Afectiunile care pot provoca sangerari anale

Hemoragia rectală sau hematochezia reprezintă eliminarea de sânge prin rect și poate fi provocată de numeroși factori, mai mult sau mai puțin gravi. Cele mai frecvente cauze ale hemoragiei rectale sunt reprezentate de prezența diverticulozei, hemoroizilor și a altor probleme digestive, însă există și alte afecțiuni care pot duce la apariția acestui simptom, dintre care unele pot fi chiar severe.

Sângerările importante și repetate cu origine în abdomenul inferior pot determina instabilitate hemodinamică, anemie și impun uneori chiar necesitatea transfuziilor.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Afecțiunile care pot provoca sângerări anale

Hemoroizii

Hemoroizii sunt vase de sânge umflate în anus și rect, care se îngroașă din cauza presiunii crescute. Aceștia sunt de două tipuri: interni (în interiorul anusului) și  externi (sub pielea din jurul anusului).
Hemoroizii sunt cea mai frecventă cauză a sângerării rectale minore, care este de obicei asociată cu mișcările intestinale sau cu pătarea hârtiei igienice cu sânge. Cauza exactă a sângerării cauzate de hemoroizi nu se cunoaște cu exactitate, dar specialiștii spun că ar exista o legătură între aceasta și constipație, diaree, statul în picioare sau în șezut pentru perioade lungi de timp, obezitate și sarcină.

Hemoroizii sunt, de asemenea, mai frecventi pe măsură ce înaintăm în vârstă. Din fericire, această afecțiune foarte frecventă nu duce la cancer.

Fisurile anale

Ulcerațiile care apar în mucoasa anusului se numesc fisuri anale. Acestea sunt, de regulă, favorizate de constipație și scaune dure, deși pot să apară și din cauza diareei sau inflamație în anus. Pe lângă faptul că provoacă sângerare din rect, fisurile anale pot provoca, de asemenea, multă durere în timpul și imediat după defecație. 

Proctita

Proctita se referă la inflamația mucoasei rectului. Poate fi cauzată de radioterapia folosită pentru diferite tipuri de cancer, medicamente, infecții sau o formă limitată de boală inflamatorie intestinală (IBD). Poate provoca senzația că defecația nu este completă. Proctita se manifestă și prin durere în zona anusului și a rectului. Tratamentul pentru proctită depinde de cauza bolii. 

Polipii de colon

Polipii sunt excrescențe benigne din interiorul mucoasei intestinului gros. Deși majoritatea nu provoacă simptome, unii polipi localizați în colonul inferior și rect pot provoca sângerări minore. Este important ca acești polipi să fie eliminați, deoarece unii dintre ei se pot transforma ulterior în cancer de colon.

Cancerul de colon

Cancerul de colon este tipul de cancer care afectează intestinul gros. Poate afecta atât bărbații, cât și femeile este a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer în Statele Unite ale Americii (SUA). De regulă, cancerul de colon este un cancer cu creștere lentă, care poate fi vindecat dacă este depistat devreme. Majoritatea cancerelor de colon se dezvoltă din polipii de colon pe o perioadă de câțiva ani. Prin urmare, îndepărtarea polipilor de colon reduce riscul de cancer de colon. Cancerul anal este mai rar, dar vindecabil atunci când este diagnosticat precoce.

Ulcerul rectal

Sindromul de ulcer rectal solitar este o afecțiune neobișnuită care poate afecta atât bărbații, cât și femeile și este asociată cu constipație de lungă durată și efort prelungit în timpul defecării. În această afecțiune, o zonă din rect (de obicei sub forma unui singur ulcer) duce la hemoragie anală. Tratamentul implică suplimente de fibre pentru a ameliora constipația. Pentru cei cu simptome semnificative, poate fi necesară intervenția chirurgicală.

Alte cauze frecvente pentru sângerări anale

Printre cauzele care pot duce la apariția sângerărilor rectale se numără și:

  • Boala diverticulară
  • Constipația și eliminarea de materii fecale tari și uscate; 
  • Colopatie indusă de consumul frecvent de amtiinflamatoare nesteroidiene AINS - ca în cazul pacienților cu dureri reumatice
  • Ectazie vasculară colonică - anomalii ale vascularizatiei intestinului de tipul hemangioamelor
  • Hemoragie digestivă superioară (inclusiv ulcer duodenal sau gastric, varice
  • Boala inflamatorie intestinală (boala Crohn sau colita ulceroasă). Aceasta provoacă inflamație în diferite părți ale tractului digestiv, care ar putea duce la sângerare.
  • Colita ischemică: atunci când vasele de sânge care duc la intestinul gros sunt blocate sau îngustate, pot apărea simptome precum durere și scaune cu sânge.

Și anumite medicamente pot provoca sângerări anale!

Sângerarea rectală poate fi cauzată de o ruptură a canalului anal care provine de la efort, la o mișcare a intestinului sau la un scaun tare (constipație). Multe medicamente pot duce la dezvoltarea constipației.

Printre acestea se numără: 

  • Agenți anticolinergici precum atropină
  • Antihistaminice
  • Antipsihotice
  • Antispastice
  • Beta-blocante 
  • Blocante ale canalelor de calciu
  • Suplimente de calciu și fier, inclusiv antiacide care conțin calciu
  • Antagoniști ai receptorilor de histamină-2
  • Analgezice opioide
  • Medicamente pentru vezica urinară hiperactivă
  • Medicamente pentru boala Parkinson
  • Antidepresive triciclice 
  • Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) precum ibuprofen 
  • Acidul acetilsalicilic

Afecțiuni severe care se pot manifesta prin hemoragie rectală sunt: 
•    Cancerul anal; 
•    Cancerul de colon; 
•    Fistula aortoenterică
•    Boala Crohn
•    Colita ulcerativă; 
•    Infecția intestinală sau cea cauzată de anumite bacterii (de exemplu, infecția cu Salmonella)

Care sunt simptomele hemoragiei rectale 

Semnul evident al hemoragiei rectale îl constituie prezența sângelui pe hârtia igienică sau în compoziția materiilor fecale. Cu toate acestea, este important să acorzi o importantă deosebită și culorii sângelui, deoarece poate sugera tocmai cauza acestui simptom neplăcut. De exemplu: 
-     Sângele de culoare roșu aprins indică o sângerare survenită la nivelul tractului gastrointestinal inferior (adică în colon sau în rect); 
-     Sângele de culoare roșu închis sau în nuanța vinului poate indica sângerări la nivelul intestinului subțire sau la porțiunea finală a colonului; 
-     Materiile fecale de culoare închisă, aproape negre, indică sângerări la nivelul stomacului sau în partea superioară a intestinului subțire.  

Simptomele asociate 
-   durere abdominală
-  modificări recente ale tranzitului cu senzația de defecaţie imperioasă, tenesme (senzația că defecația nu este completă)
-   scădere ponderală

Pacienții pot semnala că s-au mai confruntat cu hemoragie rectala în antecedente, au suferit traumatisme locale, intervenții de chirurgie abdominală, boală ulceroasă în antecedente sau au un istoric de radioterapie la nivelul abdomenului şi pelvisului( pacientii oncologici)

De asemenea, medicul te va intreba dacă urmezi tratamente cu antiinflamatoare nesteroidiene, acid acetilsalicilic şi anticoagulante.

Simptome suplimentare asociate cu hemoragia rectală sunt: confuzia, leșinul, amețeala și durerea rectală.   

Când sângerările anale constituie o urgență medicală   

În cazul celei mai frecvente cauze ale sângerării rectale - boala diverticulară, care reprezintă până la 30% dintre cazurile care se prezintă la Camera de Gardă cu hematochezie, se constata oprirea spontană la majoritatea cazurilor, însă poate fi necesară și intervenţia chirurgicală, iar mai mult de jumătate dintre pacienți pot necesita >4 unităţi de sânge/24 de ore pentru corectarea anemiei, din cauza episodului acut, dar și a sângerărilor oculte din antecedente. 

Sângerările rectale, chiar dacă inițial nu sunt severe, pot deveni abundente în scurt timp, așa că este important să te adresezi medicului imediat ce observi acest simptom. Dacă hemoragia rectală este însoțită și de alte simptome, precum cele enumerate mai jos, solicită ajutor medical de urgență, deoarece poate fi vorba despre o afecțiune gravă: 
-     Transpirații reci la nivelul feței; 
-     Confuzie; 
-     Leșin; 
-     Crampe abdominale dureroase; 
-     Accelerarea respirației; 
-     Durere anală severă; 
-     Stări de greață. 

Ce presupune vizita la medic și ce analize sunt recomandate 

Pentru o gestionare corectă a hemoroizilor se impune  o consultație la proctolog. În afară de anamneză și de examinarea fizică (utilă mai ales în procesul de diagnostic pentru hemoroizi), medicul mai poate solicita o colonoscopie sau o sigmoidoscopie, proceduri care permit analizarea în detaliu a colonului și care identifică precis zona de unde pornește sângerarea.

De asemenea, pot fi recomandate teste de sânge, care scot la iveală diverse infecții sau cantitatea de sânge pierdută, precum hemograma completă, ionograma serică, urea, creatinina, evaluarea coagulării : PT/PTT ( dacă există istoric de hepatopatie și consum de anticoagulante), determinarea grupei de sânge în vederea instituirii tratamentului prin transfuzie de sânge, în cazul anemiilor grave.

Tratamentul pentru sângerări anale diferă în funcție de cauza descoperită în urma investigațiilor medicale. Așadar, este necesar să te prezinți la medicul specialist dacă prezinți sângerări anale, astfel încât să urmezi tratamentul adecvat. 

În cazul fisurilor anale și hemoroizilor se practică tratamentul endoscopic, prin injectarea de adrenalină sau agenţi sclerozanţi sau ligatură elastică a hemoroizilor interni. De asemenea, medicul poate efectua colonoscopia totală în vederea excluderii unei posibile surse proximale a hemoragiei.

Angiografia (arteriografia) este recomandată la bolnavii cu hemoragie masivă când este prezentă hematochezia persistentă sau recurentă, cu debit mare (mai mult de 1 ml de sânge/minut), iar colonoscopia nu a evidenţiat sursa sângerării. În plus, în cazul ectaziilor vasculare, se recomandă și tratament prin angioterapie.

Metode de prevenire a sângerărilor anale

Riscul sângerărilor rectale poate fi redus semnificativ dacă previi apariția constipației, o cauză principală a hemoroizilor. Poți face acest lucru consumând alimente bogate în fibre (mere, banane, morcovi, broccoli, linte, năut, migdale etc.), hidratându-te cu cel puțin doi litri de apă zilnic și făcând mișcare cel puțin cinci zile pe săptămână. În plus, e important ca, atunci când simți nevoia de a merge la toaletă, să nu amâni momentul. Dacă totuși te confrunți cu constipația, cere sfatul farmacistului sau al medicului.

De asemenea, este foarte important să păstrezi curată zona rectală și să o speli cel puțin o dată pe zi și, de asemenea, să eviți folosirea hârtiei igienice parfumate și a produselor cosmetice care conțin agenți iritanți.

Pentru a preveni apariția polipilor, o altă cauză a sângerărilor anale, stilul de viață trebuie să fie unul echilibrat, cu limitarea alcoolului, evitarea fumatului și includerea unor cantități mai mari de fructe și legume în alimentație, în defavoarea grăsimilor. Apelează la consilierea genetică dacă ai în familie persoane care au dezvoltat polipi anali sau pe colon.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Society for Gastrointestinal Endoscopy - Understanding Minor Rectal Bleeding
https://www.asge.org/home/for-patients/patient-information/understanding-minor-rectal-bleeding
National Library of Medicine - Rectal Bleeding
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563143/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1