Alimente permise și interzise când te doare capul

Unele alimente și băuturi pot fi utile când te doare capul, însă pe altele e bine să le eviți dacă nu vrei să ți se înrăutățească durerea.

Durerile de cap sunt forme obișnuite de durere, dar știai că mâncarea și băutura pot juca un rol în atenuarea sau agravarea acestora? Unele alimente și băuturi pot fi de folos în ușurarea durerilor de cap, în timp ce altele pot agrava aceste dureri sau chiar le pot declanșa.

TESTARE PCR COVID-19

Alimente permise, de folos când te doare capul

Unele alimente și băuturi ajută la eliminarea sau la reducerea factorilor declanșatori ai durerii de cap. Pnetru ca deshidrataraea sau ... foamea, mai precis hipoglicemia pot fi cauze ale declansarii durerilor de cap, o masa sanataoasa si un pahar de apa sau suc de legume si fructe pot face minuni.

Apa

Consumul de apă ajuta la ameliorarea durerii de cap, deci si daca nu ai obiceiul de a bea apa, acum este momentul sa o faci. Un pahar de apa rece, cu o felie de lime sau lamaie te poate ajuta instantaneu in cefalee. De alfel, sa bei suficientă apa este important atat  pentru circulatie, cat si pentru  toate sistemele și celulele din corp și astfel poate ajuta inclusiv la reducerea sau evitarea durerilor de cap, prin menținerea hidratării. Chiar și o deshidratare ușoară poate duce la o serie de simptome, inclusiv durere de cap. Există și studii¹ care sugerează că apa simplă este cel mai ușor mod de a menține corpul hidratat și de a reduce sau preveni durerile de cap. 

Aportul de apă variază în funcție de greutatea unei persoane, de alimentație, de munca desfășurată zilnic și de nivelul de activitate fizică, în general. De unde știi câtă apă să bei? Aportul de lichide este cel mai probabil adecvat dacă simți rar că îți este sete și dacă urina este incoloră sau galben deschis. Este o idee bună să bei câte un pahar cu apă dimineața la trezire, între mese și la jumătate de oră înainte și după fiecare masă și, în general, de câte ori îți este sete.

Fructele și legumele

Fructele și legumele sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți. Antioxidanții sunt compuși care ajută la reducerea stresului oxidativ din celule și la lupta împotriva radicalilor liberi. Unele cercetări² arată că stresul oxidativ pare să joace un rol în migrenă și că unii antioxidanți pot contribui la tratarea și la prevenirea durerilor de cap asociate cu migrena. De exemplu, un mic studiu³ din 2014 sugerează că o alimentație cu conținut scăzut de grăsimi, bogată în fibre, care conține doar alimente vegetale, ajută la ușurarea simptomelor migrenei.

Alimente bogate în antioxidanți sunt legumele verzi frunzoase (varza, varza de Bruxelles, spanacul, salata verde etc.), cartoful dulce, sfecla, morcovii și ardeii grași, ardeiul iute roșu, ghimbirul, turmericul și usturoiul, fructele de pădure (afine, zmeură și căpșuni, ciupercile shitake și pleurotus. 

Ceaiul de plante

Ceaiurile din plante pot ajuta la reducerea simptomelor cefaleei, deoarece acestea sunt hidratante și pot conține ingrediente care calmează durerea. Potrivit unor cerectări științifice, ceaiul simplu de ghimbir poate reduce severitatea migrenei. De asemenea, se pare că mușețelul, despre care se știe că este util în probleme precum insomnia și anxietatea, poate calma și durerile de cap generate de tensiuni.

Unele dovezi anecdotice arată că și ceaiul de mentă poate fi de folos în combaterea durerii de cap; acest ceai ajută la ușurarea congestiei sinusurilor și a presiunii, care la rândul său ajută la reducerii durerii de cap. Sunt, însă, necesare, mai multe studii pentru a confirma aceste efecte.

Alimentele cu cofeină

Cantități mici de cofeină pot ajuta, de asemenea, la tratarea unor tipuri de dureri de cap, deoarece vasele de sânge tind să se mărească înainte de o durere de cap, iar cofeina are proprietăți vasoconstrictoare naturale. Acest lucru înseamnă că îngustează vasele de sânge, ceea ce poate contracara efectele durerii de cap și poate ușura simptomele.

Unele alimente cu un conținut natural de cofeină naturală includ cafeaua, ceaiul negru, ceaiul verde și ciocolata neagră (fără lapte). Atenție, însă, acestea nu trebuie consumate în exces. În plus, la unii oameni, cofeina poate fi, dimpotrivă, un factor declanșator al durerilor de cap sau poate provoca o durere de cap mai târziu, atunci când efectele cofeinei dispar.

Alimente interzise, de evitat când te doare capul

Alimentele care declanșează sau agravează durerile de cap pot depinde de la o persoană la alta. Unele alimente și băuturi de evitat când te doare capul sunt produsele lactate precum laptele, brânza și iaurtul, ouăle, citricele, roșiile, alcoolul, produsele din grâu (paste, pâine, produse de patiserie), nucile. În plus, unii aditivi alimentari pot declanșa dureri de cap la unele persoane sensibile. Este vorba de sulfiți, nitriți, glutamat monosodic și aspartam.

Ce remedii naturale pot fi utile împotriva durerilor de cap?

Nu toată lumea va putea atenua durerea de cap evitând anumite alimente și consumând altele, însă există și alte modalități naturale de a evita sau de a scăpa de o durere de cap, cum ar fi un somn bun sau gestionarea stresului:

Stabilirea unei rutine sănătoase pe timp de noapte

O rutină sănătoasă pe timp de noapte poate ajuta la reducerea factorilor de risc pentru durerile de cap, cum ar fi stresul. Câteva sfaturi pentru îmbunătățirea igienei somnului includ evitarea luminii albastre înainte de culcare (statul cu ochii în computere, telefoane mobile sau televizoare), efectuarea unor activități relaxante (întinderi ușoare, masajul spatelui sau exerciții de respirație), o baie caldă și 7-8 ore de somn pe noapte – în orice caz, nu mai puțin de șase.

Un program de mese regulate

Stresul zilnic și munca fără pauze îi pot împiedica pe mulți oameni să își facă un orar de masă, tendința fiind de a sări peste mese (de exemplu peste micul dejun sau prânz) și de a lua gustări nesănătoase formate din alimente potențial declanșatoare ale durerilor de cap (chipsuri, biscuiți, gogoși etc.). Stabilirea, pe cât posibil, a unor ore specifice de masă și respectarea acestora, precum și pregătirea din timp a unor gustări sănătoase pot fi de folos. În acest fel, corpul primește nutrienții de care are nevoie și funcționează în parametrii normali. 

Aplicarea unor metode de a reduce stresul

Stresul poate fi un factor declanșator important pentru durerile de cap și problemele de bază, cum ar fi inflamația. Găsirea modalităților de ameliorare a stresului poate ajuta inclusiv la reducerea durerilor de cap. Metodele pot varia pentru fiecare persoană în parte, dar, în general, pentru gestionarea stresului se recomandă efectuarea unor exerciții fizice regulate, zilnic sau de 3-4 ori pe săptămână, inclusiv diverse sporturi, yoga sau plimbări în natură, aromoterapie și întâlniri cu persoane dragi (inclusiv conversații prin apeluri video atunci când întâlnirea față în față nu este posibilă).

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Wiley Online Library - Increased water intake to reduce headache: learning from a critical appraisal
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jep.12413
1. Studiul „Increased water intake to reduce headache: learning from a critical appraisal”, apărut în Journal of Evaluation in Clinical Practice, iulie 2015, https://doi.org/10.1111/jep.12413, autori: Amy Price, Amanda Burls
NCBI - The Use of Antioxidants in the Treatment of Migraine
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7070237/
2. Studiul „The Use of Antioxidants in the Treatment of Migraine”, apărut în Antioxidants (Basel). 2020 Feb; 9(2): 116, ian 2020, doi: 10.3390/antiox9020116, autori: Marta Goschorska et al.
BMC - Nutrition intervention for migraine: a randomized crossover trial
https://thejournalofheadacheandpain.biomedcentral.com/articles/10.1186/1129-2377-15-69
3. Studiul „Nutrition intervention for migraine: a randomized crossover trial”, apărut în The Journal of Headache and Pain, 69 (2014). https://doi.org/10.1186/1129-2377-15-69, autori: Bunner, A.E., Agarwal, U., Gonzales, J.F. et al. 
Mayo Clinic - Water: How much should you drink every day?
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/water/art-20044256


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0