De ce te simți obosit mereu

Nu doar lipsa de somn te face să te simți obosit zilnic. Probleme precum apneea în somn, o alimentație dezechilibrată sau anemia pot fi cauze valide ale oboselii. Din ce alte cauze apare oboseala și cum le înlături?

Cea mai evidentă cauză a oboselii este cu siguranță lipsa de somn. Faptul că nu dormi cât trebuie te face ca a doua zi să te simți lipsit de vlagă, iar dacă nu ai un somn liniștit o perioadă mai lungă de timp, te vei confrunta cu oboseala cronică, lipsă de concentrare și atenție și poți dezvolta diverse probleme de sănătate. Dacă faci tot ce poți pentru a dormi bine, dar tot ești obosit, iată care ar putea fi cauzele:

Nu mănânci ce trebuie

A mânca prea puțin provoacă oboseală, iar consumul unor alimente lipsite de nutrimente (fast-food, dulciuri etc.) poate fi, de asemenea, o problemă. Și unele intoleranțe alimentare ar putea fi motive pentru care oboseala se intalează mai ales după ce ai mâncat. 
O dietă echilibrată te ajută să îți menții nivelul de zahăr din sânge într-un interval normal și previne acea senzație se sfârșeală pe care o ai atunci când glicemia scade. Nu sări peste micul dejun și încearcă să incluzi proteine (ouă, brânză, carne slabă) și carbohidrați complecși (legume, fructe, nuci, fasole, năut, pâine integrală) la fiecare masă. În plus, în loc de trei mese mari, ia trei mese mai mici și două gustări. Suplimentele alimentare îți pot fi și ele de ajutor, mai ales cele cu magneziu și vitamina B6.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ești deshidratat

Oboseala poate fi un semn de deshidratare. Indiferent dacă serviciul tău presupune multă muncă fizică sau dacă ai un job de birou, corpul tău are nevoie de apă în cantitate suficientă pentru a funcționa bine și pentru a se păstra hidratat. Nu trebuie să-ți bați capul cu cât de multă apă trebuie să bei, pentru că lucrurile sunt foarte simple: dacă îți este sete, înseamnă că ești deja deshidratat. Așadar, e indicat să bei apă pe tot parcursul zilei (un pahar pe oră sau mai mult, dacă stai în căldură sau faci efort fizic mare), astfel încât urina să fie mereu deschisă la culoare. 

Bei prea multă cafea

Cofeina în doze moderate poate îmbunătăți vigilența și concentrarea. Dar prea multă cofeină poate crește ritmul cardiac, tensiunea arterială și nervozitatea, iar unele cercetări indică faptul că o cantitate prea mare are un efect invers, cauzând oboseală la anumite persoane. Dacă știi că bei prea multă cafea, ceai negru sau verde și băuturi energizante sau că mănânci multă ciocolată, redu treptat aportul.

Suferi de apnee în somn

Unii oameni au impresia că dorm suficient, dar apneea în somn îi împiedică, în realitate, să aibă un somn odihnitor. Această afecțiune oprește respirația pe termen scurt pe tot parcursul nopții. Fiecare astfel de întrerupere trezește persoana afectată pentru o clipă, dar este posibil ca ea să nu fie conștientă de acest lucru. Rezultatul: deși poate crezi că dormi opt ore, ești obosit pe parcursul zilei. Ca remediu, dacă ești supraponderal, începe un program sănătos de slăbit, renunță la fumat și cere sfatul medicului. Este posibil să ai nevoie de un dispozitiv CPAP pentru a-ți menține deschise căile respiratorii în timp ce dormi.

Ai anemie

Anemia este una dintre principalele cauze de oboseală la femei. Pierderea sângelui menstrual poate duce la o carență de fier, punând femeile în pericol de anemie. Celulele roșii din sânge sunt necesare deoarece transportă oxigen în țesuturi și organe. În caz de anemie cauzată de o deficiență de fier, poate fi util să iei suplimente alimentare care conțin și fier și să consumai alimente bogate în fier, cum ar fi carne slabă de pasăre, ficat, crustacee, fasole.

Te confrunți cu depresia

S-ar putea să te gândești la depresie ca la o tulburare emoțională, dar e bine să știi că vine și cu multe simptome fizice. Oboseala, durerile de cap și pierderea poftei de mâncare sunt printre cele mai frecvente simptome ale depresiei. Dacă te simțiți obosit și demoralizat mai mult de câteva săptămâni, e bine să discuți cu persoanele apropiate despre felul în care te simți (discuțiile cu oamenii de încredere pot fi de ajutor) sau chiar să ceri sfatul medicului.

Suferi de hipotiroidie

Tiroida este o glandă mică la baza gâtului, care controlează metabolismul și viteza cu care corpul transformă combustibilul în energie. Când glanda este mai puțin activă decât ar fi normal și metabolismul funcționează prea încet, este posibil să te simți obosit și să te îngrași. E indicat să mergi la medic, care îți va recomanda anumite analize pentru a pune un diagnostic clar.

Ai o infecție urinară

 
 

Dacă ai avut vreodată o infecție a tractului urinar, probabil că ești familiarizat cu durerea arzătoare și nevoia stringentă de a urina. Dar infecția nu se anunță întotdeauna cu simptome atât de evidente: în unele cazuri, oboseala poate fi singurul semn. Un test de urină poate confirma rapid o infecție de tract urinar. Medicul îți va recomanda cel mai probabil antibiotice care să trateze boala, iar oboseala va dispărea și ea în decurs de aproximativ o săptămână.

Ai dezvoltat diabet

La persoanele cu diabet, nivelurile anormal de ridicate ale glicemiei rămân în fluxul sangvin în loc să pătrundă în celulele corpului, unde zahărul ar fi transformat în energie. Rezultatul este un organism obosit, chiar dacă mănânci destul și te odihnești. Dacă suferi de acest tip de oboseală persistentă și inexplicabilă, cere sfatul medicului. Tratamentele pentru diabet pot include modificări ale stilului de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice, terapia cu insulină sau medicamente care ajută organismul să proceseze zahărul.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

S-a instalat o boală de inimă

Când oboseala apare în timpul activităților de zi cu zi, cum ar fi curățenia, gătitul sau grădinăritul, poate fi un semn că inima ta nu mai funcționează adecvat. Dacă observi că devine din ce în ce mai dificil să finalizezi sarcini care până nu demult erau ușor de îndeplinit, fă-ți o programare la medic. Modificările stilului de viață, medicamentele și procedurile terapeutice pot ține sub control bolile de inimă și îți pot reda energia.

 

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - 10 medical reasons for feeling tired
https://www.nhs.uk/live-well/sleep-and-tiredness/10-medical-reasons-for-feeling-tired/
Mayo Clinic - Fatigue
https://www.mayoclinic.org/symptoms/fatigue/basics/causes/sym-20050894

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0