14 remedii pentru dureri de urechi

Durerile de urechi pot fi deranjante, dar nu toate infecțiile urechii sunt bacteriene sau necesită medicamentație, cu ar fi de exemplu simpla variatie a presiunii atmosferice, artroza sau o inflamare a unui nerv.

 

Otalgia primară apare cel mai frecvent din infecție. Otita medie acută (OMA) se clasează drept cauza numărul unu a otalgiei primare la copii. Boala este de obicei asociată cu o infecție a tractului respirator superior care provoacă congestia și umflarea trompei lui Eustachio. Între urechea medie și trompa lui Eustachiu, există o îngustare a trompei lui Eustachie numită joncțiune sau istm osos-cartilaginos. Umflarea trompei lui Eustachie în această locație poate împiedica drenajul urechii medii. Această colecție de secreții ale urechii medii poate genera inițial o efuziune, ceea ce duce la obstrucție și la creșterea potențială a bacteriilor.

La adulți, otita medie cronică este cea mai frecventă boală primară. Fiziopatologia sa este aceeași cu OMA și poate rezulta din infecții ale căilor respiratorii superioare sau rinită alergică. Infecțiile pot afecta direct și auriculul sau canalul urechii în pericondrită sau, respectiv, otita externă. Dacă infecția se extinde la osul adiacent, poate provoca  mastoidită sau otita externă malignă.

Otalgia secundară  apare ca urmare a rețelei complexe de nervi cranieni care inervează urechea. Acești nervi cranieni au o legătură comună între ureche și organele din afara urechii. Un mecanism teoretic al otalgiei menționate este teoria proiecției convergenței, care afirmă că acești nervi converg către o cale neuronală comunăAvând în vedere extinderea diferitelor organe care împărtășesc căile de inervație cu urechea, otalgia secundară poate apărea din multe organe diferite.

 

Trebuie sa ai in vedere ca de multe ori mai exista si alte cauze ale durerii de urechi decat cele care genereaza otita, precum:

  • sindromul articulației temporomandibulare (ATM).
  • perforarea timpanului
  • artrita care afectează maxilarul
  • un dinte infectat sau lezat
  • eczeme în canalul urechii precum otita inotatorului
  • nevralgie de trigemen (durere cronică a nervului facial)

In multe situatii iți poți calma durerile de urechi mai puțin severe sau poți reduce durerea cu ajutorul unor remedii simple pe care le poți încerca acasă! 

Deși ai putea crede că durerile de urechi sunt doar o neplăcere minoră, acestea pot provoca, uneori, dureri cu adevărat supărătoare, care iti perturba activitatea de zi cu zi. Durerile de ureche pot fi atât de insuportabile, încât să-ți fie dificil să dormi, să mănânci sau să faci orice altceva. 

Cauzele durerii de urechi

Infecțiile urechii sunt cea mai frecventă cauză a durerii de urechi. Când urechea se infectează, inflamația și acumularea de presiune provoacă dureri care pot fi resimțite intens.

Pacienții care se confruntă cu infecții ale urechii au adesea alte simptome, cum ar fi presiune la nivelul sinusurilor sau durerea în gât, deoarece infecțiile din zonele din apropiere pot afecta urechea. 

O infecție a urechii poate fi, de asemenea, o afecțiune de sine stătătoare. Majoritatea infecțiilor urechii sunt bacteriene sau fungice, dar se pot instala si in unele viroze:

  • Bacteriile, cum ar fi Streptococcus pneumoniae și Haemophilus influenzae  - cele mai frecvente două cauze bacteriene
  • Pseudomonas aeruginosa- pe care unii copii il pot contracta din bazinele de inot comune
  • Virusurile gripale si paravirusurile, precum ceele care provoacă răceli sau gripă

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Alte afecțiuni pot provoca, de asemenea, dureri la urechi, precum:

  • Durerea specifică care poate fi de la infecții sau inflamații în altă parte a corpului. De exemplu, o durere de dinți poate provoca dureri de urechi.
  • Bolile cronice, care includ disfuncția articulației temporomandibulare;
  • Infecțiile pielii, dacă sunt în sau în jurul urechii precum un cos sau furuncul in interiorul canalului auditiv 
  • Reacțiile alergice cauzate de diverși factori, cum ar fi săpun, șampon sau cercei;
  • Apa, samponul sau sapunul  care pot provoca dureri de urechi, dacă nu sunt evacuate;

Perioadele de timp mai scurte sugerează cauze mai benigne. Perioadele de timp mai lungi sugerează o cauză secundară si trebuie adresate medicului ORL
Din punct de vedere ale simptomelor:

  • Plinătatea urechii, mai degrabă decât durerea urechii, poate fi asociată mai mult cu colesteatoamele.
  • Durerea ascuțită, lancinantă, indică mai mult nevralgie sau neuropatie.
  • Malignitatea tinde să provoace simptome unilaterale.
  • Durerea de ureche exacerbată prin înghițire sugerează nevralgie glosofaringiană.

Remedii dureri de urechi

Infecțiile provoacă majoritatea otalgiilor primare și sunt tratate cu antibiotice,administrate in cadrul unei consultatii de catre medicul ORL, alaturi de decongestionante, steroizi nazali.

Cauzele secundare includ o mare varietate de diagnostice. Terapia se adresează altfel afecțiunii medicale de bază, cum ar fi malignitatea, cariile dentare, boala articulației temporomandibulare, boala arterelor coronariene sau refluxul gastroesofagian.

Si herpesul zoster oticus reprezinta  o infecție virală la nivelul urechii care poate genera un sindrom grav, precum Sindromul Ramsay Hunt .

Sindromul Ramsay Hunt  rezultă dacă este însoțit de paralizia nervului facial, un sindrom destul de grav de care a suferit recent si Justin Bieber,  asa cum am vazut in mediile de socializare, ce impiedica desfasurarea activitatii normale.

Tratamentul se realizeaza prin administrarea prompta de medicamente antivirale precum aciclovir (Zovirax), famciclovir (Famvir) sau valaciclovir (Valtrex) care contribuie la limitarea infectiei si combate inmultirea  virusului varicelei.

Ca antiinflamator se pot administra corticosteroizi (prednison) perfuzabil sau oral. Un regim scurt de prednison în doze mari pare să stimuleze efectul medicamentelor antivirale în sindromul Ramsay Hunt. Durerea este tinuta sub control cu analgezice. 

Dupa gestionarea infectiei, pentru regenerarea nervilor afectati- trigemen, facia, acustic- se pot prescrie vitamine din complexul B, preferabil in forma injectabila.

Arterita temporală este o vasculită autoimună, care poate duce la orbire dacă nu este tratată prompt.

Pacienții care au o evaluare clinică  și fără semne de edem sau factori de risc pentru boală gravă pot fi tratați conservator cu analgezice și reevaluați în 4 săptămâni.

1. Analgezicele fără prescripție medicală

Academia Americană de Pediatrie (AAP) sugerează analgezice fără prescripție medicală, precum ibuprofenul și acetaminofenul pentru a controla durerea asociată cu un tip de infecție dureroasă a urechii numită otită medie acută. 

Aceste medicamente pot ajuta, de asemenea, la scăderea febrei.

Discută cu medicul despre doza potrivită pentru copii. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) recomandă părinților să discute cu un medic înainte de a administra medicamente fără prescripție medicală unui copil sub 2 ani.

Este important să reții că nu este sigur să administrezi aspirină bebelușilor și copiilor mici, din cauza riscului unei afecțiuni care poate pune viața în pericol, numită sindromul Reye.
În plus, aceste medicamente pot provoca reacții adverse grave la bebeluși și copiii mici.

2. Compresele reci sau calde

Oamenii folosesc adesea pachete de gheață sau comprese calde, cum ar fi un tampon de încălzire sau o cârpă umedă, pentru a calma durerea. Același lucru se poate face și pentru durerile de urechi. Această metodă este sigură atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Pune punga de gheață sau compresa caldă peste ureche și alternează între cald și rece după 10 minute. Dacă preferi fie rece, fie cald, poți folosi o singură compresă.

3. Fizioterapia

Afecțiunile musculo-scheletice cronice, cum ar fi degenerarea discului cervical sau punctele declanșatoare, vor necesita coordonarea îngrijirii cu terapia fizică și de gestionare a durerii in cabinetele specializate in proceduri de fizio- si kinetoterapie.

Chiropractica este o abordare alternativă a sănătății care caută să reducă durerea și alte afecțiuni medicale lucrând cu mușchii și oasele. Se crede că durerea de urechi poate fi cauzată de nealinierea oaselor superioare a gâtului. Un chiropractician te poate ajuta aducând aceste oase înapoi „în linie”și reducând durerile de urechi.

Cu toate acestea, unii specialiști avertizează că nu au existat studii clinice pe termen lung care să asocieze tratamentul chiropractic cu reducerea durerii de ureche.

4. Masajul

Masajul blând poate ajuta la durerile de urechi care iradiază din maxilar sau dinți sau care provoacă o durere de cap.

Poți masa zona sensibilă, precum și orice mușchi din jur. De exemplu, dacă te doare zona din spatele urechii, încearcă să îți masezi mușchii maxilarului și gâtului.

Masajul poate ajuta, de asemenea, la durerea unei infecții a urechii. Aplică presiune începând chiar în spatele urechilor mergând în jos, pe zona gâtului. Repetă această mișcare și pe partea din față a urechilor.

Acest tip de masaj poate ajuta la scurgerea excesului de lichid din urechi și poate preveni agravarea durerii de urechi.

5. Dormi fără a pune presiune pe ureche

Unele poziții de somn vor agrava durerea cauzată de infecțiile urechii, în timp ce unele pot ajuta la ameliorarea acesteia. Dormi cu urechea afectată ridicată, în loc să o ții în jos, spre pernă.

De asemenea, puteți dormi cu capul ridicat folosind perne suplimentare. 

6. Exercițiile pentru gât

Unele dureri de urechi sunt cauzate de presiunea din canalul urechii. Anumite exerciții pentru gât pot fi folosite pentru a reduce această presiune. Exercițiile de rotație a gâtului sunt deosebit de benefice.

Urmează acești pași pentru a efectua exerciții de rotație a gâtului:

•    Stai drept, cu ambele picioare pe pământ.
•    Rotește încet gâtul și capul spre dreapta până când capul este paralel cu umărul.
•    Rotește capul în sens invers, până când capul este paralel cu umărul stâng.
•    Ridică-ți umerii ca și cum ai încerca să-ți acoperi urechile cu aceștia.
•    Fă aceste mișcări încet, numărând până la cinci și apoi relaxează-te. 

7. indeparteaza ceara din conduct

Înmuierea ceară a urechii acasă se poate face cu ulei de măsline caldut, uleiul de migdale, apă sau picăturile și spray-urile speciale pentru urechi (numite cerumenolitice);  pot fi folosite pentru a înmuia cerumenul, permițându-i să părăsească mai ușor urechea.
Înainte de a merge la medicul ORL , puteți încerca mai întâi cerumenolitice acasă.Chiar daca  ceara nu se elimina in totalitate, pot ajuta totuși la pregătirea urechii pentru a fi irigata cu instrumentele speciale, de un medic.

Irigarea nu este întotdeauna potrivită – mai ales la persoanele care au timpanul deteriorat sau o infecție a urechii medii. Un medic ORL poate decide apoi cum ar trebui îndepărtat cel mai bine un dop de ceară întărit.

8. Suptul

Suptul poate ajuta la reducerea presiunii în trompele lui Eustachio, oferind o oarecare senzație de ușurare.

Bebelușii care alăptează se pot simți mai bine atunci când sunt alăptați cât mai des posibil. Adulții și copiii pot suge bomboane.

9. Laptele matern

Laptele matern are proprietăți antimicrobiene. Unele cercetări sugerează că laptele matern al unei mame se schimbă în funcție de microbii la care este expus copilul.

Aceasta înseamnă că laptele matern este cel mai eficient la bebeluși si ar trebui să continue să fie alăptați. 

Sugarii alăptați în primele șase luni de viață au rate mai scăzute de otită medie acută. Această situație se poate datora poziției sugarului și diferențelor de presiune în timpul hrănirii.

10. Peroxidul de hidrogen

Peroxidul de hidrogen (apa oxigenată) a fost folosit ca remediu natural pentru durerile de urechi de mulți ani. Pentru a utiliza această metodă de tratament. Introdu 5-10 picături de peroxid de hidrogen în urechea afectată. Întinde-te pe o parte timp de aproximativ 10 minute, cu urechea dureroasă în sus. Apoi scurge lichidul într-o chiuvetă. La final clătește-ți urechea cu apă rece, curată, distilată.

Nu te îngrijora în privința bulelor care se formează în ureche, deoarece acest lucru te poate ajuta să scoți ceara din urechi.

11. Guma de mestecat

Dacă ai dureri de urechi care au apărut în timpul sau după călătoria cu avionul sau deplasarea la altitudini mai înalte, guma de mestecat poate ajuta la desfundarea urechile și la reducerea presiunii. Unele studii s-au axat si pe potentialele beneficii ale gumei de mestecat cu xylitol, mai ales la copii cuinfectii respiratorii si  otite frecvente,  insa rezultatele nu au fost destul de elocvente.

12. Uscătorul de păr

După ce îți faci baie, setează uscătorul de păr la o treaptă mai mică și țineți-l la distanță de ureche nu mai mult de 5 minute. Ai grijă să nu îți arzi urechea! De asmenea, la copii mici, caldura generata de uscatorul de par poate ameliora si detensiona zona, grabind efectele analgezicului administrat.

13. Uleiul de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai este folosit în mai multe moduri. Câteva picături încălzite în ureche și aplicate în jurul canalului urechii externe pot ameliora durerea de urechi. 

Cu toate acestea, înainte de a-l utiliza în ureche, este important să faci un test și să-l aplici pe piele pentru a verifica dacă există alergii. 

Uleiul de arbore de ceai trebuie diluat în ulei de măsline, ulei de migdale dulci sau alt ulei purtător, de obicei, 3 până la 5 picături într-o uncie de ulei (aproximativ 28 g).

Arborele de ceai are proprietăți antiseptice, antifungice și antiinflamatorii.

14. Utilizeaza extracte speciale din plante

Sa raportat că fitoterapia este eficientă în gestionarea durerii de urechi în otitele medii si extrene. Unele soluții otice se gasesc chiar in farmacii, cum ar fi Otikon (Healthy-On, Israel), care conține extracte de bulb de usturoi, floare de mullein, floare de galbenele și plantă de sunătoare în ulei de măsline, sau Mullein Garlic (Equinox Botanicals, Rutland, OH, SUA), care conține extract de flori de mullein, usturoi, flori de gălbenele și vitamina E, s-au dovedit a fi la fel de eficiente ca amoxicilina orală și anestezicele topice datorită efectelor lor antimicrobiene, antiinflamatorii, imunostimulatoare presupuse și bunei pătrunderi prin membrana timpanică.

Cu toate acestea, fitoterapia este puternic criticată de unii oameni de stiinta, deoarece presupusele proprietăți antiinflamatorii nu au putut fi testate sau confirmate in vitro.

15. Distragerea atenției

Una dintre cele mai bune metode de a reduce senzația de durere, în special în rândul copiilor, este să distrageți atenția. Jocurile, uitatul la televizor sau exercițiile fizice îți pot reduce atenția pe care o aloci durerii de urechi.

Când să mergi la medic

Doar un medic poate diagnostica o infecție a urechii. la o consultatie ORL. De asemenea, nu ar trebui să iei antibiotice fără prescripție medicală sau să presupui că simptomele sunt cauzate de o infecție a urechii si sa iei acelasi tratamnet pe  care l-ai mai luat cand te-ai confruntat in trecut cu o otita.

Dacă nu sunt tratate, infecțiile urechii se pot răspândi la maxilar și în alte regiuni ale corpului. De asemenea, pot deteriora timpanul, urechea interna și pot provoca febră.

Dacă te confrunți cu dureri severe de urechi ar trebui să consulți întotdeauna un medic, mai ales în cazul în care este prima dată când ai aceste simptome.

Durerile de urechi se ameliorează adesea în 2-3 zile. Astfel, când simptomele sunt prezente și nu se rezolvă de la sine în decurs de o zi sau două, ar trebui să discuți cu un specialist.  Dacă tu sau copilul nu va simtiti mai bine după 2-3 zile de odihnă, lichide suplimentare și analgezice, medicul poate scrie o rețetă pentru un antibiotic.

Dacă durerea este intensă, este însoțită de febră mare sau include pierderea auzului, solicită imediat asistență medicală!

Este important să știi când disconfortul tău ar putea fi un semn al ceva mai grav. Sună-ți medicul, dacă:

•    observi lichid, cum ar fi puroi sau sânge, curgând din ureche;
•    ai febră mare, dureri de cap sau amețeala;
•    simti că un corp strain ți s-a blocat în ureche, inclusiv vata de la betisorul de curatat sau o insecta
•    zona din în spatele urechii (mstoida) este umflată și o  parte a feței se simte moale sau nu poți mișca mușchii
•    ai avut dureri severe de ureche care se opresc brusc, ceea ce ar putea însemna o ruptură a timpanului;
•    simptomele nu se îmbunătățesc (sau se agravează) în 24 până la 48 de ore.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 

Otalgia, 2021, Jessica Coulter; Edward Kwon.

Outer ear infection: What helps if earwax builds up? 2020

Web MD: „Ear Pain Home Remedies”, https://www.webmd.com/cold-and-flu/ear-infection/ear-pain-home-treatment 

https://www.cdc.gov/antibiotic-use/ear-infection.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0