Ce este rana pe colul uterin (cervicita)?

Cervicita, denumită și rană pe colul uterin, reprezintă o inflamație, cauzată cel mai frecvent de o infecție. Ce simptome apar în caz de cervicită și care sunt opțiunile de tratament?

Colul uterin (cervixul) este partea cea mai de jos a uterului, care se extinde înspre vagin. În timpul travaliului, colul se dilată pentru a-i permite bebelușului să treacă prin canalul endocervical. La fel ca orice țesut din corp, colul uterin poate să se inflameze dintr-o varietate de motive. 

Din ce cauze apare cervicita și care este prevalența?

Inflamația colului uterin este cunoscută drept cervicită. Cervicita este fie acută, fie cronică. Cervicita acută implică un debut subit al simptomelor. Cervicita cronică durează mai multe luni.

Aceiași microbi sau aceleași virusuri care sunt responsabile de apariția vaginitei pot conduce la apariția unei răni pe colul uterin. Bolile cu transmitere sexuală (BTS) cum ar fi gonoreea, clamidioza, herpesul genital sau condilomatoza genitală pot infecta colul uterin. Majoritatea infecțiilor bacteriene sau virale care cauzează cervicita sunt transmise pe cale sexuală.

În rare cazuri, o rană pe col poate fi cauzată de:

  • vaginoza bacteriană
  • agenți chimici
  • un dispozitiv inserat în vagin (exemplu: pesar vaginal, diafragmă vaginală)
  • alergie la spermicidele contraceptive sau la latexul din prezervative.

Cervicita este o afecțiune foarte frecventă. Peste 50% dintre femei dezvoltă o rană pe col în decursul vieții adulte.

Care sunt factorii de risc pentru rana pe colul uterin?

Factorii de risc pentru cervicită sunt considerați a fi:

  • debutul precoce al vieții sexuale
  • comportamentul sexual cu risc crescut (sex neprotejat, parteneri multipli)
  • antecedentele de boli cu transmitere sexuală (gonoreea, clamidioza, trichomonaza, herpesul genital, condilomatoza genitală, vaginoza bacteriană)
  • contactul sexual cu un partener cu comportament sexual cu risc crescut sau care prezintă o boală cu transmitere sexuală

Ce simptome apar în caz de cervicită?

Unele femei care suferă de cervicită nu prezintă niciun fel de semne, altele se pot confrunta cu simptome precum:

  • sângerări vaginale anormale
  • secreții vaginale persistente de culoare gri sau albă, care pot avea un anumit miros
  • durere vaginală
  • durere în timpul raportului sexual
  • o senzație de presiune pelvină
  • dureri de spate

Colul uterin poate să devină foarte inflamat dacă cervicita progresează. În unele cazuri, boala se poate dezvolta, ajungând o rană deschisă. Secreția vaginală asemănătoare cu puroiul este un simptom al cervicitei severe.

Cea mai frecvent întâlnită cauză a acestei inflamații este o infecție. Infecțiile care duc la cervicită pot să se transmită în timpul activității sexuale, dar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. Cervicita acută este corelată, de obicei, cu o infecție cu transmitere sexuală, cum ar fi:

•    herpesul genital
•    Chlamydia
•    tricomoniaza
•    gonoreea.

Cum este diagnosticată cervicita?

Dacă ai simptome de cervicită, mergi la medicul ginecolog, pentru un diagnostic corect. Simptomele cervicitei pot, totodată, să semnalizeze prezența altor afecțiuni vaginale sau uterine.

Medicul ar putea să descopere că ai cervicită în timpul unui examen clinic de rutină, chiar dacă nu ai niciun fel de simptome. Există mai multe modalități prin care poate fi diagnosticată o rană pe col:

Examenul bimanual, ca parte integrantă din examenul pelvin

Pentru acest test, medicul introduce un deget de la o mână, acoperită cu mănușă, în vaginul pacientei, în timp ce aplică o presiune pe abdomen și pe pelvis, cu cealaltă mână. 

Testul Babeș Papanicolau

Pentru acest test, medicul ia o mostră de celule din vagin și din colul uterin, apoi trimite aceste celule la un laborator, unde vor fi testate pentru a se depista eventualele anomalii.

Biopsia cervicală

Medicul va efectua acest test doar dacă testul Babeș Papanicolau detectează anomalii. Pentru acest test, numit și colposcopie, medicul introduce în vagin un speculum și se uită la cervix cu ajutorul unui colposcop, care este un tip de microscop, prin care se examinează colul uterin. Apoi, poate preleva mostre de țesut din orice zone de pe col care i se par anormale.

Cultură secreție de col uterin

Medicul poate decide să ia o mostră din secreția de pe colul uterin al pacientei. Apoi această mostră va fi examinată la microscop, pentru a se verifica dacă există semnele unei infecții, care ar putea include candidiaza (infecția cu Candida albicans) și vaginoza bacteriană, printre altele. Totodată, pacienta ar putea fi testată și pentru boli sau infecții cu transmitere sexuală, cum este tricomoniaza. Dacă ai o boală cu transmitere sexuală, vei avea nevoie de tratament pentru ca rana de pe col să se vindece.

Ce opțiuni de tratament există pentru cervicită?

Tratamentul specific pentru cervicită se stabilește în funcție de gravitatea bolii și a simptomelor, dar și de vârsta, starea generală de sănătate și istoricul medical al pacientei. Tratamentul partenerilor sexuali este, de asemenea, recomandat, iar activitatea sexuală trebuie oprită până la terminarea terapiei.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

În general, tratamentul în caz de cervicită include antibiotice, dacă apariția afecțiunii a fost cauzată de orice infecții bacteriene. Persoanele sub 25 de ani sau care se angajează în comportamente sexuale cu risc ridicat pot fi tratate cu antibiotice chiar dacă bacteriile nu sunt detectate (unele bacterii pot fi greu de detectat, dar pot fi prezente). Așadar, antibioticele tratează cu succes rana pe col în majoritatea cazurilor. 

Cervicita se vindecă în aproximativ două săptămâni. Pentru ca infecția să dispară complet, antibioticele trebuie luate exact așa cum a recomandat medicul, respectându-se durata tratamentului și dozele indicate.

Există tratament naturist pentru cervicită?

Mulți medici nu recomandă încercarea unor remedii naturiste ca tratament pentru cervicită, deoarece nu există studii de înaltă calitate care să confirme eficiența acestora. Într-un studiu care a analizat plante folosite în medicina tradițională iraniană s-a constatat că unele pot avea proprietăți antimicrobiene, cum ar fi pelinul negru, mirtul sau henna (Lawsonia inermis), însă cercetătorii concluzionează că sunt necesare studii clinice de confirmare.

Ce complicații poate da cervicita?

Rana pe col cauzată de chlamydia sau gonoree se poate răspândi la trompele uterine și la mucoasa uterină, ceea ce poate duce la o boală inflamatorie pelvină, care afectează organele reproducătoare și care, dacă este lăsată netratată, poate duce la probleme de fertilitate. De asemenea, bacteriile pot fi transmise partenerilor sexuali care pot dezvolta complicații grave, de aceea este important ca afecțiunea să fie tratată prompt.

Care este prognosticul în caz de cervicită?

Prognosticul general al cervicitei de cauze infecțioase este bun. Recuperarea se face într-o săptămână sau două și nu este necesar un test de vindecare.
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Cervicitis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562193/
NCBI - Scientific Evaluation of Medicinal Plants Used for the Treatment of Cervicitis (Qorohe- Rahem) in Iranian Traditional Medicine
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC7059029/
Studiul „Scientific Evaluation of Medicinal Plants Used for the Treatment of Cervicitis (Qorohe- Rahem) in Iranian Traditional Medicine”, apărut în Iran J Pharm Res. 2019 Autumn; 18(4): 1884–1901. doi: 10.22037/ijpr.2019.1100852, autori: Razieh Nabimeybodi et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0