Dislocarea umărului: cauze, diagnostic, tratament

Articulația umărului se mai numește și articulația de tip bilă-cavitate. Bila este partea superioară rotunjită a osului brațului superior sau humerusului, care se potrivește în cavitate, adică în partea exterioară a omoplatului, în formă de cupă. Când vorbim de umăr dislocat sau „umărul ieșit din articulație”, ne referim la o leziune în care osul brațului superior iese din orificiul în formă de cupă, care face parte din omoplat. 

Umărul este cea mai mobilă articulație a corpului, ceea ce îl predispune la dislocare. Majoritatea pacienților își redobândesc complet funcția umărului în câteva săptămâni după dislocarea umărului. Cu toate acestea, odată ce ai avut un umăr dislocat, articulația poate deveni instabilă și poate fi predispusă la luxații repetate.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cauzele care produc dislocarea umărului

Articulația umărului este cea mai frecventă articulație dislocată a corpului. Deoarece se mișcă în mai multe direcții, umărul tău se poate disloca înainte, înapoi sau în jos, complet sau parțial, deși majoritatea luxațiilor apar prin partea din față a umărului. În plus, țesutul fibros care se unește cu oasele umărului poate fi întins sau rupt, complicând adesea luxația.

Este nevoie de o forță puternică, cum ar fi o lovitură bruscă pe umăr, pentru a scoate oasele din loc. O rotație extremă a articulației umărului poate scoate mingea osului brațului superior din încheietura umărului. De asemenea, poate să apară dislocarea parțială, în care osul brațului superior este parțial în interiorul orificiul umărului și parțial în afara acestuia.

Un umăr dislocat poate fi cauzat de:

  • leziuni sportive; dislocarea umărului este frecventă în cazul jucătorilor de fotbal, de hochei, de volei sau al practicanților de schi alpin, gimnastică etc;
  • traume care nu au legătură cu sportul cum ar fi o lovitură puternică în zona umărului în timpul unui accident rutier;
  • căderi, cum ar fi o căzătură de la înălțime, de pe scară sau când te împiedici.

Simptome umăr dislocat

Luxațiile umărului reprezintă 50% dintre toate luxațiile articulare majore, iar luxația sau dislocarea anterioară este cea mai frecvent întâlnită. Semnele și simptomele prin care putem identifica un umăr dislocat includ:

  • umărul vizibil deformat sau deplasat;
  • umflăturile sau vânătăile în zonă;
  • durerea intensă;
  • senzația de rostogolire a articulației din cavitate;
  • diminuarea razei de mișcare;
  • capul humeral proeminent care poate fi simțit anterior, iar golul poate fi văzut posterior în umăr (dislocarea anterioară);
  • capul humeral proeminent care poate fi palpat posterior (dislocarea posterioară);
  • incapacitatea de a mișca articulația.

De asemenea, dislocarea umărului poate provoca: amorțeală, slăbiciune sau furnicături în apropierea locului unde a avut loc rănirea, cum ar fi în zona gâtului sau a brațului. Totodată, mușchii umărului pot produce spasme după ruptură, crescând adesea intensitatea durerii.

Ce complicații poate presupune dislocarea umărului?

Complicațiile unui umăr dislocat pot include:

  • ruperea mușchilor, ligamentelor și tendoanelor care îți întăresc articulația umărului;
  • leziunile nervilor sau vaselor de sânge din sau din jurul articulației umărului;
  • instabilitatea umărului, mai ales dacă ai o luxație severă sau luxații repetate, ceea ce te poate face mai predispus să te rănești din nou.

De asemenea, dacă întinzi sau rupi ligamente sau tendoane din interiorul umărului ori deteriorezi nervii sau vasele de sânge din jurul articulației umărului, este posibil să ai nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a repara aceste țesuturi.

Vizita la medic în cazul dislocării umărului

Dacă un umăr pare dislocat, mergi cât mai curând la medic. Până ajungi să primești asistență medicală, îți recomand următoarele:

  • să nu miști articulația; 
  • să prinzi articulația umărului în poziția actuală; 
  • să nu încerci să-ți miști umărul sau să-l forțezi înapoi în loc, pentru că acest lucru poate deteriora articulația umărului și mușchii, ligamentele, nervii sau vasele de sânge din jur;
  • să folosești gheață pe articulația rănită. Aplicarea gheții pe umăr poate ajuta la reducerea durerii și a umflăturilor controlând sângerările interne și acumulările de lichide în și din jurul articulației umărului.

Diagnostic dislocarea umărului 

În timpul examenului fizic, medicul îți va examina zona sensibilă, umflată sau deformată. În plus, o radiografie a articulației umărului va arăta luxația și poate dezvălui oase rupte sau alte leziuni ale articulației umărului.

Tratament pentru umăr dislocat

Tratamentul în caz de dislocarea umărului poate implica:

Reducerea închisă

În această situație, medicul poate să încerce câteva manevre ușoare pentru a-ți aduce oasele umerilor înapoi în pozițiile lor corespunzătoare. În funcție de intensitatea durerii și de stadiul umflăturii, este posibil să ai nevoie de un relaxant muscular sau sedativ ori, rareori, de un anestezic general înainte de manipularea oaselor umerilor. Când oasele umerilor sunt din nou la locul lor, durerile severe ar trebui să se calmeze aproape imediat.

Intervenția chirurgicală

S-ar putea să ai nevoie de o intervenție chirurgicală dacă ai o articulație a umărului mai slabă sau ligamente mai slabe și dacă o să ai luxații recurente ale articulației umărului, în ciuda unei reabilitări și recuperări corespunzătoare. În cazuri rare, dacă nervii sau vasele de sânge sunt deteriorate, de asemenea, probabil este necesară o intervenție chirurgicală.

Imobilizarea

Medicul poate folosi o atelă sau o curea specială pentru a te împiedica să-ți miști umărul, pentru câteva zile până la trei săptămâni în funcție de natura luxației umărului și de cât de curând este aplicată atela de la producerea dislocării umărului.

Medicația

Medicul îți poate prescrie un analgezic sau un relaxant muscular pentru a-ți oferi o stare de confort până când umărul se va vindeca.

Reabilitarea

După îndepărtarea atelei sau curelei pentru umăr, vei începe un program de reabilitare treptată, conceput pentru a restabili amploarea mișcării, rezistenței și stabilității articulației umărului tău.

Suplimentele

Suplimentele pot juca un rol în recuperarea și întărirea umărului după o dislocare, însă este important să fie utilizate cu înțelepciune și să fie integrate într-un plan de tratament și recuperare mai cuprinzător. De exemplu, colagenul este o proteină structurală importantă în țesuturile conjunctive, inclusiv în ligamentele și tendoanele care susțin umărul. Suplimentele de colagen pot ajuta la reconstruirea și întărirea țesutului conjunctiv din jurul umărului și pot contribui la stabilitatea acestuia. De asemenea, vitamina D și calciul sunt esențiale pentru sănătatea oaselor și a articulațiilor. Asigură-te că ai o dietă echilibrată și că îți iei suficientă vitamina D și calciu din alimente sau, dacă este necesar, din suplimente.

Dacă ai o dislocare a umărului fără complicații, fără leziuni majore ale nervilor sau țesuturilor, articulația umărului se va îmbunătăți probabil, în câteva săptămâni, dar poți rămâne cu un risc crescut pentru o luxație viitoare, spun unele studii, în timp ce altele infirmă acest aspect. De asemenea, reluarea activității prea curând după dislocarea umărului te poate face să îți rănești articulația sau să o disloci din nou.

Cum poți preveni dislocarea umărului?

Pentru a preveni un umăr dislocat:

  • Ai grijă să eviți căderile, prin purtarea unor încălțări potrivite când mergi pe zăpadă sau pe gheață, de exemplu.
  • Poartă echipament de protecție atunci când practici sporturi de contact.
  • Fii activ fizic în mod regulat pentru a menține forța și flexibilitatea articulațiilor și a mușchilor.

Așa cum am discutat, odată ce ți-ai dislocat articulația umărului o dată, este posibil să fii mai predispus la a te alege cu un umăr dislocat și în viitor. Pentru a evita ca acest lucru să se repete, urmează un set de exerciții specifice de forță și stabilitate pe care să le discuți și să le stabilești în prealabil împreună cu medicul tău.

Iată câteva exerciții recomandate pentru a întări umărul și pentru a preveni dislocările ulterioare:

Exerciții pentru întărirea mușchilor deltoizi

Ridicări laterale cu gantera: Stai în picioare, cu o ganteră în fiecare mână, și ridică brațele lateral până când sunt paralele cu podeaua. Coboară încet brațele și repetă.
Ridicări frontale cu gantera: Stai în picioare, cu o ganteră în fiecare mână, și ridică ușor brațele în față până când sunt paralele cu podeaua. Coboară încet brațele și repetă.

Exerciții pentru întărirea mușchilor rotatori ai umărului

Exerciții cu bandă de rezistență: Fixează o bandă de rezistență de o ușă și ține extremitatea libera cu mâna afectată. Rotește brațul în afara corpului împotriva rezistenței benzii. Repetă de mai multe ori.
Rotire externă cu gantera: Stai cu o ganteră în mâna afectată și cotul lipit de partea din lateral a corpului. Rotește încet brațul în afară până când antebrațul este paralel cu podeaua. Apoi coboară brațul încet și repetă.

Exerciții pentru întărirea mușchilor scapulari

Retracții: Stai în fața unei bare de tracțiuni sau a unui cadru de exerciții și apucă bara cu brațele întinse la nivelul umărului. Trage umerii înapoi și în jos, încercând să apropii lamele umărului una de cealaltă. Menține poziția pentru câteva secunde, apoi relaxează și repetă.
Exerciții de impins cu greutăți: Stai întins pe spate, cu greutăți mici în mâini, cu antebrațele perpendiculare pe podea și împinge în sus, apoi revino, de mai multe ori.

Subliniez încă o dată că este foarte important să începi orice program de exerciții pentru umăr cu o consultare medicală, pentru a te asigura că nu faci exerciții care să agraveze o eventuală leziune sau să cauzeze disconfort. De asemenea, lucrează într-un ritm confortabil și nu te forța să faci mișcări dureroase sau peste limita de mobilitate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Shoulder Dislocations Overview
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459125/
Science Direct - Shoulder Dislocation 
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/shoulder-dislocation


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0