Ai arsuri? Remedii naturiste pentru boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) se manifestă prin refularea alimentelor ingerate și prin urcarea sucurilor gastrice către esofag. Arsurile retrosternale (pirozisul), durerea în piept și tusea seacă se numără printre simptomele cele mai frecvente ale BRGE. În acest articol, îți propunem câteva remedii naturiste pentru reflux gastroesofagian și alte metode de gestionare a afecțiunii.

Statisticile arată că prevalența globală a bolii de reflux gastroesofagian este undeva pe la 14%. În general, refluxul gastroesofagian este tratat acasă, cu inhibitori de pompă de protoni și medicamente antiacide, dar și prin urmarea unui regim alimentar adecvat.

Medicii recomandă tratament medicamentos pentru ameliorarea și prevenirea simptomelor bolii de reflux gastroesofagian, precum și adoptarea unui regim alimentar care exclude alimentele care pot cauza reflux gastroesofagian – alimentele picante, alimentele bogate în grăsimi nesănătoase, precum și sucurile carbogazoase ori alcoolul.

Există, însă, și o serie de remedii naturiste pentru reflux gastroesofagian care pot combate, dar și preveni, simptomele specifice bolii. Aceste remedii pot să calmeze arsurile, combat senzația de greață și stimulează digestia. Este bine de avut în vedere că nu toate aceste remedii pot să funcționeze la toți pacienții, de aceea, dacă suferi de boala de reflux gastroesofagian, e important să afli ce anume te ajută pe tine și ce nu.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Remedii naturiste pentru boala de reflux gastroesofagian

Iată câteva soluții naturale pentru a ține sub control refluxul gastric:

Bicarbonatul de sodiu

Având un pH ridicat, bicarbonatul de sodiu poate neutraliza aciditatea de la nivelul stomacului. Dizolvă o linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă și bea amestecul obținut la scurt timp după masă. Bicarbonatul va reduce aciditatea stomacului, calmând astfel arsurile și împiedicând sucurile gastrice să urce înspre esofag.

Alimentele fermentate

Aici, părerile sunt împărțite. Unii pacienți spun că murăturile le cresc simptomele bolii de reflux gastriesofagian, în timp ce alții raportează că murăturile (cele în saramură, nu cele în oțet) le sunt de ajutor în combaterea acestui reflux gastroesofagian. Așadar, vezi ce se întâmplă în cazul tău, dacă murăturile pot fi sau nu remedii naturiste pentru reflux gastroesofagian.

Ceaiul de mușețel

Un alt remediu care se poate dovedi eficient pentru combaterea acidității la stomac este și ceaiul de mușețel. Acesta poate fi consumat după masa de seară, pentru estomparea simptomelor refluxului gastric. Și în acest caz, sunt persoane care spun că, dimpotrivă, ceaiul de mușețel le agravează arsurile în loc să le calmeze. Fierbe 250 ml de apă și, când clocotește, oprește focul și pune o linguriță de flori de mușețel, apoi acoperă vasul. Lasă-l 15 minute, strecoară și bea ceaiul.

Semințele de fenicul

Feniculul este renumit pentru beneficiile pe care le are asupra sănătății digestive. Aceste semințe conțin ingrediente active care relaxează musculatura stomacului, reducând astfel riscul de refluare a alimentelor ingerate. Prepară un ceai din semințe de fenicul și consumă-l după fiecare masă. Acesta stimulează și digestia și combate totodată balonarea. Pune o lingură de semințe de fenicul în 250 ml de apă clocotită, acoperă vasul pentru 10 minute, după care strecori ceaiul și îl bei cald.

Ghimbirul

Pe lista cu remedii naturiste pentru reflux gastroesofagian se numără și ghimbirul. În medicina tradițională chinezească, ghimbirul se folosește din vechime pentru efectele sale benefice asupra sistemului digestiv. Dacă ai BRGE, prepară câte un ceai de ghimbir și consumă-l de fiecare dacă când ai arsuri ori senzație de greață după mesele copioase. Pune la fiert 300 ml de apă, când clocotește, adaugă 2 cm de ghimbir proaspăt sau o linguriță de ghimbir pudră și o felie de lămâie și lasă să fiarbă la foc mic 5 minute. Oprește focul, strecoară ceaiul și bea-l cald.

Aloe Vera

Consumul sucului de aloe vera poate ajuta la calmarea mucoasei esofagiene și la reducerea inflamației. Pune o o cantitate mică de suc de aloe vera (îl găsești în magazinele de produse naturiste sau farmacii) în apă și bea înainte de mesele principale sau atunci când ai simptome de reflux gastric. Sau, poți lua câte o linguriță de gel de aloe vera și îl mesteci bine înainte de a-l înghiți atunci când ai simptome.

Muștarul

Mai mult că sigur nu te-ai gândit vreodată să mănânci o linguriță de muștar atunci când ai arsuri la stomac. Ei bine, muștarul este un aliment alcalin care poate regla nivelul de aciditate al stomacului, deci îl poți încerca.

Exemplu de meniu pentru a combate refluxul gastroesofagian

Iată câteva idei de mese când suferi de BRGE:

Ziua 1

Mic dejun: Un bol cu iaurt degresat în care pui fulgi de ovăz și afine
Gustare: O mână de migdale
Prânz: Salată de piept de pui la grătar cu legume verzi și ulei de măsline
Gustare: Un morcov crud cu două linguri de humus
Cină: Pește la cuptor cu legume (broccoli, conopidă)
Gustare dacă îți mai e foame seara: O pară coaptă

Ziua 2

Mic dejun: Omletă cu spanac și brânză feta
Gustare: Un măr cu o lingură de migdale
Prânz: Pui la grătar cu quinoa fiartă și salată de varză
Gustare: O rodie
Cină: Tocăniță de legume cu tofu
Gustare seara: O mână de semințe de dovleac

Ziua 3

Mic dejun: Pâine integrală prăjită, cu unt de arahide și banană feliată
Gustare: O cană de fructe de pădure
Prânz: Pește la grătar cu sparanghel și o porție de orez brun.
Gustare: Cubulețe de pepene galben
Cină: Piept de pui la cuptor cu cartofi dulci și sparanghel
Gustare seara: Un iaurt degresat cu fulgi de ovăz

Alte stretegii pentru a gestiona boala de reflux gastroesofagian

Pe lângă aceste remedii naturiste, mai există câteva strategii care te ajută să reduci riscul de reflux gastroesofagian. Iată despre ce este vorba:

  • Ia mese mici și regulate, evitând supraalimentarea (mai bine 5 mese mai mici pe zi decât 3 mari).
  • Consumă alimente antiinflamatorii. Legumele cu frunze verzi, precum spanacul și varza kale pot ajuta la reducerea inflamației și la protejarea mucoasei esofagiene. Aportul de iaurt poate ajuta la menținerea unui echilibru sănătos al florei intestinale și contribuie la reducerea simptomelor de reflux.
  • Mestecă gumă după fiecare masă, astfel încât să reduci aciditatea stomacului. Guma de mestecat stimulează producția de salivă, care la rândul ei diluează sucurile gastrice.
  • Limitează consumul de cafea, care crește riscul de reflux gastroesofagian. Cafeaua are capacitatea de a slăbi, temporar, sfincterul esofagian, ceea ce înseamnă că riscul ca sucurile gastrice să pătrundă în esofag sunt mai mari după consumul unei cafele. Încearcă să te limitezi la o cafea pe zi și evita să bei cafea după masă de prânz sau cea de seară, mai ales dacă este vorba despre o masă mai copioasă.
  • Limitează consumul de băuturi carbogazoase, care exacerbează de asemenea boala de reflux gastroesofagian. Și sucurile din citrice pot favoriza manifestările neplăcute ale BRGE, aciditatea citricelor fiind responsabilă pentru această situație neplăcută. Ai grijă să bei suficientă apă simplă de-a lungul zilei.
  • Nu mânca chiar înainte de culcare - ideal ar fi să nu mai mănânci cu cel puțin 3 ore înainte de a merge la somn. 
  • Ridică capul patului pentru a preveni refluxul nocturn sau folosește perne mai înalte.
  • Renunță la fumat, întrucât nicotina îți poate agrava arsurile. Nicotina relaxează corpul, deci și valva care separă stomacul de esofag. Astfel, sucurile gastrice pot pătrunde la nivelul esofagului, declanșând o serie de simptome neplăcute - arsuri, senzație de greață, senzație de nod în gât.
  • Evită consumul de alcool întrucât, la fel ca nicotina, alcoolul relaxează stomacul și esofagul. Mai mult decât atât, alcoolul irită și stomacul, stimulând creșterea acidității.

Știai că și stresul îți agravează boala de reflux gastroesofagian?

Stresul poate juca un rol important în declanșarea și exacerbarea simptomelor bolii de reflux gastroesofagian (BRGE) în mai multe moduri.

Creșterea acidității stomacului

Stresul poate afecta sistemul nervos și hormonii din corp, inclusiv producția de acid gastric. În situații stresante, organismul produce mai mult acid gastric decât în mod normal, ceea ce crește riscul de reflux gastroesofagian.

Modificarea funcției musculaturii esofagiene și a sfincterului esofagian inferior

Stresul poate afecta contractilitatea esofagului și a sfincterului, supapele care controlează fluxul de acid gastric în esofag. O funcționare defectuoasă a acestor structuri facilitează refluxul acidului gastric în esofag și agravează simptomele BRGE.

Creșterea sensibilității esofagiene

Stresul poate afecta sensibilitatea esofagului, făcându-l mai sensibil la acidul gastric și provocând disconfort și arsuri la stomac chiar și în cazul unor cantități normale de acid.

Modificări ale obiceiurilor alimentare și stilului de viață

În perioadele de stres, oamenii pot recurge la alimentație nesănătoasă, cum ar fi un aport excesiv de alimente prăjite sau prea condimentate, fumatul sau consumul excesiv de alcool. Aceste obiceiuri contribuie atât la apariția, cât și la agravarea simptomelor de BRGE.

Influență negativă asupra altor comportamente alimentare

Stresul poate induce mâncatul în grabă, consumul excesiv de alimente, ronțăitul nervos sau consumul de alimente înainte de culcare. Aceste comportamente pot crește riscul de reflux gastroesofagian și pot agrava simptomele bolii existente.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Gastroesophageal Reflux Disease (GERD)
https://www.msdmanuals.com/professional/gastrointestinal-disorders/esophageal-and-swallowing-disorders/gastroesophageal-reflux-disease-gerd
Nature - Global Prevalence and Risk Factors of Gastro-oesophageal Reflux Disease (GORD): Systematic Review with Meta-analysis
https://www.nature.com/articles/s41598-020-62795-1
Studiul „Global Prevalence and Risk Factors of Gastro-oesophageal Reflux Disease (GORD): Systematic Review with Meta-analysis”, apărut în Sci Rep 10, 5814 (2020). https://doi.org/10.1038/s41598-020-62795-1, autori: Nirwan, J.S., Hasan, S.S., Babar, ZUD. et al.
Dr. Axe - GERD Diet Plan: Best & Worst Foods + Natural Remedies
https://draxe.com/health/gerd-diet/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0