Medicamente recomandate pentru hipertensiune

Tensiunea arterială crescută rămâne una din principalele cauze de deces la nivel global, reprezentând 10.4 milioane de decese pe an. Prevalența hipertensiunii arteriale și impactul negativ asupra mortalității cardiovasculare sunt în creștere la nivel global.

Anumite tratamente medicamentoase pot controla hipertensiunea arterială, însă foarte mulți pacienți sunt, uneori, nevoiți să combine două medicamente diferite pentru un tratament corespunzător.

Recomandările experților DOC.ro

Dacă ai hipertensiune, medicația îți va fi recomandată la început luând în considerare vârsta și etnicitatea:

  • dacă ai sub 55 de ani – îți va fi oferit un inhibitor ACE sau un blocant al angiotensinei (ARB)
  • dacă ai 55 de ani sau peste, sau ai orice vârstă, dar ești de origine Africană sau Caraibiană – îți va fi oferit un blocant al canalelor de calciu.

Tratamentul pentru hipertensiune se ia toată viața, însă medicul tău poate să reducă sau chiar să stopeze tratamentul dacă tensiunea arterială se normalizează în câțiva ani.

Este foarte important ca tratamentul pentru hipertensiune să fie luat cu regularitate pentru a avea rezultatele dorite. Dacă tratamentul nu te va face să te simți diferit, asta nu înseamnă că nu funcționează.

Tratamentul folosit pentru a trata hipertensiunea poate avea și efecte adverse, însă de cele mai multe ori acestea nu apar. Dacă totuși acestea apar, schimbarea medicației ar putea ajuta la eliminarea lor.

Tipuri de medicație

Există mai multe tipuri de medicamente pe care ți le poate prescrie medicul specialist, pentru a trata în mod corect hipertensiunea arterială. De cele mai multe ori, două sau mai multe medicamente pentru tensiunea arterială funcționează adesea mai bine decât unul singur. În unele cazuri, primul tratament funcționează, în altele, este nevoie de mai multe încercări pentru a găsi combinația potrivită de medicamente pentru fiecare pacient în parte. 

Iată mai jos cateva tipuri de medicamente care sunt prescrise pacienților cu hipertensiune arterială:

Diuretice tiazidice 

Sunt acele medicamente care acționează asupra rinichilor tăi, pentru a ajuta organismul să elimine sodiul și apa, reducând volumul sângelui. Diureticele tiazidice sunt adeseori prima, dar nu singura opțiune în ceea ce privește medicația pentru hipertensiune. Dacă nu iei un diuretic și tensiunea ta arterială rămâne ridicată, discută cu medicul specialist despre adăugarea unui astfel de medicament în tratamentul tău sau despre înlocuirea unui medicament (pe care îl iei în prezent) cu un diuretic. Un efect secundar comun al diureticelor este setea excesivă și creșterea urinării, care ar putea reduce nivelul de potasiu, acest lucru poate fi observat după folosirea pe o durată mai lungă a acestor medicamente. Printre diureticele utilizate în acest tratament se află: clortalidonă, hidroclorotiazidă, spironolactonă, sau altele.

Beta-blocante 

Aceste medicamente reduc volumul de muncă exercitat asupra inimii și deschid vasele de sânge, făcându-ți inima să bată mai încet și cu mai puțină forță. Clasa de beta-blocante include acebutololul, atenololul, bisoprololul, dar și altele. Printre posibilele efecte adverse în administrarea beta-blocantelor sunt amețeala, durerea de cap, oboseala, mâinile și picioarele reci.

Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei sau "inhibitori ACE" 

Sunt medicamente care ajută vasele de sânge să se relaxeze, prin impiedicarea formării unei substanțe chimice care îngustează vasele de sânge. Pacienții cu boala renală cronică ar putea beneficia de pe urma unui tratament cu inhibitori ACE. Aceste medicamente includ lisinoprilul, benazeprilul, captoprilul, dar și altele.

Blocanți ai receptorilor pentru angiotensină II 

Aceste medicamente ajută la relaxarea vaselor de sânge, prin blocarea acțiunii - și nu prin blocarea formării - unei substanțe chimice naturale care îngustează vasele de sânge. Această clasă de medicamente include: candesartanul, losartanul, dar și altele.

Blocante ale canalelor de calciu 

Aceste medicamente ajută la relaxarea mușchilor vaselor de sânge, iar unele încetinesc ritmul cardiac. Printre blocantele canalelor de calciu se numără: amlodipina și diltiazemul. Aceste blocante ale canalelor de calciu pot funcționa mai bine pentru persoanele în vârstă decât inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei. Sucul de grepfrut poate interacționa cu unele medicamente din această clasă, crescând riscul de efecte adverse. 

Inhibitori de renină 

Acestea sunt medicamente care încetinesc producția de renină, o enzimă produsă de rinichii tăi. Această enzimă dă naștere unui lanț de reacții chimice care cresc tensiunea arterială. Din cauza unui risc mare pentru complicații grave, inclusiv AVC (accidentul vascular cerebral), unii inhibitori de renină nu trebuie luați în combinație cu inhibitorii ACE sau în combinație cu blocanții receptorilor pentru angiotensina II. Un exemplu de astfel de medicament este aliskirenul.

Alte medicamente care pot fi folosite pentru tratarea hipertensiunii arteriale:

  • Alfa-blocante - aceste medicamente reduc impulsurile nervoase către vasele de sânge, reducând efectele acelor substanțe chimice naturale care îngustează vasele de sânge. Printre alfa-blocante se numără doxazosină și prazosinul.
  • Alfa-beta blocante - pe lângă faptul că reduc impulsurile nervoase la vasele de sânge, alfa-beta blocantele încetinesc bătăile inimii, pentru a reduce cantitatea de sânge care trebuie pompată prin interiorul vaselor de sânge. Printre blocantelea alfa-beta se află: carvedilolul și labetalolul.
  • Medicamente care influențează funcția sistemului nervos central - aceste medicamente împiedică creierul tău să semnalizeze sistemului nervos central să crească ritmul cardiac și să îți îngusteze vasele de sânge. Iată câteva exemple: clonidina, guanfacina și metildopa.
  • Vasodilatatoare - aceste medicamente, printre care și hidralazina și minoxidilul, acționează direct asupra mușchilor din pereții arterelor tale, impiedicând astfel mușchii să se contracte și împiedicând arterele să se îngusteze.

Recomandări legate de stilul de viață:

Pe lângă tratamentul medicamentos recomandat de către medicul specialist, pentru a ține sub control hipertensiunea arterială, este recomandat să adopți un stil de viață sănătos în câțiva pași simpli:

  • Scapă de kilogramele în plus – supraponderalitatea sau obezitatea pot afecta hipertensiunea arterială.
  • Fă mișcare cât de des posibil – 30 de minute de activitate fizică moderată poate tensiunea arterială ridicată cu aproximativ 5 până la 8 mm Hg.
  • Menține o dietă adecvată și sănătoasă - bogată în cereale integrale, fructe, legume și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și săracă în grăsimi saturate și colesterol.
  • Redu cantitatea de sare alimentară.
  • Limitează consumul de alcool.
  • Renunță la fumat, dacă este cazul.
  • Concentrează-te pe odihnă și redu cantitatea de stres.

De reținut este faptul că pacientul aflat în tratament pentru hipertensiune îi este recomandat să respecte indicațiile medicului în ceea ce privește dozele și orice altceva ține de terapie. Astfel, să nu-și modifice singur medicația, ci să anunțe medicul dacă are efecte adverse sau dacă simte că tratamentul nu funcționează așa cum ar trebui.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.   
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Nature - Hypertension trials update - https://www.nature.com/articles/s41371-020-00477-1
1. Studiul „Hypertension trials update”, apărut în J. Hum. Hypertens. 35, 398–409 (2021), autori: Al Ghorani, H., Kulenthiran, S., Lauder, L. et al. - https://doi.org/10.1038/s41371-020-00477-1 
High blood pressure - Treatments for hypertension - https://www.nhs.uk/conditions/high-blood-pressure-hypertension/treatment/ 


 Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0