Cancerul de piele, prevenire și recomandări date de terapeuții chinezi

Odată cu venirea sezonului cald și a expunerii prelungite la soare pot apărea diferite probleme la nivelul pielii, iar cea mai gravă este cancerul de piele. 

Cancerul de piele este a două cauză a deceselor în lume, după atacul de cord. Această boală este asociată cu elementul Pământ în astrologia chineză, care la rândul sau este asociat cu stomacul, mușchii, țesuturile și celulele corpului. Principala cauză de dezvoltare a acestei boli în corp este procesul de oxidare generat de stres; radicalii liberi invadează celulele provocând daune AND-ului și celulelor iar acestea din urmă se măresc anormal și se multiplică necontrolat schimbând structura AND-ului. Astfel, în timp, chiar ani de zile, se dezvoltă cancerul, iar dacă este prea târziu descoperit, pacientul are șanse scăzute de supraviețuire. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cauze și simptome cancer de piele

Terapeuții chinezi văd cancerul ca rezultat al unei perturbări a armoniei organismului. Aceștia sunt de părere că această maladie este cauzată de exopatogeni, factori de mediu, inadaptare emoțională și alimentație necorespunzătoare. Acești factori patogeni perturbă sistemul celor cinci organe; provoacă stagnarea „Qi”, sânge și fluide corporale și provoacă o acumulare de „toxine”.

Specialiștii chinezi pot depista când se produce acest dezechilibru al elementului Pământ (dar și al altor elemente) care se traduce prin potențiale probleme celulare și, implicit, prin apariția cancerului. Mulți oameni ne cer să le facem astrograma personală și feng shui-ul casei pentru a afla în primul rând cum pot atrage prosperitatea, dragostea și armonia în loc să fie interesați în primul rând de sănătate și de metodele de prevenire a bolilor, care sunt cele mai importante. Este foarte importantă calcularea perioadelor nefavorabile care pot afecta sănătatea și luarea imediată a măsurilor preventive (suplimente nutritive, alimentație corectă, evitarea stresului pe cât posibil și analize medicale). 

După cum spune și numele, această formă de cancer apare la nivelul pielii, mai întâi pe o porțiune care apoi se poate extinde, în timp, pe tot corpul. Cel mai periculos cancer de piele este melanomul. 

Cum se pune diagnosticul de melanom

Melanomul apare mai ales pe piele, astfel încât analizarea pielii este cea mai ușoară modalitate de a diagnostica precoce această maladie. Examinarea vizuală și palparea leziunilor primare, a locurilor afectate și a ganglionilor limfatici regionali sunt metode comune pentru diagnosticul inițial al melanomului, așa cum se arată într-un studiu recent1.

Cel mai mult ar trebui să ne îngrijoreze o rană deschisă și care nu s-a vindecat în 3-4 săptămâni, o porțiune pe piele iritată, roșie, care produce mâncărime, umflături, un nodul translucid care pare a fi aluniță, leziuni albe sau gălbui și modificarea formei și culorii alunițelor. 

Simptomele maligne precoce ale nevusului melanocitic pot fi rezumate ținând cont de următoarele reguli ABCDE:
A. Asimetrie: Aceste leziuni se prezintă de obicei ca o maculă pigmentată asimetrică.
B. Neregularitate: Marginea neregulată sau cu incizie sau crestătură și care nu are un contur circular neted sau eliptic ca nevul melanocitic (alunița) pigmentat normal.
C. Variație de culoare: Nevusul pigmentat normal este de obicei monocromatic, în timp ce melanomul se manifestă adesea ca negru murdar și poate avea, de asemenea, multe culori diferite, cum ar fi maro, negru maroniu, albastru, roz, negru și chiar alb.
D. Diametru: Este necesar să se acorde atenție nevului pigmentat cu diametrul mai mare de 5−6 mm sau nevului pigmentat în creștere. Melanomul este de obicei mai mare decât nevusul normal.

Medicii recomandă, de regulă, efectuarea unei biopsii pe nevul pigmentat cu un diametru mai mare de 1 cm.

Cauzele apariției cancerului de piele

  • genetice: printre persoanele vulnerabile se numără cele care au pielea foarte albă, sunt roșcate sau blonde, cu ochii albaștri sau verzi, care se nasc cu multe alunițe pe corp sau cele care au în familie cazuri de cancer al pielii 
  • ambiental: expunerea îndelungată la razele ultraviolete sau la aparatele de bronzat 
  • alimentare: cele trei toxine albe (sare albă iodată, zahăr alb rafinat, făină albă), hrană procesată și excesele alimentare 
 

Prevenire și tratare cancer de piele

Cancerul de piele este vindecabil dacă este descoperit în faze incipiente, de aceea se recomandă să vă adresați urgent medicului specialist dacă bănuiți că aveți această boală. Tratamentul în cancer are ca scop să contrabalanseze factorii implicați în producerea cancerului, prin întărirea imunității gazdei, detoxifiere, restabilirea fluxului de qi și sânge.

Medicina chineză este de obicei folosită împreună cu medicina occidentală, iar scopul tratamentului variază în funcție de diferitele stadii ale cancerului și de terapiile concomitente ale medicinei occidentale.  

Acupunctura

Dintre toate modalitățile de tratament din medicina chineză, acupunctura are cea mai mare cantitate de dovezi care să susțină utilizarea sa clinică în managementul cancerului. Acupunctura implică introducerea de ace fine în anumite puncte din piele desemnate să stimuleze mușchii, fascia și fibrele nervoase, pentru a realiza modificări neuro-hormonale în organism. În medicina chineză, acupunctura ajută la restabilirea fluxului qi (energie) în meridiane (canale energetice) pentru a se obține efecte terapeutice2.

Decoctul de plante medicinale

Deși acupunctura este o terapie mult mai comună decât decoctul din plante în Occident, specialiștii chinezi spun că decoctul de plante medicinale este benefic pentru pacienții de cancer. Terapeuții chinezi sunt de părere că utilizarea combinată a ierburilor îmbunătățește acțiunea terapeutică, reduce efectele secundare și tratează mai multe „ținte” pentru a restabili echilibrul organismului. Deși formula pe bază de plante este foarte personalizată, există sute până la mii de formule șablon din 2.000 de ani de cărți de medicină chineză din care se pot alege. 

Cel mai adesea, practicienii de medicină chineză aleg una sau mai multe formule șablon și apoi adaugă sau îndepărtează plante medicinale conform stării individuale a pacientului. Prin urmare, prescripția se modifică în funcție de stadiul bolii și de tratamentul recomandat de medic, cât și de nevoia organismului, conform principiilor medicinei chineze. Acest lucru contrastează cu oncologia occidentală, în care diferiți pacienți cu același tip de malignitate primesc de obicei același medicament sau același regim, conform ultimelor dovezi științifice.

Produse din plante

Două plante „anti-cancer” comune în medicina chineză sunt Ganoderma lucidum (Ling Zhi) și Cordyceps sinensis. Ganoderma lucidum este o ciupercă despre care, studii mai vechi, spun că suprimă aderența celulară și migrarea celulelor celulelor canceroase invazive de sân și prostată. 

Cordyceps sinensis este o altă ciupercă care parazitează larva de lepidoptere și care este foarte apreciată în medicina chineză. Există dovezi de laborator că aceasta are acțiune anti-metastatică prin suprimarea invazivității celulelor canceroase. Despre ea se spune și că are, de asemenea, efecte de modulare a imunității și de inducere a apoptozei. 

Cu toate acestea, au existat studii care au arătat că Cordyceps sinensis scade radiosensibilitatea și susține înmulțirea celulelor canceroase de prostată prin creșterea producției de testosteron. De aceea, sunt necesare studii clinice înainte ca aceste plante să poată fi recomandate.

Cum poți preveni cancerul de piele

Dacă stați mult timp afară în zilele toride ale zilei luați-vă o umbrelă deschisă la culoare sau o pălărie cu boruri mari, haine subțiri și albe, care să acopere cea mai mare parte a pielii. În cazul în care înotați, dați-vă cu cremă protectoare căci apa atrage ultravioletele și le mărește intensitatea, adăpostiți-vă la umbră cât mai des, evitați să vă expuneți la aparatele de bronzat, evitând acel  nivel maxim de acumulare a razelor UVA si UVB la nivel cutanat. 

Bază alimentară să fie alimente din făină integrală si alimente care conțin mult seleniu (armă puternică împotriva cancerului de piele), precum peștele si fructele de mare; beți suc din trestie de zahăr, mere, morcovi, ungeți pielea zilnic cu ulei de cocos, consumați suplimente nutritive bazate pe antioxidanți, precum: 

  • vitamina E: solubilă în grăsime, protejează membrana celulară de procesul de oxidare 
  • vitamina C: neutralizează radicalii liberi și previne oxidarea lipidelor 
  • betacarotenul: corpul nostru îl convertește în vitamina A care menține sănătatea pielii și este un puternic antioxidant 
  • complexul vitaminei B: acționează sub forma acidului folic 
  • Coenzima Q10: energia din celule, esențială pentru transportul electronilor 
  • extract de crucifere/broccoli: bază de sulf neutralizează radicalii liberi 
  • extract de semințe de struguri: cele mai puternice bioflavonoide antioxidante. 

În concluzie, cercetările moderne arată că principala cauză a cancerului este oxidarea produsă de stres. Stresul este provocat de presiunea vieții, de poluarea mediului înconjurător, de alimentele procesate excesiv și de toxinele din medicamente. Procesele de oxidare măresc cantitatea de radicali liberi din corp și de aceea, pentru a ne proteja de acest risc, este necesar să ingeram suplimente nutritive cu proprietăți antioxidante, pe lângă un stil de viață sănătos și încercarea de a fi mai calmi, mai buni și mai pozitivi. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock 
Bibliografie:
1 Studiul „Chinese guidelines for diagnosis and treatment of melanoma 2018 (English version)”, Chin J Cancer Res. 2019 Aug.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6736661/
2 Studiul „Chinese Medicine in Cancer Treatment – How is it Practised in the East and the West?”, Clinical Oncology Volume 31, Issue 8, August 2019, T.-H. So et al.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0936655519302080


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0