Diferența dintre vărsat de vânt și pojar

Printre bolile copilăriei se numără varicela (vărsatul de vânt) și rujeola (pojarul), care sunt foarte contagioase, însă pot fi prevenite prin vaccinare.

Care sunt cele mai întâlnite boli ale copilăriei?

Copiii sunt predispuși să se îmbolnăvească în primii ani de viață, deoarece în această perioadă corpul lor își creează imunitate la infecții. Deși este greu să previi toate bolile copilăriei, unele afecțiuni pot fi ținute la distanță prin vaccinare. Este important, așadar, să i se administreze copilului toate vaccinurile indicate specifice fiecărei vârste, precum și cele opționale.

Printre cele mai întâlnite boli ale copilăriei sunt varicela (cunoscută sub numele de vărsat de vânt), rujeola (numită și pojar), rubeola, oreionul, rotavirusul, gripa, tusea convulsivă (pertussis), hepatita B, conjunctivita, infecțiile urechii, boala gură-mână-picior, gastroenterita virală, durerea în gât, bronșita și răceala obișnuită.

Ce este varicela (vărsatul de vânt) și cum se manifestă?

Varicela este o boală virală foarte contagioasă, care provoacă febră acută și erupții cutanate. O persoană cu varicelă este contagioasă cu 1-2 zile înainte de apariția erupțiilor și până când toate veziculele au format cruste. Acest lucru poate dura până la 10 zile, timp în care persoana trebuie să rămână acasă. 

Ce este varicela?

Varicela, cauzată de infecția primară cu virusul varicelo-zosterian, din familia Herpesviridae, este prezentă la nivel mondial, afectând oamenii indiferent de rasă, sex și vârstă. Cu toate acestea, majoritatea cazurilor de vărsat de vânt apar la copii înainte de vârsta de 10 ani. Odată ce o persoană a avut infecția cu virusul varicelei, este puțin probabil să o aibă din nou în viitor, deoarece i se conferă imunitate pe parcursul vieții.

Singura metodă de prevenire a acestei boli este vaccinarea, recomandată copiilor începând cu vârsta de 9 luni și adulților. Vaccinul varicelic se administrează subcutanat, în două doze injectabile (se lasă 6 săptămâni între ele). 

Cum se manifestă varicela?

La copiii cu vărsat de vânt, boala începe de obicei cu niște papule roșii care cauzează mâncărime; acestea progresează spre vezicule pe stomac, pe spate și pe față și apoi se răspândesc în alte părți ale corpului. Pot apărea vezicule și în interiorul gurii. Modelul de răspândire poate varia de la un copil la altul (de exemplu, întregul corp poate fi acoperit cu până la 500 de vezicule sau acestea pot apărea într-o cantitate mai mică, pe zone mai restrânse). 

Veziculele tind să fie foarte incomode, deoarece provoacă mâncărimi severe. Unii copii pot prezenta și simptome suplimentare, cum ar fi febră mare, cefalee, vărsături și diaree. 

Varicela este de obicei mai severă la adulți și poate pune viața în pericol în cazuri complicate. Majoritatea adulților care suferă de vărsat de vânt au simptome timpurii cu până la 48 de ore înainte de a le apărea erupția cutanată. Acestea includ febră, stare de rău, cefalee, pierderea poftei de mâncare și dureri abdominale. 

Veziculele dispar în decurs de una până la trei săptămâni, dar pot lăsa câteva cicatrici. Cicatrizarea este mai proeminentă atunci când leziunile se infectează cu bacterii.

Cum se tratează varicela?

  • Pentru majoritatea pacienților în stare bună se sănătate care fac varicelă, terapia simptomatică este de obicei tot ceea ce au nevoie.Se recomandă să li se taie unghiile copiilor pentru a minimiza zgârierea.
  • Sunt indicate băi calde și aplicarea unei creme hidratante. De asemenea, o loțiune cu calamină și antihistaminicele orale pot atenua mâncărimea cauzată de erupțiile cutanate.
  • Se administrează paracetamol pentru a reduce febra și durerea.
  • Se ia în calcul aciclovirul oral la persoanele cu vârste de peste 12 ani, pentru a reduce numărul de zile cu febră. Pacienții imunocompromiși cu vărsat de vânt au nevoie de tratament intravenos cu aciclovir.

Ce complicații are varicela?

Complicațiile grave ale varicelei includ:

  • Infecții bacteriene ale pielii și țesuturilor moi la copii, inclusiv infecții streptococice de grupa A;
  • Infecția plămânilor (pneumonie);
  • Infecție sau inflamație a creierului (encefalită, ataxie cerebeloasă);
  • Probleme de sângerare (complicații hemoragice);
  • Infecții ale sângelui (sepsis);
  • Deshidratare.

Unele persoane cu complicații grave ale varicelei se pot simți atât de rău încât trebuie să fie spitalizate.

Ce este rujeola (pojarul) și cum se manifestă?

Rujeola este o boală virală a copilăriei, care provoacă febră și apariția unor pete în interiorul obrajilor. Persoana afectată de pojar trebuie să stea acasă cel puțin 4 zile de la prima apariție a erupției cutanate. În cazurile severe, mai ales dacă există complicații, este posibil să fie nevoie de internare în spital pentru tratament.

Ce este rujeola?

Rujeola este o boală contagioasă, provocată de virusul rujeolic, partea a familiei de paramixovirusuri, pe care o poate lua orice persoană care nu a fost vaccinată sau nu a mai avut-o înainte, deși este mai frecventă la copiii mici. Pentru persoana afectată de pojar, starea va fi neplăcută, dar de obicei boala trece în aproximativ 7-10 zile fără a provoca alte probleme.

Rujeola poate fi prevenită prin vaccinare: vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) se administrează intramuscular, în două doze, la 12 luni și la 5 ani, dar poate fi administrat și adulților, la orice vârstă.

Cum se manifestă rujeola?

Simptomele inițiale de pojar apar la aproximativ 10 zile de la infectare și pot include:

  • simptome asemănătoare răcelii, cum ar fi secreții nazale, strănut și tuse;
  • ochi dureroși și înroșiți, sensibili la lumină;
  • febră mare, care poate atinge 40° C;
  • mici pete alb-cenușii în interiorul obrajilor.

Câteva zile mai târziu, bolnavul de pojar se va confrunta cu o erupție cutanată de culoarea roșie-maronie, care începe de obicei pe cap sau pe gât înainte de a se răspândi către restul corpului.

Cum se tratează rujeola?

Boala nu are un tratament anume, simptomele de pojar se pot atenua prin:

  • administrarea de  paracetamol sau ibuprofen pentru scăderea febrei și diminuarea durerilor;
  • hidratarea cu multă apă pentru a evita deshidratarea;
  • semiîntuneric în camera bolnavului, pentru a reduce sensibilitatea la lumină;
  • folosirea tampoanelor de vată umedă pentru a curăța ochii.

Ce complicații are rujeola?

Printre complicațiile care pot apărea în caz de pojar se numără:

  • Diareea;
  • Infecțiile urechii;
  • Pneumonia;
  • Encefalita.

De asemenea, femeile care fac pojar în timpul sarcinii prezintă un risc mai mare de travaliu prematur, avort spontan sau de a avea un copil cu o greutate mică la naștere.

Care este diferența dintre vărsat de vânt și pojar?

Deși atât în caz de vărsat de vânt, cât și în caz de pojar, este prezentă dezvoltarea unei erupții cutanate, aspectul acestei erupții este diferit. Acesta poate fi un mod simplu de a face diferența între cele două boli.

Erupția apărută la o persoană cu vărsat de vânt începe cu umflături sau papule roșii ieșite în relief, care se transformă în vezicule umplute cu lichid și cauzatoare de mâncărime, care în cele din urmă se vor rupe și se vor scurge înainte de a dispărea.

Erupția apărută la o persoană cu pojar apare sub formă de pete roșii plate, deși uneori pot fi prezente și umflături ridicate. Dar, dacă apar umflături, acestea nu au lichid în ele, ca la bolnavul cu vărsat de vânt. 

Alte diferențe între vărsat de vânt și pojar sunt reprezentate de perioada de incubație (10-21 de zile în caz de varicelă, respectiv 10-14 zile în caz de rujeolă) și de perioada contagioasă (cu două zile înainte de apariția și două zile după dispariția erupției cutanate în caz de varicelă, respectiv patru zile de la apariția erupției în caz de rujeolă).

Contraindicații: ce nu trebuie să facă un copil când este bolnav?

Dacă o persoană are fie vărsat de vânt, fie pojar, erupția cutanată va declanșa mâncărimi severe, însă acestea nu trebuie scărpinate. Zgârierea papulelor și a petelor poate duce la apariția unor infecții și la rămânerea cu cicatrici. Când persoana bolnavă este un copil, părinții îi vor tăia scurt unghiile și îi vor pune mănuși.

De asemenea, suferindul de varicelă sau de rujeolă nu trebuie să mănânce alimente fierbinți, condimentate sau acide, deoarece durerile cauzate de petele apărute în interiorul obrajilor se vor accentua.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
DermNet NZ - Chickenpox
https://dermnetnz.org/topics/chickenpox/
NHS - Measles
https://www.nhs.uk/conditions/measles/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0