10 cauze ale umflării degetelor de la mâini

Degetele umflate și umflarea generală a mâinilor și a brațelor sunt simptome frecvente în multe afecțiuni. De aceea, este important să se identifice cauza, astfel încât să se poată începe un tratament adecvat și să se evite complicațiile.

Unul dintre modurile în care sistemul imunitar al organismului răspunde la boli și leziuni este printr-un proces numit inflamație. Inflamația provoacă umflături, durere și alte modificări fizice în timp ce corpul luptă împotriva unei infecții. Umflarea degetelor de la mâini poate fi rezultatul unei infecții sau a unei modificări a sistemului imunitar; de multe ori, este rezultatul unei tulburări autoimune, dar poate fi cauzată și de retenția de fluide sau de sarcină. Care sunt cele mai frecvente cauze ale umflării degetelor de la mâini?

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

1. Retenția de fluide

Umflarea degetelor de la mâini se întâmplă atunci când fluidele corporale se colectează în țesuturi sau în articulații. Vei constata că nu îți poți scoate un inel, de exemplu. O masă prea sărată ar putea fi vinovată de această problemă, ceea ce nu reprezintă de obicei un motiv de îngrijorare. Alteori, însă, degetele și mâinile umflate pot semnala o problemă de sănătate care are nevoie de tratament.

2. Efortul fizic și căldura

Inima, plămânii și mușchii au nevoie de oxigen pentru a putea să faci efort fizic, deci mai mult sânge se deplasează spre acele locuri, astfel încât în zona mâinilor va rămâne mai puțin. Vasele de sânge mici reacționează la această schimbare și se extind, ceea ce duce la umflarea degetelor. Ceva similar se întâmplă atunci când corpul se încălzește în timpul sezonului cald. Pentru a te răcori, vasele de sânge din piele se umflă pentru a permite căldurii să iasă. 

3. Artrita

Poliartrita reumatoidă afectează mucoasa articulațiilor și provoacă umflături, durere și rigiditate. Simptomele apar adesea mai întâi la nivelul articulațiilor mâinilor, boala afectând de obicei ambele mâini. Artrita psoriazică poate ataca persoanele care au o afecțiune a pielii numită psoriazis. De multe ori, această boală provoacă umflarea degetelor de la mâini, dar și de la picioare. Ambele tipuri de artrită sunt grave și pot provoca leziuni articulare și alte probleme dacă nu sunt diagnosticate și tratate. Terapia pentru artrită poate include anumite medicamente cu prescripție medicală, precum și suplimente alimentare pe bază de ulei de pește de mare adâncime.

4. Guta

O formă de artrită, guta era numită în trecut și „boala omului bogat” pentru că obișnuia în mare măsură să afecteze oamenii care își permiteau să consume foarte multă carne, fructe de mare și alcool. Astăzi, guta poate afecta persoanele din toate clasele sociale, din cauza stilului de viață bazat pe un consum mare de carne și de alcool. Guta provoacă dureri și umflături extreme, de obicei la degetul mare, însă umflăturile pot ataca orice articulație, inclusiv ale degetelor. Boala apare atunci când prea mult acid uric din sânge formează cristale în articulație. O serie de medicamente pot ajuta la calmarea durerii și la prevenirea mai multor atacuri.

5. Sindromul de tunel carpian

Această afecțiune este caracterizată de un nerv ciupit într-un loc din încheietura mâinii numit tunel carpian. Unele persoane afectate spun că își simt degetele greu de folosit și umflate, chiar dacă este posibil să nu se vadă la suprafață. De asemenea, sindromul de tunel carpian poate da și durere, furnicături sau amorțeală. Efectuarea acelorași mișcări cu mâna în fiecare zi, de mai multe ori pe zi, poate provoca sindromul tunelului carpian (persoanele care lucrează zilnic cu mâna pe mouse sunt mai susceptibile de a se confrunta cu această problemă). Afecțiunea poate fi tratată și, de obicei, nu dăunează pe termen lung.

6. Degetul în resort

Degetul în resort este o afecțiune caracterizară prin inflamarea tendoanelor din interiorul mâinii; utilizarea forțată a unui deget poate crește riscul unei persoane de a dezvolta afecțiunea. De asemenea, degetul în resort este mai frecvent în rândul persoanelor care au poliartrită reumatoidă, gută sau diabet. Simptomele acestei afecțiuni sunt înțepenirea degetului într-o poziție de îndoit, durere, sensibilitate la presiune și mișcarea limitată a degetului respectiv. Un complex nutraceutic pentru sănătatea articulațiilor, pe bază de ulei de pește de mare adâncime, poate fi de folos ca terapie, la fel și unele exerciții simple de întindere.

7. O boală renală

Rinichii filtrează deșeurile și lichidele suplimentare din corp și unul dintre primele semne că ar putea exista probleme la nivel renal este umflarea degetelor, a picioarelor și a ochilor. Este mai probabil să suferi de o boală de rinichi dacă ai deja diabet sau tensiune arterială crescută. E indicat să gestionezi aceste probleme pentru a-ți proteja rinichii și pentru a încetini agravarea bolii. Dacă rinichii nu funcționează suficient de bine, vei putea ajunge la probleme grave în urma cărora să fie nevoie de un transplant sau de dializă.

8. Sarcina

În timpul sarcinii, o femeie se poate aștepta la degete, glezne și picioare umflate. Dar umflarea bruscă, în special la nivelul mâinilor și al feței, poate fi un semn de preeclampsie - tensiune arterială periculoasă, care se poate dezvolta în a doua jumătate a sarcinii. Rareori afecțiunea apare după naștere și se numește preeclampsie postpartum. Această problemă afectează rinichii, declanșând umflături. De asemenea, este posibil ca gravida să se confrunte cu dureri de cap, dureri de burtă și probleme de vedere.

9. Boala falciformă

Celulele roșii normale din sânge arată ca niște discuri și sunt flexibile. Când o persoană are boala falciformă, celulele sunt rigide și în formă de semilună. Acestea se blochează în vasele de sânge mici și întrerup fluxul sangvin, ceea ce, la nivelul mâinilor și al picioarelor, provoacă umflături dureroase.

10. Unele medicamente

Umflarea degetelor de la mâini poate fi cauzată și de unele medicamente. De obicei, vinovatele sunt unele pastile fără prescripție medicală, cum ar fi aspirina, ibuprofenul sau naproxenul. Alteori, umflarea apare din cauza steroizilor, a anumitor medicamente pentru diabet sau hipertensiune arterială, a unor medicamente pentru convulsii precum gabapentina și pregabalina sau a unor terapii hormonale cu estrogen sau testosteron. Degetele umflate de la medicamente nu reprezintă, în general, o problemă gravă dar, dacă îți faci griji, cere sfatul medicului de familie.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Society for Sugery of the Hand - Swollen fingers
https://www.assh.org/handcare/condition/swollen-fingers


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0