Cand si cum trebuie sa luăm vitaminele si suplimentele alimentare

Vitaminele și mineralele sunt indispensabile pentru o sănătate de fier. Cel mai bine ar fi să le obținem printr-o dietă echilibrată, dar, în cazul în care apar deficiențe nutriționale și medicul recomandă administrarea de vitamine și de suplimente alimentare, este important să știm cum și în ce moment al zilei trebuie administrate, ca să fie asimilate cât mai eficient de organism.

Suplimentele alimentare conțin ingrediente precum vitamine, minerale, aminoacizi și enzime; acestea sunt adesea comercializate sub formă de tablete, capsule, pulberi sau siropuri. Exemple de astfel de suplimente alimentare sunt acidul folic, recomandate femeilor care sunt însărcinate, și vitamina D pentru adulții și copiii care nu se expun la soare. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Există câteva cercetări mai vechi care indică faptul că adulții care au o alimentație echilibrată nu au nevoie să ia vitamine și suplimente alimentare. Specialiștii recomandă precauție când vine vorba de administrarea de vitamine, deoarece surplusul de vitamine poate avea consecințe nedorite. Mare grijă și când acestea sunt combinate cu medicamentele care se eliberează cu prescripție medicală, de exemplu.

Altele, precum este vitamina E și beta-carotenul, când sunt luate în doze foarte mari, pot fi dăunătoare sau chiar fatale. Unele suplimente pot avea efecte secundare, mai ales dacă sunt administrate înainte de o intervenție chirurgicală. Suplimentele pot cauza probleme și dacă ai anumite afecțiuni de sănătate. Și efectele multor suplimente nu au fost testate la copii, femei însărcinate și alte grupuri. 

Femeile însărcinate ar trebui să acorde o atenție deosebită atunci când optează pentru administrarea de suplimente. De exemplu, nivelurile ridicate de vitamina A pot provoca dizabilități congenitale. În schimb, acidul folic poate ajuta la dezvoltarea fătului și la prevenirea spinei bifide. De aceea, înainte de a lua vitamine sau suplimente alimentare este important consultul medicului.

Când și cum trebuie luate vitaminele și suplimentele alimentare

Vitaminele din complexul B

Vitaminele din complexul B (tiamina, riboflavina, vitamina B6, niacina, biotina, vitamina B12, acidul folic și acidul pantotenic) sunt recomandate pentru stimularea energiei și reducerea stresului. O analiză din 2020 a constatat că deficiențele de vitamine B și C, fier și magneziu pot provoca oboseală, iar suplimentele alimentare pot fi de ajutor 1

Cel mai bun moment al zilei pentru a lua oricare dintre aceste vitamine este imediat după trezire, pe stomacul gol. În felul acesta, vitaminele din complexul B sunt mai ușor absorbite. Pentru că pot da senzația de greață când sunt administrate pe stomacul gol, o soluție ar fi să fie luate cu o cantitate mică de alimente. Totodată, deoarece aceste vitamine au tendința să ne dea un plus de energie, administrarea lor în a doua parte a zilei ne poate afecta capacitatea de a adormi.

Vitaminele solubile în apă

Aceste vitamine nu sunt produse în mod natural sau stocate de corpul uman. Drept urmare, astfel de vitamine trebuie obținute consumând produse animale (carne, lapte, brânză, ouă), produse vegetale (fructe, legume, cereale) și, eventual, prin administrarea de suplimente alimentare. Printre vitaminele solubile în apă se numără vitamina C și o mare parte din vitaminele din complexul B.

Vitamina C se găsește într-o varietate de produse vegetale cum sunt sucul de portocale, sucul de grepfrut și sucul de lămâie. Vitamina C rămâne doar câteva ore în sânge, așa că ar trebui luată cu apă, după masă sau pe stomacul gol, o dată sau de două ori pe zi, de preferat la aceleași ore în fiecare zi.

Vitaminele liposolubile

Printre vitaminele liposolubile se numără: vitamina A, vitamina D, vitamina E și vitamina K. Administarea unor doze mari de vitamine liposolubile poate fi dăunătoare sau toxică pentru organism. De aceea, specialiștii recomandă să fie administrate doar cu acordul medicului și doar în cazul unor carențe nutriționale.

Vitamina A

Vitamina A este vitală pentru multe procese din organism, inclusiv pentru menținerea sănătății pielii, a ochilor și a mucoasei intestinale. Ca să se asimileze foarte bine, vitamina A trebuie să fie luată aproximativ la aceeași oră în fiecare zi, în cantitatea prescrisă de medic. Fiind o vitamină liposolubilă, cel mai bine este să iei vitamina A în timpul mesei, în special una care conține o porție de grăsimi sănătoase. Aportul alimentar recomandat pentru adulți este între 700 și 900 micrograme. Excesul de vitamina A poate afecta funcția hepatică.

Vitamina D

Vitamina D, cunoscută și sub denumirea de vitamina „soarelui”, deoarece soarele este o sursă majoră de vitamina D, este necesară pentru mai multe funcții ale corpului. De multe ori,medicii recomandă un supliment de vitamina D celor care locuiesc în regiuni cu foarte puțină lumină solară sau pentru persoanele cu tenul mai închis la culoare 2

Melanina este pigmentul responsabil pentru tonurile închise ale pielii și părului. Pentru persoanele cu cantități mai mari de melanină în piele, devine mai dificil pentru organism să sintetizeze vitamina D în piele.

Lipsa vitaminei D poate afecta semnificativ sănătatea mintală, atrag atenția specialiștii. Oamenii de știință au observat că în climatele mai reci, oamenii care nu se expune suficient la soare sunt predispuși la depresie și alte tulburări de sănătate mintală.

Cercetările recente arată că administrarea de vitamina D seara poate stimula melatonina, ceea ce îmbunătățește somnul 3. Vitamina D poate crește absorbția calciului, iar vitamina C poate crește absorbția fierului. De aceea, este ideal să iei aceste substanțe nutritive simultan. Un exemplu clasic este să iei suplimentele de fier cu un pahar de suc de portocale, bogat în vitamina C, pentru a ajuta la absorbția fierului.

Vitamina E

Vitamina E este un antioxidant care ajută la protejarea membranelor celulare ale corpului. Aceasta se găsește din abundență în uleiuri vegetale, semințe de floarea -soarelui, unt de arahide și spanac.
Unele cercetări arată că nivelurile scăzute de vitamina E au fost legate de depresie și anxietate. Deși nu este clar dacă suplimentele cu vitamina E pot ajuta la gestionarea simptomelor de depresie și anxietate, oamenii de știință sunt optimiști cu privire la potențialul său și recomandă cercetări suplimentare în acest sens.

Dacă vitamina D poate fi administrată seara, înainte de culcare, vitaminele E și K trebuie luate cu două ore înainte sau după administrarea altor medicamente sau suplimente. Aceste vitamine se administrează cu alimente care conțin grăsimi.

Vitaminele prenatale

Este recomandat ca femeile care vor să rămână însărcinate să înceapă să consume acid folic cu un an înainte de concepție. De asemenea, gravidelor le este recomandat să ia zilnic vitamine prenatale în timpul sarcinii, într-un anumit moment al zilei.

Stabilirea unui orar de acest gen depinde de mai mulți factori, de exemplu, dacă gravida se confruntă cu grețuri matinale sau vărsături pe parcursul zilei. Dacă vitamina prenatală crește senzația de greață, se poate lua în considerare administrarea acesteia înainte de culcare sau cu o cantitate mică de alimente.

Printre vitaminele prenatale importante se numără acidul folic, calciul și fierul. Înainte de a începe să ia vitamine prenatale, gravida ar trebui să discute cu medicul despre cum ar trebuie să le administreze. De exemplu, fierul și calciul sunt nutrienți care își afectează absorbția reciproc. De asemenea, fierul nu ar trebui luat în același timp nici cu vitamina B12 și acidul folic. 

Pe lângă acestea, contează și cum sunt administrate vitaminele prenatale. Dacă este vorba de carbonat de calciu, cel mai bun moment de administrare este în timpul masei, deoarece acidul din stomac produs în timpul mesei este important pentru absorbția acestuia. Pe de altă parte, dacă luăm calciu sub formă de citrat de calciu, îl putem administra în orice moment al zilei. De regulă, suplimentul de fier se ia cu o oră  înainte de masă sau cu două ore după masă, cu un pahar mare cu apă. Pentru că fierul este unul din suplimentele care poate provoca stări de greață, poate fi administrat cu o cantitate mică de alimente.

Ia vitaminele și suplimentele alimentare cu multă apă

Hidratarea joacă, de asemenea, un rol important atunci când iei vitamine sau suplimente alimentare. Aportul de lichide este deosebit de important pentru dezintegrarea tabletei sau capsulei de supliment și pentru dizolvarea nutrienților solubili în apă, cum ar fi vitamina C și vitaminele B.  

Efecte adverse vitamine și suplimente alimentare

Multe suplimente alimentare pot avea efecte adverse. De exemplu, vitamina K poate reduce capacitatea de acțiune a diluanților de sânge. Ginkgo biloba poate subția sângele, iar sunătoarea, folosită pentru a ușura depresia, anxietatea sau nervozitatea, poate, de asemenea, accelera descompunerea multor medicamente - cum ar fi antidepresivele și pilulele contraceptive - și le poate face mai puțin eficiente.

O supradoză de suplimente care conțin vitaminele B și K poate duce doar la reacții adverse temporare, iar suplimentele care conțin vitaminele A, E și D pot provoca efecte adverse grave atunci când sunt utilizate necorespunzător.

Un studiu mai vechi a găsit dovezi neașteptate despre vitamina E. Cercetări mai vechi au sugerat că bărbații care au luat suplimente de vitamina E ar putea avea un risc mai mic de a dezvolta cancer de prostată. Un studiu clinic amplu, efectuat pe mai mult de 29.000 de bărbați, a constatat că administrarea de suplimente de vitamina E a crescut, nu a redus, riscul de apariție a cancerului de prostată. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Vitamins and Minerals for Energy, Fatigue and Cognition: A Narrative Review of the Biochemical and Clinical Evidence”, Nutrients. 2020 Jan, Anne-Laure Tardy, Etienne Pouteau, Daniel Marquez, Cansu Yilmaz, Andrew Scholey
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019700/
2 Studiul „Vitamin D Sources, Metabolism, and Deficiency: Available Compounds and Guidelines for Its Treatment”. Metabolites. 2021;11(4):255. Published 2021 Apr 20. doi:10.3390/metabo11040255, Dominguez LJ, Farruggia M, Veronese N, Barbagallo M.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8074587/
3 Studiul „Vitamin d and sleep regulation: is there a role for vitamin d?” CPD. 2020;26(21):2492-2496, Romano F, Muscogiuri G, Di Benedetto E, et al.
https://www.eurekaselect.com/article/105130


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0