Prunele - primul tratament pentru constipație

Constipația cronică, adesea ignorată, este o problemă importantă care, în timp, poate duce la diverse afecțiuni, precum hemoroizi, fisuri anale, hemoragie ano-rectală sau chiar cancer de colon. Prin constipație cronică se înțelege evacuarea conținutului intestinal mai rar de 3 ori pe săptămână.

Așadar, este important să avem grijă de tranzitul nostru intestinal, iar una dintre cele mai ușoare modalități este prin consumul de alimente bogate în fibre și de lichide, precum și prin activitate fizică zilnică.

Din categoria alimentelor, prunele sunt considerate un remediu sigur și ușor pentru constipație

Beneficiile consumului de prune

Proaspete sau uscate, prunele au nenumărate beneficii pentru sănătate. Sunt o sursă importantă de oligoelemente, care grăbesc procesele biochimice din organism, stimulează sinteza zahărului și al grăsimilor și ne feresc de diverse afecțiuni, precum anemie, tulburări neurologice și insuficiență tiroidiană.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Pe lângă oligoelemente, prunele sunt bogate în vitamine (A, B1, B3, B5, B6, C şi K) și minerale (potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, zinc, cupru, mangan), asigurând, astfel, un aport complet în dieta zilncă. 

Nu în ultimul rând, prunele sunt o sursă foarte importantă de fibre insolubile (aproximativ 6 grame de fibre per 100 grame de prune) și sorbitol (aproximativ 15 grame de sorbitol per 100 grame de prune), datorită cărora sunt cunoscute ca un bun remediu împotriva constipației. Fibrele insolubile facilitează tranzitul intestinal deoarece rețin apa și generează un scaun mai dens și moale, deci mai ușor de evacuat. Sorbitolul este un polialcool din familia glucozei care are efect laxativ ușor, din nou, beneficiind tranzitul intestinal.

Deși bogate în sorbitol, prunele au un index glicemic moderat, deci pot fi consumate fără probleme. 

Pe lângă acestea, prunele sunt o sursă excelentă de antioxidanți (polifenoli), iar prunele uscate sunt de două ori mai bogate în polifenoli, deoarece, în urma procesului de deshidratare, se formează noi compuși chimici cu funcție antioxidantă. 

Recomandări de consum pentru constipație

Pe lângă consumul de prune proaspete, varianta uscată a acestora este, de asemenea, foarte eficientă pentru facilitarea tranzitului intestinal. Prunele uscare sunt bogate în potasiu care, la rândul lui, are efect laxativ. De asemenea, prunele uscate conțin de două ori mai multe fibre față de cele proaspete.

Prunele proaspete pot fi consumate ca atare sau cu iaurt, în smoothie-uri, tarte, prăjituri ușoare.  Prunele pot fi adesea incluse în rețetele cu carne gătită, în sosuri și garnituri.

Prunele uscate pot fi consumate ca atare sau în cereale cu lapte sau iaurt, în orez cu lapte sau în terci. 

Sucul de prune este la fel de eficient pentru remedierea constipației. Se poate bea ușor încălzit, pentru un efect sporit. 
Precauții

Un consum generos de prune poate duce la diaree, prin urmare este important să fie consumate cu moderație. De asemenea, este important de reținut faptul că prunele uscate nu sunt recomandate persoanelor diabetice, deoarece au o concentrație de glucide de aproximativ 70%. 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.compoundchem.com/2015/09/01/plums-prunes/
https://www.theglobeandmail.com/life/health-and-fitness/ask-a-health-expert/i-eat-tons-of-fibre-so-why-am-i-constipated/article5908952/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0