De ce te imbolnavesti in concediu si ce poti face pentru un sistem imunitar alert?

Oamenii de știință spun că există o explicație pentru faptul că te îmbolnăvești aproape întotdeauna când îți iei zile libere ori ai o perioadă mai lungă de concediu și pleci de acasă. Să vedem de ce se întâmplă acest lucru și ce să faci ca sistemul imunitar să fie mai bine pregătit să facă față schimbărilor.

Poate ai observat că, la sfârșitul anului, când ai o vacanță mai lungă, pentru a acoperi sărbătorile de iarnă, sau când pleci vara într-o călătorie mai lungă cu un mijloc de transport sau cu mai multe (avion, tren etc.) se întâmplă ca ori tu să te îmbolnăvești, ori unul dintre oamenii împreună cu care pleci. Fie te pomenești cu durere în gât și febră, fie începi să tușești și să îți curgă nasul, cert e că de multe ori e clar că organismul tău se luptă ori cu un virus, ori cu o bacterie care îți strică o parte din concediu. Iată câteva posibile explicații pentru aceste probleme și ce se poate face pentru a le preîntâmpina!

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Călătoritul în sine îți poate da peste cap sistemul imunitar

Acest factor nu mai este un secret: în timpul călătoriei, intri în contact cu mulți oameni și, prin urmare, cu multe bacterii și virusuri, mai ales atunci când călătorești cu avionul sau cu trenul timp de mai multe ore. Așa că riscul de a te îmbolnăvi în concediu ori în zilele tale libere este mai mare din start. Multe infecții se pot răspândi prin micile picături de salivă ale persoanelor bolnave, picături care pot rămâne în aer sau pe suprafețele folosite în comun. Această problemă este în special vizibilă în avion, când călătoresc foarte mulți oameni într-un spațiu mic, iar circulația aerului este redusă. 

Cum previi îmbolnăvirea în călătorii?

Ca să te protejezi, când ești în avion sau în tren pentru multe ore, poartă o mască medicală. De asemenea, pe parcursul călătoriei, spală-ți mâinile cu apă și săpun când ai posibilitatea, iar când nu, folosește un dezinfectant cu 70% alcool. Bea suficientă apă pe drum ca să nu te deshidratezi, pentru că, pe acest fond, sistemul imunitar slăbește și ești mai ușor atacat de agenți patogeni. Caută să te odihnești bine înainte de călătorie, pentru că și lipsa somnului poate șubrezi sistemul imunitar.

Pregătirea pentru concediu sau vacanță ar putea fi de vină pentru îmbolnăvire

Explicația ar fi că, în zilele de dinaintea concediului, este posibil ca unii dintre noi să petreacă mai multe ore la serviciu, pentru a se pregăti de vacanță ori pentru a lăsa totul în ordine pentru perioada de vacanță. Ori poate că unii dintre noi vor să lase totul în perfectă stare acasă (rufele să fie spălate, podelele aspirate etc.), înainte de a își lua câteva zile libere, așa că preferă să taie din orele de somn ca să le poată face pe toate. Or, acest tip de comportament poate să dea sistemul imunitar peste cap, pentru că, da, nu este exclus să fim mai stresați și mai obosiți în zilele care preced o vacanță, fiind nevoiți să facem toate aranjamentele necesare înainte de a pleca efectiv în concediul mult-așteptat. 

Ce măsuri să iei?

Nu te suprasolicita cu câteva zile înainte de concediu. Gândește-te bine, cu mai mult timp înainte, la ce ai de făcut și împarte-ți sarcinile pe mai multe zile și, pe cât posibil, implică și membrii familiei în rezolvarea sarcinilor legate de casă - în definitiv, urmează să mergeți cu toții în vacanță, nu doar tu.

Organismul ar putea ceda, pur și simplu, chiar în concediu

Când spunem că te îmbolnăvești în vacanță, nu ne referim la răcelile comune sau chiar la o gripă. Mulți oameni observă, de exemplu, atunci când sunt relaxați, o sporire a numărului de simptome la nivelul sănătății mintale, o sporire a problemelor care însoțesc durerile cronice din corp sau alte afecțiuni. Acest lucru este cunoscut sub numele de „efectul let-down” și apare, de regulă, după o perioadă de stres intens.

Cercetările au asociat acest efect al declinului organismului - din cauza stresului perceput - cu o sporire a puseurilor de durere și a simptomelor altor afecțiuni. De pildă, un studiu a arătat că oamenii au mai multe atacuri de panică în weekenduri.

Ce poți face?

Pentru a preveni problemele de acest gen și pentru ca sănătatea mintală să nu fie afectată, este important să faci mișcare, să te vezi cu oamenii dragi, să discuți cu un psiholog sau cu un psihoterapeut și să faci lucruri care te ajută să te relaxezi, nu să te stresezi în tot timpul anului. Altfel, riști să înmagazinezi o cantitate imensă de stres care să te pună la pământ chiar în vacanță.

Cum îți ajuți sistemul imunitar înainte de a pleca în concediu?

Iată câțiva aliați ai unui sistem imunitar alert, care ar trebui să se găsească în alimentație ta, sub formă de alimente sau, dacă medicul consieră că e necesar, și sub formă de suplimente:

Vitamina B3

Un studiu mai vechi a arătat că vitamina B3 poate ajuta sistemul imunitar să distrugă anumite bacterii rezistente la antibiotice. În cadrul unui studiu de laborator, realizat pe șoareci și pe sânge uman, cercetătorii au descoperit că dozele mari de vitamina B3 au sporit de 1000 de ori capacitatea limfocitelor de a distruge bacteriile.

Vitamina D3

Cum poate ai mai citit, vitamina D îndeplinește mai multe funcții importante în organism. Poate cea mai importantă dintre toate este faptul că reglează absorbția de calciu și de fosfor și că facilitează funcționarea normală a sistemului imunitar. Așa că este important să te asiguri că organismul tău primește o cantitate suficientă de vitamina D3, mai ales iarna, pentru că vara o mai sintetizează și de la soare.

Discută cu medicul de familie dacă vrei să iei anumite suplimente, pentru a-ți îmbunătăți imunitatea, mai ales dacă plănuiești să pleci în vacantă. Acesta iți poate recomanda și alte vitamine, antioxidanți ori nutrienți care asigură buna funcționare a sistemului imunitar.

Cum faci ca sistemul imunitar să funcționeze cât mai bine de-a lungul întregului an?

Prin adoptarea unui stil de viață sănătos și a unor obiceiuri zilnice bune, îți susții sistemul imunitar și o mai bună sănătate pe tot parcursul anului.

Mănâncă zilnic legume și fructe proaspete, proteine slabe și grăsimi sănătoase, pentru a-ți asigura aportul adecvat de substanțe hrănitoare. Bea suficientă apă și alte lichide sănătoase (ceaiuri de plante neîndulcite, supe) pentru a menține hidratarea optimă a organismului. Apa este esențială pentru funcționarea eficientă a sistemului imunitar și eliminarea toxinelor din organism.

Obișnuiește-te să fii activ. Exercițiile fizice moderate și, mai ales, regulate întăresc sistemul imunitar și pot ajuta la creșterea nivelurilor de energie și la reducerea stresului. Încearcă să aduni cel puțin 30 de minute de activitate fizică moderată în fiecare zi din mers pe jos sau pe bicicletă, grădinărit, jocul cu copiii sau diverse sporturi care să fie pe gustul tău.

Dormi! Somnul adecvat de noapte este crucial pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar și pentru recuperarea organismului după eforturile zilnice. Îți dai și singur seama că lipsa somnului nu îți face bine, pentru că vezi cât de lipsit de energie, de concentrare și de chef de viață, în general, ești atunci când nu dormi destul. Iar dacă această situație se repetă mai multe nopți la rând, riști inclusiv să te trezești la un moment dat cu boli cronice, cum ar fi diabetul, obezitatea sau depresia.

Caută să reduci stresul. Toți oamenii stresați și-ar dori să nu mai fie așa, dar mulți nu reușesc să iasă din această situație. Însă gestionarea stresului este importantă pentru sănătatea sistemului imunitar. Fie că începi să faci zilnic exerciții de respirație profundă, fie că alegi să te plimbi prin parc cu animalul de companie sau cu o persoană dragă, ori chiar și de unul singur, fie că te înscrii la un curs de dans sau de yoga, important e să găsești ceva care să îți aducă echilibrul psihic.

Evită substanțele toxice. Limitează expunerea la substanțe toxice și dăunătoare, cum ar fi fumatul, alcoolul în exces și substanțele chimice agresive dacă vrei să ai o sănătate mai bună. Aceste substanțe slăbesc sistemul imunitar și îți cresc foarte mult riscul de îmbolnăvire.

Igiena corectă este vitală. Igiena adecvată, cum ar fi spălarea regulată a mâinilor, mai ales după ce lucrezi cu pâmântul, după ce circuli cu mijloace de transport în comun sau atingi tot felul de suprafețe des atinse de alte persoane ajută la prevenirea răspândirii infecțiilor și la menținerea sistemului imunitar în stare bună.

Asigură-te că ești la zi cu vaccinările recomandate de către medicul de familie (cum ar fi vaccinul antigripal, în special dacă ești la vârsta a treia), deoarece acestea contribuie la protejarea împotriva unor boli infecțioase periculoase și pot stimula răspunsul imun al organismului pentru a se apăra mai bine în fața agenților patogeni.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cedars Sinai - 8 Expert Tips to Avoid Getting Sick When You Travel
https://www.cedars-sinai.org/blog/8-expert-tips-to-avoid-getting-sick-when-you-travel.html
CDC - During Travel 
https://wwwnc.cdc.gov/travel/page/health-during-trip


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0