De ce bărbații merg mai rar la medicul de familie?

Cercetările arată că mulți bărbați preferă să nu meargă la medicul de familie pentru un consult chiar dacă au simptome extrem de neplăcute. De ce se întâmplă acest lucru?

Mulți bărbați tind să nu dea importanță simptomelor fizice sau psihice sau să încerce să se trateze mai degrabă acasă decât la medic și nici măcar nu își fac acel control anual de rutină. O cercetare din 2021 la care au luat parte 1.000 de bărbați americani cu vârste de peste 18 ani a constatat că aproape jumătate (45%) nu au mers deloc la medicul de familie sau generalist în ultima vreme, nici pentru analizele medicale de rutină

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Și mai îngrijorător, trei sferturi dintre ei nu au mers la medicul de familie chiar dacă aveau simptome ale unei boli specifice, iar peste jumătate nu au mers la stomatolog pentru controlul de rutină. Medicii susțin observațiile cercetătorilor, spunând că la cabinetele lor vin mai multe femei decât bărbați. După ce a citit acest studiu, un medic și-a urmărit cu atenție pacienții zilnici și a constatat că doar 30% dintre aceștia erau bărbați.

Bărbații nu merg la medic pentru că nu vor să pară vulnerabili

Acest sondaj reflectă o bănuială care exista de multă vreme, și anume că bărbații se folosesc în mod disproporționat de asistența medicală și atrage atenția asupra motivațiilor pentru care bărbații nu prea merg la medic. Deși 90% dintre participanți au raportat că au un stil de viață „oarecum” sau „foarte” sănătos, în realitate, doar o treime au recunoscut că sunt „bine informați” despre diferitele boli care afectează în mod obișnuit bărbații. Lipsa de conștientizare și de educație medicală a bărbaților cu privire la sănătatea lor, inclusiv importanța depistării precoce a unor boli grave, este îngrijorătoare.

TESTARE PCR COVID-19

Un număr mic de participanți la sondaj (6%) au recunoscut că mersul la medic îi face „să se simtă mai puțin masculini”. Și medicii recunosc că o credință susținută de mulți bărbați este aceea că un bărbat adevărat nu are nevoie de medic (consideră că a avea nevoie de ajutor îi face să pară slabi și vulnerabili).

Autorii investigației consideră că, din păcate, băieții sunt învățați de la vârste fragede că ar trebui să fie mereu puternici, să nu se plângă, să nu ceară ajutor, mesaje exterioare care, în cele din urmă, sunt internalizate și îi însoțesc și la maturitate. Astfel, mulți bărbați ajung să aibă impresia că nu sunt suficient de masculini dacă se preocupă de sănătatea lor sau dacă merg la medic când se simt rău.

Un alt mesaj direct sau indirect pe care îl primesc încă din copilărie este acela că bărbații nu vorbesc despre ce se întâmplă cu ei fizic sau psihic și că orice problemă ar avea trebuie să treacă prin ea singuri, fără ajutorul altor persoane, fie și medici.

Femeile, responsabile de sănătatea bărbaților din familie

Aproape jumătate dintre respondenții la sondaj (44%) au recunoscut că au fost convinși de altcineva să meargă la medic. Femeile, în special, au avut cea mai puternică influență, peste jumătate (56%) dintre bărbați declarând că soția, iubita sau mama lor i-a motivat să primească ajutor medical. 

Și medicii observă de multe ori la cabinet că partenerele de viață ale bărbaților le pot da detalii mai precise despre simptomele acestora decât ei înșiși. De aceea, rămâne de mare importanță ca femeile să fie proactive și persistente în convingerea partenerilor să meargă la medic măcar când se simt rău, dacă nu preventiv.

Potrivit declarației cercetătorilor, femeile au deja multe responsabilități în viața de zi cu zi și este regretabil că sunt încărcate cu încă una în plus, dar este necesar ca acestea să nu renunțe la a-i convinge pe bărbați să meargă la medic deoarece sănătatea bărbaților afectează, până la urmă, întreaga familie. 

Nu este exclus, însă, ca munca de convingere să fie dificilă: un număr semnificativ de respondenți la sondaj (43%) au spus că au avut o discuție în contradictoriu sau chiar o ceartă cu cineva, fie din familie, fie din rândul prietenilor atunci când aceste persoane îi sfătuiau insistent să meargă la medic.

Oamenii de știință spun că, dacă oamenii nu sunt pregătiți să își schimbe un comportament nesănătos (și, în general, mai mulți bărbați decât femei au această problemă), insistența altora îi poate face să reziste cu și mai multă încăpățânare. Aceștia le recomandă femeilor, despre care spun că sunt mult mai inteligente decât bărbații în ceea ce privește sănătatea, să le ofere partenerilor informații clare, cu dovezi de pe site-uri medicale de încredere, dar nu pe un ton ridicat și amenințător.

Unii bărbați sunt și pacienți dificili, 14% dintre respondenți recunoscând că nu sunt complet sinceri cu medicul de familie cu privire la obiceiurile lor de viață (de exemplu, dacă beau alcool și cât, dacă fumează ori dacă fac sau nu mișcare). Medicii, la rândul lor, spun că au pe liste mulți pacienți fie supraponderali, fie fumători, fie cu alte probleme evidente și că trebuie să fie atenți la modul în care abordează aceste subiecte cu ei: ceea ce medicul percepe ca fiind asistență medicală necesară, pacientul poate percepe ca un reproș sau ca o prelegere pe care nu vrea să o audă.

Alte bariere raportate de respondenți au fost că accesul la medic este incomod și este mai ușor să meargă la o clinică de urgență (22%), iar aproximativ 13% dintre respondenți au spus că sunt prea ocupați cu munca pentru a se adresa medicului.

Costul ridicat al asistenței medicale pare să reprezinte o altă preocupare a bărbaților, 45% dintre respondenți spunând că au amânat sau evitat tratamentul medical într-o anumită formă din cauza costurilor. Acest lucru a inclus nerespectarea programărilor la controalele medicale recomandate și a tratamentelor de urmărire sau la faptul că nu au cumpărat medicamentele prescrise după un consult medical pentru o problemă de sănătate.

Cercetătorii concluzionează că, deși majoritatea bărbaților sunt îngrijorați în sinea lor de starea proprie de sănătate, ei consideră că restul bărbaților nu sunt preocupați de acest aspect și, prin urmare, nu merg la medicul de familie pentru că nu vor să pară slabi în fața celor din jur.

Educarea corectă a bărbaților în ceea ce privește preocuparea pentru propria sănătate este un proces anevoios și de durată, însă savanții sunt de părere că unele campanii demarate de autoritățile sanitare (așa cum sunt cele pentru femei, care sunt încurajate să își facă regulat testul Babeș-Papanicolau, de exemplu) ar putea să le fie de folos pe viitor.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Aflac - Aflac Study: Men's Health Often in Women's Hands
https://investors.aflac.com/press-releases/press-release-details/2021/Aflac-Study-Mens-Health-Often-in-Womens-Hands/default.aspx
NorthShore- Why Men Don’t Go to the Doctor
https://www.northshore.org/healthy-you/why-men-dont-go-to-the-doctor/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0