11 factori care te predispun la anumite tipuri de cancer

Deși, în zilele noastre, inovațiile și opțiunile disponibile ne ajută să privim cancerul cu alți ochi decât cu zeci de ani în urmă, această afecțiune rămâne în continuare o provocare atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Un astfel de diagnostic nu poate fi prevenit în totalitate, în ciuda oricăror eforturi pe care le facem pentru a ne îmbunătăți stilul de viață, deși, dacă ducem o viață dezordonată, ne creștem riscul de boală, inclusiv de cancer.

Dincolo de alimentație, sport, renunțarea la vicii și reducerea stresului, există factorul genetic ereditar, acel aspect pe care nu îl putem influența. Avem însă la îndemână testări genetice care ne pot indica dacă genele noastre ne trag un semnal de alarmă în privința unei predispoziții, pentru unul sau mai multe tipuri de cancer.

Există 11 factori care îți pot indica necesitatea de a face un astfel de test genetic. Rezultatul îți poate confirma sau infirma predispoziția pentru unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer caracterizate de o componentă genetică ereditară puternică, precum cancerul de sân, ovarian, colorectal, uterin, gastric, pancreatic, de prostată sau melanom malign.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Factori de risc pentru cancer legați de istoricul medical personal

Iată care sunt factorii de risc pentru dezvoltarea cancerului corelați cu istoricul medical personal al unui pacient:

Un diagnostic de cancer de sân

Specialiștii au observat, de-a lungul timpului, că există o serie de gene care sunt implicate în declanșarea mai multor tipuri de cancer ereditar, prin mecanisme similare. De aceea, gradul de risc este indicat și de un diagnostic existent sau trecut. Un astfel de exemplu este cancerul de sân. BRCA1 și BRCA2 sunt două gene implicate atât în diagnosticul cancerului ereditar de sân, cât și al celui ovarian.

Dacă ai suferit de cancer mamar, indiferent de tipul acestuia și de vârsta la care ai fost diagnosticată, ca femeie trebuie să ai în vedere un risc suplimentar de a suferi ulterior de cancer ovarian, uterin, pancreatic sau alte tipuri de cancer ereditar. Discută cu medicul tău despre aceste posibilități și despre soluțiile oferite de testele genetice.

Un diagnostic de cancer ovarian

Similar cu cancerul de sân, cancerul ovarian poate prezenta mutații ale unor gene regăsite și la pacienți cu alte localizări. De exemplu, genele TP53 și STK11 sunt comune pentru pacienții cu cancer ereditar mamar, ovarian, uterin, gastric sau colorectal.

Cancer metastatic de prostată

BRCA1, BRCA2, MLH1, MSH2, MSH6, PMS2, EPCAM sunt câteva gene ale căror mutații sunt asociate de către specialiști cu cancerul de prostată, însă în același timp pot să apară la pacienții cu cancer gastric, colorectal, melanom malign, ovarian și mamar.

Un diagnostic de cancer pancreatic

Cancerul pancreatic are o importantă componentă genetică și este una dintre cele mai grave forme ale acestei afecțiuni. Împreună cu medicul oncolog, discută despre riscurile pe care le ai de a fi diagnosticat cu cancer și în altă zonă a corpului, în funcție de mutațiile genetice prezente.

Un cancer colorectal sau uterin diagnosticat la vârste sub 65 de ani

Nu în ultimul rând, când vine vorba despre istoricul medical personal, un cancer colorectal sau cervical / uterin sunt privite de către medici ca diagnostice care pot să revină, în corpul pacientului, cu alte localizări. Importantă în acest caz este vârsta: persoanele diagnosticate la vârste sub 65 de ani reprezintă o categorie aparte de risc.

Factori de risc legați de cazurile de cancer din familie

În afară de istoricul medical personal, alt factor de risc pentru cancer este istoricul familial:

Cancer mamar diagnosticat la vârste sub 50 de ani

Cancerul mamar este diagnosticat cu precădere la femei peste 50 de ani, de aceea un diagnostic înainte de această vârstă ar trebui să ridice suspiciuni ale unei componente genetice ereditare, mai ales dacă persoana care a suferit de această afecțiune este o rudă de gradul 1: părinți, frați sau surori.

Este o situație frecvent întâlnită, în zilele noastre, ca o femeie care a avut rude cu cancer mamar, mai ales mama, să recurgă la mastectomie cât încă este sănătoasă, fiindcă testele îi indică prezența acelorași anomalii genetice, prin urmare un risc crescut de a primi același diagnostic.

Două diagnostice de cancer mamar la același membru al familiei

Nu doar cazurile de cancer mamar sunt importante, ci și dacă acestea au recidivat. Dacă în familia ta au existat persoane care au suferit de cancer de sân de cel puțin două ori, de-a lungul vieții, există un risc suplimentar în ceea ce te privește.

Trei sau mai multe cazuri de cancer de sân la membri din aceeași ramură a familiei

Un alt semnal de alarmă poate fi tras de un istoric familial care arată mai multe cazuri de cancer mamar în aceeași ramură a unei familii - de exemplu, dacă bunica, mătușa și o verișoară a ta din partea tatălui sau a mamei au primit acest diagnostic.

Cancer colorectal sau uterin sub vârsta de 50 de ani

Dacă cineva din familia ta, mai tânăr de 50 de ani, a fost diagnosticat cu cancer colorectal, sau cu cancer uterin, ar trebui să ai în vedere teste genetice și investigații de rutină care să depisteze timpuriu orice modificare care poate însemna un posibil diagnostic de cancer și în cazul tău.

De asemenea, e bine de reținut că multe tipuri de cancer nu se manifestă prin simptome „zgomotoase”, așa că trebuie să iei măsuri din timp și să te concentrezi în primul rând pe prevenție.

Cancer ovarian, metastatic de prostată, pancreatic sau cancer de sân la un bărbat

Este important să cunoști istoricul medical al familiei tale, inclusiv fiindcă există tipuri de afecțiuni pe care poate că în mod normal nu le-ai lua în calcul. Un exemplu este cancerul mamar diagnosticat la un bărbat, un caz destul de rar, însă nu imposibil. La fel, contează dacă un anumit tip de cancer a metastazat sau nu, cum este cel de prostată. Se adăugă pe listă cancerul ovarian, indiferent de vârsta la care a fost diagnosticat, și cancerul pancreatic.

O mutație genetică

Un aspect urmărit de medici, și ușor de identificat doar cu ajutorul testelor genetice de ultimă generație, este prezența unei anomalii genetice ereditare, în special pe una dintre acele gene mai frecvent implicate în diagnosticele de cancer cu componentă ereditară importantă.

Dacă o astfel de mutație genetică ereditară există, toate rudele de sânge din respectiva familie, în special rudele de gradul 1 ale acelei persoane, trebuie să aibă în vedere controale regulate și alte măsuri de prevenție.

Ce test genetic mă ajută să îmi cunosc riscurile de cancer?

Există un test special creat pentru aceste nevoi, fiind un real ajutor pentru medici în stabilirea riscului de cancer ereditar. Analiza este făcută pe un panel de 35 de gene implicate în cele mai frecvente 8 tipuri de cancer ereditar: mamar, ovarian, colorectal, uterin, melanom malign, gastric, pancreatic și de prostată.

Cu o simplă probă de salivă, Myriad myRisk Hereditary Cancer Test combină informațiile genetice cu istoricul personal sau familial de cancer, rezultând un raport care furnizează atât pacientului, cât și medicului informații importante care stau la baza întocmirii unui plan personalizat de prevenție a cancerului, de identificare a cancerului într-un stadiu precoce, mai ușor de tratat sau de a preveni apariția unui al doilea cancer.

Practic, raportul emis în urma testării conține:

  • myRisk Hereditary Cancer Panel: secțiune în care este confirmată sau infirmată prezența în proba testată a uneia dintre cele 35 gene care alcătuiesc panelul myRisk;
  • riskScore Breast Cancer Prediction Tool: secțiune care prezintă rezultatele unui algoritm validat clinic de predicție pentru femei a riscului de a dezvlota cancer mamar în următorii 5 ani sau pe tot restul vieții, pe baza markerilor genetici și factorilor clinici de risc;
  • myRisk Management Tool: o sumarizare a informațiilor furnizate de ghidurile aplicabile dezvoltate de Societățile Medicale pentru management medical, pe baza rezultatelor individuale ale pacientului/tei. Intervențiile propuse sunt dovedite ca având impact asupra riscului viitor de cancer.

Ce poate face o persoană pentru a-și scădea riscul de cancer?

  • Să adopte o alimentație mai bogată în fructe, legume și alimente cu conținut scăzut de grăsimi și săracă în alimente bogate în grăsimi saturate, trans și zaharuri adăugate.
  • Să nu exagereze cu consumul de alcool.
  • Să nu fumeze și să evite expunerea la fumul de țigară.
  • Să își mențină o greutate corporală sănătoasă printr-o combinație de alimentație potrivită și exerciții fizice regulate.
  • Să evite expunerea prelungită la soare, în special în timpul orelor de vârf și să folosească creme cu factor de protecție solară pe pielea expusă când iese din casă, mai ales pe soare puternic.
  • Să meargă o dată pe an la analize de sânge și la alte controale și teste, cum ar fi testul Babeș-Papanicolau pentru a depista cancerul de col uterin, mamografia pentru cancerul de sân și colonoscopia pentru cancerul colorectal.
  • Să folosească prezervativul pentru a preveni transmiterea infecțiilor cu transmitere sexuală, care pot crește riscul de cancere. 
  • Să limiteze expunerea la substanțe toxice la locul de muncă sau la domiciliu, cum ar fi azbestul, pesticidele și alte substanțe chimice periculoase.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Cellular and Molecular Basis of Cancer 
https://www.msdmanuals.com/professional/hematology-and-oncology/overview-of-cancer/cellular-and-molecular-basis-of-cancer
CDC - Family Health History and Cancer 
https://www.cdc.gov/cancer/family-health-history/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0