Ce ar trebui să știi înainte de a purta lentile progresive

O dată cu vârsta de 40 ani, vederea ni se poate schimba, motiv pentru care multe persoane devin presbiopice. Presbiopia nu face parte din familia viciilor de refracție, precum miopia, astigmatismul sau hipermetropia, ci este o afecțiune generată de scăderea puterii de acomodare a ochiului cu obiectele din jur. De aici, dificultatea de a vedea cu claritate în apropiere. 

Despre presbiopie

Scăderea capacității de vedere perfectă la apropiere (când citim sau scriem, când ne uităm la ceas sau telefon), dar și la depărtare (când nu putem citi un indicator sau un afiș de pe stradă) este consecința modificării cristalinului, care este lentila naturală a ochiului, din cauza înaintării în vârstă, și poartă numele de presbiopie. Astfel, ochiul afectat de presbiopie nu are acomodație suficientă pentru a se autosusține și necesită un ajutor vizual, fie pentru activități specifice (citit, condus, calculator, telefon), fie pentru cele permanente. Dioptriile pot crește în mod accentuat până la vârsta de 50 de ani, după care progresia devine mai lentă.

Soluția pentru această problemă o reprezintă lentilele progresive sau multifocale, care ajută, prin mărirea puterii dioptrice, la clarificarea imaginii. În ciuda beneficiilor, adoptarea lentilelor poate presupune un proces dificil de adaptare pentru multe persoane. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Lentilele progresive sunt diferite de cele bifocale, care au putere optică diferită, destinate persoanelor care suferă atât de miopie, cât și de hipermetropie. Acestea au dioptrii negative în partea de sus, pentru vederea la distanță, și dioptrii negative în partea de jos, pentru vederea de aproape. Spre deosebire de acestea, lentilele progresive, sau plurifocale, pot conține mult mai multe tipuri de dioptrii, cu un câmp vizual îngust, mediu sau larg, în așa fel încât să răspundă nevoilor precise ale purtătorului. 

Dificultăți de adaptare

Prin urmare, lentilele progresive redau o vedere clară indiferent de distanță. Problema de adaptare intervine în cazul viziunii periferice, unde pot fi redate aberații minore. Perioada de adaptare (formarea automatismului de focalizare) este diferită de la o persoană la alta, însă nu ar trebui să dureze mai mult de 4 săptămâni. 

O altă problemă a acestui tip de lentile constă în faptul că nu oferă o imagine la fel de fidelă ca ochelarii bifocali, în special în condiții de luminozitate redusă. Diferența de imagine este foarte redusă, însă poate necesita o perioadă de acomodare. 

Pentru o acomodare perfectă, lentilele progresive sunt realizate în mod personalizat, prin stabilirea centrului de rotație al ochiului, comportamentul vizual și prin măsurarea parametrilor specifici de purtare.

Este foarte important ca rama ochelarilor cu lentile progressive să fie cât mai potrivită cu profilul persoanei purtătoare. Astfel, o ramă prea mare înseamnă lentile progressive mai mai, deci zone de aberație lărgite. Însă o ramă prea mică se traduce printr-un camp vizual prea îngust, cee ace poate afecta vederea purtătorului. Este important să luați în considerare toate detaliile impuse de achiziționarea unei noi perechi de ochelari pentru ca vederea dvs. să nu aibă de suferit.

Beneficii în plus

Alături de avantajul unei vederi clare la orice tip de distanță, lentilele plurifocale pot fi îmbunătățite pentru sporirea confortului și al protecției cu anumite tratamente care se aplică direct pe ele. Un exemplu de tratament este cel împotriva radiațiilor ultraviolete sau al luminii de calculator. Aceste tratamente ajută și la prelungirea vieții lentilelor, făcându-le mai rezistente și durabile. 
Este important de reținut faptul că adoptarea lentilelor de vedere recomandate de medicul specialist este un lucru care trebuie făcut de îndată ce observați probleme de vedere. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, acestea se pot agrava. Purtând ochelari sau lentile din timp, aceste probleme de vedere se pot corecta sau chiar trata în totalitate. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foro: Shutterstock
Bibliografie: 
https://www.santemagazine.fr/sante/maladies/maladies-de-l-oeil/8-choses-a-savoir-avant-de-porter-des-verres-progressifs-309368
https://www.allaboutvision.com/lenses/multifocal.htm
https://www.washingtoneyedoctors.com/2017/01/29/top-5-things-you-need-to-know-about-multifocal-contact-lenses/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0