Acidul uric: ce este si ce inseamna un nivel ridicat

Un test simplu de sânge determină cât de mult acid uric este prezent în sângele pacientului. Acest test poate ajuta medicul să determine cât de bine produce și elimină acidul uric organismul unui pacient.

Ce este acidul uric?

Acidul uric este o substanță chimică produsă atunci când organismul nostru descompune alimentele care conțin compuși organici numite purine. Alimentele și băuturile cu un conținut mare de purine sunt: ficatul, anșoa, macroul, fasolea uscată, berea, vinul. Purinele sunt, de asemenea, create prin procesul natural de descompunere a celulelor în organism.

O mare parte din acidul uric este dizolvat în sânge, filtrat prin intermediul rinichilor și apoi eliminat în urină. Uneori, corpul produce prea mult acid uric (nivelul seric crescut al acidului uric se numește hiperuricemie) sau nu filtrează o cantitate suficientă din el, adică nu elimină o cantitate suficientă. Hiperuricemia este numele afecțiunii care apare atunci când ai prea mult acid uric în corp.

Cu ce este asociat un nivel mare de acid uric?

Nivelul crescut al acidului uric este asociat cu o boală numita gută sau artrită gutoasă. Guta este o formă de artrită care provoacă umflarea sau inflamarea articulațiilor, în special în picioare și în degetele mari de la picioare.

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

O altă cauză a hiperuricemiei este o rată crescută a distrugerii celulelor, din cauza cancerului sau tratamentelor efectuate pentru a stopa evoluția cancerului. Acest lucru poate duce la o acumulare a acidului uric în corp.

De asemenea, este posibil ca o persoana să aibă prea puțin acid uric în sânge, lucru care este un simptom al unei boli hepatice sau renale. De asemenea, nivelul scăzut al acidului uric este un simptom al sindromului Fanconi. La persoanele cu această afecțiune, rinichii nu pot absorbi anumite substanțe nutritive în organism.

Sindromul Fanconi poate provoca lipsă de energie, deshidratare și probleme cu oasele. O persoană cu această afecțiune va avea niveluri scăzute de acid uric, deoarece o cantitate prea mare din această substanță trece din organism prin urină.

De ce trebuie să faci analize de sânge pentru a depista nivelul acidului uric?

Cel mai frecvent, această analiză de sânge (o metodă de măsurare a nivelului seric al acidului uric) este folosită de medici pentru a:

  • diagnostica și monitoriza pacienții cu gută;
  • monitoriza pacienții care fac chimioterapie sau radioterapie;
  • verifica funcția rinichilor după un accident sau o leziune;
  • găsi cauza pietrelor la rinichi;
  • diagnostica bolile de rinichi.

Este posibil să ai nevoie să faci o astfel de analiză de sânge pentru a vedea nivelul de acid uric dacă:

  • ai dureri articulare sau ți se umfla articulațiile, lucruri care pot avea legătură cu guta;
  • urmezi un tratament în prezent de tipul chimioterapiei;
  • ești pe cale de a începe chimioterapia;
  • faci frecvent pietre la rinichi;
  • ai fost diagnosticat(ă) cu gută în trecut.

Cum te pregătești pentru acest test

De regulă, nu e nevoie de nicio pregătire specială. Este posibil ca medicul să-ți recomande să nu mănânci sau să bei cu 4 sau mai multe ore înainte de test. De asemenea, tot el te va anunța dacă trebuie să încetezi să iei anumite medicamente.

Discută cu medicul despre orice medicamente și suplimente pe care le iei, inclusiv medicamente fără prescripție medicală, pe bază de rețetă. Oricare dintre acestea, inclusiv medicamentele care te fac să urinezi mai des (diuretice), vitamina B3 îți pot afecta rezultatele.

 
Valorile normale ale acidului uric în sânge

Aproximativ 1 din 5 persoane are un nivel ridicat al acidului uric. Acesta poate fi legat de atacurile de gută sau de dezvoltarea unor pietre la rinichi (calculi renali). Majoritatea oamenilor care au hiperuricemie (nivelul seric crescut al acidului uric) nu au niciun fel de simptome sau probleme conexe.

  • La femei, valorile normale ale acidului sunt: 2,4-6,0 mg/dl
  • La bărbați, valorile normale ale acidului sunt: 3,4-7,0 mg/dl
  • La copii, valorile normale ale acidului sunt: 2,0-5,5 mg/dl

Pentru a evita guta și alte probleme medicale, nivelurile de acid uric ar trebui să fie de 6,0 mg/dL sau mai mici. O persoană cu un nivel peste 6,8 mg/dL este considerată a avea hiperuricemie. Majoritatea specialiștilor sunt de acord că scăderea nivelului de acid uric al unei persoane poate preveni consecințele dureroase ale hiperuricemiei, în special guta.

Cauzele hiperuricemiei

Factorii care pot cauza hiperuricemie, adică un nivel ridicat al acidului uric în sânge sunt:

  • medicamente diuretice;
  • consumul excesiv de alcool;
  • genetica (tendințele sunt moștenite);
  • hipotiroidismul (când glanda tiroidă este subactivă);
  • imunosupresoarele - medicamentele care suprimă sistemul imunitar;
  • niacina sau vitamina B3;
  • obezitatea;
  • psoriazisul;
  • insuficiența renală;
  • sindromul de liză tumorală.

Dacă ai nivelul acidului uric crescut, evită o dieta bogată în purine (ficat, carne de vânat, anșoa, sardine, sosul și grăsimea ce rezultă din carne în timpul gătirii, supele de carne, dar și fasolea uscată și mazărea, ciupercile).

Tratamentul acidului uric crescut

Dacă ai un atac de gută, medicamentele pot fi utilizate pentru a reduce inflamația, durerea și umflarea. Ar trebui să bei multe lichide, dar să eviți alcoolul și băuturile răcoritoare dulci. Unul dintre cele mai populare medicamente care inhibă sintetizarea acidului uric și tratează crizele acute de gută este acesta. Acesta acționează indirect, inhibând o enzimă care facilitează degradarea purinelor în acid uric. Medicul poate recomanda și alt medicament hipouricemiant, care acționează printr-un efect inhibitor retroactiv al unui compus intermediar de degradare purinică. Ambele se administrează oral și sunt indicate în gută și diverse sindroame cu hiperuricemie asimptomatică.

Recomandările Experților DOC

Principala contraindicații ale administrării ale acestor medicamente este sarcina, însă trebuie ca orice medicament de acest tip să fie recomandat de către medic, care va indica doza necesară, monitorizarea nivelului de acid uric prin analize de sânge făcute regulat și dietă pe care trebuie să o adopte pacientul cu hiperuricemie.

Ca efecte secundare, medicamentele de acest tip pot genera migrene și dureri de cap, reacții alergice, tulburări digestive, ginecomastie.

Relația dintre purine și acid uric

Așa cum poate știi, hiperuricemia înseamnă creșterea nivelului de acid uric în sânge (numit în limbaj medical și acid uric seric). Acidul uric este produs în corp în timpul descompunerii purinelor, care sunt substanțe care se găsesc în anumite alimente și care, totodată, se formează și în corp.

Purinele sunt compuși organici care nu sunt neapărat dăunători. De fapt, este normal că organismul nostru să conțină o anumită cantitate de purine tot timpul. Cu toate acestea, purinele se descompun într-o substanță reziduală numită acid uric. Mare parte din acest acid uric se dizolvă în mod deloc primejdios pentru organism, înainte că rinichii să îl filtreze și să îl elimine din corp.

Descompunerea purinelor (substanțe chimice care se găsesc în anumite alimente) este responsabilă de existență a aproximativ 15% din acidul uric din corpul nostru. Când nivelul de acid uric depășește cantitatea pe care corpul o poate procesa, el se cristalizează, cu alte cuvinte poate forma cristale de urat monosodic în sânge. Aceste cristale de urat monosodic pot cauza gută, pietre la rinichi (calculi renali) și alte probleme de sănătate.

De ce alimentația săracă în purine este indicată pacienților cu acid uric crescut

Unele schimbări făcute de pacient în dietă sa îl pot ajuta să reducă nivelul de acid uric seric. Dacă hiperuricemia este asociată cu guta, modificările făcute în regimul alimentar al pacientului pot să reducă riscul atacurilor de gută și pot încetini progresia bolii și deteriorarea articulațiilor afectate. 

Dacă crezi că un regim alimentar sărac în purine ar putea fi benefic în cazul tău, când știi că ai acid uric crescut, discută înainte de toate cu medicul tău. El îți vă spune să continui să urmezi tratamentul recomandat și îți va explica ce alimente bogate în purine ar trebui să eviți. 

Iată câteva exemple de alimente despre care se știe că au cantități mari de purine: 
•    carnea roșie
•    alimentele și băuturile care conțin sirop de porumb bogat în fructoză
•    organe de la animale, cum este ficatul
•    unele fructe de mare (anșoa, sardine, etc)
•    peștele - tonul, codul, heringul, etc
•    spanacul, mazărea și ciupercile
•    leguminoasele - fasolea boabe, lintea
•    terciul de ovăz
•    germenii de grâu și tărâțele de grâu
•    berea și băuturile alcoolice
•    suplimentele cu drojdii.

Discută cu medicul tău de familie sau cu alt specialist din domeniu pentru a obține un diagnostic corect în cazul în care analizele de sânge ți-au indicat valori crescute ale acidului uric seric.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
University of Rochester Medical Center - Uric Acid (Blood)
https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&contentid=uric_acid_blood
Centers for Disease Control and Prevention - Gout
https://www.cdc.gov/arthritis/basics/gout.html
National Center for Advancing Translational Sciences - Fanconi syndrome
https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/9118/fanconi-syndrome
Gout Education Society - Uric Acid Levels
https://gouteducation.org/uric-acid/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0