Hameiul, util în tratarea insomniei?

Deși este cunoscut ca fiind un ingredient prezent în bere, se pare că hameiul are multe beneficii pentru sănătate dacă este luat ca supliment, cum ar fi combaterea insomniei și a bufeurilor.

Hameiul este floarea plantei de hamei (Humulus lupulus) folosită la fabricarea berii. Pe lângă faptul că oferă aromă acestei băuturi, se crede că hameiul, luat sub formă de suplimente alimentare, are și beneficii pentru sănătate. Multe dintre acestea sunt atribuite compușilor găsiți în mugurii plantei, inclusiv flavonoidele xanthohumol și 8-prenilnaringenina și uleiurile esențiale humulena și lupulina.

Se crede că acești compuși au proprietăți antiinflamatorii, anti-anxietate, analgezice și chiar anti-canceroase, unele dintre aceste beneficii fiind susținute de dovezi științifice.

Hameiul poate fi util în insomnie

În ultimii ani, oamenii de știință au confirmat faptul că humulena și lupulina din hamei au proprietăți sedative ușoare care pot avea aplicații în medicină. 

Câteva studii mici au investigat efectele hameiului asupra ciclurilor de somn-veghe folosind bere fără alcool. Într-un studiu¹ din 2012, asistentelor care lucrau în schimburi sau numai de noapte li s-a administrat bere fără alcool la cină timp de două săptămâni.

Cercetătorii au monitorizat modelele de somn ale participantelor cu ajutorul unui tracker de somn sub formă de brățară și au constatat că berea nu numai că le-a ajutat să adoarmă cu 8 minute mai repede, dar le-a și redus nivelul de anxietate.

Alte cercetări s-au concentrat pe utilizarea hameiului împreună cu valeriana pentru a trata insomnia. Potrivit unei revizuiri din 2010 a unor studii din Australia, asocierea hameiului cu valeriana poate ajuta la tratarea insomniei. Dintre cele 16 studii revizuite, 12 au descoperit că această combinație a îmbunătățit calitatea somnului și a redus timpul necesar adormirii.

În unele cazuri, acest lucru s-a tradus prin două ore și jumătate de somn suplimentar pe noapte și o scădere cu 50% a numărului de treziri nocturne. Aceste efecte pot fi benefice în special la persoanele care lucrează în schimburi și se pot dovedi chiar utile în tratarea anxietății ușoare.

Hameiul în combinație cu valeriana și floarea pasiunii ar putea fi o alternativă eficientă la medicamentele pentru somn pe bază de rețetă. Un studiu² din 2013 a comparat somniferul zolpidem cu o combinație pe bază de hamei, valeriană și floarea pasiunii și ambele s-au dovedit a fi la fel de eficiente.

Hameiul poate ușura bufeurile 

Flavonoidul 8-prenilnaringenină din hamei este clasificat ca fitoestrogen - un compus pe bază de plante care imită activitatea hormonului feminin estrogen. Se crede că  că aceste flavonoid poate contribui la creșterea activității estrogenice în organism, ușurând simptomele de hipoestrogenism (deficit de estrogen).

Deoarece bufeurile și transpirațiile nocturne care însoțesc în mod obișnuit menopauza sunt cauzate de scăderile de estrogen care apar, hameiul poate ajuta la atenuarea acestora. 

Potrivit unui studiu din 2010, femeile la menopauză care au luat extract de hamei timp de opt săptămâni au experimentat o reducere a bufeurilor și a transpirațiilor nocturne în comparație cu cele care au luat un placebo. Mai mult, extractul le-a fost util fără a avea unele dintre efectele adverse ale terapiei tradiționale de substituție hormonală, cum ar fi balonarea, crampele la picioare, indigestia sau durerile de cap.

Și sănătatea cardiovasculară ar putea beneficia în urma administrării de hamei

Ateroscleroza sau rigidizarea arterelor este o afecțiune în care acumularea plăcii în interiorul unei artere poate duce la un atac de cord sau la un accident vascular cerebral. Se crede că xanthohumolul din hamei poate ajuta la relaxarea vaselor de sânge și la îmbunătățirea circulației sangvine.

Un studiu pe animale din 2012 din Japonia a constatat că șoarecii hrăniți cu un extract de xanthohumol din hamei au avut creșteri semnificative ale colesterolului bun (HDL), corespunzător unui risc scăzut de ateroscleroză. Hameiul poate aduce beneficii persoanelor cu obezitate prin promovarea pierderii în greutate, reducerea grăsimii abdominale, scăderea tensiunii arteriale și creșterea sensibilității la insulină , potrivit unor cercetări³ de la Universitatea de Stat din Oregon.

O substanță din hamei ar putea fi anticancerigenă

Există puține dovezi că hameiul poate preveni direct cancerul. Cu toate acestea, compusul xanthohumol pare să aibă efecte anticanceroase care ar putea duce în viitor la dezvoltarea unor noi terapii împotriva cancerului.

Potrivit unei revizuiri din 2018, xanthohumolul a reușit să neutralizeze anumite tipuri de cancer în studiile în eprubetă, inclusiv cancerul de sân, de colon, ovarian, de ficat, melanomul, leucemia și cancerul pulmonar cu celule mici.

Flavonoidul pare să acționeze în mai multe moduri. În unele cazuri, xanthohumolul a fost citotoxic, ceea ce înseamnă că a „otrăvit” direct și a distrus celulele canceroase (și, probabil, alte celule din jur). În alte cazuri, declanșează apoptoza, cunoscută și sub numele de moarte celulară programată. Dacă oamenii de știință ar putea pe viitor să identifice modul în care xanthohumolul activează apoptoza în celulele canceroase, ar putea dezvolta un medicament derivat din hamei capabil să inverseze anumite tipuri de cancer.

Hameiul poate fi de ajutor în tratarea depresiei

Hameiul a fost studiat și ca un tratament potențial pentru depresie și alte tulburări de dispoziție. Unele cercetări au constat că suplimentarea zilnică cu hamei poate reduce stresul, anxietatea și depresia.

Ce efecte secundare poate avea administrarea hameiului?

Se crede că suplimentele de hamei sunt sigure și au efecte secundare minime. Unii oameni pot resimți oboseală, însă, dacă suplimentul este administrat chiar înainte de culcare, ajută de obicei la minimizarea impactului acestui simptom. Hameiul poate provoca, de asemenea, o reacție alergică încrucișată (în general, cu erupții cutanate ușoare și congestie) la persoanele care sunt alergice la polenul de mesteacăn.

Persoanele cu afecțiuni dependente de estrogen, inclusiv endometrioză, ginecomastie (sânii măriți la bărbați) și anumite tipuri de cancer mamar, ar trebui să evite hameiul din cauza activității acestuia, asemănătoare estrogenilor.

De asemenea, având în vedere efectul lor sedativ, administrarea suplimentelor alimentare pe bază de hamei trebuie oprite cu două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală, deoarece pot amplifica efectele anesteziei. Din același motiv, suplimentele cu hamei nu ar trebui luate cu alcool, somnifere sau alte substanțe cu efect asupra sistemului nervos central. 

Suplimentele cu hamei se găsesc de obicei sub formă de capsule, tincturi sau pudre. Nu se recomandă a fi luate de femeile însărcinate sau de cele care alăptează.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
PLOS ONE - The Sedative Effect of Non-Alcoholic Beer in Healthy Female Nurses
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0037290
1. Studiul „The Sedative Effect of Non-Alcoholic Beer in Healthy Female Nurses”, apărut în PLOS ONE, July 18, 2012 https://doi.org/10.1371/journal.pone.0037290, autori: Lourdes Franco et al.
Indian Journal of Pharmacology - Efficacy and safety of a polyherbal sedative-hypnotic formulation NSF-3 in primary insomnia in comparison to zolpidem: A randomized controlled trial
https://www.ijp-online.com/article.asp?issn=0253-7613;year=2013;volume=45;issue=1;spage=34;epage=39;aulast=Maroo
2. Studiul „Efficacy and safety of a polyherbal sedative-hypnotic formulation NSF-3 in primary insomnia in comparison to zolpidem: A randomized controlled trial”, apărut în  Indian J Pharmacol. 2013;45(1):34–9. doi:10.4103/0253-7613.106432, autori: Maroo N, Hazra A, Das T.
Nature - Non-estrogenic Xanthohumol Derivatives Mitigate Insulin Resistance and Cognitive Impairment in High-Fat Diet-induced Obese Mice
https://www.nature.com/articles/s41598-017-18992-6
3. Studiul „Non-estrogenic Xanthohumol Derivatives Mitigate Insulin Resistance and Cognitive Impairment in High-Fat Diet-induced Obese Mice”, apărut în Sci Rep 8, 613 (2018). https://doi.org/10.1038/s41598-017-18992-6, autori: Miranda, C.L., Johnson, L.A., de Montgolfier


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0