisme cerebrale
-    Atacuri de cord
-    Probleme ale aparatului cardiovascular
-    Meningită sau encefalită 

Din ce cauze mai pot să apară durerile de cap în sarcină

Gravidele pot să se confrunte cu dureri de cap și din cauza hipertensiunii intracraniene idiopatice (IIH) și sindromului vascular cerebral reversibil (RCVS).

Hipertensiune arterială intracraniană idiopatică

De regulă, hipertensiunea intracraniană idiopatică (IIH) debutează în primele 20 de săptămâni de sarcină și la persoanele supraponderale 1, din cauza presiunii crescute a lichidului spinal în jurul creierului, cu simptome de cefalee.

Printre simptomele acestei probleme de sănătate se numără și: 

  • Modificări ale vederii (aproximativ 10% până la 20% dintre pacienți se confruntă  cu pierderea vederii)
  • Tinitus (țiuit în urechi)
  • Papiledem (umflarea nervului optic)

Tromboza venoasă cerebrală

Tromboza venoasă cerebrală este un tip rar de accident vascular cerebral, care apare cu precădere în ultimul trimestru de sarcină și imediat după naștere. 

Sindromul vasoconstricției cerebrale reversibile

Sindromul de vasoconstricție cerebrală reversibilă (RCVS) este mai frecvent în perioada postpartum și se manifestă prin cefalee puternice. Acesta poate duce la leziuni permanente sau, în unele cazuri grave, la deces.

Dureri de cap după epidurală

Unele persoane se pot confrunta cu o durere de cap puternică după o epidurală, puncția coloanei vertebrale lombare folosită pentru a anestezia corpul în timpul travaliului și al nașterii. Această durere mai este cunoscută și ca cefalee post-puncție durală și se manifestă în primele cinci zile după naștere. Durerea de cap se înrăutățește dacă te ridici prea repede din pat. De regulă, durerea trece de la sine, dar este posibil ca femeile care tocmai au născut să se confrunte și cu greață, amețeli, zgomot în urechi.

Opțiuni de tratament în ameliorarea durerilor de cap în sarcină

Cum poți gestiona durerile de cap:

  • Încearcă să eviți orice ar putea declanșa apariția durerii de cap, precum alergenii și anumite alimente, cum ar fi glutamatul monosodic, mezelurile și brânzeturile tari. Dar ar trebui evitate și: ciocolata, alcoolul, iaurtul, arahidele, pâinea din drojdie proaspătă, carnea conservată și smântâna. 
  • De altfel, renunță la fumat în timpul sarcinii și evită, de asemenea, și fumatul pasiv. 
  • Adoptă o dietă sănătoasă și hidratează-te corespunzător, mai ales dacă te confrunți cu grețuri matinale.
  • Gestionează stresul.  
  • Dacă durerea de cap este intensă, odihnește-te într-o cameră răcoroasă, întunecată, fără zgomot.  

Dar există și o veste bună. Majoritatea gravidelor au mai puține dureri de cap în timpul sarcinii, mai ales după primul trimestru, potrivit statisticilor. Și cele cu antecedente de migrene constată adesea că observă o îmbunătățire în timpul sarcinii.

Discută cu medicul curant înainte de a lua orice medicament pentru dureri de cap, cum ar fi acidul acetilsalicilic sau ibuprofenul, în perioada sarcinii. 

Specialiștii avertizează că aceste medicamente pot fi dăunătoare pentru făt, mai ales dacă sunt luate în primul trimestru. 

Una dintre substanțele medicamentoase permise femeilor însărcinate este acetaminofenul. Cu toate acestea, potrivit unor cercetări2, și această substanță poate da reacții adverse. 

Medicul îți poate recomanda alternative la medicamente pentru a gestiona mai bine durerile de cap pe durata sarcinii, cum ar fi:
-    Consumul de apă din abundență
-    Odihna la pat
-    Aplicarea de comprese reci pe zonele dureroase
-    Masajul
-    Exercițiile de tip stretching
-    Difuzarea de uleiuri esențiale, cum ar fi de mentă, rozmarin sau mușețel
-    Un supliment nutraceutic pentru mămici, cu acizi grași Omega-3 și alte ingrediente benefice

Când să mergi la medic?

Este important să mergi la medic dacă ai dureri de cap în timpul sarcinii, chiar dacă, în cele mai multe cazuri, cauza nu este una gravă. Medicul îți poate oferi sugestii de ameliorare a durerilor și poate solicita investigații mai amănunțite, dacă e necesar. 

Solicită ajutor medical de urgență dacă manifești următoarele simptome:
-    Febră
-    Stare de greață și vărsături
-    Vedere încețoșată
-    Durere acută
-    Durere de cap care durează mai mult de câteva ore
-    Dureri de cap foarte frecvente
-    Stare de leșin
-    Crize convulsive

Medicul îți poate recomanda analize de sânge și alte tipuri de investigații pentru a depista cauza durerilor de cap. Printre acestea se pot număra și:
-    Verificarea tensiunii arteriale
-    Anumite analize de sânge (glicemie, colesterol, hemoleucogramă completă, etc.)
-    Un consult la medicul oftalmolog
-    O electrocardiogramă
-    Ecografii ale capului și gâtului

Pronostic

În cele mai multe cazuri, durerile de cap din timpul sarcinii dispar fie imediat după naștere, fie după ce gravida naște. Este indicat să păstrezi legătura cu medicul curant despre aceste simptome și să îl înștiințezi dacă există un istoric în familie de migrenă, dureri de cap, hipertensiune arterială, crize convulsive sau diabet. 

De asemenea, consumă medicamentele prescrise întocmai cum ți-au fost recomandate și urmează specificațiile medicului în privința modificării regimului alimentar și al celui de sport. 
Majoritatea cauzelor durerilor de cap din timpul sarcinii sunt tratabile sau pot fi prevenite, dacă sunt gestionate cu grijă. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Headache in challenging and special circumstances: Pregnancy and lactation”. Agri. 2018 Oct; Yılmaz E, Ünal Çevik I. 
https://agridergisi.com/jvi.aspx?pdir=agri&plng=eng&un=AGRI-85688
2  Studiul Prenatal Exposure to Acetaminophen and Risk of ADHD, publicat în Pediatrics, în noiembrie 2017, autori: Eivind Ystrom et al.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5654387/ 
Utah Department of Health & Human Services - Headaches During Pregnancy
https://mihp.utah.gov/during-pregnancy/headaches-during-pregnancy
Pregnancy birth & baby - Headaches during pregnancy
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/headaches-during-pregnancy
University of Rochester Medical Center - Headaches in Early Pregnancy
https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=134&contentid=3


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0