Ceasul inteligent (smartwatch) - cum funcționează și ce funcții utile are pentru sănătate?

Ceasul inteligent sau smartwatch-ul este un dispozitiv portabil care poate fi purtat la încheietura mâinii și, la fel ca smartphone-ul, prezintă o interfață digitală, de tip touchscreen (ecran tactil), cu aplicații funcționale pentru muncă, divertisment, informare și sănătate.

Ceasurile tip smartwatch au devenit din ce în ce mai populare în ultima vreme, atât printre adulți, cât și pentru copii și tineri, deși, în trecut, acestea erau utilizate în special de profesioniști în aviație, drumeții și expediții, precum și de atleți. Faptul că ceasul inteligent este purtat în prezent de oricine își dorește așa ceva se datorează și varietății de modele (în trecut existau doar câteva branduri de renume pe piață), și, mai ales, diversificării prețurilor, care fac ca un smartwatch să fie disponibil pentru aproape orice persoană. 

Așadar, dacă, să zicem, ești interesat de funcțiile de bază, cum ar fi monitorizarea apelurilor telefonice și a e-mail-urilor, poți achiziționa un smartwatch la un preț extrem de rezonabil.

Dacă, în schimb, îți dorești un produs mai sofisticat, de care să te poți folosi atât pentru informații detaliate cu privire la starea de sănătate, activitatea fizică zilnică, dar și pentru organizarea activităților legate de muncă (e-mailuri, alerte și notificări de muncă, gestionare a platformelor sociale), poți opta pentru un device mai complex și o investiție ceva mai mare. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ceasul inteligent vine cu o mulțime de funcții 

Modelele de ceasuri inteligente au atras simpatia consumatorilor din întreaga lume datorită funcționalității complexe, care include monitorizarea pulsului, a bătăilor inimii, precum și alte funcții vitale. Având un smartwatch, este ca și cum ai purta un mini computer la încheietură. În plus, pasionații de sport aleg ceasurile inteligente pentru a-și monitoriza efortul depus în timpul activităților fizice (numărul de pași, caloriile arse, etc.). 

Deși ceasurile digitale există de decenii, unele având chiar și funcții matematice de bază, abia în 2010 companiile mari de tehnologie au început să lanseze ceasuri cu proprietăți de smartphone. Astăzi, majoritatea companiilor de tehnologie au, în gama de ofertă, ceasul inteligent, însă fiecare tip este dedicat unei alte categorii de consumatori. De exemplu, dacă îți place să mergi în drumeții, cu bicicleta sau să alergi la maratoane, vei opta pentru un ceas inteligent special conceput pentru monitorizarea rafinată a nivelului de efort depus și chiar pentru a te descurca în condiții dificile de drumeție (busolă, senzori, funcții de meteo de înaltă precizie, lanternă etc.).

Cum funcționează un smartwatch?

Majoritatea smartwatch-urilor, fie că sunt concepute pentru uz zilnic, fie că sunt create pentru scopuri precise, prezintă o suită de funcții, printre care:

Alerte și notificări

Smartphone-urile afișează notificări pentru a-ți atrage atenția asupra evenimentelor și activităților importante din programul tău. Device-urile conectate la telefon, cum este și smartwatch-ul, pot să afișeze același tip de notificări, dar pot să îți ofere și informații specifice, cum ar fi alerte legate de nivelul tău de sedentarism. Așadar, dacă petreci mai mult de o oră în poziție șezută, ceasul îți poate da o alertă cum că este timpul să te ridici și să faci câțiva pași. Dacă faci mai mulți pași decât ai stabilit, vei primi felicitări că ți-ai depășit norma sau, ca să și glumim, ceasul inteligent te poate întreba dacă te simți bine, având în vedere că ai fost mai activ decât de obicei - și poate ai și pulsul crescut.

Aplicații

Pe lângă afișarea de alerte și notificări specifice, un smartwatch îți poate oferi o suită de aplicații utile pentru rutina ta de zi cu zi. Așadar, în funcție de ceea ce cauți de la un ceas inteligent, poți beneficia de aplicații  special menite pentru drumeții și trasee pe munte, pentru scufundări, jogging, yoga, exerciții de meditație, performanță intelectuală (jocuri și activități cognitive), somn și monitorizarea calității acestuia, dietă etc.

Managementul informației consumate

Majoritatea ceasurilor inteligente, conectate la smartphone, pot controla și filtra informația care ajunge la tine, așa încât să citești exact ce te interesează. De exemplu, atunci când asculți muzică la telefon cu ajutorul căștilor, te poți folosi de smartwatch pentru a ajusta volumul muzicii și pentru a schimba sau reasculta anumite piese. De asemenea, ceasul inteligent îți poate trimite notificări când apare o știre nouă în canalele la care ești abonat sau când primești un e-mail sau un mesaj nou.

Pentru a te bucura de aceste beneficii, este important să îți sincronizezi telefonul cu smartwatch-ul, în măsura în care tehnologia ceasului inteligent îți permite. Așadar, cu cât vorbim de un model mai nou și de o versiune mai avansată, cu atât posibilitățile de sincronizare sunt mai mari. Desigur, această sincronizare este perfect controlată de tine. Pentru multe persoane, sincronizarea tuturor canalelor de comunicare (social media, aplicații de conversație, e-mail, etc.) este supărătoare, deoarece alertele sunt activate simultan, pe telefon și pe ceas.

Așadar, rămâne la latitudinea ta ce alerte activezi pe ceas, în așa fel încât să nu fii „asaltat” de notificări de pe cele două device-uri. Un alt aspect important de care va trebui să ții cont este realizatea actualizării periodice de sistem a smartwatch-ului. Pentru a te bucura de toate opțiunile și beneficiile ceasului tău inteligent, este important să nu ignori alertele de actualizare a sistemului de operare. De regulă, acestea se fac automat, tu trebuie doar să îți dai acordul printr-un simplu click.

Răspunderea la mesaje cu ajutorul vocii

Majoritatea ceasurilor inteligente oferă funcția speech-to-text sau dictare vocală, acest lucru însemnând convertirea dictării în text. De exemplu, atunci când te afli la volan, poți răspunde la un mesaj scris prin vorbire, iar telefonul va converti mesajul tău vocal în text și îl va trimite automat.

Funcții de fitness

Dacă ești pasionat de sport, un smartwatch dedicat pentru fitness va deveni aliatul tău. Deși nu este un smartwatch propriu-zis, fiind considerat mai mult un dispozitiv de monitorizare a efortului, un astfel de device oferă funcții de ceas inteligent de bază, cum ar fi ora și, în funcție de model, temperatura din aer. În plus, pe lângă numărul de pași efectuați și de calorii consumate, oferă informații despre bătăile inimii și puls.

GPS

Majoritatea ceasurilor inteligente includ, în prezent, un sistem GPS pentru localizare precisă și pentru a primi alerte și notificări în funcție de aceasta. 

Funcții utile pentru sănătate

După cum spuneam, ceasurile inteligente includ numeroase funcții utile pentru monitorizarea semnelor vitale și a altor markeri de sănătate. De exemplu, ultimele device-uri apărute includ numeroase funcții utile pentru sănătate, cum ar fi monitorizarea bătăilor inimii, a presiunii arteriale, a pulsului și a temperaturii corporale. În plus, datorită funcțiilor complexe de monitorizare a sănătății inimii (funcții ECG), acesta poate preveni infarctul miocardic, prin transmiterea unor alerte puternice atunci când activitatea cardiacă devine anormală și vei ști să suni la 112. 

Cum spuneam, un astfel de device poate fi folosit și pentru măsurarea nivelului de efort în diverse activități sportive, precum alergat, ciclism, yoga. Tot acest smartwatch este și rezistent la apă, așa încât poate fi folosit și în activități sportive de apă, precum înot și scufundări. Majoritatea ceasurilor inteligente de ultimă generație au o baterie foarte fiabilă, care să te țină cel puțin o zi de uz normal, în special la ceasurile concepute pentru efort fizic și activități de tip outdoor.

Cum să ai grijă de un smartwatch?

Pentru a avea grijă de un smartwatch și pentru a-i prelungi viața, iată câteva sfaturi practice:

  • Folosește o folie de protecție pentru a preveni zgârieturile și spargerea ecranului în caz de impact. 
  • Deși multe smartwatch-uri sunt rezistente și la apă, și la praf (e bine să citești cu atenție informațiile, pentru a te asigura că este așa la modelul pe care vrei să îl cumperi), este bine să eviți expunerea lor prelungită la astfel de condiții extreme.
  • Îndepărtează murdăria, transpirația și alte reziduuri de pe smartwatch folosind o cârpă moale și uscată sau o cârpă ușor umedă. Evită utilizarea solvenților puternici sau a soluțiilor abrazive care ar putea deteriora suprafața.
  • Urmează instrucțiunile producătorului privind încărcarea dispozitivului. Evită supraîncărcarea sau descărcarea completă a bateriei în mod regulat, deoarece aceasta poate afecta capacitatea bateriei pe termen lung.
  • Asigură-te că software-ul smartwatch-ului este întotdeauna actualizat la ultima versiune oferită de producător. Aceste actualizări adesea includ îmbunătățirea securității și a performanței.
  • Încearcă să eviți lovirea sau scăparea pe jos a smartwatch-ului, deoarece acestea ar putea afecta funcționarea sa.
  • Atunci când nu folosești smartwatch-ul, îl poți păstra într-un loc uscat și la temperatura camerei pentru a preveni deteriorarea din cauza umidității sau a temperaturilor extreme. 

Ceasul inteligent a crescut în popularitate

Ceasurile inteligente au devenit tot mai populare în ultimii ani. De exemplu, potrivit platformei Statista, specializată în colectarea datelor, vânzările de smartwatch-uri au crescut, de la 5 milioane de unități pe plan global, în 2014, la aproximativ 141 milioane de unități, în 2018. În anul 2022, 173 de milioane de ceasuri inteligente au fost vândute la nivel global.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Lifewire - What Is a Smartwatch and What Do They Do?
https://www.lifewire.com/an-introduction-to-smart-watches-3441381
CNET - The Biggest Questions to Ask Yourself Before Buying a Smartwatch
https://www.cnet.com/tech/mobile/biggest-questions-to-ask-yourself-when-buying-a-new-smartwatch/#google_vignette


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0