Carcinomatoza leptomeningeală: ce se întâmplă când cancerul ajunge la creier

Tot ce trebuie să știi despre carcinomatoza leptomeningeală, cauzele sale, simptomele și perspectivele de tratament recent descoperite.

Ce este carcinomatoza leptomeningeală

Denumită și meningită carcinomatoasă, carcinomatoza leptomeningeală este o complicație rară a cancerului, în care apar metastaze la nivelul învelișului care acoperă creierul și măduva spinării (meningele). Este întâlnită la aproximativ 5-8% dintre pacienții cu cancere solide și 5-15% dintre cancerele hematologice (leucemie, limfom) și este aproape întotdeauna indicatorul stării terminale.

Meningele este alcătuit din trei membrane: dura mater, arahnoida și pia mater. Cele două din urmă sunt mai subțiri mai poartă și denumirea de leptomeninge („lepto-” însemnând subțire, moale). Leptomeningele are un rol important pentru sinteza Prostaglandinei D2, un tip de lipide care acționează asemănător hormonilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Când apar celule canceroase în leptomeninge prin metastaze, se folosește termenul de carcinomatoză. Carcinomatoza leptomeningeală este o afecțiune destul de rară, întrucât metastazele în creier pot să formeze și tumori solide care afectează funcționarea corectă a creierului.

Cauze 

Orice tip de cancer se poate răspândi în creier, dar cele mai frecvente cancere în care apar metastaze în leptomeninge sunt:

Metastazele se răspândesc cel mai frecvent prin sistemul sangvin sau limfatic. O altă cale de acces spre meninge este prin intermediul lichidului cefalorahidian, de la leziuni neurologice existente deja în creier sau măduvă. Odată ajunse în membrana leptomeningeală, celulele canceroase se răspândesc și pot forma un strat fin pe suprafața acesteia sau o tumoră solidă. Timpul mediu de la diagnosticarea unei tumori solide în corp și până la diagnosticul de carcinomatoză leptomeningeală este de 1,2-2 luni.

Simptome

Simptomele depind de locația exactă a metastazelor, numărul lor și rapiditatea cu care cresc. Majoritatea simptomelor raportate includ:

  • Cefalee (durere de cap difuză sau localizată), frecvent asociată cu 
  • grețuri, vărsături
  • fotofobie (sensibilitate exagerată la lumină)
  • tulburări de postură însoțite de oboseală musculară sau ataxie (incapacitate de a coordona mișcările)
  • tulburări de memorie
  • tulburări senzoriale
  • incontinență

Semnele și simptomele clinice se datorează în principal afectării nervilor care traversează spațiul subarahnoidian (spațiul dintre arahnoidă și pia mater) sau invaziei directe a tumorii la nivelul creierului sau măduvei spinării. Alte motive includ alterarea aportului de sânge la nivelul sistemului nervos central, obstrucția căii normale de circulație a lichidului cefalorahidian sau interferările generale cu funcțiile corticale.

Diagnostic

Diagnosticul este aproape întotdeauna pus prin puncție lombară, cu toate că citologia lichidului cefalorahidian este însoțită de rezultate negative în aproximativ 10% din cazurile de carcinomatoză leptomeningeală.

Explorările imagistice de tip RMN sau CT pot evidenția mase tumorale subarahnoidiene (din leptomeninge) sau doar hidrocefalie (acumulare în exces de lichid cefalorahidian) dar fără evidențiere de mase tumorale.

Tratament și precauții

Fără tratament, supraviețuirea mediană a pacienților diagnosticați cu carcinomatoză leptomeningeală nu depășește 4-6 săptămâni. Decesul survine adeseori prin disfuncțiile neurologice progresive. Diagnosticul precoce și instituirea terapiei adecvate este esențială pentru prezervarea funcțiilor neurologice.

Radioterapia este principalul mijloc terapeutic cu scop evident paleativ. De asemenea, chimioterapia intratecală (prin puncție lombară) alături de radioterapie pot crește speranța de supraviețuire la 3-6 luni de zile.

Factorii majori de prognostic rămân statusul de performanță al pacientului, absența deficitelor neurologice, fluxul normal al lichidului cefalorahidian precum și răspunsul pozitiv la terapia sistemică.

Terapiile locale însoțite de chimioterapia intratecală (spre exemplu administrarea intratecală de metotrexat, un supresor imunitar) poate induce tulburări adesea ireversibile, cum ar fi leucoencefalopatia necrotizantă, care poate să apară la luni de zile de la administrarea terapiei. Această maladie presupune distrugerea ireversibilă și progresivă a substanței albe din creier, ca răspuns la substanțele puternice ale chimioterapiei.

Ca urmare, orice decizie terapeutică se ia după punerea în balanță a eventualelor beneficii versus deserviciile terapiei aplicate.

Prevenirea metastazelor la creier

Deși șansele de metastaze leptomeningeale pot părea reduse, pacienții cu cancere mamare, pulmonare sau de piele sunt cei mai vulnerabili. Pentru reducerea riscului de metastaze, pacienților li se recomandă:

  • Screening regulat
  • Menținerea unei vieți sănătoase prin mișcare regulată
  • Menținerea unei diete sănătoase, cu produse proaspete și cât mai puține semipreparate
  • Menținerea unei greutăți sănătoase pentru organism
  • Eliminarea tutunului și alcoolului
  • Eliminarea pe cât posibil a surselor de stres

 

Mai multe studii din prezent caută soluția stopării metastazelor. Un studiu din 2016 a descoperit că prevenția răspândirii cancerului la sân este posibilă printr-o combinare a terapiei genetice cu chimioterapia destinată tumorii.1 Un altul a demonstrat succesul iradierii craniene profilactice în controlarea cancerelor și prelungirea speranței de viață a pacienților.2 În orice caz, baza de adevăr de la care pleacă toate aceste studii este că principala cauză a apariției metastazelor în creier este tocmai creșterea speranței de viață în cancerele considerate până nu demult incurabile.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  1. Studiul ” Local microRNA delivery targets Palladin and prevents metastatic breast cancer”, publicat în Nature Communications, 2016, autori: Avital Gilam, João Conde et. al.
  2. Studiul ” Prevention of Brain Metastases”, publicat în Frontiers in neurology, 2018, autor: Joseph A. Bovi.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0