Dansul, posibil tratament pentru încetinirea bolii Parkinson (studiu)

Un studiu publicat în Brain Sciences arată că pacienții cu boală Parkinson în formă ușoară până la moderată pot încetini evoluția afecțiunii dansând timp de o oră și un sfert în fiecare săptămână.

Boala Parkinson este o tulburare degenerativă, cu progresie lentă, a unor zone specifice ale creierului. Se caracterizează prin tremor atunci când mușchii sunt în repaus, rigiditate musculară, încetineala mișcărilor voluntare și dificultăți în menținerea echilibrului. La mulți dintre bolnavii de Parkinson gândirea devine afectată sau se dezvoltă demența.

Tratamentul bolii Parkinson constă în măsuri generale pentru gestionarea simptomelor, terapie fizică și ocupațională, administrarea unor medicamente precum levodopa sau carbidopa și, în unele cazuri, intervenția chirurgicală (inclusiv stimularea profundă a creierului). Boala nu se vindecă, tratamentele disponibile ajută la ușurarea simptomelor și la menținerea calității vieții.

RECOMANDĂRILE EXPERțILOR DOC

În acest context, oamenii de știință caută în continuare metode prin care simptomele să fie gestionate mai bine și evoluția bolii să fie încetinită. Un studiu¹ efectuat la Universitatea York sugerează că o activitate precum dansul reduce problemele motorii zilnice, cum ar fi cele legate de echilibru și vorbire, care duc adesea la izolarea socială a pacientului cu Parkinson. 

Dansul ar putea încetini progresia bolii Parkinson

Autorii studiului au constatat că pacienții care au participat la cursurile de o oră și un sfert de dans săptămânal au avut un grad mai redus al deficienței motorii și au arătat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește vorbirea, tremorul, echilibrul și rigiditatea în comparație cu cei care nu au făcut niciun exercițiu de dans.

În studiu au fost înscriși 16 participanți cu boala Parkinson în formă ușoară până la moderată (11 bărbați și cinci femei), cu o vârstă medie de 69 de ani, testați între octombrie 2014 și noiembrie 2017. Fiecare pacient înscris a participat la un curs de dans de o oră și un sfert la Școala națională de balet din Canada (NBS) și în alte spații convenite. 

TESTARE PCR COVID-19

Pacienții au participat la exerciții de dans care implicau atât mișcări aerobice, cât și mișcări anaerobe. Acest grup a fost apoi comparat cu 16 participanți cu Parkinson care nu au dansat (grupul de referință) aleși dintr-o cohortă mai mare din Parkinson's Progression Marker Initiative (PPMI), un proiect de cercetare longitudinală.

Cursurile începeau cu acompaniament de muzică live în timpul încălzirii efectuate din poziția așezat, erau urmate de exerciții la o bară de balet și se încheiau cu mișcări de dans de-a lungul sălii. Toți participanții au învățat coregrafia pentru a o putea respecta, iar cercetătorii au înregistrat videoclipuri, au realizat chestionare pe hârtie adresate tuturor participanților și au efectuat analize statistice.

Potrivit investigatorilor, dansul este o formă de mișcare atât de complexă, încât este considerat un tip de mediu multi-senzorial. Această activitate încorporează și stimulează simțurile auditive, tactile, vizuale și kinestezice și adaugă un aspect social interactiv, pe care exercițiile fizice obișnuite nu le oferă.

Rezultatele studiului au arătat îmbunătățiri semnificative nu doar în ceea ce privește vorbirea, tremorul, echilibrul și rigiditatea în comparație cu grupul de control, ci și îmbunătățiri semnificative în experiențele vieții de zi cu zi, incluzând tulburările cognitive, halucinațiile, depresia și dispoziția anxioasă.

Studiul este primul de acest gen care a urmărit persoane cu boala Parkinson pe o perioadă de trei ani în timpul participării săptămânale la orele de dans și care oferă informații suplimentare cu privire la natura progresiei simptomelor motorii și nemotorii ale bolii Parkinson.

Savanții afirmă că experiența de a cânta, de a dansa și de a petrece timpul alături de instructorii de dans pare să ofere beneficii bolnavilor de Parkinson. În general, ceea ce se știe este că dansul activează unele zone ale creierului la persoanele sănătoase. Pentru oamenii cu boala Parkinson, chiar și atunci când este vorba de o insuficiență motorie ușoară, dansul poate avea o influență benefică asupra funcționării zilnice și asupra felului în care se gândesc la ei înșiși. 

Multe dintre simptomele motorii pe care le prezintă bolnavii de Parkinson duc la izolare socială, deoarece odată ce acestea devin extreme, îi determină să nu mai dorească să iasă din casă sau să vadă oameni cu care obișnuiau să se întâlnească. Aceste simptome motorii care se înrăutățesc în timp duc mai departe la probleme psihologice suplimentare și la depresie. Studiul de față arată că antrenamentul cu dans și muzică poate fi un tratament de luat în calcul pentru a încetini progresia bolii Parkinson și pentru a le îmbunătăți viața persoanelor afectate.

Cercetătorii au de gând să examineze în continuare ce se întâmplă în creier chiar înainte și imediat după un curs de dans, pentru a stabili ce schimbări neurologice au loc în mod concret. În prezent nu există o intervenție precisă pentru boala Parkinson; remediile obișnuite sunt cele farmacologice, dar nu sunt oferite multe opțiuni pentru exerciții alternative sau intervenții suplimentare pentru ca persoanele bolnave să-și folosească în mod diferit creierul.

Datele obținute în urma studiului, concluzionează oamenii de știință, aduc o speranță asupra terapiilor suplimentare pentru bolnavii de Parkinson, care pot fi utilizate în procesul de tratament. Pot exista modificări la nivelul creierului care apar odată cu practicarea dansului, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a obține informații clare.

Ce remedii pot contribui la gestionarea bolii Parkinson?

Pe lângă tratamentul recomandat de medic, unele modificări în stilul de viață pot ajuta la gestionarea mai bună a bolii și la îmbunătățirea calității vieții persoanelor afectate de Parkinson.

În primul rând, dieta: o alimentație echilibrată îmbunătățește starea generală a pacientului și îi crește capacitatea de a face față simptomelor bolii. Consumul de alimente integrale, cum ar fi legumele și fructele proaspete, proteinele slabe (pește, tofu, carne slabă etc.), leguminoasele și pâinea integrală, precum și menținerea hidratării adecvate în fiecare zi sunt modalități importante pentru păstarea energiei și sănătății în general.

În al doilea rând, mișcarea: exercițiile fizice pot avea un mare impact asupra bolii Parkinson. Diverse cercetări sugerează că mai ales exercițiile care încurajează echilibrul și mișcările care necesită coordonarea ambelor părți ale corpului pot încetini progresia bolii. Pe lângă o mai bună formă fizică, exercițiile pot ajuta creierul să mențină conexiunile neuronale vechi și să formeze altele noi.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MDPI - Parkinson’s Disease Motor Symptom Progression Slowed with Multisensory Dance Learning over 3-Years: A Preliminary Longitudinal Investigation 
https://www.mdpi.com/2076-3425/11/7/895
1. Studiul „Parkinson's Disease Motor Symptom Progression Slowed with Multisensory Dance Learning over 3-Years: A Preliminary Longitudinal Investigation”, apărut în Brain Sciences (2021). DOI: 10.3390/brainsci11070895, autori: Karolina A. Bearss et a.
Merck Manual - Parkinson Disease (PD)
https://www.merckmanuals.com/home/brain,-spinal-cord,-and-nerve-disorders/movement-disorders/parkinson-disease-pd
Johns Hopkins - Fighting Parkinson's Disease with Exercise and Diet
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/parkinsons-disease/fighting-parkinson-disease-with-exercise-and-diet


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0