Despre incapacitatea de "a te da jos din pat" sau paralizia la trezire

Probabil ca ai auzit in jur oamenii plangandu-se ca " nu ma pot da jos din pat" ! Pare destul de greu de admis in lipsa unei boli neurologice sau osteo-musculare, daca nu cumva  poate ca ai resimtit-o  chiar tu,  uneori.  Dar unora li se întâmplă ca dimineața alarma să sune, să te trezești și să știi că trebuie să te moblizezi, sa te dai jos din pat, dar corpul să refuze pur si simplu să reacționeze. E o senzație pe care o resimțim din când în când, mai ales dacă ne-am culcat târziu sau am avut o zi extrem de obositoare. 

Cu toate acestea, există persoane care se confruntă cu aceasta senzatie mult mai des, poate chiar în fiecare zi și ale căror simptome descriu o problemă de sănătate numită „dysania”. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Dysania este un termen care se referă la dificultatea sau incapacitatea de a te ridica din pat dimineața sau de a-ți începe ziua într-un mod productiv. Persoanele care experimentează dysania pot simți o mare rezistență și dorință de a rămâne în pat, chiar dacă necesitatea de a dormi nu este în mod necesar motivul principal.

Dysania nu este o tulburare medicală oficial recunoscută în manualele de diagnostic, cum ar fi Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale (DSM-5). Cu toate acestea, poate fi experimentată de către unele persoane în cadrul unor tulburări de sănătate mintală existente, cum ar fi depresia, tulburarea afectivă sezonieră sau tulburările de anxietate. Dysania poate fi, de asemenea, rezultatul unor obiceiuri nesănătoase de somn sau al unui program de somn haotic.

Pentru a redenumi dysania într-un mod mai clar și ușor de înțeles, se poate folosi termenul de "procrastinare matinală" sau "resistență matinală", dar si "inertia de somn" sau ca o "paralizie la trezire". Aceste denumiri sugerează o asociere mai puternică cu dificultatea de a începe ziua și de a fi productiv dimineața. În plus, aceste termeni pot fi mai familiari pentru majoritatea oamenilor și pot ajuta la clarificarea situației pentru cei care nu sunt familiarizați cu termenul "dysania".

Este important de menționat că dysania poate fi o problemă reală pentru unele persoane și poate afecta negativ calitatea vieții și productivitatea lor. Dacă simțiți că dysania sau dificultăți similare de a vă ridica din pat dimineața vă afectează în mod semnificativ viața de zi cu zi, este recomandat să căutați ajutor de la un psiholo, psihiatru sau de la orice medic la care aveti acces.

Deși, în prezent, nu este un diagnostic medical oficial, dysania poate fi asociată cu anumite afecțiuni medicale severe, așadar, dacă te regăsești în aceste simptome, e important să mergi la medic pentru a afla dacă nu este vorba despre o problemă de sănătate mai importantă. 

Ce este dysania?

Dysania nu e același lucru cu starea de somnolență și nu se rezolvă prin cele opt ore de somn odihnitor. Din punct de vedere medical, dysania poate fi descrisă mai degrabă ca o inerție de somn sau stare de oboseală acută (extenuare) și reprezintă incapacitatea de a te da jos din pat dimineața. Chiar dacă reușești, în cele din urmă, să te mobilizezi, tot ce îți dorești este să te întorci în pat și să dormi.

Am menționat inerția de somn – aceasta se referă la o stare de amorțeală, specifică atunci când îți este somn, care persistă și după ce ți-ai început ziua. Oamenii de știință o denumesc stare de tranziție între somn și conștiență, pe durata căreia e posibil să nu fii complet productiv. 

Inerția de somn este un fenomen comun pentru persoanele care sunt nevoite să se trezească în toiul unui ciclu de somn, cum ar fi cadrele medicale care fac gărzi. De asemenea, poate apărea frecvent la persoanele care suferă de anumite tulburări psihice, cum ar fi depresia. 

Extenuarea este o senzație copleșitoare de oboseală, care apare adesea în tandem cu o lipsă profundă de motivație. Dacă ai fost supusă unei perioade de stres intens, e posibil să urmeze o perioadă de extenuare. 

Extenuarea trece, în mod normal, în câteva săptămâni. Dacă durează mai mult, e indicat să mergi la medic. 

Cine sufera mai frecvent de dysanie?

Dificultatea de a se mobiliza aproape în fiecare dimineață este raportată de 42% dintre adolescenți, deși confuzia privind trezirea se diminuează odată cu vârsta la vârsta adultă.

Atat bărbații și femeile susțin dificultăți similare la trezire și rate similare de confuzie la trezire.

Cronotipul influențează dificultatea de trezire prin interacțiunea cu timpul de somn, astfel încât "noctambulii"  raportează mai multă inerție de somn în zilele de lucru, dar inerția de somn este independentă de cronotip în zilele nelucrătoare. Munca în ture, garzile si schimburile de noapte cresc riscul de dysanie- sau confuzie la trezire.

Dysania și depresia

Unul dintre cele mai frecvente simptome ale depresiei este sentimentul de neputință de a te da jos din pat. Dacă suferi de depresie severă, e posibil să nu îți dorești să te dai jos din pat deloc. Printre alte simptome ale depresiei se numără:

-    Lipsa dorinței de a face lucruri care înainte îți aduceau plăcere
-    Dureri inexplicabile de cap și musculare
-    Senzație profundă de tristețe
-    Lipsa interesului pentru sex
-    Senzație de amorțeală emoțională și de deznădăjduire

Dacă recunoști aceste simptome, apelează la un medic specialist pentru un diagnostic și tratament adecvat. 

Cauzele dysaniei

Dysania poate fi asociată cu mai multe afecțiuni, printre care se numără:

1. Encefalomielita mialgică (sindromul de oboseală cronică)

Persoanele care suferă de sindromul de oboseală cronică se resimt în permanență extenuați, dar în special după activități fizice sau mentale mai solicitante. Oamenii de știință nu cunosc cu exactitate ce anume cauzează sindromul de oboseală cronică. Adesea apare după o infecție gravă, o boală imună sau după perioade de stres intens. 

2. Depresia

Depresia și dysania sunt strâns legate, pentru că depresia poate cauza probleme de somn, iar acestea pot agrava simptomele depresiei. Uneori, extenuarea cauzată de o altă boală poate duce la depresie. 

Depresia este o afecțiune curabilă. Unul dintre cele mai importante aspecte este să mergi la medic și să îi descrii cu acuratețe simptomele, pentru a putea lucra împreună la o strategie de recuperare. 

3. Durerea emoțională profundă

Persoanele se adaptează diferit la anumite pierderi de ordin emoțional, astfel că aceste pierderi pot cauza o durere profundă. Așadar, pentru unele persoane, perioada imediat după poate aduce simptome precum tristețe acută, furie, anxietate și vinovăție. Efectele asupra organismului sunt cât se poate de reale, cum ar fi problemele de sănătate ale inimii, tulburările de somn și cele ale sistemului imunitar.

4. Tulburările de somn

Oamenii de știință susțin că există aproape 80 de tulburări de somn diferite, iar oricare dintre acestea te poate lăsa cu sentimentul de extenuare și imposibilitate de a te da jos din pat dimineața. Insomnia și apneea în somn se numără printre cele mai frecvente tulburări de somn la momentul actual. 

Dacă suferi de o tulburare de somn, un specialist în somnologie îți poate prescrie un tratament adecvat pentru atenuarea simptomelor. Anumite medicamente și suplimente, cum ar fi melatonina sau terapia cu lumină, alături de schimbări ale stilulului de viață, în materie de sport și alimentație. 

Tratamentele de medicină integrativă pot fi, de asemenea, de ajutor, cum ar fi tehnicile de relaxare, inclusiv meditația, masajul, yoga, hipnoterapia și acupunctura.

5. Afecțiunile tiroidiene

Afecțiunile tiroidei, cum ar fi hipotiroidismul și boala Hashimoto, pot determina o senzație de oboseală acută. Acest simptom poate continua pentru luni sau ani de zile, dacă boala nu este tratată și ținută sub control.

Anumite medicamente pentru inimă, precum și alte afecțiuni, de exemplu tulburarea bipolară, pot afecta buna funcționare a glandei tiroide. De asemenea, anumite tratamente împotriva cancerului pot da curs hipotiroidismului. 

6. Bolile de inimă

Numeroase boli ce afectează inima și vasele de sânge te pot lăsa cu o senzație covârșitoare de oboseală, chiar de la prima oră a dimineții. Dacă ești fumătoare, supraponderală, ai diabet, hipertensiune arterială sau colesterol mărit, prezinți un risc mai crescut de boli de inimă sau de boli pulmonare. 

Dysania în cancer

Dacă suferi de cancer sau ai fost tratat împotriva cancerului în ultimii ani, oboseala cronică pe care o resimți și acum e posibil să aibă legătură cu tratamentul antitumoral. Deși oboseala de la cancer se estompează în decursul unui an de la boală, aproximativ 25-30% dintre pacienți resimt în continuare o senzație intensă de oboseală fizică și emoțională, chiar și după ani de zile de la încheierea tratamentului. 

Când să mergi la medic?

Discută cu medicul curant dacă îți faci griji cu privire la starea ta de sănătate. Nu trebuie să aștepți acutizarea simptomelor. 

Deoarece dysania poate fi un simptom al unei alte afecțiuni, e important să mergi la medic dacă remarci următoarele simptome:

-    Respirație tăiată 
-    Durere de cap severă, dureri abdominale, de spate sau pelvine
-    Senzație de oboseală covârșitoare, care nu îți permite să te dai jos din pat

Manipularea experimentală: factori care reduc dysania sau inerția somnului


Au fost testate mai multe strategii pentru a reduce inerția somnului.

Consumul de cofeină chiar înainte de un" pui de somn " a fost sugerat ca o contramăsură utilă pentru șoferii somnoroși. Atât infuzia de cofeină în timpul privării de somn (0,3 mg/kg/h) cât și guma de cofeină mestecată timp de cinci minute imediat după trezire (~85 mg cofeină) reduc inerția de somn

 Simpla expunere la lumină de intensități diferite, fie în timpul somnului, fie imediat după somn, nu are un impact semnificativ asupra inerției somnului , măsurată subiectiv sau obiectiv.  În schimb, simulatoarele de zori, care cresc treptat luxul luminii înainte de trezire, au promisiuni preliminare. Trei studii au găsit îmbunătățiri ale somnolenței subiective la trezire, cu beneficii obiective modeste de performanță.

Sunetele de 75 de decibeli îmbunătățesc performanța după un pui de somn la miezul nopții, dar poate avea o generalizare limitată, dat fiind că de asemenea înrăutățește performanța după o odihnă la 0400.

Aplicarea unei cârpe umede și rece și a brizei ventilatorului îmbunătățește performanța după somn și este în concordanță cu ipoteza că inerția somnului este modulată de modificările temperaturii corpului.  Sunt necesare lucrări suplimentare pentru a clarifica rolul acestor intervenții în disiparea inerției în somn, în special în mediile ocupaționale.

Tratamentul dysaniei

Din moment ce dysania nu este o tulburare medicală oficial recunoscută, nu există un tratament specific sau o terapie standardizată pentru aceasta. Cu toate acestea, în funcție de cauza subiacentă sau de tulburarea mentală asociată, pot fi utilizate diferite abordări terapeutice pentru a ajuta la gestionarea simptomelor.

Dacă dysania este asociată cu o tulburare de sănătate mintală, cum ar fi depresia sau anxietatea, tratamentul principal ar trebui să se concentreze pe gestionarea și tratarea acelei tulburări. Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este adesea utilizată în tratarea tulburărilor de sănătate mintală și poate ajuta persoanele să înțeleagă și să facă față mai bine gândurilor și comportamentelor care contribuie la dysania.

Lyrica (pregabalin) este un medicament prescris pentru tratamentul epilepsiei, durerii neuropatice și tulburării de anxietate generalizată. Nu există dovezi solide că Lyrica ar fi eficient în tratarea dysaniei ca o afecțiune distinctă. Cu toate acestea, dacă dysania este asociată cu anxietate sau cu alte tulburări de sănătate mintală pentru care Lyrica este prescrisă, medicul ar putea decide să prescrie acest medicament pentru tratarea simptomelor asociate.

Este important să consulți un specialist în sănătate mintală, cum ar fi un psiholog sau un psihiatru, pentru a evalua situația ta și pentru a determina ce terapie sau tratament ar fi potrivit în cazul tău. Fiecare persoană este unică și un plan de tratament individualizat ar trebui să fie elaborat în funcție de nevoile și circumstanțele tale specifice.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:

Waking up is the hardest thing I do all day: Sleep inertia and sleep drunkenness, 2017, Lynn Marie Trotti


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0