Calmează arsurile gastrice cu remedii naturale

Arsurile la stomac sunt foarte frecvente și foarte neplăcute și apar, de cele mai multe ori, din cauza unei alimentații dezechilibrate, anumitor medicamente, stresului și fumatului. Dar pot să apară și în gastrită sau reflux de acid. Deși medicamentele pot ajuta la calmarea acestor arsuri gastrice, leacurile naturiste sunt mai eficiente pe termen lung, aduc beneficii întregului corp și nu prezintă efecte secundare.

Hai să vedem mai întâi care sunt principalele cauze care pot duce la arsuri gastrice:

1. Indigestie

Indigestia este denumirea comună pentru dispepsie, care înseamnă ”stomac deranjat”. Un episod unic de indigestie poate provoca senzații precum arsuri la stomac, împreună cu: balonare, zgomote în stomac, gaze, arsuri, senzație de prea plin, greaţă. 

În mod normal, indigestia nu apare frecvent și nu este semnul unei afecțiuni de bază. Poate pur și simplu ai mâncat prea mult, ai consumat ceva prea picant sau alterat.

2. Dispepsie funcțională

Multe cazuri de indigestie nu au o cauză directă. Medicii numesc asta dispepsie funcțională.
Dispepsia funcțională fi responsabilă de simptome ca arsuri la  stomac la 70% dintre persoanele care le acuză. Cercetătorii au ajuns la această cifră analizând rezultatele unei proceduri numite endoscopie gastro-intestinală superioară. Aceasta implică folosirea unui instrument subțire și flexibil cu o cameră pentru a vizualiza tractul gastro-intestinal superior.

Dispepsia funcțională este inofensivă, dar simptomele pot fi deranjante, iar un medic va dori să excludă alte cauze posibile înainte de-ți pune acest diagnostic.

3. BRGE

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este o afecțiune care provoacă frecvent reflux acid. Acest reflux apare atunci când acidul din stomac se deplasează în sus, spre esofag, provocând senzații de arsură în stomac și piept.

Alte simptome pot include: dificultate la înghițire, un gust acru la baza limbii, regurgitare, tuse cronică, gaze și balonare.

BRGE poate duce, de asemenea, la complicații. De exemplu, acidul stomacal poate începe să erodeze esofagul, crescând riscul apariției unor afecțiuni precum esofagul Barrett, care implică modificări potențial dăunătoare ale mucoasei esofagiene.

4. Reacții la anumite alimente

Alcoolul poate declanșa simptome asemănătoare BRGE la unii oameni. Unele persoane au reacții puternice la anumite alimente, ducând la simptome asemănătoare BRGE, inclusiv arsuri la stomac.

Alimentele care cauzează frecvent probleme gastro-intestinale includ:

•    lactate, în special la persoanele care au intoleranță la lactoză
•    gluten, mai ales la persoanele care sunt intolerante la gluten
•    alimente colorate, cum ar fi vinete, ardei gras și roșii
•    alcool - poate irita tractul digestiv, stomacul și intestinele, provocând arsuri la stomac și alte probleme.

5. Sindromul intestinului iritabil

Sindromul intestinului iritabil (SII) este o afecțiune frecventă, care afectează aproximativ 12% din populația Statelor Unite. Medicii nu cunosc cauza exactă a SII, dar simptomele pot include arsuri la stomac și crampe, balonare, gaze, constipație, diaree.

SII este o afecțiune care se poate croniciza, deși multe tratamente pot ajuta la gestionarea simptomelor.

6. Ulcerul peptic

Ulcerele peptice sunt răni care apar pe mucoasa stomacului. Mulți oameni cu ulcer peptic susțin că durerile și arsurile în stomac și abdomen sunt cele mai puternice simptome. Aceste ulcere pot provoca, de asemenea senzația de prea plin, chiar înainte de a mânca, balonare, arsuri, greaţă. 

Multe persoane cu ulcer peptic au reacții la anumite alimente. De exemplu, alimentele picante pot agrava simptomele.

7. Infecții stomacale

Helicobacter pylori este o bacterie care poate infecta stomacul. Unele persoane cu infecții cu H. pylori prezintă arsuri la stomac, împreună cu simptome precum balonare, dureri, pierderea poftei de mâncare, scădere neașteptată în greutate, greaţă. 

8. Medicamente

Anumite medicamente care afectează sistemul gastro-intestinal pot provoca, de asemenea, o senzație de arsură în stomac. Acestea includ multe medicamente antiinflamatoare nesteroidiene obișnuite (AINS), cum ar fi aspirina și ibuprofenul.

Oricine ia AINS în mod regulat și suferă de dureri de stomac ar trebui să discute cu un medic, care poate recomanda schimbarea dozei sau a medicamentelor.

9. Cancer la stomac

În cazuri rare, arsurile la stomac pot fi un simptom al cancerului de stomac. Alte semne ale cancerului de stomac includ:

•    disconfort în abdomenul superior
•    oboseală
•    greață și vărsături
•    pierderea inexplicabilă în greutate
•    arsuri severe la stomac
•    anemie
•    vărsături
•    vărsături cu sânge
•    sânge în scaun

Ceaiurile te pot ajuta să reduci simptomele neplăcute

Din fericire, pe lângă medicație, există o serie de remedii naturale care te pot ajuta să reduci disconfortul asociat acestor afecțiuni. Hai să vedem ce ceaiuri își recomandă specialiștii, în funcție de problema cu care te confrunți. 

Mușețelul, benefic în gastrită

Gastrita reprezintă inflamarea mucoasei stomacului. Afecțiunea se asociază cu stresul, consumul excesiv de alcool, fumatul, un regim alimentar bogat în grăsimi și sărac în fructe și legume. De aceea, cei care au un stil de viață dezorganizat au un risc mai mare de a fi diagnosticați cu gastrită. Această se manifestă prin: senzație de arsură și disconfort în piept, refluxul conținutului stomacului în esofag, corelat cu regurgitare acidă în gură, respirație urât mirositoare în timpul acestor episoade de disconfort, greață și spasme când stomacul este gol etc.

Cei care se confruntă cu astfel de neplăceri pot consuma trei căni pe zi, înainte de mese, de ceai de mușețel. Mușețelul este una dintre cele mai vechi și mai valoroase specii medicinale, acțiunea să terapeutică fiind cunoscută încă din Antichitate. Florile de mușețel au numeroase întrebuințări în medicină naturistă. Acestea au proprietatea de a normaliza secreția acidului clorhidric în stomac și pot ajuta, de asemenea, la tratarea problemelor digestive, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, diaree și colici. 
Ceaiul de mușețel se prepară astfel: se infuzează un pliculeț de flori de mușețel în 250 ml de apă clocotită, vreme de cinci-zece minute. Infuzia se bea îndulcită cu miere.

Și ceaiul obținut din salcâm este indicat pentru a calmă aciditatea gastrică. Îl poți prepara astfel: o lingură de flori uscate de salcâm se pun în 250 ml de apă fierbinte. Se consumă câte trei căni de infuzie pe zi, timp de una-două săptămâni.

Ghimbirul ușurează digestia

Compușii fenolici din ghimbir sunt cunoscuți pentru faptul că ameliorează iritația gastrointestinală, că au proprietatea de a stimula producția bilei și că suprimă contracțiile gastrice, pe măsură ce alimentele și fluidele se mișcă prin tractul digestiv. Din acest motiv, ceaiul de ghimbir face parte din lista ceaiurilor pentru arsuri la stomac. Că să-l prepari, pune o linguriță de plantă mărunțită în 250 ml de apă. Infuzia se fierbe timp de două-trei minute, după care se filtrează. Se pot consumă două-trei căni pe zi de ceai de ghimbir pe zi.

Menta, utilă în indigestie

Și menta poate ameliora arsurile stomacale, dar și anumite neplăceri digestive cum sunt balonarea și indigestia. Numeroase studii1 arată că menta relaxează sistemul digestiv și poate ușura arsurile la stomac. 

În plus, are un efect antispasmodic asupra sistemului digestiv fiind un remediu eficient în calmarea crampelor stomacale. Menta este și un bun medicament naturist în tulburări digestive și hepatice, având proprietatea de a stimula secreția biliară. Infuzia de mentă se prepară astfel: o linguriță de plantă mărunțită se pune în 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consumă o cană după fiecare masă. Se recomandă și în tratarea diareei, pentru proprietățile sale astringente, antiseptice și antismolitice.

Pentru că folosirea îndelungată a ceaiului de mentă poate duce la incontinență urinară, vomă, așfixie și diaree, este important că, înainte de a începe orice tratament naturist, să consulți medicul. Totodată, ceaiul de mentă are câteva contraindicații. Nu trebuie consumat de hipotensivi, de persoanele care au aciditate scăzută a sucului gastric sau hernie.

Busuiocul reduce aciditatea din stomac

Pentru că busuiocul este un antiseptic intestinal, absoarbe gazele din stomac, stimulează digestia datorită uleiului volatil, este eficient în calmarea arsurilor la stomac. Două lingurițe de plantă mărunțită se pun în 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma două-trei ceaiuri pe zi. Ceaiul de busuioc nu trebuie consumat pe perioade mari de timp și este contraindicat femeilor însărcinate sau care alăptează, bebelușilor și copiilor mici.

Roinița calmează durerile sub stern

De cele mai multe ori, arsurile la stomac sunt declanşate de anumite alimente şi debutează atunci când acidul din stomac intră în tubul digestiv, arzând partea din spate a gâtului. Astfel, durerea puternică poate radia în piept, mergând din spatele sternului până în gât. În acest caz, eficient este ceaiul de roiniță. Infuzează o linguriță de frunze uscate de roiniță în 250 ml de apă clocotită. După cinci-zece minute, strecoară și bea o cană de ceai la prânz și una seară, după mese.

Ceaiul de fenicul reduce refluxul gastric

Ceaiul de fenicul este un tratament minunat pentru cei care suferă de reflux gastric. Acest ceai bogat în fibre poate reduce excesul de gaze și ajuta la calmarea disconfortului cauzat de refluxul acid. De asemenea, hrănește sistemul digestiv, ceea ce reduce riscul apariției refluxului acid. Fenicul are, de asemenea, multe proprietăți antiinflamatorii care pot reduce iritația și inflamarea tractului digestiv.

Ceai de rădăcină de lemn dulce

Ceaiul de rădăcină de lemn dulce poate crea o peliculă pe mucoasa stomacului, ajutând la calmarea disconfortului gastric și la controlarea acidității. Ceaiul de rădăcină de lemn duce nu numai că îți poate căptuși stomacul, gâtul și esofagul ca un balsam calmant, dar poate reduce și inflamația și poate relaxa mușchii contractați. Pentru a obține cele mai bune rezultate din această infuzie, fierbe rădăcina în apă timp de câteva ore pentru a obține o textură cremoasă. 

Ceai de turmeric

Ceaiul de turmeric este considerat un superaliment. Condimentul  galben strălucitor este extrem de apreciat în multe bucătării, și vine la pachet, de asemenea, cu o mulțime de proprietăți vindecătoare. Bogat în antioxidanți și cu ingredientul activ curcumina, turmericul are proprietăți antivirale și antifungice. Odată cu alte beneficii asupra sănătății tale, curcuma poate ajuta, de asemenea, la refluxul acid. Deoarece studiile au arătat că BRGE poate fi declanșat de stresul oxidativ, proprietatea antioxidantă a turmericului poate reduce simptomele asociate acestuia. Turmericul nu numai că va ajuta la reducerea riscului dezvoltării de BRGE, dar poate proteja stomacul de alte leziuni și de ulcere.

Atenție! Toate aceste plante nu trebuie folosite simultan!

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul „A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.)”, publicat în Phytotherapy Research: PTR,. 2006 Aug, autori McKay DL, Blumberg JB.
https://www.myteadrop.com/blogs/news/best-tea-for-acid-reflux

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0