Dexpantenolul calmează și hidratează ochii

Dexpantenolul este un analog alcoolic al acidului pantotenic, care intră în compoziția picăturilor de ochi, având efect calmant și hidratant, dar și în diverse produse cosmetice.

Acidul pantotenic, numit și pantotenat sau vitamina B5, este galben, vâscos și solubil în apă. Animalele au nevoie de acid pantotenic pentru a sintetiza coenzima-A, dar și pentru a sintetiza și metaboliza proteine, carbohidrați și grăsimi. Acest acid este esențial pentru aproape toate formele de viață. Se găsește în cantitate mică în aproape orice aliment (legume, cereale, ouă, carne), dar cele mai semnificative surse de acid pantotenic din natură sunt ovarele peștilor de apă rece și lăptișorul de matcă.

Dexpantenolul a fost descoperit cu aproximativ 70 de ani în urmă, însă mecanismul său precis de acțiune încă nu este foarte clar. Are proprietăți higroscopice (de absorbție a apei) și capacitatea de a reține hidratarea. Efectul de hidratare pare să fie interconectat cu capacitatea lui de regenerare a barierei epidermice prin sinteza lipidelor și diferențiere epidermică.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Derivații acidului pantotenic au fost de asemenea utilizați pentru a îmbunătăți profilul lipidic. Într-un studiu efectuat pe șoareci, derivații acidului pantotenic au scăzut eficient LDL-ul (colesterolul rău) și nivelul trigliceridelor; pantenolul a scăzut colestrolul total, iar pantetina a micșorat LDL-ul seric. Scăderea LDL-ul este importantă, deoarece este asociată cu o diminuare a riscului de infarct miocardic și de accident vascular cerebral.

Ce rol are dexpantenolul în oftalmologie

Picăturile de ochi cu dexpantenol calmează ochii iritați și înroșiți, hdratează suprafața ochiului și atenuează disconfortul cauzat de factori precum fumul de țigară, aerul condiționat sau prea mult stat în fața ecranului calculatorului.

Dexpantenolul joacă un rol important în vindecarea leziunilor epiteliale conjunctivale și corneene. Datorită naturii sale higroscopice, previne uscăciunea epitelială și menține integritatea suprafeței oculare. Proprietățile de protecție oculară și de vindecare ale dexpantenolului au fost dovedite într-un studiu¹ în care s-au folosit picături și un gel cu 5% provitamina B5 în tratamentul postoperatoriu al leziunile corneene și conjunctivale.

Un alt studiu a folosit dexpantenolul pentru o examinare Goldman (de citire a tensiunii oculare), dovedindu-se că această substanță a contribuit la scăderea congestiei oculare și la o mai bună aderență la suprafața corneeană. 

O altă cercetare a dovedit că lacrimile artificiale care conțin dexpantenol au atenuat tulburările de permeabilitate epitelială corneeană semnificativ mai mult decât alte picături de ochi. În acest studiu controlat, randomizat, dublu orb, a fost examinat efectul lacrimilor artificiale conținând dexpantenol asupra pacienților care sufereau de ochi uscat. 50 de persoane și-au aplicat fie lacrimi artificiale conținând dexpantenol, fie picături oculare asemănătoare, dar fără dexpantenol, de cinci ori pe zi, în sacul conjunctival. Nu au fost administrate alte soluții oftalmice. 

Permeabilitatea epitelială a corneei a fost măsurată prin fluorofotometrie și testul lui Schirmer, timpul de rupere a filmului lacrimal și reclamațiile subiective ale pacienților au fost stabilite înainte și după 6 săptămâni de tratament. Rezultatele au arătat că lacrimile artificiale cu dexpantenol au fost mai eficiente în comparație cu celelalte picături de ochi folosite în stuudiu.

Deoamdată, rolul acidului pantotenic a fost limitat la tulburările suprafeței oculare. Se pare că unguentele cu dexpantenol utilizate la pacienții cu ulcer corneean și arsuri chimice reduc disconfortul pacienților și grăbesc vindecarea. Totuși, e nevoie de studii comparative mai extinse pentru a cerceta dacă dexpantenolul mai poate avea și alte utilizări eficiente în oftalmologie.

Dexpantenolul ajută la vindecarea rănilor

Într-un studiu² realizat pe piele de porc, dexpantenolul a interacționat cu segmentele de lipide ale lamelelor extracelulare și reziduurile proteice din corneocite (stratul de celule moarte), ducând la o mobilitate crescută a componentelor moleculare. Astfel, oferă pielii hidratare în condiții de deshidratare prin creșterea fluidității moleculare. Alte studii au arătat că dexpantenolul contribuie la vindecarea rănilor prin îmbunătățirea sintezei colagenului, proliferarea, migrarea și atașarea fibroblastelor. 

Cu toate acestea, mecanismul molecular al dexpantenolului nu a fost cunoscut până în 2009, când o echipă de cercetători a investigat in vitro mecanismele moleculare ale pantotenatului asupra proliferării fibroblastelor dermice. Expresia genelor a fost analizată folosindu-se o analiză microarray asupra fibrobastelor dermice umane cultivate cu 20 ml de pantotenat. 

În comparație cu celulele netratate, fibroblastele tratate au arătat o suprareglare semnificativă a expresiei unor gene, printre care IL-6 și IL-8. Cum aceste două gene se numără printre citokinele care se exprimă cel mai puternic în timpul vindecării rănilor, suprareglarea expresiei genelor IL-6 și IL-8 în fibroblastele dermice susține faptul că unguentele topice care conțin dexpantenol ajută la vindecarea rănilor.

Acidul pantotenic, pantotenolul și derivații lui, fiind precursori ai coenzimei A, protejează celulele și organele împotriva daunelor peroxidative, prin creșterea conținutului de glutation din celule. Prin sporirea sintezei de coenzima A, coenzima A mitocondrială crește, de asemenea, ceea ce duce la sintetizarea de mai mult ATP. Molecula ATP și coenzima A sunt indispensabile pentru sinteza fosfolipidelor și a colesterolului, care au un rol în repararea membranelor celulare. În ceea ce privește toxicitatea, nu a fost detectat niciun efect toxic al acidului pantotenic sau al derivaților după administrarea orală sau pe alte căi.

Acidul pantotenic și dexpantenolul pot fi folosite pe piele (topic), prin administrare orală sau pe alte căi. Aceste medicamente au un un rol major în arsurile cauzate de radiații sau leziuni cauzate de substanțe chimice, stimulând vindecarea leziunilor pielii și a membranelor mucoase. 

Dexpantenolul, datorită proprietăților sale calmante, antiinflamatoare și hidratante, precum și naturii sale higroscopice este utilizat într-o multitudine de produse cosmetice precum emulsii, creme de protecție solară, ape de gură, șampoane. Unguentele cu dexpantenol au arătat rezultate promițătoare în vindecarea piciorului diabetic la persoanele afectate de diabet.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Journal of Clinical and Experimental Ophtalmology - Brief Communication: Dexpanthenol and Its Ophtalmic Uses
https://www.longdom.org/open-access/brief-communication-dexpanthenol-and-its-ophthalmic-uses-2155-9570-1000678.pdf
NIH - Clinical evaluation of provitamin B5 drops and gel for postoperative treatment of corneal and conjuctival injuries
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14552179/
1. Studiul „Clinical evaluation of provitamin B5 drops and gel for postoperative treatment of corneal and conjuctival injuries”, apărut în  Klin Oczna, 2003;105(3-4):175-8., autori: Krystyna Raczyńska et al.
NIH - The effects of polar excipients transcutol and dexpanthenol on molecular mobility, permeability, and electrical impedance of the skin barrier https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27388135/
2. Studiul „The effects of polar excipients transcutol and dexpanthenol on molecular mobility, permeability, and electrical impedance of the skin barrier”, apărut în J Colloid Interface Sci 2016 Oct 1;479:207-220. doi: 10.1016/j.jcis.2016.06.054. Epub 2016 Jun 23., autori: Sebastian Björklund et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0