Masurarea glicemiei prin intepatura - necesara sau nu in diabet?

Persoanele cu diabet de tip 2 care nu iau insulina nu trebuie sa-si verifice neaparat nivelul glicemiei, potrivit unui nou studiu.

Majoritatea acestor pacienti recurg la dispozitivele de masurare a glicemiei printr-o intepatura in deget, dar „testarea nivelului glicemiei nu a avut niciun impact asupra pacientilor” a precizat autorul studiului , dr. Laura Young, profesor asistent de medicina la Universitatea North Carolina.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

„Cea mai buna modalitate de controlare a glicemiei este administrarea medicamentelor conform indicatiilor medicului si sa aveti grija de dvs.” a spus aceasta. „De fapt, factorul cheie este luarea medicamentelor.”

Monitorizarea ar putea fi utila atunci cand se incepe administrarea unui medicament nou sau cand se modifica dozajele, a precizat Young.

„Dar daca o persoana ia insulina, este absolut necesar sa se testeze regulat” a spus aceasta. Insulina predispune la un nivel prea mic al glicemiei, afectiune cunoscuta ca hipoglicemie. Hipoglicemia poate cauza ameteli si stari de slabiciune si, daca nu este tratata, poate conduce la coma, a spus Young.

„Pacientii trebuie sa discute cu medicul daca trebuie sa nu sa-si masoare glicemia” a recomandat aceasta.

Pentru realizarea studiului, Young si colegii sai au rugat aleatoriu 450 de pacienti cu diabet de tip 2, care nu luau insulina, sa-si masoare glicemia o data pe zi cu un glucometru obisnuit si sa-si masoare glicemia o data pe zi cu un dispozitiv care le oferea un mesaj de feedback sau sa nu-si masoare deloc glicemia.

Participantii la studiu faceau parte din 15 unitati de ingrijire medicala din Carolina de Nord. Varsta medie a participantilor a fost de 61 de ani, care sufereau in medie, de opt ani de diabet. Aproximativ trei sferturi dintre acestia isi masurau glicemia la inceputul studiului.

Dupa un an, cercetatorii nu au identificat diferente intre grupe in functie de cat de bine si-au controlat glicemia si de calitatea vietii.

 

 

Este posibil ca rezultatele sa fi fost influentate de persoanele care au renuntat la studiu. Cercetatorii au raportat ca in primele luni ale studiului, s-a observat o imbunatatire a glicemiei la nivelul hemoglobinei A1C, dar aceasta nu a fost semnificativa la sfarsitul studiului. Hemoglobina A1C este o analiza de sange (de obicei, efectuata in cabinetul medicului) care precizeaza nivelul mediu al glicemiei in decursul ultimelor doua-trei luni.

Expertii in diabet sunt de parere ca este posibil ca masuratorile obisnuite ale glicemiei sa nu fie necesare in cazul acestor pacienti.

„Valoarea nivelului glicemiei masurate de pacientii carora nu li se administreaza insulina este foarte mica” a precizat dr. Joel Zonszein, director al Centrului Clinic pentru Diabet in cadrul Centrului Medical Montefiore din New York.

„Personal, sunt de parere ca toti pacientii trebuie sa aiba un glucometru, sa stie cum sa-si masoare glicemia si sa-si verifice din cand in cand nivelul glicemiei, mai ales cand sunt bolnavi si cand si-au schimbat tratamentul” a spus acesta.

Zonszein a fost de acord ca glicemia trebuie masurata in principal nu pentru a vedea nu daca este prea ridicata, ci daca este prea scazuta.

Acest lucru este valabil in special pentru pacientii care iau sulfonilureice, precum clorpropamid, sustine acesta.

„Acestea pot cauza hipoglicemie, care trebuie diagnosticata si tratata. Pacientii carora li se administreaza substante hipoglicemice, preum sulfonilureicele trebui sa-si masoare glicemia mai des, pentru ca pot inregistra un nivel scazut al glicemiei chiar fara sa stie” a precizat Zonzsein.

Majoritatea pacientilor cu diabet de tip 2 sunt tratati cu metformin si unul dintre noile medicamente, precum liraglutide (Victoza) sau canagliflozin (Invokana) sau o combinatie intre acestea.

„Acesti pacienti tind sa aiba un nivel normal al A1C si trebuie sa-si verifice rareori glicemia, pentru ca aceste substante nu provoaca in mod semnificativ hipoglicemie” a spus acesta.

Potrivit altor studii, masurarea frecventa a glicemiei nu s-a dovedit benefica si ar putea conduce la depresie, a mai spus Zonszein.

„Autorii studiilor au demonstrat ceea ce le-am spus pacientilor mei care sufera de diabet, in tot acest timp” a adaugat acesta. „Masurarea nivelului glicemiei este oarecum dureroasa si foarte costisitoare si cand are loc, trebuie sa fie dintr-un motiv”.

Rezultatele au fost publicate online pe 10 iunie in revista Internal Medicine, pentru a coincide cu o prezentare a studiului in cadrul conferintei anuale a American Diabetes Association, in San Diego.

 

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0