Plante pentru baie: aromaterapie cu beneficii pentru întregul organism

Ritmul alert al societăţii în care trăim şi stilul de viaţă modern fac ca mulți dintre noi să devenim victime ale stresului. Nu e de mirare că nu mai avem timp să ne relaxăm și că nici nu mai știm cum. Într-un astfel de scenariu, a face o baie fierbinte cu uleiuri sau plante aromatice este una dintre cele mai bune modalități prin care ne putem recrea. Să vedem ce plante sunt bune pentru baie, dar și cum ne putem folosi de aromaterapie pentru a ne relaxa mai eficient.

Adăugate în apa de baie, plantele pot calma unele afecţiuni, și, în același timp, relaxează şi tonifică întregul organism. A folosi plante pentru baie este o metodă veche prin care, de exemplu, romanii și grecii antici se relaxau și chiar își tratau anumite probleme de sănătate. Principiile active din plante ajung în apa caldă şi acţionează asupra muşchilor, inducând o stare de calm şi relaxare. Totodată, vor acţiona şi asupra unor organe, reglându-le activitatea. Toxinele vor trece prin porii pielii în apa de baie şi organismul se va purifica, iar pielea va deveni catifelată și fină la atingere. 

Și aromaterapia poate fi de mare folos pentru combaterea stresului, calmarea minții și relaxare profundă, de aceea vom vorbi și despre câteva uleiuri care pot fi folosite cu succes în acest scop în continuarea articolului.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Plante pentru baie în săculeț

În apa din cadă poți pune atât plante proaspete cât și plante uscate, extracte din plante ori uleiuri esenţiale. Nu pune plantele ca atare în apă, pentru că nu vrei să înfunzi cada la final! O metodă eficientă este să iei aceste plante pentru baie și să le ambalezi în săculeți de tifon, care să permită trecerea apei și să păstreze planta în interior. Aceste băi pot fi generale sau locale ori băi de aburi.

Săculețul se agață sub robinet, astfel încât apa caldă să curgă direct peste el sau să îl pui direct în cadă. Este bine ca apa care curge peste săculeț să aibă o temperatură cât mai ridicată. Băile se pot face doar când apa din cadă a ajuns la o temperatură potrivită, bineînțeles, nu să te frigă să nu poți suporta. 

O altă metodă ar fi să aduni câteva plante pentru baie și să faci o infuzie (pui plantele într-o oală cu apă clocotită, după ce ai oprit focul, și le lași la infuzat 15-20 de minute). Apoi, strecori „ceaiul” și îl răstorni în apa fierbinte din cadă. 

Cum te ajută aceste plante pentru baie?

Temperatura ridicată a apei și plantele medicinale infuzate generează reacții la nivelul pielii, care are o structură complexă. Căldura apei facilitează dilatarea vaselor de sânge și accelerarea circulației sangvine. Totodată, în timpul acestor băi, respirația se accelerează puțin, musculatura se relaxează, spasmele se estompează, procesele inflamatorii se reduc și metabolismul este stimulat.

În timp ce baia cu plante medicinale este cu siguranță o experiență plăcută și facilitează reducerea anxietății, când sunt adăugate plante în baia cu apă caldă, cresc considerabil perspectivele curative ale băii. Îmbăierea în apă caldă timp de aproximativ 20 de minute este considerată a fi printre cele mai simple metode de a te relaxa după o zi agitată, mai ales dacă în apa din baie sunt adăugate plante. Nu doar că astfel de băi revigorează corpul, calmează mintea, ci facilitează relaxarea și hidratarea pielii, lăsând un miros plăcut și discret. 

Unele cercetări au arătat că băile în cadă pot fi utile pentru: circulaţia periferică, afecțiunile sistemului nervos central şi periferic (stresul, nevrozele, asteniile, nevritele), unele boli ale pielii (eczeme, seboree). Astfel de băi sunt benefice și celor care se confruntă cu afecțiuni reumatismale (artroză, gută) sau sunt răciți ori au fost diagnosticați cu bronşite cronice.

Şi aburii au acţiune terapeutică

Întrucât temperatura apei simple de baie constituie un mijloc terapeutic în sine, nu trebuie să depășească 37 de grade Celsius, pentru că dacă apa este foarte fierbinte, substanţele eliberate de plante se volatilizează. Totodată, dacă faci baie cu apă prea fierbinte, există riscul să te simți somnolent - dacă ai probleme cu somnul de felul tău, atunci este un lucru bun faptul că te apucă somnolența, pentru că vei reuși să adormi mai repede.

Băile cu plante nu trebuie să dureze mai mult de 20 minute, iar pe durata lor este important să ai grijă ca temperatura apei să rămână constantă și chiar să completezi cu apă caldă atunci când e nevoie. După fiecare baie, pentru ca principiile din plante să îşi continue acţiunea, stai înfăşurat într-un halat moale, sub pătură, pentru cel puțin 30 de minute.

Ce plante poți să folosești pentru baie?

De regulă, se folosesc diferite combinaţii de plante, în anumite proporţii. Printre plantele cel mai des utilizate în băi terapeutice generale se numără: cetina de brad sau molid, cimbru (partea aeriană), muşeţel (flori), salcâm (flori), trifoi roşu (flori), pin (muguri, cetină), ienupăr (cetină), sulfină (flori), mentă (frunze). 

Specialiștii recomandă numai acele plante care conţin uleiuri volatile, taninuri, substanţe cu acţiuni dezinfectante, calmante şi emoliente. În comerț se găsesc numeroase produse (ceaiuri balneologice) standardizate, cu plante corect dozate şi cu modul de utilizare prezentat în prospect. Dar, bineînțeles, poți cumpăra separat diverse plante medicinale și îți poți face acasă propriile combinații. Informează-te în prealabil ce plante ți-ar fi mai de folos în funcție de proprietățile lor și pregătește-ți acasă ori săculeți cu combinații de plante pentru baie, ori câte o oală cu ceai din astfel de plante pe care o torni, cum am discutat, în apa din cadă.

Recomandarea noastră este ca, înainte de a urma o astfel de cură cu plante pentru baie, să ceri și sfatul medicului de familie sau al unui medic cu competențe în fitoterapie, pentru a te asigura cu băile cu plante nu interferează cu afecțiunile de care suferi, dar și pentru că acesta îți poate face recomandări care să ți se potrivească mai bine. 

Plante utile în aromaterapie

Iată câteva detalii despre plantele utile în aromaterapie, care să te ajute să te relaxezi când ai câte o zi grea sau o perioadă foarte stresantă:

Mușețelul

Deși cel mai adesea folosit pentru a induce o stare de calm și relaxare pshică este ceaiul de mușețel, și uleiul poate fi utilizat în aromaterapie cu aceleași efecte. Obținut prin distilarea cu abur a florilor de mușețel, uleiul are o aromă dulceagă și caldă; folosit în aromaterapie, poate induce o stare de relaxare și de calm. Adăugarea a câteva picături de ulei esențial de mușețel într-un difuzor sau într-un bol cu apă caldă poate ajuta la dispersarea mirosului relaxant în încăpere. Masajul cu ulei de mușețel diluat într-un ulei bază (de cocos sau de migdale, de exemplu) ajută la reducerea tensiunii musculare, la calmarea minții agitate și la inducerea unei stări generale de relaxare. 

Lavanda

Lavanda este una dintre cele mai populare plante utilizate în aromaterapie pentru relaxare, iar acest lucru se datorează mai multor factori. Se pare că mirosul caracteristic al lavandei are un efect calmant asupra sistemului nervos, ajutând la reducerea stresului și anxietății, lăsându-te mai relaxat și mai liniștit. În plus, lavanda are proprietăți naturale sedative, care ajută la inducerea somnului și la tratarea insomniei. Inhalarea sau utilizarea lavandei în aromaterapie poate contribui, deci, la îmbunătățirea calității somnului. Uleiul esențial de lavandă are proprietăți antispasmodice și relaxante musculare, deci poate fi utilizat și pentru masaj, diluat într-un ulei bază pentru a reduce tensiunea musculară asociată cu stresul.

Mandarina

Aroma de mandarină este cunoscută pentru efectul său revigorant și în același timp relaxant în aromaterapie. Mirosul uleiului de mandarină are efect energizant asupra simțurilor, îmbunătățind starea de spirit și reducând oboseala. Aroma plăcută a mandarinei poate ajuta la reducerea nivelului de stres și anxietate. Inhalarea sau utilizarea uleiului esențial de mandarină în aromaterapie tinde să calmeze și mintea și corpul, inducând o stare de relaxare și liniște. Aroma de mandarină poate fi benefică pentru cei care au dificultăți în a adormi repede sau suferă de insomnie. 

Patchouli

Și uleiul din această plantă asiatică poate fi utilizat în aromaterapie pentru combaterea stresului și a tensiunii nervoase. Mirosul lemnos, pământos și condimentat al uleiului de patchouli are un efect calmant asupra sistemului nervos, contribuind la reducerea stresului și anxietății. Aroma de patchouli stimulează echilibrul emoțional, stabilizând starea de spirit și reducând senzația de neliniște și agitație. Datorită efectului său calmant și stabilizator, uleiul de patchouli în aromaterapie este adesea utilizat în practicile de meditație și relaxare profundă. 

Menta

Deși uleiul de mentă este cunoscut în aromaterapie mai degrabă pentru proprietățile sale revigorante și stimulatoare decât pentru efectele relaxante, unele persoane pot găsi mirosul de mentă ca fiind relaxant, în special în contexte specifice sau în combinație cu alte uleiuri esențiale. De exemplu, menta poate fi utilizată în combinație cu lavandă sau cu alte uleiuri cu proprietăți liniștitoare (mușețel, bergamotă) pentru a crea un amestec care să stimuleze calmul. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The American Institute of Stress - Aromatherapy: Nature’s Essence for Stress Relief
https://www.stress.org/aromatherapy-natures-essence-for-stress-relief
NCBI - A Comprehensive Study of Therapeutic Applications of Chamomile
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9611340/
Studiul „A Comprehensive Study of Therapeutic Applications of Chamomile”, apărut Pharmaceuticals (Basel). 2022 Oct; 15(10): 1284, Published online 2022 Oct 19. doi: 10.3390/ph15101284, autori: Amit Sah et al.
Science Direct - The effect of lavender on stress in individuals: A systematic review and meta-analysis
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0965229922000346
Studiul „The effect of lavender on stress in individuals: A systematic review and meta-analysis”, apărut în Complementary Therapies in Medicine, Volume 68, September 2022, 102832, https://doi.org/10.1016/j.ctim.2022.102832 , autori: Tina Ghavami et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0