Cohoșul negru (cimicifuga), inamicul bufeurilor?

Cohoșul negru a fost folosit pentru prima dată în scopuri medicinale de indienii americani, care l-au introdus coloniștilor europeni și a devenit un tratament popular pentru problemele de sănătate ale femeilor din Europa cam pe la mijlocul anilor '50 ai secolului trecut.

Din acel moment, cohoșul negru a fost utilizat în mod obișnuit pentru a trata simptomele menopauzei, sindromul premenstrual, menstruația dureroasă, acneea, osteoporoza și pentru grăbirea travaliului la femeile însărcinate. În plus, cimicifuga a fost încercată de diverse persoane pentru o mulțime de utilizări suplimentare, cum ar fi anxietatea, reumatismul, febra, durerile de gât și tusea, dar, în zilele noastre, nu este folosit în aceste scopuri. Tot în trecut, se credea că această plantă îmbunătățește aspectul pielii, fiind utilă pentru îndepărtarea verucilor sau a alunițelor. 

Cum funcționează remediile cu cohoș negru?

Rădăcina de cohoș negru este utilizată în scopuri medicinale, deoarece conține mai multe substanțe chimice care ar putea avea anumite efecte benefice în organism. Unele dintre aceste substanțe chimice funcționează asupra sistemului imunitar și ar putea influența apărarea organismului împotriva bolilor, iar alte substanțe ar putea ajuta corpul să reducă inflamația. 

[{ads-medicina-alternativa-first}]

De asemenea, alte substanțe chimice din rădăcina de cohoș negru ar putea avea efecte asupra nervilor și creierului, acționând similar cu serotonina, despre care unii cercetători spun că este neurotransmițător, în timp ce alții consideră că este mai degrabă un hormon.
Rădăcina de cohoș negru pare să aibă și unele efecte similare cu un hormon feminin, estrogenul. În unele părți ale corpului, cohoșul negru ar putea crește efectele estrogenului, iar în alte părți ar putea scădea efectele acestuia. Cohoșul negru nu ar trebui să fie privit ca un „estrogen din plante” sau ca un substitut pentru estrogen, ci, mai degrabă, ca o plantă care acționează similar cu estrogenul la unele persoane.

Cercetările arată că administrarea unor suplimente care conțin cohoș negru poate reduce unele simptome ale menopauzei, precum frecvența bufeurilor. Cu toate acestea, beneficiile plantei sunt doar modeste. Cea mai mare parte a acestor cercetări se referă la un produs comercial specific care conține cohoș negru, deci beneficiile ar putea să nu apară la folosirea altor produse care au în conținut această plantă.

Cercetările care au analizat alte suplimente cu cohoș negru nu au arătat întotdeauna că acesta ar avea într-adevăr beneficii pentru simptomele menopauzei. Unele dintre aceste studii arată că remediile pe bază de cimicifuga nu reduc bufeurile sau simptomele menopauzei mai bine decât ar face-o un placebo.

Oamenii de știință atrag atenția că femeile care au cancer de sân nu ar trebui să utilizeze cohoș negru fără să discute înainte cu medicul specialist. Deși unele cercetări mai vechi au sugerat că această plantă ar putea reduce bufeurile la pacientele cu cancer de sân, alte cercetări, mai recente și de calitate superioară, arată că planta nu reduce bufeurile la femeile cu această afecțiune.

În ceea ce privește profilul de siguranță pentru cohoșul negru, se pare că acesta nu are, în general, efecte negative dacă este administrat de către adulți conform dozelor recomandate, nu mai mult de un an. Cimicifuga poate provoca, totuși, la anumite persoane, unele reacții adverse ușoare, cum ar fi deranjamente la stomac, crampe, dureri de cap, erupții cutanate, o senzație de apăsare, sângerări vaginale care nu au legătură cu menstruația și creștere în greutate.

Există, de asemenea, o anumită îngrijorare cum că administrarea acestei plante poate fi asociată cu leziuni hepatice. Nu se știe cu siguranță dacă leziunile ficatului pot fi asociate precis cu admnistrarea unor remedii cu cohoș negru și încă se fac cercetări în acest sens, dar oamenii de știință recomandă prudență la administrare în cazul persoanelor cu probleme hepatice existente. 

Unele simptome care pot sugera leziuni hepatice sunt îngălbenirea pielii și a ochilor (icter), oboseală neobișnuită și urina închisă la culoare Dacă apar aceste simptome, administatrea de cohoș negru trebuie oprită și se recomandă ca persoana afectată să ceară sfatul medicului. 

Remediile cu cohoș negru nu sunt recomandate pentru femeile însărcinate și nici pentru cele care alăptează, deoarece planta poate crește riscul de avort. De asemenea, femeile care se confruntă cu cancer ovarian, cancer de uter sau endometrioză ar trebui să evite această plantă.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 


Sursă foto: Shutterstock
Bilbiografie:
Web MD - Black Cohosh
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-857/black-cohosh
VeryWellHealth - The Health Benefits of Black Cohosh
https://www.verywellhealth.com/black-cohosh-88875

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0