Cum te ajută propolisul să ai o imunitate la cote maxime

Propolisul este o substanță produsă de albine, care are numeroase proprietăți benefice, inclusiv în ceea ce privește stimularea imunității.

Propolisul, numit uneori și „clei de albine” este o substanță rășinoasă pe care albinele o produc, amestecând salivă și ceară de albine cu alte substanțe colectate din mugurii copacilor sau de la plante. Propolisul este folosit pe post de material de etanșare, pentru a sigila spațiile deschise nedorite din stup.

Substanțele care compun propolisul pot fi complexe. Oamenii de știință au identificat peste 300 de compuși separați din propolis. Compoziția exactă poate depinde de locația stupului.

Din punct de vedere al compozitiei, propolisul contine:

  • rășini de arbori și vegetale: 50%
  • ceara de albine: 30%
  • polen: 5%
  • uleiuri esențiale și aromatice: 10%
  • polifenoli, cum ar fi flavonoidele, cu proprietati de antioxidanti.

Propolisul a fost folosit în medicina tradițională de mii de ani, iar în prezent este utilizat la fabricarea unor drajeuri pentru tuse și pentru calmarea iritației gâtului.

Ce proprietăți are propolisul

Această substanță lipicioasă, asemănătoare cu ceara, produsă de albine, pare să aibă proprietăți antiinflamatoare, antivirale, antimicrobiene și antifungice. Propolisul conține din abundență aminoacizi, antioxidanți, bioflavonoizi, vitamine, minerale și enzime. Așa că nu este de mirare că propolisul a fost folosit de sute de ani pentru a stimula sistemul imunitar, pentru a trata diverse boli de piele și pentru a trata infecțiile virale, precum herpesul genital. 

Propolisul posedă o gamă largă de potențiale farmacologice, inclusiv proprietăți 

  • antibacteriene,
  • antifungice,
  • antiprotozoare,
  • hepatoprotectoare,
  • antioxidante,
  • antiinflamatorii,
  • antivirale,
  • anticancerigene și antitumorale.

În plus, adăugarea de extract etanolic de propolis în compoziția apelor de gură și a pastelor de dinți îmbunătățește prevenirea infecțiilor microbiene și este eficientă în tratamentul inflamației gingiilor. Prezența bioflavonoidelor, argininei, vitaminei C, provitaminei A, complexului B împreună cu unele minerale posedă proprietăți de regenrerare epitaliala a rănilor și, prin urmare, îmbunătățește vindecarea. În loc de componentă individuală, poate exista acțiune combinată, ceea ce face ca propolisul să aibă performanțe biologice diverse.
Dacă te interesează propolisul în calitate de aliat pentru o imunitate la cote maxime, află că acesta se poate găsi sub formă de tinctura, capsule, tablete, lichid, unguent și sub formă de cremă. Nu uita, înainte de a apela la remediile din propolis, cere mai întâi sfatul unui medic specialist cu competențe în apifitoterapie.

Propolisul, aliat pentru imunitate

Se crede că propolisul de albine are proprietăți antibacteriene și antivirale care au capacitatea de a stimula și de a îmbunătăți sistemul imunitar. De exemplu, în cadrul unui studiu publicat în numărul din august 2010 al revistei „Phytotherapy Research”, oamenii de știință au descoperit că propolisul poate modifica sau regla sistemul imunitar. În timpul acestui studiu, subiecții care au primit propolis au avut niveluri mai ridicate ale unor proteine și ale unor compuși chimici care joacă un rol central în reglarea sistemului imunitar.

Propolisul este un antiseptic si antiviral, natural

Propolisul de albine, cu ingredientele sale active, printre care se numără flavonoizii, acizii fenolici, aminoacizii și vitaminele, a fost folosit ca unguent antiseptic local secole la rând, fiind un remediu pe care îl foloseau și egiptenii, în antichitate. Se presupune că propolisul accelerează procesul de vindecare și repararea țesuturilor rănilor, cum ar fi în cazul tăieturilor, vânătăilor, zgârieturilor și plăgilor nu foarte adânci. 
În timpul unui studiu care a fost publicat în 2009 în revista „Wound Repair and Regeneration”, cercetătorii au descoperit că, în cadrul testelor făcute pe animale, o singură aplicare de propolis pe un țesut epitelial a accelerat vindecarea.  Componentele propolisului au, capacitatea terapeutică de repararea țesuturilor și regenerarea leziunilor.. Acestea se datorează caracteristicilor sale imunomodulatoare, antiinflamatorii și antimicrobiene, scade cantitatea de radicali liberi în leziunile inflamatorii și crește dezvoltarea colagenului și a constituenților săi . Accelerează diferite reacții enzimatice, metabolismul celulelor, circulația sângelui și, de asemenea, formarea fibrelor de colagen, datorită prezenței bioflavonoidelor, argininei, vitaminei C, provitaminei A, complexului B precum și a unor minerale.

Propolisul a arătat activitate antivirală împotriva virusului gripei aviare, virusului febrei din Valea Riftului, virusul bolii Newcastle, virusul bolii herpesului bursier și virusul gripei

Propolisul este bogat în vitamine și minerale

Cercetările efectuate în privința compoziției propolisului arată că acesta îi oferă corpului nostru până la 60 de minerale, inclusiv diferite cantități de calciu, magneziu, fier, zinc, siliciu, potasiu, fosfor, cupru, cobalt, precum și 16 aminoacizi. De asemenea, propolisul conține vitamina A (caroten) și vitaminele B1, B2 și B3. Din acest motiv, propolisul este considerat mult mai bun decât orice tabletă cu multivitamine, care de obicei conține ingrediente similare, dar în forme sintetice (obținute în laborator).

Se spune că propolisul ar mai avea și alte beneficii, care încă nu au fost confirmate de studii științifice, cum ar fi faptul că previne formarea plăcii dentare și faptul că poate trata boli grave, cum ar fi tuberculoza și hepatita.

Activitatea antitumorală a propolisului

Numeroase studii au cercetat capacitatea propolisului de a combate tumorile iar rezultatele au fost surprinzatoare. Componentele propolisului posedă proprietăți antitumorale  și componente precum esterul fenetilic al acidului cafeic  și artepillina C au fost investigate și s-au dovedit că posedă efecte antitumorale (Chan și colab., 2013). Acești compuși ai propolisului sunt implicați în oprirea ciclului celular, inhibarea metaloproteinazelor matriceale, efectul anti-angiogeneză și, de asemenea, inhibă transferul bolii de la o parte a corpului la alta (Sforcin, 2016).

Propolisul are capacitatea de a opri sinteza ADN-ului în celulele tumorale, are proprietatea de a provoca îmbătrânirea celulelor tumorale (apoptoză) și are capacitatea de a pune în acțiune celulele albe din sânge pentru a genera acei agenți care sunt capabili să regleze funcția B, T și, respectiv, celulele ucigașe naturale (Salomão et al., 2011, Wagh, 2013).

Alți compuși precum galanginul, cardanolul, nemorosona și crizina sunt implicați pentru a preveni diviziunea rapidă a celulelor tumorale (Sforcin, 2016). Activitatea citotoxică a celulei natural killer (NK) împotriva limfomului murin a crescut odată cu utilizarea propolisului timp de 3 zile (Fokt et al., 2010, Sforcin, 2007). Prezența proteinelor supresoare de tumori în esterul fenetilic al acidului cafeic determină apoptoza celulelor gliomului C6 (De Castro, 2001, Sforcin, 2016, Watanabe și colab., 2011). Acidul cafeic și esterii, precum și diterpenoizii și compușii fenolici au avut capacitatea distructivă împotriva celulelor tumorale. Efectul antitumoral al propolisului se datorează funcției combinate a constituenților săi polifenolici (Sforcin, 2007). Scăderea producției de glutation în celulele tumorale din cauza radiațiilor, este în consecință îndeplinită de propolis, ca sinteza glutationului în țesuturile hematopoietice (Chandna et al., 2014). Propolisul turcesc acționează ca un antitumoral prin îmbunătățirea morții celulelor programului, de asemenea, a arătat o întârziere a leucinei, timidinei și uridinei de a deveni celule cauzatoare de cancer, prin restrângerea sintezei ADN-ului (Watanabe și colab., 2011).

Activitatea antiinflamatoare a propolisului

Propolisul posedă capacitatea antiinflamatoare datorită prezenței flavonoidelor. CAPE și galangin, ambele sunt componente ale propolisului de plop, au demonstrat proprietățile antiinflamatorii și inhibă pleurezia caragenanului, edemul caragenan și inflamațiile utile ale artritei la șobolani (Wagh, 2013). De asemenea, a fost raportat efectul propolisului brazilian și al chinezilor asupra patogenezei artritei induse de colagen la șoareci (Sforcin, 2016). Propolisul reglează acele substanțe inflamatorii care sunt produse în celulă, ca urmare a presiunilor, a materialului otrăvitor sau a patogenității (Król et al., 2013).

Activitatea hepatoprotectoare a propolisului

Propolisul acționează ca un agent hepatoprotector, Crește nivelul de glutation în timp ce oprește peroxidarea lipidelor și nivelul de glutation oxidat. În consecință, propolisul crește activitatea antioxidantă împotriva toxicității induse de mercur și acționează ca un agent hepatoprotector. Studiile au arătat, de asemenea, că extractul de propolis are rol protector împotriva stresului oxidativ hepatorenal si  leziunilor hepaticecauzate de alcoolul alilic  și paracetamol.

Este propolisul sigur de folosit?

Când este administrat oral, în dozele recomandate, propolisul este sigur, în general, însă poate provoca reacții alergice la persoanele care au alergii la produsele de stup.

Pentru utilizare pe piele, aplicați propolis pur sau un produs pentru piele care conține propolis ca ingredient activ. Pentruleziunile din  gură, diluați o cantitate mică de propolis sau tuinctura de propolis, în apă. Clătiți gura sau faceți gargară amestecul pentru un timp înainte de a-l scuipa. Multe produse conțin propolis ca ingredient activ.

 

Precautii in utilizarea propolisului 

Personaele cu alergii sau sensibilitate la propolis  se pot confrunta cu iritații și ulcere bucale în urma administrării propolisului. Dacă este aplicat pe piele, propolisul este sigur de obicei, mai puțin pentru persoanele alergice la produsele de stup, conifere, plop și salicilați.

Se recomandă ca propolisul să fie evitat în timpul sarcinii și al alăptării, deoarece nu există suficiente studii care să fi demonstrat că este sigur de folosit în aceste perioade. De asemenea, anumite cercetări arată că e indicat ca suferinzii de astm să evite propolisul, deoarece le-ar putea agrava simptomele. 

Și persoanele care suferă de tulburări de coagulare a sângelui trebuie să stea departe de acest produs al stupului, deoarece anumite substanțe din propolis pot încetini coagularea sângelui. Din acest motiv, și cei care se pregătesc de o intervenție chirugicală e bine să renunțe la administrarea propolisului cu două săptămâni înainte de operație.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Composition and functional properties of propolis (bee glue): A review, 2019, Syed Ishtiaq AnjumAmjad Ullah,Khalid Ali Khan,Mohammad Attaullah


Web MD - Propolis
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-390/propolis 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1