Terapia hiperbară - aplicații în osteonecroze și piciorul diabeticului

În ultimii ani, terapia cu oxigen hiperbară a fost recomandată și folosită în numeroase afecțiuni medicale. Specialiștii spun că această metodă complementară terapiilor clasice este utilă celor care suferă de diabet, tulburări neurovegetative, osteonecroze. Procedura dă rezultate favorabile și în rejuvenarea pielii.

În 1662, un cleric britanic pe nume Henshaw a construit prima cameră hiperbarică - o încăpere sigilată cu burduf și valve în care trata anumite boli respiratorii. În 1940, terapia cu oxigen hiperbarică a devenit tratament standard pentru scafandrii militari din Statele Unite ale Americii. De atunci, această metodă de tratament s-a răspândit şi în lumea civilă, în anii 60, odată cu descoperirea efectelor benefice ale oxigenului hiperbaric în tratarea intoxicaţiei cu monoxid de carbon. 

Cum funcționează oxigenoterapia hiperbară 

Terapia hiperbară sau oxigenoterapia hiperbară este o metodă de tratament care presupune plasarea pacientului într-o încăpere care conţine oxigen pur sau aer îmbogăţit în oxigen, la o presiune superioară celei atmosferice. În funcție de gravitatea afecțiunii, specialiștii spun că sunt necesare cel puțin 10 ședințe de tratament. Terapia hiperbară nu este recomandată celor care suferă de claustrofobie.

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Cei care apelează la această metodă complementară de tratament trebuie să respire oxigenul într-o cameră de tratament unde presiunea este de trei ori mai mare decât cea a aerului pe care îl respirăm în mod normal. Sângele transportă acest oxigen în tot corpul. În felul acesta sunt combătute bacteriile și este stimulată eliberarea de celule stem, care accelerează vindecarea țesuturilor lezate. 

Aplicată cu succes în osteonecroze

Traumatismele la nivelul genunchilor, oaselor mici ale mâinii și piciorului pot duce la apariția osteonecrozelor, în special în cazul sportivilor de performanță. Acestea apar din cauza întreruperii fluxului sangvin în zonele unde sunt puține legături între celulele osului. Astfel, țesuturile care înconjoară locul leziunii nu mai primesc oxigen, ceea ce împiedică vindecarea.

În acest sens, terapia hiperbară este de ajutor celor care au suferit traumatisme și fracturi. Mediul presurizat al camerei ajută la retragerea edemului și crește presiunea sângelui în zonele lezate, favorizând o recuperare mult mai rapidă post-traumatică. 

Utilă în piciorul diabeticului

Boală cronică, diabetul zaharat are multe consecințe asupra sănătății. Când cantitatea de glucoză prezentă în sânge (glicemia) este prea mare, există riscul afectării nervilor periferici și vaselor de sânge. Asta înseamnă că persoana în cauză simte foarte greu durerea de la nivelul picioarelor, care apare în urma unei tăieturi, bășici, răni sau inflamații. Pentru că leziunile de la nivelul picioarelor pot duce la apariția ulcerațiilor și infecțiilor, și chiar la amputare, în cazuri grave, o soluție la îndemână pentru pacienții diagnosticați cu diabet este terapia hiperbară. Oxigenoterapia hiperbarică este recomandată ca adjuvant în tratamentul piciorului diabeticului, pentru că circuitul sangvin necesită suplimentare de oxigen. În felul acesta, la picioarele pacientului ajunge suficient oxigen, iar atunci când acesta are o infecție sau o leziune deschisă, piciorul se va vindeca mult mai repede.

Benefică în bolile neurovegetative

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, stilul de viață stresant produce asupra organismului un răspuns inflamator constant, care are un impact semnificativ asupra celulelor creierului. Astfel, apar tulburări neurovegetative grave, printre care: demența, Alzheimer, boala Parkinson. Oxigenoterapia hiperbarică joacă un rol esențial în refacerea celulelor deteriorate ale creierului paciențior diagnosticați cu o astfel de tulburare. Într-o cameră de tratament, creierul primește oxigen pur. Astfel este stimulată producerea de noi vase sangvine și generarea de noi celule cerebrale, proces care poartă numele de neurogeneză.

Procedură anti-aging

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Stilul de viață intens, oboseala accentuată, adoptarea unui regim alimentar nesănătos și somnul insuficient își pun amprenta asupra aspectului tenului. Cei care vor să-și tonifice și să-și mențină aspectul sănătos al pielii pot apela cu încredere la terapia hiperbară. Oxigenul care ajunge în zonele cu probleme stimulează sinteza colagenului și regenerarea țesuturilor. Astfel sunt tonifiate celulele dermei, reducându-se ridurile, liniile fine, petele de pe piele, pigmentarea dermică. În plus, accelerează vindecarea rănilor și cicatricilor, reduce și chiar elimină acneea și pliurile de sub ochi.

Cum decurge evaluarea pacientului 

Doar un medic ar trebui să prescrie terapia cu oxigen hiperbaric si sa faca o evaluare complexa a pacientului inainte de a intra in camera hiperbara. Se recomanda un test de spirometrie, un EKG, examen cu  otoscop,  consultatie generala privind starea de sanatate, identificarea unor posibile otite, leziuni ale urechii interne, anumite afectiuni vasculare, tromboze, examene imagistice recente, starea de sanatate a aparatului respirator si a plamanului, pentru ca pot exista contraindicatii in acest sens.

Efecte secundare și posibile complicații ale terapiei hiperbare

Pentru a beneficia de terapie, pacientul trebuie sa stea relaxat, pe scaun sau se pot intinde și sa respire adânc în sesiuni care durează până la 2 ore, urmand indicatiile unui supraveghetor. Pe parcursul sesiunii, nu se poate iesi imediat  si reintra direct,  decat prin antecamera de depreseurizare unde trebuie sa petreci un anumit timp.. De regula nu sunt permise aparate electronice, telefoane mobile, iar sticlele de apa trebuie sa nu fie inchise ermetic cu un capac, pentru ca risca sa explodeze. Terapia poate dura până la  2 ore înainte ca presiunea să revină la niveluri normale. Deoarece presiunea este atât de mare, unii oameni pot avea disconfort în timp ce se află în cameră.

Este posibil să aveți dureri de ureche sau o senzație de pocnitura în urechi. Urechile se pot resimți înfundate pe măsură ce presiunea crește, ca atunci când ești într-un avion sau la munte. Simpla înghițire sau gumă de mestecat poate insa desfuda urechile. 

Sângele  transportă oxigenul suplimentar în tot corpul, infuzând țesuturile lezate  care au nevoie de mai mult oxigen pentru a putea începe să se vindece. Când o sesiune este completă, s-ar putea să vă simțiți amețit. Efectele secundare ușoare includ claustrofobia, oboseala, greata si senzatia de voma și durerile de cap.

Pentru a preveni intoxicația cu oxigen, poate fi necesar să luați scurte pauze în timpul terapiei și să respirați aer normal. Acest lucru poate împiedica țesuturile din organism să primească prea mult oxigen.

Doza de oxigen administrată în timpul tratamentului  ar trebui determinată în mod specific pentru fiecare persoană. Acest lucru ajută la reducerea riscului de efecte secundare și complicații.

Simptomele sau efectele secundare posibile după terapia hiperbara cu oxigen pot include oboseală și amețeli. Probleme mai severe pot include:

  • Leziuni pulmonare
  • Acumularea de lichid sau spargerea (ruptura) a urechii medii
  • Leziuni ale sinusurilor
  • Modificări ale vederii
  • Intoxicatia a cu oxigen, care poate provoca insuficiență pulmonară, lichid în plămâni sau convulsii

Avertismente terapiei hiperbare cu oxigen

Terapia cu oxigen hiperbaric nu este sigură pentru toată lumea. În general, nu ar trebui să efectuati terapia dacă:

  • Aveți anumite tipuri de boli pulmonare, bronhopneumopneumopatia hipercapnică cronică din cauza unui risc crescut de colaps al plămânilor
  • Plămânul este colapsat sau exista pneumotorax
  • Aveți o răceală sau febră
  • Ați suferit recent o intervenție chirurgicală la ureche 
  • Aveti claustrofobie sau suferiti de atacuri de panica
  • Suferiti de boli mai grave ale inimii-tulburari de ritm, brardicardie severa, cardiopatia ischemică și congestivă
  • Sunteti insarcinata

Terapia hiperbara dupa COVID 19

Sindromul lung COVID (Covid lung), sindromul post acut COVID-19 sau sindromul post COVID-19  sunt definite ca „semne și simptome care se dezvoltă în timpul sau după o infecție compatibilă cu COVID-19, continuă mai mult de 12 săptămâni și nu sunt explicate printr-un diagnostic alternativ”. 1 din 10 persoane infectate poate suferi simptome persistente și reprezinta  o problemă emergentă care afecteaza grav pacientii,  sistemele de sănătate și societatea în anii următori.

La ora actuala, in toata lumea se desfasoara studii clinice care urmaresc administrarea de oxigen hiperbaric ca un potențial tratament pentru pacienții care suferă de COVID lung.

Contraindicațiile majore ale terapia cu oxigen hiperbaric sunt pneumotoraxul netratat și insuficiența respiratorie care necesită ventilație mecanică,

Intr-un studiu amplu publicat recent, s-au analizat Efectele terapiei cu oxigen hiperbaric (HBOT) asupra bolii coronavirus-2019 (COVID-19): o revizuire sistematică bazata pe sapte studii pe aceasta tema au evidentiat că terapia cu oxigen hiperbaric ar putea fi o optiune terapeutica pentru îmbunătățirea starii de sanatate la pacienții cu pneumonie COVID-19, în special în stadiile incipiente, și ar putea fi, de asemenea, benefic în perioada de intubare. Obiectivul acestui studiu a fost de a revizui și discuta eficacitatea și evenimentele adverse ale terapiei cu oxigen hiperbaric la pacienții cu COVID-19.

COVID prelungit sau sechele post-acute ale infecției cu SARS-CoV-2 sunt termeni actuali pentru pacienții care manifestă oboseală, durere în piept, indispoziție la efort, dispnee, disfuncție cognitivă și dureri de cap, doar pentru a numi câteva simptome care pot dura mai mult decât 12 săptămâni după infecția inițială cu SARS-CoV-2. Simptomele pulmonare de dispnee și intoleranță la efort se pot datora tulburării schimbului de gaze pulmonare, care ar putea fi din inhibarea din cauza proceselor inflamatorii persistente.

Oxigenul hiperbaric are efecte antiinflamatorii cunoscute, demonstrate în mai multe sisteme de organe și raportate recent în studii de caz pentru a îmbunătăți rezultatele pneumoniei acute cu SARS-CoV-2. Dacă există inflamație pulmonară, este posibil ca terapia cu oxigen hiperbaric să îmbunătățească schimbul de gaze pulmonare prin restabilirea vasoconstricției pulmonare hipoxice. Etiologia simptomelor este necunoscută, dar este probabil ca procesele inflamatorii asociate cu COVID-19 să inhibe vasoconstricției pulmonare hipoxice. 

Ipoteza generală care se evaluează este că oxigenul hiperbaric (HBO2) ar ameliora simptomele asociate cu Long COVID, insa mai multe date sunt necesare pentru ca acest tip de terapie sa poata fi inclus intr-un ghid de recomandari terapeutice  precise, in raport cu evaluarea statusului functional al pacientilor. Specialiștii spun că pacienții care apelează la terapia hiperbară se pot confrunta cu dureri sinusale, presiune în urechi și articulații dureroase. În cazuri foarte rare, există risc de paralizie și embolie gazoasă. Deoarece camerele hiperbarice sunt medii bogate în oxigen, există și riscul de incendiu. Dacă te gândești să urmezi această terapie, este esențial să discuți mai întâi cu medicul.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

The effects of hyperbaric oxygen therapy (HBOT) on coronavirus disease-2019 (COVID-19): a systematic review, Shahram Oliaei, SeyedAhmad SeyedAlinaghi, Mohammad Mehrtak, Amirali Karimi, Tayebeh Noori, aug 2021
Bibliografie: Medical News Today - What is hyperbaric oxygen therapy good for?

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0